Kirja saatu kustantajalta
Täysin kasviksiin keskittyviä ruokakirjoja on alkanut ilmestymään viimeisen parin vuoden aikana ja onpa tervetullut trendi, onnea siis Värikästä vegeä -kirja! Innovatiivista vegekokkailua yli 400 sivun ja 100 reseptin voimin, nyt jää jo ihan luonnostaan liha sivuosaan, kun tästä herkkuopuksesta etsii ideoita mm. kesägrillattaviksi, pitkille illallisille tai uusia mezemäisiä alkupaloja nautiskeluun. Testiin lähtivätkin heti fetajuustoa ja oliiveja sisältävät helppotekoiset Sambusak -piiraat, sanon nyt vaan suoraan, että ihan täydellinen pikkunaposteltava kesähelteillä. Toimisivat myös eväänä pyöräretkellä, kahvipöydässä jos makea ei maita ja juhlien söpöinä suolapaloina. Tämän satsin viimeiset nautittiin seuraavan aamun aamupalapöydässä, joten käyvät nautittaviksi 24/7!

VÄRIKÄSTÄ VEGEÄ – LÄHI-IDÄN KEITTIÖ
Kauniilla kuvilla ja mielenkiintoisilla tarinoilla koostettu Värikästä vegeä -kirja johdattaa lukijan Libanonista, Italian ja Venezuelan kautta beduiinileirin vuohifarmille, herkullisesta ruoasta tunnettuun Tel Aviviin sekä Jerusalemin vanhojen katujen maustekauppojen syövereihin! Kirjan pääosassa ovat Lähi-idän keittiön parhaimmisto, eli ne kasvikset ja niin monipuolisesti valmistettuina. Tattari tuodaan uudella tavalla esille mm. riisin korvaajana ja shakshuka pääsee tietysti paraatipaikalle, onhan se taivaallisen hyvää!
Kirjan kirjoittajan matka- ja ruokatoimittaja sekä tietokirjailija Ninarose Maozin ja valokuvaaja Robert Segerin mielestä maailman paras ruoka tulee Israelista. Elämästänsä kolmasosan Israelissa asuneelle Ninaroselle kirjaprojekti oli erityisen läheinen ja hän halusikin studiossa kokkaamisen ja kuvaamisen sijaan mennä vierailemaan tavallisten israelilaisten koteihin ja päästää lukijan mukaan kurkistamaan autenttisiin olosuhteisiin.
Israelissa asuu myös yksi kirjaan haastatelluista, eli suositun kasvisruokablogin Appelsiineja ja hunajaa kirjoittaja Jael Ancker, johon olen päässyt tutustumaan ja ystävystynyt hänen Suomen vierailluillaan ja saanut ruokatuliaisiana mm. laadukasta tahinia ja ambaa. Hurmaavan Jaelin blogista olen löytänyt monen monta erittäin hyvin maustettua ja itselle maistuvaista kasvisruokareseptiä. Värikästä vegeä -kirjasta löytyvät mm. Jaelin aina toimivat linssi-kvinoapihvit, jotka maistuvat Jaelin rakkaimman tomaatti-paprikakastikkeen kanssa.

Upean värikäs ja kuplivasti elämäniloinen ja kasvisruokailoa herättelevä ja levittävä kirja, kun yli 20 paikallista Lähi-idässä asuvaa ruoka-alan harrastajaa ja ammattilaista jakavat kovan setin reseptejä ja päästävät vierailulle koteihinsa. Inspiroivia kuvia toreilta, upeista puutarhoista ja kodeista, suosittelen lämpimästi hankkimaan oman kirjan!
Tässä lupaamani maistiainen kirjasta: Haifassa asuvan Jessica Halfinin ohjeella tehdyt fetajuusto-oliivitäytteiset pikkupiiraat, bon appetit!


Ainesosat:
TAIKINA:
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
200 g kylmää voita
1 rkl viinietikkaa
1/2 - 1 dl kylmää vettä
TÄYTE:
250 g fetajuustoa
250 g täysrasvaista raejuustoa
1 kananmuna
1/4 tl valkosipulijauhetta
1/4 tl mustapippuria
1/2 dl hienonnettuja mustia oliiveja
VOITELUUN:
maitoa
PINNALLE:
seesaminsiemeniä
Ohje:
- Mittaa jauhot kulhoon. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Paloittele kylmä voi sormin jauhojen sekaan. Lopeta, kun seos on paakkuinen ja pienet voipalat tuntuvat vielä käsissä.
- Kaada seokseen puolet vedestä ja etikka ja sekoita lastalla. Lisää vettä vähän kerrallaan niin, että muodostuu taikina. Et välttämättä tarvitse koko määrää.
- Tee taikinasta pallo ja vaivaa siitä hellävaroin pyöreä, tasainen kiekko. Vuoraa kiekko tuorekelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa kahden tunnin ajan, jotta gluteenit saa levätä ja voi kovettuu.
- Valmista täyte tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
- Ota taikina jääkaapista ja kauli se n. 3 mm paksuiseksi. Ota siitä lasilla tai taikinamuotilla pyöreitä paloja. Suurenna ympyröitä hiukan sormenpäillä. Käytä lusikkaa tai taikinapursotinta ja laita ympyröiden keskelle reilu teelusikallinen täytettä.
- Käännä ympyrän puoliskot vastakkain ja saumaa reunat kiinni sormin puolikuuksi niin, että piiraisiin jää kaunis reuna. Voit käyttää tarvittaessa vettä saumaamiseen.
- Aseta piiraat pellille, voitele maidolla ja ripottele seesaminsiemeniä pinnalle. Paista 25-30 minuuttia kullanvärisiksi.
- Kirjailijan antama vinkki: jos jääkaapissa on tilaa, anna puolikuiden vetäytyä kylmässä 30 minuuttia ennen paistoa extra-rapean lopputuloksen saamiseksi. (oma huomio: toimi! Ihanan rapeita tuli)

6 Kommenttia
Rakastan Lähi-idän ruokaa (sitäkin…), tämä kirja täytyykin katsastaa.
Lähi-idän keittiöstä löytyy monta helmeä ja herkkua!
Ihanasti kirjoitettu postaus kirjasta, ja tuo kirja on kyllä aivan ihana, ja niin kauniskin kuvineen. Mmm, nuo piirakat näyttävät niin herkullisilta, pitääkin joskus tehdä noita. Oikein hyvää alkanutta viikkoa Heli ihanainen, ja kiitos:)
Kirjasta löytyy ihan valtavasti hyviä reseptejä ja noihin tarinoihin uppoutuu täysin <3
Herkkupiirakoita, sopivat tosiaan ihan mihin aikaan vuorokaudesta syötäviksi 🙂
Ihana Jael kirjassa <3
Kivaa viikkoa sinulle Heli!
Jael on stara, jeeeeee!