Syntisen hyvä suolakaramellisuklaa

by Beachhousekitchen
3 Kommenttia

Intohimoisena suklaan ystävänä varauduin alkuviikolla uutisoituihin suklaan tuotannon vähenemisvaroituksiin (mukamas joku kumi antaisi paremman tuoton viljelijöille kuin kaakaopavut) hamstraamalla rakastamaani tummaa suklaata säilöön. No, ei niistä vierasvaroiksi tai mahdollista vuoden 2020 suklaavajetta tasaamaan ollut – testikäyttöönhän ne menivät.

Suklaan ja suolaisen karamellin täydellinen yhdistelmä on valloittanut palstatilaa lehdissä, leivontakirjoissa ja blogeissa. Ravintoloiden jälkiruokalistat tarjoavat tätä hekumallista nautintoa niin ahkerasti että me mattimyöhäisetkin tartumme koukkuun.  Nyt oli aika keittää ensimmäinen oma suolainen karamellikeitokseni. Tein kahta eri herkkua: Twix-suklaakuutioita ja suolakaramelli-suklaakuppeja.

Vakava varoitus: suolakaramelli aiheuttaa loppuikäisen riippuvuuden jo ensinuolaisusta.

KAURAPOHJA

(gluteeniton)

50 g voita

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

0,75 dl (intiaani)sokeria

1 rkl mantelijauhoa

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1 kananmuna

Sulata voi ja anna sen jäähtyä hieman. Sekoita muut aineet rasvan joukkoon ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Voit tehdä taikinalevyn vuorattuun uunivuokaan, pellille (n. puolikas pelti) tai tehdä yksittäisiä minisuklaakaramelleja paperi- tai silikonivuokiin. Kannattaa varata vuoka, jossa on reunat, sillä suolakaramelli on aika valuvaista. Paista pohjia 180-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täytekerrosten levittämistä.

SUOLAKARAMELLI

1,5 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

75 g voita

1/2 dl vettä

1/2 tl suolaa

merisuolaa pinnalle

Sulata sokeri pannulla ja sekoita samalla. Lisää paloiteltu voi, hämmentele miedolla lämmöllä, kunnes seos karamellisoituu. Lisää kerma vähitellen ja lopuksi suola. Anna jäähtyä.

SUKLAAKUORRUTE

120 g tummaa suklaata

2 dl kuohukermaa

Kuumenna kerma, paloittele suklaa ja lisää se nesteeseen. Anna sulaa miedolla lämmöllä  ja nosta jäähtymään. Ei tarvitse keittää.

Levitä suolakaramelli jäähtyneen pohjataikinalevyn päälle tai yksittäisten kuppien sydämeksi. Lopuksi levittele suklaakerros päällimmäiseksi. Valmis levy kannattaa jähmettää jääkaapissa tai  pakastimessa ja leikata hyvin jähmettyneenä kuutioiksi. Pakastimesta otettaessa ne sulavat 10 minuutissa syötäviksi. Taivaallisen herkullista nautintohetkeä!

Suklaakaramellikuppikakut

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

3 Kommenttia

SUOLAKARAMELLIPAVLOVA | Beach house kitchen 23/12/2016 - 06:24

[…] unelmaisen pehmeitä ja pinnalta rapsahtelevia suolakaramellipavlova leivoksia.  Itse keitetty suolakaramelli taittaa kivasti marengin makeutta ja kun tämän herkullisen leivoksen tarjoaa kirpeiden karpaloiden […]

Vastaa
ANOPIN PORKKANAKAKKU | Beach house kitchen 26/10/2016 - 14:28

[…] vuosien kulumista on sulostuttaneet ja vanhenemista loiventaneet syntisen suklaiset herkut kuten suolakaramellisuklaa. Nyt pöytään kannettiin anopin runsaasti C-vitamiinia sisältävä porkkanakakku sopiviksi […]

Vastaa
Johanna 22/11/2014 - 16:37

Taivaallisen näköisiä

Vastaa

Kommentoi