Punastuneet riisipiirakat

by Beachhousekitchen

Viimeiseksi ateriaksi (heh, jos sellaisen listan nyt joku pyytäisi tekemään…) hummerin ja taskurapujen lisäksi valitsisin karjalaiset perinneherkut. Olenhan viettänyt lapsuuteni kesät Pohjois-Karjalassa mummon ruokapatojen suojissa ja kasvanut sultsinoiden, vatruskoiden, kukkosten ja karjalanpiirakoiden voimalla! Mummo leipoi karjalanpiirakoista ne kaikista maukkaimmat, äiti ne kauneimmat ja oma rooli on jatkaa perinnettä ja kenties lisätä pieni ripaus tätä päivää mukaan resepteihin.

Aika kauan se pastakone sai veivata italian makuja ennen kuin uskaltauduin parisen vuotta sitten tekemään ihan ensimmäiset omat karjalanpiirakat. Ja mikä välähdys, kun niistä vielä tuli herkullisia. Nyt pastakone laulaa karjalan heiliä harva se viikko ja piirakoiden täytteet vaihtuvat mielihalujen mukaan!

Tällä kertaa sunnuntaiaamun riisipuuro (tai sen rippeet) punastui uunissa paahdetuista punajuurista ja maustui vuohenjuustolla ja timjamilla.  Oi joi, miten hyvää ja ei nyt niin hirveän epäterveellistäkään, kun kuoritaikinasta tekee rukiisemman ja käyttää täysjyväjauhoja. Silloin kun pöydässämme vierailee keliaakikkoja, käytän aika hyväksi koettua Pörden ohjeella tehtyä gluteenitonta kuoritaikinaa.

Punastunut täyte

3 1/2-4 dl riisipuuroa

3 pientä punajuurta

1 rkl hunajaa ja muutama timjamin oksa

100 g vuohenjuustoa

suolaa ja pippuria

Keitä riisipuuro ohjeen mukaan ja jäähdytä se. Paahda punajuuret uunissa timjamin ja hunajan kanssa 200 asteessa n. tunti tai keitä pehmeäksi. Soseuta punajuuri ja vuohenjuusto sauvasekoittimella. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lisää seos riisipuuroon ja sekoita tasaiseksi.

Kuoritaikina (n. 30-40 kpl)

4 1/2 dl luomu ruisjauhoja

1 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja

2 1/2 dl kylmää vettä

1/2 dl öljyä

1 tl suolaa

Voiteluun

50-75 g voita

1 dl vettä

Vaivaa kaikki ainekset sekaisin tasaiseksi taikinaksi esim. tehosekoittimessa ja anna levätä tovi. Jaa taikina kahtia ja pyörittele kaksi pitkää tankoa jauhotulla alustalla. Jaa kumpikin tanko 15-20 osaan, riippuen siitä tykkäätkö tehdä pieniä vai isompia piirakoita. Pyöritä palloiksi ja taputtele sitten litteäksi. Aja pastakoneella tai kaulitse ohuiksi levyiksi. Laita kelmun alle, jotteivat kuivu. Annostele täytettä 1 rkl kullekin levylle ja levitä tasaiseksi, jätä kuitenkin reunat ilman täytettä. Taivuta oikea ja vasen reuna sisään päin ja rypytä sormin piiras kiinni keskeltä aloittaen ylös ja alas suunnaten.

Paista 275-asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia. Voitele lämpimät piirakat voi-vesi seoksella.

 Punastuneet riisipiirakat

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

5 Kommenttia

JOENSUUN ELLI JA LOCAL BISTRO | Beach house kitchen 16/09/2016 - 13:16

[…] samoissa maisemissa. Karjalaiset perinneruoat ovat siis tuttuja ja niitä olen itsekin opetellut tekemään. Kun päivällä nautimme Marttojen torikahvilan perinteiset sultsinat, vatruskat ja kukkoset, oli […]

Vastaa
Mari Moilanen 22/01/2015 - 08:50

Oi, näitä tahdon. Niin kauniita ja varmasti ihania!!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 22/01/2015 - 12:44

Kiitos! Sain jemmattua pakastimeen muutaman, säästin sunnuntaiaamuksi!Taivaallisia…; )

Vastaa
beachhousekitchen 21/01/2015 - 09:56

Kiitos kaunis, sanoisin että itse tehdyn näköisiä…; ) Silmäilin eilen sitä Suomen paras leipomo-ohjelmaa ja totesin että minusta ei olisi kyllä leipuriksi, sillä jokainen tuotos olisi erikokoinen tai -näköinen. Edustan siis tällaista rouheampaa koulukuntaa, eli sinne päin…; ) Maistuvaa keskiviikkoa!

Vastaa
Tiia 20/01/2015 - 13:54

Ooh miten kauniita ja taatusti niin herkullisia. Ihanaa päivää. <3

Vastaa

Kommentoi