Ruokatunnustuksia, kuplia ja maailman parasta mozzarellaa

by Beachhousekitchen

Glorian ruoka & viini – lehden loppusivuilta löytyy mielenkiintoinen ruokatunnustuksia -osio, jossa tunnettu ruokaihminen jatkaa lauseita ja kenties paljastaa jotakin hauskaa ja yllättävää omasta suhteestaan ruokaan. Kun ihastuttava Valkoisen talon Reetta sanaili omat tunnustuksensa, oli pakko tarttua itsekin haasteeseen! Googlaamalla löysin muitakin mm. Tasty travellisimo – blogista nappasin vielä muutaman lisäkysymyksen, kun pääsin oikein vauhtiin ja intouduin kirjoittamaan auki omia ajatuksia ruoasta.

Sain vähän aikaa sitten yhteydenoton Makulia – Makuja Italiasta – yrityksen omistajalta Pinjalta ja hain kokeiltavaksi (pr-näyte) tuoretta mozzarellaa ja en ikinä never ever, en tainnut edes Italiassa, saada yhtä maukasta ja taivaallisen suussa sulavaa mozzarellaa. Käy tilaamassa uutiskirje ja tee tilaus, nyt siellä on kaupanpäällistarjouskin: kaikkiin sunnuntaihin 4.11.2018 mennessä tehtyihin vähintään 1 kg juustotilauksiin saa ilmaiseksi pehmoista puhvelinmaitojogurttia. Omat mozzarellat nautimme viime viikonloppuna, ne oli keskiviikkona valmistettu ja lennätetty Suomeen ja noudettavissa Makulian noutopisteestä Helsingin Hermannista Sörnäisten metroaseman läheisyydestä jo perjantaina. Yhdestä pallerosta (250 g) tulee aika ihana salaatti kahdelle, uunissa paahdettujen kirsikkatomaattien ja itse tehdyn peston kanssa ihan tajunnan räjäyttävää! Testaamani Mozzarella di Bufala Campana valmistetaan Etelä-Italiassa Campanian sydämessä. Iso peukku! Suosittelen tilaamaan vähän isomman satsin, kauppaan pääset täältä. Tänään teen lämpimiä mozzarella-alkupaloja samaisesta mozzarellasta, varmasti vieraat tykkäävät!

makulai

RUOKATUNNUSTUKSIA

Jos avaisit jääkaappini, se olisi ihan täynnä tai ¾ osaa täynnä r u o k a a. Voisin elää viikon tämän hetkisellä sisällöllä, sillä hyvin säilyviä maustekastikkeita (lähinnä aasialaisia, koska thairuoka maistuu aina) riittää, samoin tuorepastaa, kananmunia, yrttejä (usko tai älä, mutta jääkaapissa saan korianterin säilymään reilun viikon), Pirkka parhaat ravioleita ja JUUSTOJA! Juustojen rakastajan säilöistä löytyy seuraavia tälläkin hetkellä: fetajuustokuutioita, mustaleimaa, Pirkka Parhaat Stiltonia ja halloumia, koskenlaskijaa ja Västerbottenost -juustoa, jota varasin tarjouksesta jo jonkun aikaa sitten viikonlopun vieraille. Joulupöydästä löytyy aina gorgonzolaa, Appenzelleria tai Tete de Moinea.

Olen ylpeä omasta säilytysjärjestelmästäni, eli silmien korkeudelta jääkaapista löytyvät ne päivittäin käytettävät tuotteet ja myös ne joiden päiväys lähenee loppuaan. Vaikka tavarat eivät ole millin tarkkuudella ojossa, tiedän mitä milläkin hyllyllä on ja näppärästi saan niistä ideoitua lautaselle iltapalaa tai illallista. Käyn läpi jääkaapin sisältöä parin päivän välein ja nostan sieltä aina seuravana vuorossa olevat silmien näköisyydelle. Kun käy kaupassa tai tilaa ostokset kotiin vain kerran viikossa, säästyy aikaa ja rahaakin, kun ei tule tehtyä heräteostoksia!

Jos jotain nyt himoitsen, niin sushia! Raaka kala ja soijan maku – umamitaivas. Susheista suosikkejani ovat lohi, pintapaahdettu lohi, tonnikalamajoneesi, ankerias, tofu ja munakas, lisäksi soijaa, wakame-salaattia ja wasabia – nyt jo nieleksin ja kädet vapisevat, sushihimo on todellista ja se kaappaa kerralla koko naisen!

Jos valitsisin maailman parhaan herkun, se olisi suklaa. Sellaisenaan tai maustettuna mantelilla, lakritsilla, pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä, riisimuroilla, kookoksella (Bounty ♥) inkiväärillä tai vaikkapa chilillä. Suklaata käytän myös leivonnassa ja jälkiruoissa.

Jos tilaan baarissa juoman, se on kuiva kuohuva, rosee samppanja tai punaviini. Baareissa käyn tosi todella harvoin ja tähän osin vastaankin lomamatkojen perusteella. Aina kun baarimenusta löytyy piña colada, sen valitsen kun lämpötila kohoaa yli +30 asteen. Risteilyllä on taas saatava se aito oikea lonkero jäillä!

Jos jotain inhoan, niin liioiteltua nirsoutta ja ennakkoluuloja. Kaikkea kannattaa maistaa, mutta ei tarvitse pitää. Toista kertaa tosin en lautaselle ota mämmiä, purkkiherkkusieniä tai herne-maissi-paprikaa. Nuo lienevät ruokakammoja kouluajoilta. Aika kaikkiruokainen kuitenkin olen ja omat inhokit mahtuvat alle yhden käden sormiin. Kaverikirjaan kirjoitin lapsena, että ’inhoan läskiä ja poikia’, joten läski ei maistu vieläkään, kiitos koulun läskisoosin. Opin kyllä tykkäämään pojista!

Jos jokin jääkaapissani nolostuttaa, niin ne nakit. Jos mikään muu ei uppoa omalle lapselle, niin kylmät nakit aina maistuvat. Hodarisämpylöitä aina löytyy pakastimesta, joten silloin itsekin nautin hodarista srirachalla!

Jos jotain haluan oppia kokkaamisesta, niin perkaamaan kalan täydellisesti. Olen todella huono kalojen käsittelyssä, en läpäisisi minkään valtakunnan master chefin alkukarsintaa surkealla suomustinotteellani. Kalaa söisin kyllä joka päivä ja voisin elää meren armoilla, mutta sen siivouksen ja perkaamisen joudun jättämään muiden hommiksi.

Jos voisin syödä vain yhtä ruokaa loppuelämäni, se olisi pizza. Pizzaa voi syödä kylmänä esimerkiksi aamupalaksi, levypizzaslaissi maistuu lounaaksi ja iltaisin hifistelisin simppeleillä aidoilla italialaisilla kiviuunipizzoilla niukilla ja laadukkailla täytteillä: quattro formaggi tai pelkästään mozzarellaa, tomaattia, basilikaa ja valkosipulia sisältävä. Sopiiko ananas sitten pizzaan? Aina on tilaa sille mättöpizzalle, jossa on tonnikalaa tai kanaa, ananasta ja sinihomejuustoa. Kaiholla muistelen Kotipizzan minipannupizzaa, jonka valmistus lopetettiin muutama vuosi sitten, kun sitä ei mennyt tarpeeksi. Häh, eikö kukaan muu tykännyt siitä? Tämän hetkinen noutopizzasuosikki on Kotipizzan lohikotzone, voihan elämys, se mätisoosi lohipizzan päällä on loistava idea! Blogissa on kymmeniä pizzareseptejä, joista yksi suosikki itse tehtynä on punajuuripizza.

Jos meillä jotain on aina jääkaapissa, niin maitoa, soda streamilla tehtyä vichyä, smetanaa, sitruunamehua, kananmunia, maitoa, juustoa ja Floraa! Vichy on juomista paras, maitoa menee kahvissa ja taapero juo sitä litroittain. Olen nyt innostunut kauramaidoista, joten omat jäälatet saatan nauttia jatkossa kauramaidon kanssa.

Jos jotakin valitsisin ruokavälineliikkeestä, niin erittäin runsaasti varustellun keittiöni kaapeista tilaa löytyy tällä hetkellä vain mehulingolle. Sellaista en vielä omista, mutta haaveena olisi tehdä joka aamu tujuja porkkana-inkivääri-minttu shotteja, joilla silmät aukiaisivat ja flunssat pysyisivät poissa! Kovimmassa käytössä ovat Kitchen Aidin monitoimikone, jolla surraan aamuiset smoothiet suloisen sekaisin ja se Brevillen kahvikone, jolla saa juuri sen yhden espresson tai latten. Koska koko perhe jasmiini- ja basmatiriiseistä, niin Thaimaasta tuotu riisinkeitin vuosimallia 2007 kypsentää täydellisen irtoavan riisin viikoittain.

Jos lähtisin ruokamatkalle, Japani olisi unelmakohteeni. Vaikka aina on nälkä ja kaikissa maailman keittiöissä on omat suosikkini, niin ruokaseikkailu Tokiossa olisi unelmani. Tuoreinta mahdollista kalaa ja mereneläviä, taidokkaasti leikattuina, kypsennyttyinä ja maustettuina. En ehkä tulisi takaisin.

bufala

Jos jotain kokkia ihailen, niin nostan hattua Bistro O matin Kirkkonummen ostarin pihalle ravintolan perustaneille Päivi ja Marko Palovaaralle. Ruoka on aina erinomaisesti valmistettua ja ravintolassa on nautittu ikimuistoisia ruokahetkiä, vietetty äitienpäiväbrunsseja ja pikkujouluja. Omaa sydäntä ilahduttaa, että kokkiskenestä löytyy vahvoja, osaavia, innovatiivisia ja karismaattisia naisia kuten mm. Hanna Gullichsen, Teresa Välimäki, Merituuli Väntsi, Pipsa Hurmerinta, Sara Fountain, Prisca Leclerc ja Linnea Vihonen. Ulkomaisista kokeista ihailen ehkä eniten Jamie Oliverin rouheata tyyliä, vauhdikkuutta, positiivisuutta, huumoria ja taitoa saada peruskvinoa näyttämään taideteokselta!

Jos voisin poistaa maailmasta ruokavääryyden, niin se olisi kieltävä laki tehotuotannolle. Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän kärsin ja vuodatan verisiä kyyneliä eläinten huonosta ja jopa järkyttävän alkeellisista kasvatusolosuhteista. Oma lihansyönti on vuosi vuodelta supistunut, enkä ole ylpeä niistä kerroista kun liha maistuu. Jos lähicittarista en saa luomulihaa tai lähituottajien jauhelihaa, jota vielä kuluu keittiössä, otan mieluummin härkispaketin tai teen tikka masalaa linsseistä. En voi elvistellä tai esittää täydellistä, mutta uskon että edes pienillä valinnoilla olemme menossa kohti tuskattomampaa ja kestävämpää maailmaa. Älä siis ota sitä halvinta lihapakettia, tutki mistä se oman kauppasi lihatiskin liha on peräisin ja mieti oikeasti olisiko joku muu vaihtoehto parempi valinta. Saman ajattelutavan haluan siirtää myös jälkipolvelle ja sydän iloitsee kun lapsi syö innoissaan ravinnerikasta, proteiinipitoista ja ympäristöä säästävää kasvisruokaa!

Jos voisin kutsua illalliselle kenet hyvänsä, haluaisin saman pöydän ympärille kaikki läheiset ystäväni, joita ehdin nähdä aivan liian harvoin. Kattaisin mielettömän brunssipöydän kaikkine herkkuineen ja samppanja virtaisi! Haaveilen järjestäväni isot pihajuhlat kesällä, jolloin tämä voisi toteutua.

samppanja

Jos olisin jälkiruoka, olisin vahvasta tummasta suklaasta valmistettu kepeä ja pehmeä mousse, jonka sisältä löytyisi kirpsakka passionhedelmäsydän ja valuvaa suolakaramellia.

Jos toisin meille jotain toisesta ruokakulttuurista, niin myöhäiset illalliset ja lapsiystävällisemmän ravintolaelämän!

Jos kuvailisin itseäni ruoanlaittajana ja kulinaristina, olen helposti kaikelle uudelle syttyvä, maailman kaikkia keittiöitä rakastava ja makua arvostava. Elän syödäkseni, eikä ruoka ole minulle ainoastaan polttoainetta. Laatu ehdottomasti määrää tärkeämpi. Olen ylpeä karjalaisista juuristani ja karjalaiset perinneruoat kuten piirakat, vatruskat, lanttukukko ja sultsinat maistuvat ja niitä teen myös itse. Lähiruokaa, pientuottajien tuotteita ja luomua, silloin kun ne ovat järkevästi saatavilla ja maku on parempi kuin normituotteiden. Ruokahävikin pyrin minimoimaan etukäteissuunnittelulla ja oivaltavilla resepteillä, joihin voin upottaa maistuvasti edellisten aterioiden ruoan!

Ravintoloista haen elämyksiä, ruoka saa olla vaikkapa 15 pienen piperryksen maistelumenu. Oi että minä nautin ja olen valmis maksamaan käsityöstä, rakastan syödä pieniä taidokkaita annoksia sekä saada ideoita omaan keittiöön. Voisin syödä vain alkupaloja, viihdyn cocktail-kekkereillä ja ravintoloissa mielelläni valitsisin kaikki ruoat alkuruokalistalta.

Itse kuitenkin laitan ruokaa rouhean rennosti, aina maku edellä ja olen varsin huono seuraamaan ohjeita. Rakastan ruoanlaittoa, uusien reseptien ideoimista ja leivon mielelläni. Vastaleivottujen sämpylöiden tuoksua ei voita mikään ja ohukaisten paisto kuuluu herkkuhetkiin, joista haluan mieluisia makumuistoja syntyvän omalle jälkikasvullekin. Joskus kiireisessä arjessa en koe huonoutta, jos on turvauduttava kaupan pinaattilettuihin, maksalaatikkoon, panineihin tai tuorepastaan – kaikkea ei tarvitse valmistaa itse.

Miten sinä vastaisit näihin kysymyksiin? Lukisin mielelläni myös sinun ruokatunnustuksesi ♥ Kerro kommenttikentässä tai nappaa haaste ja vastaa omassa blogissasi! Tänään aion juhlistaa Halloweenia ja siskoni perheen viikonloppuvierailua poksauttamalla auki Veuve Clicquotin Brut magnumpullon (pr-näyte). En tiennytkään, että magnum pulloformaatti on paras samppanjoiden nauttimiseen, sillä magnum-pullossa viinin ja hiivasakan välinen kontaktissa oleva pinta-ala on suurempi, jolloin viiniin kehittyy pienemmät kuplat ja enemmän pullokypsytyksen aromeja. Magnumissa samppanja myös kypsyy hitaammin ja kauniimmin kuin pienemmissä pulloissa. Mielenkiintoista testata yhdessä läheisten kanssa tänään, pirskahtelevaa viikonloppua!

samppanja

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

6 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 07/11/2018 - 16:36

Kalan perkaus on minulle salatiedettä. Kadehtien katsoin Malagan kauppahallissa näppärästi kalojaan käsitelevää kauppiasta, hänellä tosi taisi olal vuosikymmenien kokemus hommasta.

Meillä joka matka on jollain lailla ruokamatka. Ruokamatka Tokioon on kyllä elämys. Kala on supertuoretta, yakitorit tiriseviä ja ramen täyteläistä. Pienissä kuppiloisas istutaan kylki kyljessä, tilataan illan kuluessa nälän mukaan lisää syötävää, eivätkä annokset maksa paljoa.

Olen jo vuosia sanonut, että haluaisin ruokavieraaksi Virgin-yhtiöiden Richard Branson. Ei niinkään miljooniensa takia kuin ilmeisen hauskuutensa ja seikkailuidensa takia. Hän saisi ottaa ystäväpariskuntansa Obamatkin mukaan.

Vastaa
Beachhousekitchen 12/11/2018 - 11:35

Oi mäkin haluaisin samaan pöytään herrasväki Obamoiden kanssa, uskon että juttua & naurua piisaisi!

Vastaa
Johanna / hellan ja viinilasin välissä 04/11/2018 - 14:24

Olipa kiva haastis ja paljon uusia juttuja 🙂 halaus viikonloppuun!

Vastaa
Beachhousekitchen 05/11/2018 - 14:58

Kiitos, näitä on joskus kiva tehdä ja vastailla, janoan myös lukea muiden vastauksia!

Vastaa
Outi 02/11/2018 - 20:05

Olipa kiva ja ruokaisa postaus. Meidän jääkaapin sisällöllä elelisi nelisen päivää. Ruoanlaittajana olen aika kokeileva, enkä noudata ohjeita. Rakastan hyvää ruokaa!
Ihanaa viikonloppua sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 04/11/2018 - 12:53

Ollaan siis aika samanlaisia : )
Ihanaa viikonloppua!

Vastaa

Kommentoi