Aromaattista Västerbottensost -juustoa käytimme taannoisessa Matti Jämsenin isännöimässä tilaisuudessa moneen eri alkupalaan. Taivaallinen juustopiiras sopii alkuruoaksi, sitä voi ruokaistaa mm. kylmäsavulohella, ilmakuivatulla kinkulla tai mädillä. Opimmepa myös hiillostamaan juustoa ja mikä makuelämys se olikaan!
Juustosta saa monenmoista maistuvaa cocktailpalaa, nämä ohjeet ovat Matti Jämsenin kehittämiä ja gluteenittomia. Mihin tahansa juhlaan ja erityisesti rapujuhlaan sopivia, täyttäviä herkkupaloja. Bon appetit!
MARINOITUA VÄSTERBOTTENSOST -JUUSTOA JA VIHANNESPIKKELSSIÄ
Pikkelssiliemi
400 g väkiviinaetikkaa
600 g sokeria
1200 g vettä
sinapinsiemen, fenkolinsiemen, tähtianis, rakuuna
Sekoita kaikki ainekset paitsi rakuuna ja keitä kymmenen minuuttia, ota jäähtymään. Lisää rakuuna ja anna maustua.
Leikkaa valitsemiasi kasviksia (esimerkiksi kurkkua, retiisiä, porkkanaa, punajuurta jne.) ohuiksi siivuiksi ja kaada jäähtynyt pikkelssiliemi siivujen päälle. Anna maustua tunti.
Marinoi myös Västerbottensost – juustosta leikattuja siivuja pikkelssiliemessä hetki. Kasaa annos pieneen salaatinlehteen ja tarjoile heti.
HÄRKÄTARTARIA JA HIILLOSTETTUA VÄSTERBOTTENSOST -JUUSTOA
Härkätartar
200 g häränfileetä
20 g pähkinävoita
suola, öljy, mustapippuri, piparjuuri
Leikkaa fileestä pientä kuutiota veitsellä. Mausta massa pähkinävoilla, suolalla, mustapippurilla sekä raastetulla tuoreella piparjuurella. Lisää tarvittaessa hieman öljyä tuomaan kiiltoa.
Kypsennetty keltuainen
100g keltuainen
öljy, suola, pippuri
Laita keltuaiset ilmatiiviiseen rasiaan ja kypsennä 70 asteisessa vesihauteessa noin puoli tuntia. Sekoita keltuaiset kulhossa huolellisesti, mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää massaan tarvittaessa öljyä, jotta koostumuksesta tulee oikeanlainen.
Marinoitu punasipuli
5 kpl pieniä punasipuleita
150 g punaviinietikkaa
150 g vettä
20 g sokeria
Kuori ja halkaise punasipulit. Laita kattilaan sokeri, vesi ja etikka, ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää sipulit kattilaan ja keitä vielä 5 minuuttia. Ota pois liemestä sipulit ja anna jäähtyä.
Leikkaa juusto siivuiksi, polta niitä hieman kaasuliekillä ja pirskottele hieman sitruunanmehua juuston päälle. Lisää muutama karhunlaukan marja ja koristele annos vielä muutamalla oksalla vesikrassia.
Täytä sipuli tartar-lihalla, hiillostetulla juustolla ja pursota jokaiseen majoneesia. Koristele lopuksi haluamallasi tavalla.
VÄSTERBOTTENOST -PIIRAKKA TAI TARTALETIT
Pohja
125 g voita
300 g vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 rkl vettä
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna levätä kylmässä noin tunnin. Painele taikina vuokaan ja pistele siihen muutama reikä. Esipaista pohjaa tai tartalettipohjia 200 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Täyte
150 g Västerbottensost -juustoraastetta
3 kananmunaa
200 g vispikermaa
100 g paistettua purjosipulia
suola, mustapippuri
Sekoita kananmunat ja kerma, lisää juustoraaste ja paistettu ohueksi leikattu purjosipulisuikale. Mausta suolalla ja pippurilla. Kumoa piirakkavuokiin ja paista noin 5 minuuttia ensin 200 asteisessa uunissa ja laske sitten uunin lämpötilaa 180 asteeseen. Anna piirakan paistua vielä kunnes se on kauniin kullanruskea ja kypsä. Anna jäähtyä ja tarjoile esim. muikunmädin sekä marinoidun kurkun kanssa.
With ♥ from beach house kitchen
7 Kommenttia
[…] Taivaallinen Västerbottensost -juustopiiras […]
Näyttää herkulliselta – ja niin kauniilta, että noita herkkuja olisi ilo kattaa omaankin pöytään.Tuota piirasta täytyy kokeilla ihan heti. Siinä onkin hyvä idea huomisen illan suolapalaksi.
Itse olen niin alkupalojen ja alkuruokien ystävä, että ravintolassa mieluummin otan kaksi alkuruokaa kuin yhden pääruoan! Nämä alkupalat olivat kivan raikkaita ja ei nyt niin epäterveellisiäkään : )
Voi mitä herkkuja <3
Mukavaa loppuviikkoa.
Tykkäsin näistäkin! Minulle jäi oikein juustovaihde päälle, sitä on laitettava ruokaan kuin ruokaan. Ihan huippua loppuviikkoa <3
Mmm… olivat niin hyviä!
Mullakin on huomenna Västerbottensost-piirakan resepti blogissa, tein heti seuraavana viikonloppuna anoppilassa. Nappasin Västerbottensotin sivuilta; aavistuksen erilainen kuin tämä.
Jään odottelemaan piirasreseptiäsi : ) Tavalliset juustot eivät muuten oikein enää maistu miltään kun pääsi tämän gourmet-juuston makuun!