Kaupallinen yhteistyö Floran kanssa
Karppasin vuosikausia ennen kuin siitä edes tuli trendi. Leipä vapautui pannasta kunnolla vasta raskauteni aikana. Toki leipä oli kuulunut herkkuhetkiin, mutta nyt laadukas, kuitupitoinen ja mieluiten itse tehty leipä kuuluu jokaiseen päivään. Varsinkin kun oma pienokainen rakastaa vastaleivottuja sämpylöitä, niin niitä on oltava aina tarjolla tai helposti pakastimesta sulatettavissa!
Kasvien voimalla -haasteessa tehtävänä oli tällä kertaa suunnitella oma #floraleipä. Haasteeseen tein nämä porkkana-kurkumasämpylät runsailla kasvistäytteillä, ne sopivat niin aamu- kuin välipalaksikin! Porkkanasämpylöitä leivon melkein viikoittain. Nyt lisäsin taikinaan kurkumaa, joka on mausteiden ykkössuperfoodia. Kurkumaa voisi laittaa vaikka ruokalusikallisen, sen maku ei tule liian voimakkaasti läpi taikinassa, maistuivat myös taaperolle! Sämpylätaikinan voi hyvin tehdä veteen, nyt oli kokeiltava miten ruokakerma muhevoittaa taikinan ja kyllä näistä tuli rakenteeltaan ehkä asteen verran pehmoisempia!
Sämpylöiden väliin kannattaa siis laittaa reilusti täytteitä ja halkaistuina varmasti houkuttelevat syömään useamman. Kasviksiahan pitäisi syödä se puoli kiloa päivässä. Tässä siis vihreä startti päivään sekä muutama oma hyväksi havaittu vinkki, miten lisätä pienilläkin teoilla tai valinnoilla kasvisten määrää omassa arjessa.
MITEN SYÖN ENEMMÄN KASVIKSIA (LÄHES HUOMAAMATTA):
- lisää sämpylä- tai leipätaikinaan porkkanaa, kesäkurpitsaa, bataattia tms.
- lisää smoothieen salaattia, lehtikaalia tai pinaattia.
- lisää ohukaistaikinaan porkkanaraastetta, pinaattia ja raastettua kesäkurpitsaa.
- korvaa perunamuusista puolet kukkakaalilla.
- pidä maukkaita kirsikkatomaatteja tai miniporkkanoita esillä (välipalaksi tai naposteluun), niitä menee helposti 300-500 g!
TAIKINA 5 dl vettä (tai 2 1/2 dl ruokakermaa 4% + 2 1/2 dl vettä) 1 pss kuivahiivaa 1 rkl siirappia tai hunajaa 3 porkkanaa raasteena 1 tl kurkumaa n. 11-12 dl sämpyläjauhoja 1 /2 dl sulatettua margariinia 1 tl suolaa kananmuna voiteluun (seesaminsiemeniä) TÄYTTEEKSI salaattia tomaattia pestoa kotijuustoa tai mozzarellajuustoa margariinia Ota kaikki ainesosat lämpimään hyvissä ajoin. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja vispaa nesteeseen. Lisää myös siirappi/hunaja. Ala lisäämään jauhoja, jos tehosekoitin ei hoida hommaa, alusta voimakkaasti käsin. Lisää porkkanaraaste, kurkuma, suola ja sulatettu margariini. Kun taikina on sopivan kimmoisan pehmeä, niin laita kohoamaan ainakin tunniksi lämpimään paikkaan. Jaa taikina 16 osaan. Pyörittele pullan muotoisiksi. Anna kohota vielä puolisen tuntia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 220-asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia.Ainesosat:
Ohje:
Nyt sinäkin pääset suunnittelemaan oman floraleipäsi! Kasviksilla ja kasvipohjaisella levitteellä päällystetty leipä on helppo ja terveellinen välipala. Postaa kuva luomuksestasi instagramiin 13.4. 2017 mennessä ja merkitse se hashtagillä #floraleipä. Osallistumalla kisaan voit voittaa paikan itsellesi ja kahdelle kaverillesi Alex Nurmen kokkikouluun.
#floraleipä #kasvienvoimalla
Lisätietoja kisasta löytyy Floran facebook-sivulta ja Kasvien voimalla -kotisivuilta. Palkinto on kyllä huikean hyvä, eikös?
With ♥ from beach house kitchen
16 Kommenttia
[…] Tee arjesta juhlaa, ja tarjoa aamiaisleivät näin: […]
Kotitekoisia sämpylöitä ei voita mikään, niin herkullisen näköisiä nuo sinunkin ovat, taipanpa laittaa taikinan tekeytymään. Mukavaa viikonloppua 🙂
Oi miten herkkullisen näköisiä! Ihan vesi kielellä täällä!
Herkuteltu on täälläkin ja viikonloppuna aamupalaksi samoja porkkanasampylöitä nyt marinoidun paprikan ja vuohenjuuston kera!
Todella hyvännäköisiä leipiä, näitä on pakko kokeilla. Kivaa viikonloppua Heli <3
Kiitos, mitä ihaninta viikonloppua sinnekin! Nämä olivat melkein kuin kasvishampurilaisia, raikkaan tuoreita ja kielen mennessään vieviä : )
No nam mitä leipiä ja leivän päällehän oikeast sopii kaikki! <3 Ihanaa loppuviikkoa Heli <3
Kiitos, ihanaa hiihtolomaviikonloppua sinnekin : ) Täällä marinoituvat paprikat viikonlopun herkkuleipiin, kasvislinjalla jatketaan!
Syön leipää tosi tosi harvoin,ja yleensä itsetehtyä,mutta nämä voileivät kyllä niin maistuisi nyt.Slurps!
Minullakin on sama periaate, leivän tulee mielellään olla itsetehtyä tai muuten erityisen hyvää artesaanityyppistä…; )
Onpa todella herkullisen näköisiä sämpylöitä. Meillä kurkumaa menee melkein joka ruokaan. Ihanasti antaa väriä, on terveellistä eikä maistu liian vahvasti läpi. Ihana mauste!
Kurkuma on kyllä tosi POP! Ennen osasin sitä lisätä vain itämaisiin ruokiin, mutta sehän käy vaikka mihin muuhunkin : )
Oi voi – ja nyt minä tällaisia kuolaan kun viikon päästä alkavaan ekopaastooni olen taas listannut itselleni kiellettyjen listalle vaalean viljan;) – mutta onko sämpyläjauho vaaleaa viljaa, hmmm?
Kyllä se taitaa olla, vaikka käyttämäni Pirkan sämpyläjauho on kolmen eri viljan seos: vehnää, ruista ja kauraa! Tsemppiä ekopaaston alkuun, ihailtava juttu : )
Näitä taidankin tehdä nyt viikonloppuna 🙂
Suosittelen – Kaunista viikonloppua : )