MERIHENKINEN JOULUMENU JA ARVONTA

by Beachhousekitchen
22 Kommenttia

Jos kinkku on aaton kunkku, niin pyhitä vaikka joulupäivä hieman erilaisille herkuille. Merihenkinen joulumenu sisältää kalaa ja mereneläviä, niiden jälkeen maistuvat myös täyteläiset juustot, kun alla ei ole raskaita joululaatikoita.

Laatu korvaa määrän tänä jouluna, sillä omasta joulupöydästä ei löydy enää montaa päivää lämmitettäviä laatikoita, vaan jokaiselle päivälle on hieman erilaisia jouluruokia. Kun konvehteja ja suklaata muutenkin tulee popsittua pitkin päivää, saa jälkiruoka olla sieltä kevyemmästä päästä. Piparkakkurahkaiset mustikkakupit sopivat myös väreihin, sillä merihenkisestä joulupöydästä ei kirkkaanpunaista löydy, viileitä sävyjä ja siniharmaata majakkahenkeä sitäkin enemmän!

mustikka piparimisu

Joulupöytään voi käyttää luovuutta, pitkinä pyhinä on kiva hieman näperrelläkin ja ilahduttaa vieraita uusilla ruoka- ja kattausideoilla! Lisää vinkkejä vuoden hurmaavimman ruokajuhlan toteutukseen löydät K-ruoka –sivuston jouluosiosta.

juustokuusi

Joulupöytään kannattaa kaivaa esille ja puhdistaa isot tarjottimet ja tarjoilualustat jo hyvissä ajoin. Kuusen havuista ja yrttien oksista (esim. kirveli) saa kauniita somisteita juhlapöytään.

merihenkinen joulu

Riisipuuron moderni versio on maukas risotto, nyt sinisimpukoilla ja raikkaalla sitruunalla maustettuna.

risotto

kalalautanensavumuikku

juustolautanen

kalalautanen

SIMPUKKA-SITRUUNARISOTTO, KALA-JA JUUSTOLAUTANEN SEKÄ PIPARKAKKURAHKA

Jos kinkku on aaton kunkku, niin pyhitä vaikka joulupäivä hieman erilaisille herkuille. Merihenkinen joulumenu sisältää kalaa ja mereneläviä, niiden jälkeen maistuvat myös täyteläiset… Alkuruoat ja pikkusuolaiset MERIHENKINEN JOULUMENU JA ARVONTA European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ohje:

RISOTTO

  • Pirkka sinisimpukoita 450 g (pakaste)
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl voita ja öljyä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 8 dl vettä
  • 2 rkl hummeri- tai kasvisfondia
  • 2-3 rkl kuohukermaa
  • 2 rkl Pirkka savusimpukoiden lientä
  • lusikallinen voita
  • 1 rkl sitruunan kuorta ja -mehua
  • suolaa ja pippuria 1/2 -1 dl
  • parmesaania koristeeksi
  • sitruunalohkoja

Risoton valmistus: Kiehauta vesi ja hummeri- tai kasvisfondi valmiiksi. Kuullota salottisipuli ja valkosipuli voin ja öljyn seoksessa. Lisää riisi ja kuullota parin minuutin ajan. Lisää valkoviini ja kiehauta kokoon. Ala lisäämään riisin sekaan lientä kauha kerrallaan, pidä liesi miedolla lämmöllä. Lisää loppuvaiheessa sitruunankuoret ja mehu ja simpukoiden liemi. Mausta kermalla, voilla ja parmesaanilla. Lisää simpukat (ks. ohje alla). Tarkista suola ja viimeistele mustapippurilla.

Ohje simpukoille: Lisää jäiset simpukat risottoon aivan valmistuksen loppupuolella. Kiehauta ja kuumenna kannen alla 3-5 minuuttia, kunnes simpukat avautuvat. Heitä pois avautumattomat simpukat.  

KALALAUTANEN

JUUSTOLAUTANEN

Vinkki. Kumkvatteja löydät hyvin varustetuista K-kaupoista. Kumkvatti eli kääpiöpomeranssi on kuorineen syötävä makea, appelsiinin tyyppinen sitrushedelmä. Ota juustot huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Leikkaa päärynä puoliksi ja siivuta helma parin millimetrin paksuisiksi siivuiksi ja levitä lautaselle. Kokoa aineksista joulukuusen mallinen napostelutarjotin.

PIPARKAKKURAHKA

  • 3 dl kuohukermaa
  • 200 g rahkaa (esim. kausimaku Piparkakku)
  • 1 dl mustikkahilloa
  • 1 rkl tomusokeria
  • 1 -1 1/2 dl mustikoita
  • 20 kpl piparkakkuja

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri ja rahka. Murskaa piparkakut ja tee piparimurskasta annosastioihin pohja. Annostele mustikkahilloa pohjan päälle ja sitten kerma-rahkaseos. Koristele mustikoilla ja piparirouheella.

mustikka pipari kupit

Inspiraation merihenkiseen menuun sain Pirkan joulufilmistä, käy kurkkaamassa filmin ihanat joulupöydät! Tunnistatko muuten biisin? Itsellä meni hetki, mutta aika upea ja erilainen sovitus ♥

Voit 13.12. asti myös osallistua Joulufilmi-kisaan ja voittaa suklaisia jouluherkkuja.

Jouluun on enää parisen viikkoa, poimi talteen tästä parhaimmat vinkit ja ostoslista! Muistetaan hyvä mieli ja rento meininki, siitä syntyy se parhain joulufiilis!

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

22 Kommenttia

Satu N. 13/12/2015 - 22:37

Siis aivan ihania ruokia. meillä joulupöytä on hieman yksinkertaistunut siitä ns. perinteisestä joulupöydästä ja lisänä meillä tulee tietenkin aina jotain riistaa. Perinteistä joulukinkku (siis possun) ei ole ollut enää moneen vuoteen, vaan meillä on nautittu savustettua peuran kinkkua. Joulupöydässä kuuluu olla kuitenkin laatikoita ja esim. karjalanpaistia, mutta esim. rosollia ei ole, koska meillä se tahtoo jäädä syömättä.

En ollutkaan pitkään aikaan käynyt blogissasi ja ilokseni sain lukea teille tulevasta perheenlisäyksestä. Ei sen hienompaa asiaa voi ollakaan, joten onnentoivotuksia jakelen jo tässä vaiheessa. Jännittävää (joulun)odotusta 🙂 <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 15/12/2015 - 07:20

Oi kiitos, ja mahtavaa joulun pdotusta sinnekin!

Savustettu peuran kinkku on kyllä ihan uusi juttu! Tahtoisinpa maistaa : )
Joulupöytään tuunattuja juttuja kuten sellaista rosollia, jossa vain omenaa, punajuurta, suolakurkkua ja kermavaahtoa!

Vastaa
Siinatar 11/12/2015 - 00:08

Niin herkullisen näköisiä!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 11/12/2015 - 06:15

Lämmin kiitos…nämä kyllä kaikki maistuivat niin hyvältä kuvauksen jälkeen, että tehdään toinen samanlainen satsi jouluksi!

Vastaa
hannuraty 10/12/2015 - 23:26

Aivan upeita kuvia merellisistä herkuista, en meinaa pysyä jakkaralla!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 11/12/2015 - 06:20

Voi kiitos, ihana kuulla, sillä oli itselläkin vaikeuksia olla napsimatta näiltä lautasilta ennen kuvauksia. Tyhjenivät kyllä aika pian sen jälkeen : )

Vastaa
Lumo 10/12/2015 - 23:02

Mmm.. herkullista. Aaton ateriasta en tiedä vielä, sillä syömme veljeni luina. Sielläkin saattaa olla jotain vähemmän perinteistä joulupöydässä.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 11/12/2015 - 06:50

Perinteisetkin ruoat ok ja niitä on myöskin omassa joulussa, mutta ei moneksi päiväksi ja ehkä enemmän näitä uudempia makuja…Kalkkunaa kinkun sijaan tänä vuonna!

Vastaa
Minna 10/12/2015 - 22:03

Näyttääpä herkulliselta! Me meinattiin tänä vuonna panostaa vallan kaloihin. Ostetaan siivuina lapsille kinkkua, mutta muuten herkutellaan erilailla valmistetuilla kaloilla. Risotton lempiruokaani, sitä vosii hyvin tehdä välipäivinä!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 11/12/2015 - 06:53

Kylmäsavua, savulohta, graavattua siikaa…nam! Risotto on hyvä vaihtoehto riisipuurolle, sinisimpukoilla siihen sai ihan uuden makutuulahduksen ja miten helppo niitä olikaan käyttää. Pakasteesta höyryävään risottoon ja välimerellinen tuoksumaailma oli hetkessä keittiössä : )

Vastaa
Marjo 10/12/2015 - 21:35

Tuo PIrkan Joulufilmi on liikuttavan ihana – majakanvartija ja koira – jouluvalot – yhdessäoloa <3
Mahtavia kalaherkkuja! Kalaa kuuluu ehdottomasti minun joulupöytää eri muodoissa ja muutkin merenelävät. Voi kun olisi jo jouluaatto ja pääsisi syömään….

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 11/12/2015 - 06:55

Eikös, olen tätä pyörittänyt taustalla jo kuukauden ajan…toi musa & tuo majakkaelämä, voisinpa sellaista kokeilla!
Mitä ihaninta joulun odotusta, ei ole kaukana enää…: )

Vastaa
Outi 10/12/2015 - 21:07

Kivoja ruokavinkkejä ja tuo jälkkäri, nam <3
Ihanaa torstai-iltaa.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 11/12/2015 - 06:56

Kiitos. Maailman helpoin jälkiruoka…: )

Vastaa
Jael 10/12/2015 - 19:35

Tuossa on niin menu mun makuun,ihana:) Ja niin ihanat kuvat!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/12/2015 - 20:36

Kalaisa menu ilman lihaa ja tuo risotto! Nyt on todistettu että reilu neljän hengen annos maistuu kahdelle hengelle…ja samalla lounaalla, oli siis huippuhyvää, eikä jäänyt muruakaan jäljelle!

Vastaa
Tiina / Tinskun keittiö 10/12/2015 - 14:41

Ihania ideoita. Varsinkin risotto on ihan huippu. Jälleen kerran mahtavat kuvat. En voi muuta kuin ihailla. Olet kyllä taitava <3 Herkullista loppuviikkoa.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/12/2015 - 20:38

Voi kiitos…suosittelen kyllä tekemään tuota varsin simppeliä simpukkarisottoa. Joku on sanonut että parmesaani ei sopisi merenelävien kansa, mutta minusta maut käyvät yksiin oikein hyvin, kun siinä on tuo sitruuna vielä tuomassa raikkautta!

Vastaa
klaara 10/12/2015 - 13:13

Ihania kuvia, taidan unohtaa raskaat laatikot tänä vuonna

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/12/2015 - 20:41

Perinteiset laatikotkin maistuvat mutta ehkä vain yhtenä päivänä…: ) Kalapainotteinen ja kevyempi kattaus muutenkin tänä jouluna, ihanaa joulun odotusta!

Vastaa
Tiia K 10/12/2015 - 10:23

Heli nämä kuvat, ihailin jo instassa, henki ihan salpautuu. Kalan syömisen raja täällä menee, ei lämmintä kalaa. Korkeintaan lohipastassa, muuten ei. Lapsuuden Sipoossa tiistaisin oli kalamiehen päivä ja mummi osti aina silakoita ym.halstrattuja tai jossain kastikkeessa, jäi kammo niistä ajoita, enkä vieläkään pysty. Tiedän, että menetän niin paljon ja ehkä joskus, sillä nykyään rakastan graavia, kylmäsavulohta ym. niin pitkä matka jo tultu. 😉

Kuvat ovat niin upeita!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/12/2015 - 20:46

Voi kiitos kauniista sanoistasi, olen niin otettu! Itse olen kalojen suhteen aika kaikkiruokainen, mutta lipeäala vaatisi hieman totuttelua, on kuulemma tulossa vahvasti muotiin ja ehkä jo ensi joulun trendikala! Sitä en siis syö, mutta otan haasteen vastaan, jos joku tarjoaa maukkaan lipeäkala-illallisen!

Vastaa

Kommentoi