Polenta, tuo Italian keittiön kuuluisa maissista tehty mannapuuro, on loistava lisukevaihtoehto pastan, perunamuusin tai risoton sijaan. Valmiista polentasta voi myös muotoilla kroketteja tai jähmettää sen levyksi, josta saa leikattua lisukepalasia ja paistaa ne pannulla rapeiksi. Halusin kokeilla miten polenta taipuisi hampurilaissämpylöiksi ja tai alkupalojen ‘pohjiksi’ leivän sijaan. Toimi niin hyvin, että näitä meillä tehdään aina kun vierailulla on hiivaa tai gluteenia sietämättömiä. Ja maistuu kyllä ei-allergikoillekin!
Tällä kertaa hampurilaisen väliin sujahti merellisiä makuja: mehevä crab cake, eli rapukakku. Itse käytin pakastettuja jättikatkarapuja, toimii myös normaaleilla katkaravuilla. Makuyhdistelmä ja värimaailma vievät hetkessä Italian maisemiin, ja se jos mikä on tervetullutta pimeässä ja taasen niin sateisessa marraskuussa.
POLENTALEVY (12 miniburgeria, gluteeniton)
2 1/2 dl polentaryynejä
0,75-1 l kasvis- tai kanalientä
2 rkl öljyä
1 dl parmesaania
50 g voita
valkosipulinkynsi
1 tl timjamia
mustapippuria ja suolaa
paistoon esim. öljyä ja/tai valkosipulivoita
Keitä polenta pakkauksen ohjeen mukaan: kuumenna kasvis- tai kanaliemi, lisää polentaryynit ja öljy. Anna hautua n. 10 minuutin ajan välillä sekoitellen. Raasta sekaan parmesaanijuusto, lisää voi, hienonnettu valkosipulinkynsi ja timjami. Tarkista maku (lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria) ja levitä n. 20-25 x 30 cm kokoiseen vuokaan, siten että polentakerros on n. 1 1/2 cm paksu. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin pari tuntia, tai yön yli. Leikkaa muotilla rapukakkujen kokoiset pyöreät palaset ja paista niihin pinta voi-öljyseoksessa.
CRAB CAKE-rapukakut (12 kpl)
400 g ravunlihaa
100 g creme fraichea (150 g purkista, jätä kolmasosa hamppisten väliin )
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl limemehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 muna
1/2 dl maissijauhoja
2 rkl silputtua persiljaa ja basilikaa
1 1/2 tl suolaa
sitruunapippuria
gluteenitonta korppujauhoa leivitykseen
rypsiöljyä paistamiseen
salaattia, sipulia, tomaatinsiivuja, basilikaa ja creme fraichea hampurilaisten väliin
Sulata katkaravut ja valuta ylimääräinen vesi pois. Kuullota sipulit ja anna sen jäähtyä. Mittaa kaikki loput ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon yhdessä ravun lihan kanssa. Surauta sekaisin ja anna rapumassan tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Pyörittele lusikan avulla kakkusia, kierittele ne korppujauhoissa ja paista öljyssä kypsiksi.
Kokoa hampurilainen: laita kahden paistetun polentapyörylän väliin rapukakku, tomaattia, salaattia, sipulia ja sitruunalla maustettua creme fraichea. Varaudu suosionosoituksiin, sillä nämä maistuvat erinomaisilta!
With ♥ from beach house kitchen