Meksikolaiset kalatacot

by Beachhousekitchen
4 Kommenttia

Latinalaisen Amerikan ruokakulttuurin ennustetaan olevan uudessa nousussa Aasian valtakauden jälkeen. Trendikkäimmät ruokanenät suuntaavat nyt erityisesti Kuubaan, joka mm. Yhdysvaltojen suhteiden lämmittelypäätöksen tuoksinoissa tulee olemaan kuuma kohde matkaajien ja ruokaharrastajien keskuudessa. Kuubaan palaamme tulevissa postauksissa!

Meksikolaisia tortillalättyjä ja tacoja on nautittu suomalaisissa kodeissa erilaisten maustekastikkeiden kanssa jo parin vuosikymmenen ajan. Kaupasta ostettavien tortillalettujen sijaan halusin kokeilla, miten niiden teko onnistuisi itse aidoista Masana harina-jauhoista. Näitä jauhoja voi ostaa tai tilata ainakin Ruohojuuresta. Huomasin että taikinasta on helpompi leipoa ohuita kuoria, kun siihen lisää hieman öljyä.

Tammikuussa voitin liki viisikiloisen hauen lähikaupan arvaa kalan paino-kilpailussa ja siitä tein kalapihvien ja -pyöryköiden lisäksi täytettä näihin meksikolaisten tacoihin. Uppopaistettujen haukifileiden seuraksi sopii täydellisesti raikas limejogurtti ja korianteripesto. Punasipuli, tomaatti, avokado ja korianteri tuovat kivasti meksikolaista twistiä ja makutuntumaa suomalaisen hauen mehevöittämiin tacoihin!

ITSETEHDYT TACOKUORET

(halkaisija n.12 cm, kaksi tortillaa/annos)

6 dl Masa harina – jauhoa

4 dl kuumaa vettä

½ dl öljyä

1- 1 1/2 tl suolaa

Sekoita suola jauhoihin ja kaada vähitellen kuuma vesi jauhojen sekaan. Vaivaa taikinaa n. 2-3 minuuttia ja lisää lopuksi öljy. Anna taikinan levätä tunti ja valmistele kastikkeet sillä aikaa.

Jaa taikina 20 osaan. Pyörittele palloiksi ja taputtele litteäksi. Taikinaa on helppo käsitellä kahden voipaperin välissä, jolloin sen saa kaulittua ohueksi. Aja taikinapyörällä kauniin pyöreän muotoisiksi ja paista tacoa kuivalla kuumalla pannulla n. 15 sekuntia per puoli. Laita valmis taco pyyheliinan tai kannen alle. Täytä uppopaistetuilla kalapaloilla,  punasipulilla sekä lohkotuilla avokadoilla ja tomaattilohkoilla. Viimeistele korianteripestolla ja limejogurttikastikkeella. Ripottele päälle silputtua korianteria.

LIMEJOGURTTIKASTIKE

4 dl paksua luonnonjogurttia

kahden limen mehu

suolaa ja mustapippuria

Pese limet huolella ja raasta kuoret. Purista mehu ja lisää jogurttiin raastetun kuoren kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

KORIANTERIPESTO

2 puskaa korianteria

0,75 dl pinjansiemeniä

2 valkosipulinkynttä

1 dl öljyä

suolaa ja pippuria

Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla. Murskaa kaikki ainesosat morttelissa tai tehosekoittimessa.

UPPOPAISTETTU KALA

1,2 kg kalafileitä kuutioituna (esim. haukea tai kuhaa)

cayennepippuria, suolaa, pippuria mausteeksi kalalle

Leivitystaikina

2 dl vichyä

3 kananmunan valkuaista

3 keltuaista

1 1/2 dl maissijauhoja

suolaa

Erottele valkuaiset keltuaisista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset, suola, maissijauho ja vichy sekaisin. Nostele valkuaisvaahto kevyesti sekaan. Kasta kalafilekuutiot massassa ennen uppopaistoa. Voit paistaa kalat friteerauskeittimessä tai syvässä kattilassa (n. 5 cm öljyä pohjalla).

Lisukkeeksi: 5 avokadoa kuutioiksi leikattuna, 500 g tomaatteja, limen mehua, suolaa ja pippuria, 3 punasipulia ohuiksi siivuiksi leikattuina, puntti korianteria.

Haukitacot

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

4 Kommenttia

suolaajahunajaa 08/03/2015 - 10:38

Löysin kalatacot vasta ihan vähän aikaa sitten ja koukutuin. Mehevä kala on ihan täydellinen täyte tacoille.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 08/03/2015 - 12:45

Aivan! Olin yllättynyt miten hauestakin tuli niin mehevää uppopaistettuna, vaikka se on paljon tiiviimpi kala kuin kuha, jota meillä syödään useammin!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 07/03/2015 - 21:17

Kiitos Jael! Tämä on loistava tapa saada esim. kalanirsot syömään kalaa…nuo kastikkeet kruunaavat makuelämyksen!

Vastaa
Jael 07/03/2015 - 17:56

Herkullista:) En erityisesti välitä tacoista mutta tuota voisin syödä:)

Vastaa

Kommentoi