Taivaallinen Västerbottensost -juustopiiras ja pari muuta alkupalaa

by Beachhousekitchen
7 Kommenttia

huippukokkiAromaattista Västerbottensost -juustoa käytimme taannoisessa Matti Jämsenin isännöimässä tilaisuudessa moneen eri alkupalaan. Taivaallinen juustopiiras sopii alkuruoaksi, sitä voi ruokaistaa mm. kylmäsavulohella, ilmakuivatulla kinkulla tai mädillä. Opimmepa myös hiillostamaan juustoa ja mikä makuelämys se olikaan!

Juustosta saa monenmoista maistuvaa cocktailpalaa, nämä ohjeet ovat Matti Jämsenin kehittämiä ja gluteenittomia. Mihin tahansa juhlaan ja erityisesti rapujuhlaan sopivia, täyttäviä herkkupaloja. Bon appetit!

cocktailpala

MARINOITUA VÄSTERBOTTENSOST -JUUSTOA JA VIHANNESPIKKELSSIÄ

Pikkelssiliemi

400 g väkiviinaetikkaa

600 g sokeria

1200 g vettä

sinapinsiemen, fenkolinsiemen, tähtianis, rakuuna

Sekoita kaikki ainekset paitsi rakuuna ja keitä kymmenen minuuttia, ota jäähtymään. Lisää rakuuna ja anna maustua.

Leikkaa valitsemiasi kasviksia (esimerkiksi kurkkua, retiisiä, porkkanaa, punajuurta jne.) ohuiksi siivuiksi ja kaada jäähtynyt pikkelssiliemi siivujen päälle. Anna maustua tunti.

Marinoi myös Västerbottensost – juustosta leikattuja siivuja pikkelssiliemessä hetki. Kasaa annos pieneen salaatinlehteen ja tarjoile heti.

alkuapla

kasvis alkupala

HÄRKÄTARTARIA JA HIILLOSTETTUA VÄSTERBOTTENSOST -JUUSTOA

Härkätartar

200 g häränfileetä

20 g pähkinävoita

suola, öljy, mustapippuri, piparjuuri

Leikkaa fileestä pientä kuutiota veitsellä. Mausta massa pähkinävoilla, suolalla, mustapippurilla sekä raastetulla tuoreella piparjuurella. Lisää tarvittaessa hieman öljyä tuomaan kiiltoa.

Kypsennetty keltuainen

100g keltuainen

öljy, suola, pippuri

Laita keltuaiset ilmatiiviiseen rasiaan ja kypsennä 70 asteisessa vesihauteessa noin puoli tuntia. Sekoita keltuaiset kulhossa huolellisesti, mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää massaan tarvittaessa öljyä, jotta koostumuksesta tulee oikeanlainen.

Marinoitu punasipuli

5 kpl pieniä punasipuleita

150 g punaviinietikkaa

150 g vettä

20 g sokeria

Kuori ja halkaise punasipulit. Laita kattilaan sokeri, vesi ja etikka, ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää sipulit kattilaan ja keitä vielä 5 minuuttia. Ota pois liemestä sipulit ja anna jäähtyä.

Leikkaa juusto siivuiksi, polta niitä hieman kaasuliekillä ja pirskottele hieman sitruunanmehua juuston päälle. Lisää muutama karhunlaukan marja ja koristele annos vielä muutamalla oksalla vesikrassia.

Täytä sipuli tartar-lihalla, hiillostetulla juustolla ja pursota jokaiseen majoneesia. Koristele lopuksi haluamallasi tavalla.

juuston hiillostaminen

tartar alkupala

cocktailpala

alkupala

VÄSTERBOTTENOST -PIIRAKKA TAI TARTALETIT

Pohja

125 g voita

300 g vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)

1 rkl vettä

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna levätä kylmässä noin tunnin. Painele taikina vuokaan ja pistele siihen muutama reikä. Esipaista pohjaa tai tartalettipohjia 200 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Täyte

150 g Västerbottensost -juustoraastetta

3 kananmunaa

200 g vispikermaa

100 g paistettua purjosipulia

suola, mustapippuri

Sekoita kananmunat ja kerma, lisää juustoraaste ja paistettu ohueksi leikattu purjosipulisuikale. Mausta suolalla ja pippurilla. Kumoa piirakkavuokiin ja paista noin 5 minuuttia ensin 200 asteisessa uunissa ja laske sitten uunin lämpötilaa 180 asteeseen. Anna piirakan paistua vielä kunnes se on kauniin kullanruskea ja kypsä. Anna jäähtyä ja tarjoile esim. muikunmädin sekä marinoidun kurkun kanssa.

piirakka

juusto

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

7 Kommenttia

PARHAAT SUOLAISET PIIRAKAT | Beach house kitchen 28/07/2016 - 19:47

[…] Taivaallinen Västerbottensost -juustopiiras  […]

Vastaa
Anu T - Arjen timantteja 10/09/2015 - 14:12

Näyttää herkulliselta – ja niin kauniilta, että noita herkkuja olisi ilo kattaa omaankin pöytään.Tuota piirasta täytyy kokeilla ihan heti. Siinä onkin hyvä idea huomisen illan suolapalaksi.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/09/2015 - 15:44

Itse olen niin alkupalojen ja alkuruokien ystävä, että ravintolassa mieluummin otan kaksi alkuruokaa kuin yhden pääruoan! Nämä alkupalat olivat kivan raikkaita ja ei nyt niin epäterveellisiäkään : )

Vastaa
Outi 10/09/2015 - 13:42

Voi mitä herkkuja <3
Mukavaa loppuviikkoa.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/09/2015 - 15:45

Tykkäsin näistäkin! Minulle jäi oikein juustovaihde päälle, sitä on laitettava ruokaan kuin ruokaan. Ihan huippua loppuviikkoa <3

Vastaa
Lumo 10/09/2015 - 12:27

Mmm… olivat niin hyviä!

Mullakin on huomenna Västerbottensost-piirakan resepti blogissa, tein heti seuraavana viikonloppuna anoppilassa. Nappasin Västerbottensotin sivuilta; aavistuksen erilainen kuin tämä.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/09/2015 - 15:48

Jään odottelemaan piirasreseptiäsi : ) Tavalliset juustot eivät muuten oikein enää maistu miltään kun pääsi tämän gourmet-juuston makuun!

Vastaa

Kommentoi