Etsitkö uutta suosikkia alkupalaksi? Klassiset Hasselbackan tyyliin tehdyt uuniperunat toimivat myös jäähdytettyinä mädin kanssa ihan missä tahansa juhlapöydässä. Oikeastaan niin hurmaavan herkullinen suupala ja alkuruoka, että päätettiin näille löytyvän paikka myös joulupöydästämme. Voi taivas miten hyviä vaikka kalapöydän lisukkeena!

Muistan siskoni kanssa näpräilleeni Hasselbackan perunoita aina juhlapyhiksi lihapadan tai pihvien seuraksi. Oi sitä 80-lukua – sinne taisi jäädä tämä perinteinen ja 1940-luvulta peräisin oleva ruotsalaisresepti, kun eipä ole tullut tehtyä sitten lapsuuden ja nuoruuden. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan tuoda resepti nykyaikaan, oli sen verran hienon makuinen lopputulos.
Ehkä monella voi olla mielikuva vaivalloisesta puurtamisesta, mutta vähän siinä vain menee aikaa, jotta perunat saa siivutettua siten, etteivät ne halkea ja viillot on tehty parin kolmen millin välein. Hyvä apuväline on puinen lusikka tai kapusta, jonka päälle kuorittu peruna asetetaan. Sitten vain terävä veitsi käteen ja siivutusta siihen saakka perunaa, kunnes veitsi osuu lusikan reunaan. Ihan normiteräslusikallakin sai siistin lopputuloksen, puista kun ei ollut saatavilla mökillä, jossa teimme näitä alkupaloja syntymäpäiväillalliselle.

Sulatettu voi kannattaa levittää perunoille ja tupsutella viiltojen sisään pulla- tai silikonisudilla, jotta makua riittää joka puraisulle. Kun käytät gluteenittomia korppujauhoja, niin tämä sopii myös keliaakikoille. Perunoiksi kannattaa valita tasakokoiset puikulapotut, ovat pienikokoisia ja sopivat juuri suupaloiksi. Reseptin paistoaika on pienikokoisille perunoille, jos käytät isompia, lisää minuutteja.
Anna perunoiden jäähtyä hetki ennen koristelua ja tarjoamista. Nokare smetanaa päälle ja mädiksi se oma lemppari, tulikohan näistä jopa parempia kuin blinit – varteenotettava kilpailija kuitenkin!
Onnistuisivatkohan Hasselbackan perunat uusista perunoista ja jättäisi niihin kuoret, hmmm, pitänee kokeilla ensi kesänä. Herkullista marraskuuta♥


Ainesosat:
HASSELBACKAN PERUNAT
1 kg puikulaperunoita
n. 1 dl sulatettua voita
1 tl suolaa
1/2 dl korppujauhoja
LISUKKEEKSI
50 g mätiä
1 prk (120 g) smetanaa
tilliä
mustapippuria
Ohje:
1, Pese ja kuori perunat. Aseta peruna puulusikalle ja leikkaa siihen viiltoja (n. 3 mm välein), ei kuitenkaan läpi perunan, jottei se halkea.
2. Asettele viillotetut perunat vuokaan ja sulata voi. Lisää suola voin sekaan.
3. Tupsuttele sudilla voi-suolaseosta perunoiden viiltoihin.
4. Laita perunavuoka 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Ota sitten vuoka hetkeksi pois ja voitele perunat lopulla voi-suolaseoksella.
5. Ripottele päälle korppujauhot ja anna paistua vielä n. 15-20 minuutin ajan, kunnes kypsiä ja kauniin kullanruskeita.
6. Nostele valmiiden ja hieman jäähtyneiden perunoiden päälle lusikallinen smetanaa ja mätiä, koristele tillitupsuin ja mausta halutessasi mustapippurilla.


8 Kommenttia
Hasselback on klassikko! Herkullinen tapa tarjoilla.
Mies oli kuvauskeikalla monta viikkoa pari kuukautta sitten toisella puolella Suomea ja halusi vapaailtana tehdä Hasselbackn perunoita. Kauko-ohjasin puhelimessa prosessia ja hyviä kuulemma tuli.
Vanhat kunnon klassikot on aina silloin tällöin otettava “käsittelyyn”!
Pakko tehdä. Mulla muikunmätiäkin pakkasessa yllin kyllin. Riittää Hasselbackan perunoihin ja myöhemmin blineihin. Kiitos tästä ihanasta vihjeestä!
Mätiä on kyllä hyvä olla pakastimessa, saa helposti blineihin ja vaikka juuri näihin suloisiin Hasselbackan pottusuupaloihin!
Siis ihana ohje! Olen tosiaan ollut siinä luulossa, että ovat kovin vaikeatekoisia tällaiset perunat. Nyt näitä on pakko testata, mutta mietin, että voisikohan tuossa päällä olla vaikka savukalkkunaa mädin sijaan?!
Herkullista loppuviikkoa sinulle Heli <3
Eivät ole vaikeita ollenkaan, terävän veitsen vain tarvitsee ; ) Varmasti savukalkkuna tai savupororouhe sopisivat huippu hyvin näille perunoille!
Apua, tässä on kaikki meidän lempielementit, omg. Täytyypä testata tätä reseptiä. <3 Ihanat kuvat Heli ja kivaa keskiviikkoa. <3
Ihanaa, testiin vaan : ) Kaunista viikonloppua sinnekin!