Omenainen kesäkurpitsa-porkkanakeitto siiderivaahdolla

by Beachhousekitchen

Kirpeä pakkasyö takana ja pihanäkymänä kuuran peittämä nurmikko. Jotakin maagista syksyssä on, liekö siksi että olen lokakuun lapsia ja omaan syntymäpäivään liittyvät läheisesti kynttilät, takkaillat, ensilumi ja hip heijaa…hurjaa vauhtia lähestyvät Viini, ruoka ja hyvä elämä -messut 2014! Rakastan näitä kaikkia, niin lukemista, ruokaa kuin viiniäkin, messuille siis mennään tänäkin vuonna tukka putkella ja makunystyrät avoimina.

Lokakuu on myös pinkki kuukausi. Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanja kerää varoja suomalaiseen rintasyöpätutkimukseen. Erittäin tärkeä asia meille jokaiselle! Lihaton lokakuu kerää myös paljon kannattajia, itse pyrin vähentämään ainakin punaisen lihan käyttöä lokakuun aikana, mikä tulee näkymään blogin reseptiikassa.

Lokakuu polkaistaankin käyntiin omenaisen siiderikeiton voimalla. Octoberfest-juhlat tunnetusti kruunaavat syksyn ja kun en ole vieläkään oppinut juomaan olutta, niin oluen virkaa lomittaa kuiva omenasiideri, jolla keitto on maustettu. Olutta tulen kuitenkin käyttämään myöhemmin blogiin tulevaan scampi-reseptiin, joten katsotaan miten se uppoaa. Kesäkurpitsaa, porkkanaa ja omenaa sisältävä syksyinen keitto käy hyvin alkuruoaksi omiin Octoberfest-juhliin, täyteläinen maku, mutta kepeän hillitty tuntuma. Siiderivaahto tuo mukavasti raikkautta!

Siiderikeitto_porkkanaa

OHJE

1 iso sipuli

1 valkosipulinkynsi

3 rkl voita

2 rkl tomaattipyreetä

1 kesäkurpitsa (500 g)

3 isoa porkkanaa

2-3 pientä omenaa

2 dl kuivaa omenasiideriä

1 dl vettä

1-2 rkl kana- tai kasvisfondia

3-4 lehteä rakuunaa, oksa timjamia, pieni nippu persiljaa

2 dl kermaa

1 prk ranskankermaa (säästä 1/2 siiderivaahtoon)

suolaa ja pippuria

Siiderivaahto

2 rkl siideriä

2-3 rkl ranskankermaa

ripaus suolaa

koristeeksi laadukasta oliiviöljyä ja persiljaa

——

Pilko sipuli ja valkosipulinkynsi, raasta kesäkurpitsa, porkkanat ja omenat. Kuullota kaikki voissa ja lisää mukaan tomaattipyree. Laita kattilaan myös omenasiideri, vesi ja fondi. Keitä n. 20-25 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes vihannekset kypsiä. Lisää mukaan yrtit, kerma ja vasta ihan lopuksi ranskankerma. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista suola ja pippuri.

Tee siiderivaahto vispaamalla ranskankerma ja siideri kevyesti sekaisin. Tipottele valmiin keittoannoksen päälle yhdessä persiljan ja oliiviöljyn kanssa. Seuraksi sopii hyvin parilapannulla öljyssä paistettu maalaisleipä. Parempaa lokakuuta kaikille!

With ♥ from beach house kitchen

 

 

Lue nämäkin

Kommentoi