Pääsiäispizza ja rapean pohjan ABC

by Beachhousekitchen
17 Kommenttia

pistaasiopizza

Jamie Oliver hujauttaa pizzataikinaansa reilun kourallisen mannaryynejä täydellisen rapeuden saavuttamiseksi, vinkkasi minulle ystävättäreni Lontoossa asuva tytär. Tätähän piti heti kokeilla. Nykyään kun leivon pizzaa, annan taikinan seistä jääkaapissa ainakin yön yli, joskus parikin päivää. Pohjasta tulee todellakin rapsakampi eikä se aiheuta vatsakipujakaan. Pohjan paistamiseen tavallisessa uunissa ehdoton on pizzakivi. Laita kivi uuniin maksimilämmöille ja kaulitse pizza leivinpaperin (tarkista että sen lämmönkesto vähintään 250 astetta) päällä, joka on helppo sujauttaa kuuman pizzakiven päälle. Näiden isompien lankkupizzojen paistamiseen laitoin uuniin kaksi pizzakiveä, joiden päälle soikeanmallinen pizza istui paremmin.

Kevään kunniaksi ja pääsiäisen juhlistamiseksi pizza sai hieman värejä ja tietysti kauden kasviksia täytteiksensä. Perinteisen tomaattikastikkeen sijaan pizzan pohjalle levitetään porkkanapyree. Tämän kasvispizzan täytteinä on parsaa, briejuustoa, hillottua punasipulia sekä pistaasipähkinöitä – erikoisempi yhdistelmä, mutta jälleen kerran maistui jopa vannoutuneille lihansyöjille.

Iloista pääsiäistä ja herkkuhetkiä!

PIZZAPOHJA

2 lankkupizzaa

4 dl haaleaa vettä

11 g kuivahiivaa

1 tl hunajaa

2 dl mannaryynejä

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1/2 dl öljyä

Sekoita jauhot ja mannaryynit. Lisää kädenlämpöiseen veteen 1 dl jauhoseosta, johon on sekoitettu kuivahiiva ja lisää veteen myös hunaja. Anna kuplia viiden minuutin ajan. Lisää nesteeseen alustaen koko jauhomäärä, öljy ja lopuksi suola. Anna kohota vähintään tunti. Itse laitan taikinan jääkaappiin ja annan sen olla siellä yön yli. Ota taikina kohoamaan huoneenlämpöön paria tuntia ennen leipomista.

TÄYTTEET

nippu parsaa

150 – 200 g briejuustoa

kourallinen pistaasipähkinöitä

2 punasipulia

300-400 g juustoraastetta

oreganoa ja timjamia

mustapippuria

Keitä tai paista pannulla kuoritut parsat. Leikkaa briejuusto ohuiksi siivuiksi. Murskaa pistaasipähkinät. Hilloa punasipulit alla olevan ohjeen mukaan.

HILLOTTU PUNASIPULI

2 punasipulia

1/2 dl vettä

2 rkl etikkaa

1/2 dl hillosokeria

mustapippuria ja ripaus suolaa

Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita hillosokeri kiehuvaan veteen, lisää etikka ja punasipulisiivut. Anna keittyä noin 10-15 minuutin ajan, kunnes seos on sakeutunut. Jäähdytä ja mausta.

PORKKANAKASTIKE

1/2 kg luomuporkkanoita

1 sipuli

hunajaa

timjamia

suolaa

Pilko porkkanat pieniksi lohkoiksi ja keitä yhdessä sipulin kanssa kypsiksi. Lisää mausteet ja aja sauvasekoittimella sileäksi. Levitä pyree kaulitun pizzapohjan päälle. Lisää juustoraaste. Levitä hillotut sipulit, parsat ja briejuustosiivut pohjan päälle. Paista 250-asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan. Ripottele valmiin pizzan päälle murskatut pistaasipähkinät, timjamia ja oreganoa. Mausta mustapippurilla makusi mukaan.

parsapizzaa

 pizzaaPizzakolmiot

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

17 Kommenttia

LISÄÄ KASVIKSIA RUOKAVALIOON - MELKEIN HUOMAAMATTA! | Beach house kitchen 17/03/2017 - 11:01

[…] Lähestyvä parsakausi varmasti houkuttelee kokeilemaan tätä herkullista ja värikästä kasvispizzaa! […]

Vastaa
Tiia K 23/03/2016 - 11:34

Miten punasipulikin voi olla niin hämmentävän kaunista. Näyttää mielettömän hyvältä ja pizzaan sopii pähkinät älyttömän hyvin. Aurinkoa päivään <3

Vastaa
Beachhousekitchen 23/03/2016 - 23:06

Rakastan punasipulia! Miten se sopiikaan mm. pizzaan ja blineille? Antaa kauniin värin ja tekstuurin!

Vastaa
Outi 23/03/2016 - 08:07

Näyttää hyvältä.
Pizzassa tärkeintä onkin onnistunut pohja ♡

Vastaa
Beachhousekitchen 23/03/2016 - 23:07

Juuri näin! Täytteissä less is more, mutta pohjaa voi kohotella useammankin päivän!

Vastaa
Siiri 05/04/2015 - 18:32

Vau, mitkä täytteet! 🙂

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 06/04/2015 - 21:28

Kiitos, keväiset ja värikkäät…tykkäsin kovasti!

Vastaa
Ulla 04/04/2015 - 10:06

Herkullisen näköinen pizza. Kyllä se niin on, että tuo pizzakivi vain on hankittava… 🙂

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 05/04/2015 - 15:40

Kyllä se kannattaa ehdottomasti hankkia. On monikäyttöinen ja onpa siinä paistettu rieskat, tortillat ja muhkea leipäkin!

Vastaa
Sofia 03/04/2015 - 13:32

Kiitos tuosta mannaryyni-vinkistä! Otan käyttöön 🙂

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 03/04/2015 - 15:44

Tulee kyllä mahtavan rapsakka pohja, mitä olisikaan keittiömaailma ilman Jamieta..; )

Vastaa
suolaajahunajaa 02/04/2015 - 20:31

En ole koskaan laittanut pizzakiven päälle leivinpaperia. Käytätkö sitä siis suojaamaan vai mikä ajatus sen takana?

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 02/04/2015 - 22:16

Pizzataikina on vaan helpompi käsitellä jos alla on leivinpaperi (koska tykkään jättää taikinan löysemmäksi)..Jos toivomusten mukaan pitää olla runsaammin täytteitä niin sitten ehdottomasti leivinpaperi alla… Jos teen minipizzoja niin sitten lastalla suoraan pizzakivelle! Meillä mennään vähän sen mukaan miten paljon halutaan pizzaan täytteitä…; )

Vastaa
Outi 02/04/2015 - 14:26

Ihanan näköinen pohja tuossa pizzassa!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 02/04/2015 - 14:40

Kiitos! Mannaryynit rules! Enpä olisi uskonut, kannattaa kokeilla. Ihanaa pääsiäistä!

Vastaa
Nanna 02/04/2015 - 11:40

Mielettömän hyvän näköinen pizza. Jamie laittaa myös pastataikinaan mannaryynejä! Kokeiltava on, vielä ei oo ehtiny!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 03/04/2015 - 15:42

Oi kiitos! Jep, seuraavan kerran niitä pastataikinaan, kiitti vinkistä!

Vastaa

Kommentoi