Paneer-kotijuustoa, kasviscurrya ja pinaattikreppejä

by Beachhousekitchen

Palak paneer-juustoa kasviscurrylla

Nautin viime viikonloppuna paikallisessa intialaisessa ravintolassa niin hyvää kotijuustoa, että testikeittiö piti valjastaa tosi toimiin tämän pehmeän herkun saamiseksi myös kotioloissa. Paneeriksi kutsuttu intialainen kotijuusto muodostuu parista ainesosasta, maidosta ja haposta (valkoviinietikkaa tai sitruunamehua). Jamie Oliverin Alastoman kokin paluu-keittokirjassa olleen ohjeen mukaan tehtynä (ja ‘jamiemaisen’ rennosti ottaen) maito ei todellakaan lähtenyt tekeytymään juustoksi luvatussa viidessä minuutissa, vaan se vaati parisen tuntia heran laskeutumisineen. Liekö syynä laktoositon täysmaito, jota käytin, mutta jos on mahdollisuus käyttää täysin käsittelemätöntä maitoa, niin suosittelen. Juusto kannattaa tehdä edellisenä iltana ja antaa sen valua jääkaapissa läpi yön juustomuotissa tai harsotetussa siivilässä kulhon päällä. Ja kyllä siitä minunkin kimpaleestani ihan oikeaa juustoa tuli, täydellisen hyvää kasviscurryn ja pinaattisten riisikreppien kera. Tätä voisi syödä aamiaiseksi, lounaaksi ja varsinkin brunssin se kruunaisi – ja menisihän tämä intialaisena Street food-henkisenä katuruokanakin!

PANEER JUUSTO

1 l täysmaitoa

2  rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua

  • Kuumenna maito paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen kiehuvaksi, lisää happo ja anna keittyä miedolla lämmöllä niin kauan (15-30 minuuttia) kunnes seos alkaa kokkaroitumaan.
  • Nosta kattila liedeltä ja anna seistä noin tunnin ajan. Kaada seos juustomuottiin tai harsokankaalla vuorattuun siivilään, josta ylimääräinen hera pääsee valumaan pois. Anna valua viileässä ainakin parisen tuntia, mielellään koko yön yli. Leikkaa palasiksi.

PINAATTIKREPIT (n. 6 kpl)

3 dl maitoa tai vichyä

2 munaa

2 dl riisijauhoja

1/2 dl sulatettua voita

2 dl tuoretta pinaattia

1/2-1 tl suolaa

rasvaa paistamiseen

  • Vatkaa kaikki ainesosat sekaisin ja anna seistä kastikkeen valmistamisen ajan. Paista mahdollisimman ohuita ja isoja kreppejä.

CURRYKASTIKE

Mausteseos

1 rkl juustokuminaa

2 rkl fenkolinsiemeniä

1 tl kokonaisia mustapippureita

2 rkl korianterinsiemeniä

1 mausteneilikka

1 tl kardemummaa

1 tl rouhittua suolaa

  • Paahda mausteet pannulla ilman rasvaa. Murskaa ne sitten morttelissa sileäksi jauheeksi. Säästä curryyn.

Curry

öljyä paistamiseen

1 punasipuli

1-2 valkosipulinkynttä

2 cm pala inkivääriä raastettuna

+ mausteseos (yllä)

1/2 – 1 chiliä halutun tulisuusasteen mukaan

1 suippopaprika

400 g laadukasta tomaattimurskaa

kanelitanko

200 ml kookoskermaa

1 dl maustamatonta jugurttia

korianteria ja minttua koristeeksi

  • Kuullota sipulit ja inkivääriraaste pannulla öljyssä, lisää mausteseos, chili ja suikaloitu paprika. Kaada sekaan tomaattimurska ja kanelitanko. Anna hautua 15 minuutin ajan. Lisää lopuksi kookoskerma ja jugurtti.

Raita

2 dl maustamatonta jugurttia

1 rkl sitruunamehua

1 rkl kuivattua minttua

1 raastettu valkosipulinkynsi

n. 5 cm pätkä kurkkua pieniksi kuutioituna

kourallinen kirsikkatomaatteja pieniksi kuutioituna

ripaus vastarouhittua suolaa ja mustapippuria

  • Sekoita raitakastikkeen ainekset sekaisin ja anna tekeytyä jääkaapissa hetki.
  • Levitä kreppien sisään kasviscurrya ja kotijuustoa, kääräise rullalle tai taita kreppi kahtia. Viimeistele silputulla korianterilla ja mintulla. Annoksen tulisuutta vaimentaa ja raikastaa raitakastike. Nautinnollisia hetkiä!

Palak paneer currya

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

4 Kommenttia

Arna / Cocoa etsimässä 27/01/2017 - 19:47

Ihanan herkullinen ohje, menee kokeiluun! Mä rakastan intialaista/nepalilaista ruokaa ja paneer on ihan lemppariraaka-aine. Kävin kuluneella viikolla nepalilaisessa ravintolassa lounaalla ja olin niiin pettynyt, kun annoksessa oli paneerin sijaan käytetty leipäjuustoa! Ei ollut ollenkaan sama asia, eikä narskuva leipäjuusto sopinut ruokaan lainkaan. Muutaman kerran olen tehnyt butter paneeria kotona, mutta käyttänyt valmista paneeria (jota saa ainakin Vii Voanista Helsingistä), mutta se on niin kallista, että seuraavan kerran ajattelin tehdä paneerin itse. Ja helpoltahan tuo vaikuttaa!

Vastaa
Beachhousekitchen 29/01/2017 - 10:27

Kääk…leipäjuustoa! Se nyt ei ihan autenttinen nepalilainen tainnut olla. Oli suht’ helppo (ja halpaa) tehdä itse, pitänee taas tehdä, on niin herkkua!

Vastaa
Tiia 06/01/2015 - 17:46

Jestas mitä herkkua. Tilaan aina intialaisessa tai nepalilaisessa juustoannoksen. Ja nyt oletkin soveltanut mitä herkullisimmilla tavalla. Nams.

Vastaa
Heli/beachhousekitchen 07/01/2015 - 07:46

Tämä itsetehty kotijuusto miltei käy korvikkeena fetajuustolle, johon olen aika koukussa…; ) On tämä hieman vähärasvaisempi ja -suolaisempi vaihtoehto. Dubaissa opin syömään aamiaisella juuri kasviscurryja erilaisten lettujen ja leipästen kanssa, ehkä tämä on jotakin kaukokaipuuta! Vaikkei juuri nyt reissuun pääse, niin onneksi eksoottisempia ruokamatkoja voi tehdä joka päivä!

Vastaa

Kommentoi