Vappu mielessä ja CIAO viinitilalta Italiasta!

by Beachhousekitchen
8 Kommenttia


Pitkän pitkä otsikko 😆  ja postaus sisältää aika herkullisen menun vaikka vapuksi, lisäksi suositun huhtikuun ruokahaasteen tuotokset kolmesta muusta keittiöstä sekä pirskahtelevan yllätyksen viinitilalta Italiasta.

Sarjassamme ruokahaasteet (aiemmin tehty lihapullia ja cevicheä kolmen keittiön voimin) huhtikuun teema ja haaste oli tehdä ruokalaji tai menu valikoiduille Italiasta Suomeen lennätetyille viineille. Kolmen kirkkonummelaisen ruokabloggaajan piiri on nyt laajentunut Tampereelle asti ja kyytiin on hypännyt Herkkusuun lautasella -ruokablogi, joka myös osallistui kuohuvaan haasteeseemme!

Käsintehtyjä ja ekologisia viinejä markkinoiva Vino Nostrum on uusi startup-yritys ja viinikauppa. Yrityksen suomalainen veturikaksikko kutsui meidät tutustumaan uudenlaiseen tapaan tilata laadukkaita viinejä suoraan kotiovelle – helposti ja laillisesti, yritys hoitaa verot ja muut maksut. Lisää tästä yhteistyöstä ja etukoodi omaan tilaukseen postauksen lopussa*.

Jokaiselle meille valikoitui siis oma kuohuviini ja Vino Nostrumin viininmaistaja ja yksi Italian parhaimpia sommeliereja Fabio Cagnetti lähetti parilla sanalla luonnehdintaa viinin makumaailmasta ja minkälaiselle ruoalle se sopii. Toki meillä oli sitten luovina toteuttajina ja testaajina viimeinen päätösvalta tehdä juuri se oman näköinen menu ja kattaus.

Minulle valikoitui Pohjois-Italiasta Faedon alueelta kerätyistä 100 % Chardonnay rypäleistä valmistettu ja 40 kk kypsytetty kuiva Bellaveder TrentoDOC Brut nature, jolle sopii erityisesti rasvaiset kalat ja sushi. Napakymppi, tämähän istuu kuin nakutettu myös blogin merelliseen makumaailmaan!

Aloitimme menun kampasimpukkasusheilla ja nautimme Bellaveder TrentoDOC Brut naturea myös lohikebabin ja parsapastasalaatin kanssa, sillä saman kuohuviinin nauttiminen läpi aterian on Italiassa molto muodikasta! Suutuntuma tässä kuohuviinissä oli erittäin pehmeä ja tasapainoinen. Hennon paahteinen tuoksu ja maku, jossa oli aistittavissa myös sitrushedelmien vivahdetta sekä loppua kohti mausteisuuttakin, kantoi loistavasti läpi aterian. Tämä erinomainen ja helposti lähestyttävä kupliva sopii oikein hyvin myös graavatulle kalalle ja sillille, loistava juhlajuoma siis tulevan kevään ja kesän kekkereihin. Suosittelen lämpimästi.

VAPPUMENU

KAMPASIMPUKKASUSHIT 16-18 kpl

5-6 isoa kampasimpukkaa

3 dl keitettyä sushiriisiä

3 rkl riisiviinietikkaa + 2 rkl sokeria + 1/2 tl suolaa

tarjoiluun wasabia, soijakastiketta ja sushi-inkivääriä

Ota kampasimpukat sulamaan hyvissä ajoin, ellet löydä tuoreita. Mausta kypsäksi keitetty sushiriisi riisiviinietikka-sokeri-suolaliuoksella ja anna jäähtyä laakeassa astiassa. Muotoile 16 riisipallukkaa kostein käsin. Leikkaa kampasimpukka halki kolmeen osaan ja aseta siivut riisipalleroiden päälle. Halutessasi kypsennä pinta esim. nestekaasupolttimella eli tohottimella. Tarjoile wasabin, soijakastikkeen ja inkiväärin kera.

kampasimpukkasushi

LOHIKEBABIT

4 kpl

600 g lohta

2 sitruunaa

Lohimarinadi

1 appelsiinin mehu

1 1/2  rkl oliiviöljyä

1 tl raastettua inkivääriä

1 tl ruokosokeria

1/2 dl soijakastiketta

ripaus suolaa

Leikkaa lohi sopivan kokoisiksi paloiksi. Sekoita marinadin ainekset ja anna lohen marinoitua vähintään tunnin ajan. Leikkaa sitruunat ohuiksi siivuiksi ja pujota ne varrastikkuihin vuorotellen lohipalojen kanssa. Grillaa tai paista pannulla kypsiksi. Varo ylikypsentämästä, lohi saa jäädä kauniin rosen väriseksi.

lohikebabit

 PASTASALAATTI

250 g haluamaasi gluteenitonta pastaa

(n. 5 dl valmista keitettyä pastaa)

150 g creme fraichea

1 dl pestoa:

(2dl basilikan lehtiä, 1/2 dl öljyä, 1 valkosipulinkynsi, 1 1/2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä, 2 rkl parmesaania, mustapippuria ja ripaus suolaa – hienonna esim. huhmareessa tai yrttisilppurissa tasaiseksi tahnaksi)

1 tl raastettua sitruunan kuorta

1 dl raastettua parmesaania

ripaus suolaa ja mustapippuria

puntti parsaa

Valmista pesto. Sekoita creme fraiche ja pesto sekaisin. Lisää sitruunan kuori, parmesaani ja mausta suolalla ja pippurilla. Keitä pasta kypsäksi suolatussa vedessä ja sekoita kastike jäähtyneeseen pastaan. Käsittele parsat, höyrytä kypsiksi ja/tai paista niihin kaunis pinta pannulla. Kokoa salaatti.

pastasalaatti vappupöytään pastasalaattia ja lohta Toivottavasti nautit tästä menusta ja jos haluat tutustua esittelemääni viiniin, niin Vino Nostrum tarjoaa huhtikuun loppuun saakka 20 prosentin alennuksen koko valikoimasta koodilla kitchen20off. Minimitilausmäärä on 6 kpl ja näitä viinejä ei periaatteessa saa muualta. Voin sanoa maistaneeni yhtä parhaimmista ikinä kuohuviineistä, peittosi jopa pari samppanjamerkkiä. Varmasti voi mietityttää se että miksi tilata viinejä maistamatta mutta ellei ylistyslaulu olisi näin äänekästä myös haasteeseen osallistuneista muista blogeista, niin uskallan laittaa pääni pantiksi että laatutavaraa on tulossa.

Suurin osa Alkossa myytävistä teollisesti tuotetuista viineistä rakennetaan erilaisten lisäaineiden ja kemikaalien avulla, mutta Vino Nostrumin viinit ovat käsintehtyjä ja luonnollisia. Näitä viinejä tuotetaan hyvin rajoitettu määrä, joitakin vain alle 1000 pulloa vuodessa, mikä näkyy laadussa! Käypä katsomassa mitä viinejä haasteeseen osallistuneet Herkkusuun lautasella, Mukana maku ja Paleokeittiö saivat kokeiltavaksi ja minkälaiset menut he kehittivät.

VINKKI: Jos kuusi pulloa tuntuu suurelta määrältä, niin kannattaa tehdä kimppatilaus kaveripiirissä. Onhan se aika hienoa päästä tarjoilemaan laatuviiniä, jota ei muualta saa. Tällöin myös 18 euron postitusmaksu jyvittyy useammalle ja tilauksen saa kätevästi kotiovelle. Tämä helpottaa kovasti, sillä viinejä ei tarvitse kanniskella Alkosta asti varsinkin jos kyseessä isommat juhlat ja kuohuvan tarve täten suurempi.

Summa summarum, eli miksi tilata viinit Vino Nostrumista?

  • viinit ovat huippulaatua, ekologisia ja suoraan italialaisilta pientiloilta
  • viinit kuljetetaan suoraan kotiovelle
  • verot on maksettu valmiiksi eikä niistä tarvitse huolehtia ja tilaaminen on täysin laillista
  • viinit on tarkoin valittu vain parhaiden joukosta asiantuntijoiden avulla
  • yhteistyö tuottajien kanssa on tiivistä, kaikki välikädet on poistettu ketjusta

Nyt todella kannattaa hyödyntää alennuskoodi, sillä koodilla kitchen20off saa 20 % alennuksen koko valikoimasta (postituskulut 18,-, ei alennusta) ja koodi on voimassa 30.4. asti. Jos haluat juhlavat kuplivat jo vapuksi, niin silloin tilaus on tehtävä tiistaihin 21.4 mennessä. Kannattaa siis varautua ennakoivasti tulevan kesän pirskeisiin ja tilata ainutlaatuiset ja laadukkaat viinit täältä www.vinonostrum.com.

*Tuote saatu testiin, blogin kirjoittaja ei saa provisiota tuotteiden myynnistä

Belleveder vappuun

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Helppo vappu! - beach house kitchen 26/04/2015 - 10:15

[…] valmistauduttiin vappuun oikein pidemmän kaavan kautta, street fine dining kattaus löytyy täältä. Nyt esittelyssä sitten se oikotie onneen ja makunautintoihin – herkullinen tämäkin. […]

Vastaa
Sari 21/04/2015 - 21:27

Tuli ihan kauhea nälkä katsellessa näitä kuvia ( taas kerran 😉 )

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 23/04/2015 - 08:45

Ihana Sari! Kiitos…; ) Tämä oli kyllä onnistunut kokonaisuus, sopii niin vapuksi kuin muihinkin juhliin. Mukavaa vapun odotusta!

Vastaa
Outi 20/04/2015 - 12:00

Mieheni aina ihastelee näitä merenantimien kuvia. Minä kun en pysty kalaa ja äyriäisiä yhtään syömään ja valmistamaan. Kalakin on yleensä vain lohta, koska muut kalat saa yökkimään. Tuleeko kampasimpukoista vahva tuoksu, jos yllätykseksi miehelle niitä yrittäisin valmistaa.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 20/04/2015 - 12:46

Kampasimpukka on todella miedon tuoksuinen ja makuinen, siitä olisi ehkä helpoin aloittaa! Maistuvat oikein hyviltä myös nopeasti pannulla paistettuina, moni on yllättynyt suussa sulavasta rakenteesta ja mausta vaikkei niin tykkäisi merenelävistä. Kannattaa yllättää mies näillä…; )

Vastaa
herkkusuun lautasella 20/04/2015 - 09:33

upeat kuvat!!!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 20/04/2015 - 12:42

Kiitos! Pilvinen sää teki tepposensa ja valaistus ei ihan parhain mahdollinen kuvaukseen, mutta toivottavasti näistä otoksista välittyy se miten herkullinen ateria ja viini oli…; )

Vastaa
Vapun kevätkääryleet ja kuohujuomaa | Paleokeittiö 20/04/2015 - 09:01

[…] house kitchen – Kampasimpukkasushit, lohikebabit ja pastasalaatti, vappuviininä Bellaveder TrentDOC brut […]

Vastaa

Kommentoi