Matti Jämsenin opissa: suloinen ruotsalainen rapuähky

by Beachhousekitchen
6 Kommenttia

rapuja

Yksi bloggaamisen kohokohtia on ollut päästä tutustumaan oikeiden kokkien, huippu sellaisten, työhön sekä saada vinkkejä ja henkilökohtaista opastusta näiltä alan ammattilaisilta! Viimeksi olin mukana ruotsalaisen Västerbottensost– juustotalon kutsumana rapujuhlassa, jossa tarjoiltiin – Suomea menestyksekkäästi mm. Bocuse d’Or -kilpailussa edustaneen keittiöpäällikkö Matti Jämsenin (kuva alla vasemmalla) – juustoisa rapumenu.

Helsingin Teurastamon A21 Flavour Studiolle oli kutsuttu eri medioiden edustajia ja bloggaajia, jotka pääsivät nykyään G.W. Sundmans -ravintolassa keittiöpäällikkönä vaikuttavan Matti Jämsenin johdolla kokkailemaan alkupalat illan rapukesteille. Matin julkilausutun keittiöfilosofian ja toiveen mukaisesti hellan ääressä pidettiin yllä rentoa meininkiä hela kvällen, se kun on salaisuus onnistuneisiin makunautintoihin! Alkupaloista tänään esittelyssä suussa sulavat tuulihatut. Pari muuta illan aikana tehtyä cocktailpalareseptiä julkistetaan blogissa vielä tällä viikolla, pysy taajuudella 😆

rapujuhlat
Kun joukko ruokaa rakastavia ihmisiä kokoontuu yhteen, niin ne kemiat yleensä syttyvät heti eikä juurikaan tule hiljaista hetkeä. Tämä ilta ei ollut poikkeus, näissä tyylikkäästi järjestetyissä rapujuhlissa viihdyttiin jopa yli ajan!A21 FlavoursRuotsista tilaisuuteen saapunut Västerbottenost -juustotalon edustaja Agneta Andersson (kuva alla) kertoi juustojen ulkoasun muuttuvan syksyn aikana, joko olet bongannut uudet kuosit? Västerbottenost -juustoilla on pysyvä paikka kulinaristisen sydämeni koloissa, sillä tämän juustotalon reseptikilpailussa keväällä 2014 voitin ensimmäisen palkinnon parsa-sitruuna-avokadorisotollani. Siitä sitten lähti bloggarin urani käyntiin! Näitä aromikkaita ja täyteläisiä juustoja tykkään nauttia ihan sellaisenaan sekä käyttää myös mehevien piiraiden täytteenä.

rapujuhla

Ja sitten tuulihattujen tekoon, mallia näyttää Matti ja me seurasimme perässä. Bloggaaminen on tuonut myös elämääni uusia ihmisiä ja ihan uuden sosiaalisen verkoston – kiitos seurasta,  nauruista ja tuulihattujen kanssapursottamisesta Tuuli upeasta Lumo lifestyle -blogista!

Yksi omista bravuureistani alkupalana on tuulihattu, niitä tehtailin omiin lakkiaisiin (niin about pari…vai oliko se parikymmentä vuotta sitten) ja yhä ne valmistuvat yhtä kepeästi mihin tahansa illanistujaisiin tai fiinimpiin juhliin. Omia suosikkitäytteitä ovat erilaiset kalat, kylmäsavulohi ja mäti sekä uutena tämä raikas juustoversio, sopii hyvin vaihtoehdoksi kasvissyöjälle tai kala-allergiselle!

tuulihattu

VÄSTERBOTTENSOST -JUUSTOLLA TÄYTETYT TUULIHATUT

(resepti Matti Jämsen)

Tuulihattutaikina

150 g vettä

150 g maitoa

135 g voita

165 g vehnäjauhoa

300 g kananmunaa

7 g suolaa

8 g sokeria

Laita nesteet ja voi kattilaan, lämmitä kunnes voi on sulanut kokonaan. Lisää mausteet ja sekoita hyvin. Kypsennä massaa miedolla lämmöllä kunnes alkaa erottua. Lisää munat kolmessa erässä ja sekoita huolellisesti vispilällä jokaisen lisäyksen välissä. Jatka vatkaamista kunnes massa saa hieman kiiltoa. Laita massa pursotinpussiin ja pursota silikonimatolle haluamasi kokoisia palloja. Paista tuulihatut 170 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Täytä tuulihatut Västerbottensost -kreemillä.

Västerbottensost -kreemi

140 g valkuaista

140 g jogurttia

150 g Västerbottensost -juustoa

suolaa, sokeria, mustapippuria, öljyä, sitruunamehua

Kypsennä valkuaisia 75 asteisessa uunissa 45 minuuttia, jäähdytä. Kun valkuaiset ovat kypsiä ja jäähtyneitä niin lisää ne jogurtin ja juustoraasteen kanssa tehosekoittimeen. Aja sileäksi ja lisää öljyä kunnes saat siihen kastikemaisen koostumuksen. Lisää lopuksi sitruunamehua hieman, sokeria, suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Koristele annos tillillä, retiisilastuilla ja halutessasi muutamalla pallolla lohenmätiä.

tuulihattu

Näissä rapujuhlissa nautittiin Porvoolaisia täplärapuja, ja minkä kokoisia, en tiennyt että Suomen vesistöistä nousee näin jumboja yksilöitä. Ja se maku, enpä muista syöneeni yhtä hyviä ihan viime vuosina. Matti Jämsen jakoi meille myös ravunkeitto-ohjeensa. Koska se ei ole vaiettu salaisuus, niin tässä tiivistetysti parhaimmat vinkit:

Laske syöjää kohden noin 10–15 rapua. – Karkea merisuola 40 grammaa litralle. – Vettä 10–15 litraa sadalle ravulle. – Veden kiehuessa lisää suola, reilusti kruunutilliä ( ei kukintoja ) ja kaksi palasokeria litraa kohden. Anna kiehua 5-10 minuuttia ja poista tilli. – Hyvin huuhdellut ja puhdistetut ravut suihkutetaan lämpimällä vedellä ja pannaan elävänä noin 25 ravun erissä kiehuvaan veteen. – Viimeisen rapuerän jälkeen laitetaan veteen uusi tillinippu ja keitetään 7–8 minuuttia rapujen koon mukaan. Aika lasketaan aina siitä, kun vesi alkaa kiehua. – Ravut jäähdytetään mahdollisimman nopeasti ja aina omassa liemessään. – Täplärapuja keitetään pari minuuttia kauemmin ja sokeria käytetään tuplasti enemmän. Pullo olutta keitinliemeen parantaa makua. Täpläravut kannatta keittää aina yksi vuorokausi ennen syöntiä.

rapujuhlat

Ja mikä tekikään tästä rapujuhlasta ruotsalaisen? Snapseina nautittu ruotsalainen akvaviitti vai nuo juhlapöytää koristavat pienet sinikeltaiset lippuset? Ehkä nekin osaksi. Hauskana erona suomalaiseen rapujuhlaan, jossa paahtoleivän päälle levitetään voita ja sitten rapuja, näissä kemuissa paahtoleivälle laitettiin ennen rapuja…JUUSTOA. Eikä mitä tahansa juustoa, vaan juuri tämän Västerbottensostin yli 14 kk kypsyneen kimpaleen ohuita, höylättyjä siivuja. Ruotsissa on kuulemma pyhäinhäväistys käyttää rapujen kanssa muuta juustoa, ainoa kelpaava versio on tämä vuodesta 1872 saakka valmistettu juusto. Suosittelen testaamaan seuraavan kerran tätä ruotsalaista perinnettä, sillä yhdistelmä on aika herkkua!

Kiitos hienosti järjestetystä illasta Västerbottensost, Matti Jämsen & OS/G Communications!

raputoast

rapujuhla ohjeita

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

6 Kommenttia

Anu T - Arjen timantteja 08/09/2015 - 13:17

Voi mitä herkkuja! Ihana päästä tuollaiseen oppiin ja herkullisen kuuloinen tuo juustotäyte. Mutta hei, täytittekö tuulihatut siis pohjan puolelta reiän kautta, eikä klassiseen tapaan tuulihatut halkaisemalla? Kerrothan tarkemmin 🙂 Mä yritän päästä täällä etäoppiin… 😉

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 08/09/2015 - 16:22

Pari kivaa reseptiä illasta vielä tulossa! Itse olen aina halkaissut tuulihatut, mutta tuolla opimme täyttämään ne pohjan kautta pursotintyllalla ja siistiä jälkeä tuli! Sillä mennään jatkossa…; )

Vastaa
Lumo 08/09/2015 - 00:05

Oli kyllä kiva ja maukas ilta, yksi parhaita bloggaajatilaisuuksia koskaan!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 08/09/2015 - 08:20

Sanopa älä muuta, tällaiset jää mieleen! Ja mitä reseptejä saimmekaan, tuo juuston tohottimella kypsentäminen oli uusi kotonakin kokeiltava juttu!

Vastaa
Outi 07/09/2015 - 23:40

Mahtava kokemus ollut varmasti. Upeita kuvia ♡

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 08/09/2015 - 08:18

Tämä tilaisuus oli erityisen hienosti ja huolellisesti järjestetty, kaikki oli otettu täydellisesti huomioon! Ja sain syödä suomalaisia rapuja niin suloiseen ähkyyn, että voin elää sillä satsilla taas ensi elokuuhun : )

Vastaa

Kommentoi