Olen kausiperunasyöjä, pottua syödään silloin kun sitä saa suoraan omalta kasvimaalta. Jo aikaisin keväällä makustelen mielessäni niitä ensimmäisiä uusia terhakoita perunoita, jotka maistuvat parhailta voin kanssa. Ehkä yksi TOP10 makuelämyksistä!
Sitten kun viimeisimmätkin omakasvattamat potut on syöty, vaihdetaan johonkin muuhun. Taisin olla niiden koulun kumipottujen kyllästämä uhri, sillä olin syömättä perunaa monen monta vuotta. Vieläkään sellaiset keskellä talvea kaupasta ostetut ja hieman hilseilevät keitinpotut eivät sellaisenaan maistu, ainoastaan perunamuusina menevät kermaisen uunilohen tai hirvipaistin kanssa. Blogista löytyy muutama suosikkiperunaresepti kuten aura-tillipesto-perunasalaatti, joka sekin maistuu parhaimmalta kun peruna on varhaista tai uutta! Viimeisin ihastus on ehkä ollut perunapizza, joka yksinkertaisuudessaan on häkellyttävän hyvää.

Tänä kesänä koekasvatin kahta eri perunalajiketta: ihan niistä kaupassa myytävistä pusseista siikliä sekä Lapin puikulaa, jotka itse idätin. Puikula alkoi olla syömäkelpoista jo heinäkuun alussa, vaikkei koskaan kukkinutkaan. Kummatkin onnistuivat todella hyvin ja maku oli kiitettävän hyvä! Nyt niistä viimeisistä oman maan perunoista tehtiin perunamuusia (lapsen toive), joka jatkojalostui syntisen hyviksi perunakroketeiksi! Täytteenä simppelisti kylmäsavulohta, ei mitään muuta. Koska muusiseos sai levätä yön jääkaapissa, se oli sopivan jämäkkää ilman jauholisää ja pysyi paiston aikana koossa.
Kroketit paistoin muurikassa rypsiöljyssä ns. puoliuppopaistomenetelmällä, varmasti onnistuvat ihan tavallisessa kattilassa. Koosta riippuen kroketteja tulee 8-12 kpl. Jätän kaikki ylistävät adjektiivit ja superlatiivit kirjoittamatta, sillä kuvat varmasti kertovat maistuivatko vaiko eivät…


Ainesosat:
1 kg perunaa
1 dl maitoa
2 rkl voita
2 -3 rkl silputtua persiljaa tai ruohosipulia
1 tl suolaa
2 munaa
TÄYTTEEKSI
1 pkt (150 g) kylmäsavulohta
Leivitykseen
ruiskorppujauhoja
Paistamiseen
rypsiöljyä
Ohje:
- Tee ensin perunauusi: keitä perunat kypsiksi kuorineen ja kuori vasta hieman jäähtyneenä.
- Lisää maito, voi sekä mausteet. Survo, soseuta ja anna jäähtyä.
- Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
- Leikkaa kylmäsavulohi veitsellä pienemmäksi.
- Muotoile perunataikinasta pitkänomaisia kroketteja ja laita lusikallinen kylmäsavulohta sisälle.
- Pyörittele suljetut kroketit korppujauhoissa ja uppopaista öljyssä kunnes ovat kullanruskeita.
- Valuta valmiit talouspaperin päällä ja nauti sellaisinaan.

4 Kommenttia
Mies taas luki kanssani tämän postauksen ja mietti, että voisi tehdä pojalle ja itselleen näitä lohen kanssa ja minulle kalkkunaversiona 🙂
Herkullisen näköisiä kroketteja! Ihanaa iltaa sinulle Heli <3
Todellakin, näihinhän voi täytteen vaihtaa oman maun mukaan, seuraavaksi ajattelin kokeilla aurinkokuivattua tomaattia ja mozzarellaa!
Herkullisen näköisiä.
Syön aika vähän perunoita, mutta tälle viikolla ruokalistalla on ainakin yksi perunaruoka, onhan se kuitenkin niin hyvää!
Mekin kausipottuihmisiä : ) Perunasta saa niin paljon kaikkea muuta hyvää, että jätän keitinperunat muille..