MAAILMAN PARAS LANTTUKUKKO

by Beachhousekitchen
12 Kommenttia

Olen ylpeä karjalaisista juuristani. Karjalanpiirakoita, sultsinoita ja vatruskoita – siinä vasta settiä, joka pesee tämän päivän street foodit. Mummon hellässä hoivassa ja siinä uunipankon läheisyydessä sitä odotetuinta ruokaa oli juuri lanttukukko.

Oma äiti siitä on jatkanut mummon kukkoperinnettä ja kehittänyt killerihyvän reseptin, joka on pakko paljastaa! Tähän voisi laittaa lihaa lanttujen sekaan, mutta omaan toivekukkooni tulee ainoastaan lanttua, tuplasti! Tässä kukon pohjataikinassa on hiivaa, joka tekee pohjasta pehmeän kupsakan – yksinkertaisesti maailman paras ja täydellistä ihan voin ja maitolasin kanssa nautittuna.

Ehkäpä yksi vaikeimpia stailattavia ja ruokakuvattavia herkkuja tämä lanttukukko? Ja uskaltaisiko sanoa, että vain suomalainen ymmärtää tämän perinneruoan päälle vai onko sinulla kokemuksia, että ulkomaalainen vieraasi olisi ihastunut lanttukukkoon?

maailman paras

maailman paras

Lanttukukko

Olen ylpeä karjalaisista juuristani. Karjalanpiirakoita, sultsinoita ja vatruskoita – siinä vasta settiä, joka pesee tämän päivän street foodit. Mummon hellässä hoivassa ja siinä… Alkuruoat ja pikkusuolaiset MAAILMAN PARAS LANTTUKUKKO European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

7 dl vettä

75 g hiivaa

1 rkl suolaa

1,5 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

7-8 dl ruisjauhoja

1 dl voisulaa

2 keskikokoista lanttua suolavedessä keitettyinä

Ohje:

  1. Sekoita hiiva kädenlämpimään veteen.
  2. Lisää jauhot ja kaurahiutaleet. Taikina saa jäädä löysäksi.
  3. Lisää lopuksi suola ja alusta kimmoisaksi. Anna kohota lanttujen keittämisen ajan.
  4. Kuori ja lohko lanttu siivuiksi.
  5. Keitä lanttulohkot suolatussa vedessä kunnes kypsiä.
  6. Leivo jauhotulla alustalla soikionmuotoinen ympyrä.
  7. Lisää lanttulohkot keskelle ja nosta reunat täytteen päälle ja nypyttele kiinni.
  8. Varmista vedellä, että kukko on tiivis eikä vuoda mistään.
  9. Paista 1 tunti 250-asteessa, voitele voisulalla ja kääri sitten folioon. Jatka paistamista vielä 1,5 tunnin ajan.
  10. Uunista ottamisen jälkeen peitä kukko hyvin ja anna hautua ainakin 5 tunnin ajan ennen syömistä.

maailman paras

lanttukukko

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

12 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 27/04/2017 - 09:13

Onpa herkullisennäköistä lanttukukkoa. Enpä montaa kertaa ole elämässäni syönyt. En myöskään kalakukkoa. Karjalaiset juuret omaavan ystäväni kutsuilla näitä joskus saa.
Mutta kyllä nuo kuvatkin jo ovat niin syötävän hyviä!

Vastaa
Beachhousekitchen 01/05/2017 - 14:23

Nyt kuule leipomaan tällä ohjeella, varmasti onnistuu : )

Vastaa
Lumo 26/04/2017 - 15:32

Stailaus on onnistunut hienosti, etenkin tuossa ensimmäisessä kuvassa!

Lanttukukko on herkullinen, mutta voi olla, että makumaailma on vaikeasti aukeava ulkomaalaisille.

Vastaa
Beachhousekitchen 27/04/2017 - 06:49

En ehkä heti itse tarjoaisi, mutta aika moni ulkolainen vieras on esim. karjalanpiirakoihin cocktail-versioina tykästynyt : )

Vastaa
Lady of The Mess 25/04/2017 - 23:24

Voi mikä herkku! Minun lapsuuteni herkkua – mummoni teki tuota usein ja jauhoina käytettiin sihtijauhoja – ei vaan aavistustakaan, mitä ne olivat. Mummon oma sekoitus;) Äitini taas leipoi – ja saattaa välillä leipoa vieläkin – lihakukkoa, johon mukaan tulee perunoita. Että ne perunat muhivat makeiksi kukkokuoren sisällä. Ja kuori on näissä äidin kukoissa aina rukiinen;)

Vastaa
Beachhousekitchen 27/04/2017 - 06:53

Ihania makumuistoja. Taitaa noilla äideillä ja mummoilla olla joku oma salainenkin osa, sillä heidän tekemänään kaikki maistuu hitusen paremmilta : )

Vastaa
Outi 25/04/2017 - 16:51

Voi miten tulee mummin mökki tästä mieleen. Mummi paistoin muikku- ja lanttukukkoja leivinuunissa ja me saatiin aina maistaa niitä heti. Muistan miten kerran poltin kunnolla kitalakeni, kun lantun pala juuttui kiinni 😀

Vastaa
Beachhousekitchen 27/04/2017 - 06:54

Voi mitä makumuistoja! Kukkoja pitää tosiaan malttaa hauduttaa, houkutus on suuri maistella juuri uunista ulostullutta : )

Vastaa
hannuraty 25/04/2017 - 14:47

Lapsuuteni parhaimpia ruokamuistoja olivat juuri ne päivät, kun sain eteeni reilun palasen lanttukukkoa voinokareen kanssa. Siitä annoksesta sitten nautittiin ihan kaksin käsin pidelllen ja silmät kiinni mutustellen. Vanhempani ja heidän esivanhempansa sukujuuret ovat syvällä Pohjois Karjalassa, josta minunkin ruokaperinteeni ovat varmasti kotoisin, aina vuoteen 1615 saakka, jota pidemmälle en ole kirkonnkirjoissa ja talojen rekistereissä päässyt. Äitini äiti oli aikoinaan kuuluisa pitokokki ja hänen veljensä toimi sokerleipurina Pietarin hovissa. Rakkaus hyvään ruokaan kulkee oletettavasti geeneissä, josta Hariton Tuukkasellekin sanottiin, että: “Ei sinusta pappia tule, kun rakastat ruokaa enemmän kuin Jumalaa.” Tein jokunen aika sitten lanttu-lihakukon savipataan, vaikka omatunto kolkuttikin vähäsen ja näin mummoni sieluni silmin katsovan minuun päin syrjäsilmällä ja kuulin hänen sanovan jotain kummallisuuksia. Hyväähän siitä kuitenkin tuli ja mummonikin oli suupilet virneessä. Bosnialainen ystäväni Sanja Alisic on ollut todella rohkea suomalaisten perinneruokien suhteen omissa fuusioissan, mutta kuitenkin perinteitä kunnioittaen.

Vastaa
Beachhousekitchen 27/04/2017 - 06:58

Kiitos tämän mainion historiallisen tarinan jakamisesta! Perinneruokiinkin voi mielestäni tehdä myös omia twistauksia ja jättää juuri sen oman sukupolven vaikutus!
ulisi vaikka mitä uusia (muoti)ruokalajeja, niin lanttukukko on ja pysyy ainakin omassa ruokapöydässä : )

Vastaa
Tiia K 25/04/2017 - 14:09

Oi ihanaa ja tää maistuis, se kalaisa versio ei kiitos. Huomenna nähdään ihquisaa päivää Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 27/04/2017 - 07:01

Kiitos : ) Mietin tässä eräs päivä, että voisiko olisikohan sellaisella kukkokahvilalla menestystä näillä markkinoilla…; ) Voisin olla vakiasiakas, vaikka ei tämä kukonteko mitenkään vaikeaa ole!

Vastaa

Kommentoi