Tänä vuonna päätin alkaa jouluihmiseksi jo hyvissä ajoin. Viime jouluna skippasin jouluvalmistelut lomailemalla auringon alla ja saapumalla Suomeen päivää ennen aattoa – ja niin sopivasti äidin rakkaudella valmistelemaan runsaaseen sukulaisjouluun. Nyt en selailekaan matkatoimistojen unelmakohteita, vaan valmistaudun viettämään aidon joulun kaikkine mausteineen ja valmisteluineen. Tänä syksynä olen päässyt jo monessa tilaisuudessa aistimaan joulutunnelmaa mm. joulumakujen ja valojen kautta, tunnen että se siellä jossakin kilisee ja helisee se joulumieli, jonka luulin kadottaneeni lapsuuteen.
Pääsin Ellos Homen kutsumana Espan kokkikoulussa järjestettyyn joululeivonta-aamuun mukaan ja kirmasin joulufiilikseen aika helposti. Heleän kauniita joululauluja, kanelin ja neilikan tuoksua sekä joulupuuroa aamupalaksi. Monta tuttua bloggaajaa ja elämän ilostuttajaa mukana. Yksi heistä tässä alakuvassa, eli Tiia (Minäkö keski-ikäinen- blogista) keskittyneenä taikomaan kätösistänsä ne täydelliset piparkakut.
Pääsimme leipomaan ja koristelemaan piparit oman maun mukaan ja keitimme siinä sivussa myös viikunahillokkeet ja glögit kotiin viemisiksi (ohjeet alla tuonnempana). Auts, olen tainnut leipoa pipareita vain pari kertaa elämässäni. Vaikka sitä kokkaisi, bloggaisi ja leipoisi päivittäin, niin eipä reseptit ja kokeiltavat jutut maailmasta lopu. Pipareiden paistossa kannattaa muuten olla kello kaulassa, eikä edes somettaa, sillä käry käy helposti. Vain 5 minuuttia, ehkä kuusi riippuen uunista, koristellakin ne kannattaa aika lämpiminä, sillä sokerimassa tarttuu paremmin kiinni ja kuivuvatkin sitten nopeammin.
Alitajunnassa huomaan rustaavani to do -listoja niistä tunnelmaelementeistä ja joulupöydän mauista mitä jouluuni voisi sisältyä. Jos syksy jatkuu yhtä harmaana, niin tiedän millä saa hetkessä sellaisen jouluggeilevan tunnelman. Kattilat tulelle, joulumausteet kehiin ja kohta nautiskellaan viikunahillokkeesta ja mausteisesta glögistä. Viikunahillokkeen reseptissä on muutama vaihtoehtoinen mauste, ihan kaikkia ei kannata samaan satsiin laittaa. Chili-viikunahilloketta on kyllä seuraavaksi kokeiltava, Ellos Homen tilaisuudessa päädyimme maltillisen makuiseen, tähtianiksella maustettuun versioon. Nyt muuten ratkesi yksi ongelma jouluun liittyen, siis yksi iso lahjaongelma. Itse olen sitä mieltä, että itsetehdyt lahjat ovat niitä parhaita, varsinkin syötävät, eivät jää pölyttymään. Vinkki vinkki.
Viikunat kannattaa silputa aika pieniksi, ellei tykkää isompirakeisesta. Hilloke jää löysähköksi, mutta kiinteytyy jääkaapissa. Kotona tein oikein kanelista hilloa ja ennen purkittamista survaisin seosta pari kertaa sauvasekoittimella. Näin hillokkeesta tuli helpommin annosteltavaa ja omaan suuhun sopivan pehmoista.
Valmis hilloke maistuu vaikka cheddarjuuston kanssa, aika nopea alkupala juhlistaa viikonlopun alkua! Nyt glögi lämpiämään ja kohti viikonloppua, tunnelmallista lokakuuta myös sinulle ♥

Ainesosat:
VIIKUNAHILLOKE:
800 g kuivattuja viikunoita
2 l vettä
800 g hillosokeria
Mausta
1-2 chilillä tai kanelitangoilla (6 kpl) tai tähtianiksella (6 kpl)
GLÖGIPOHJA:
2 dl mustaherukkamehua
2 dl karpalomehua
0,5 dl mustaherukkasiirappia
1 dl punaviiniä
2-4 kanelitankoa
n. 10 kpl kokonaista neilikkaa
4 kpl maustepippuria
n. 0,5 dl sokeria
Ohje:
VIIKUNAHILLOKE:
- Poista viikunoista kova kärki. Leikkaa viikunat pienemmiksi.
- Laita pieniksi lohkotut viikunat kiehumaan veteen valitsemiesi mausteiden kanssa, anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
- Sekoita hillosokeri joukkoon ja keitä vielä 5 minuuttia. Jäähdytä hetki ja purkita.
GLÖGIPOHJA:
- Mittaa ainekset kattilaan ja hauduta glögipohjaa n. 5 minuuttia ja siivilöi.
- Voit jättää alkoholin pois halutessasi.
- Pullota ja jätä varaa terästykselle makusi mukaan esim. rommia tai vodkaa.
With ♥ from beach house kitchen
12 Kommenttia
Vitsi miten ihania kuvia <3 Oli upea aamu ja enpä ole kuule ikinä aiemmin tehnyt viikunahilloa, saatikka glögiä. 🙂 Jätinpä sitten vielä ne eväätkin sinne Kokkikouluun, mutta huh onneksi löytyivät vielä siltä
Kiitos huikeasta aamupäivästä Heli ja ihanaa viikonloppua <3
Olen joskus etsinyt kissojen ja koirien kanssa viikunahilloa kaupasta, kun on iskenyt himo! Nyt sen varalta löytyykin kuivattuja viikunoita, hillokkeen kun keittää niin nopeasti & helposti!
Jouluinen fiilis kuvissasi ja miten maukkaan näköisiä ! Viikunahillokkeen ohje lähtee kyllä minun reseptikirjaseeni. Olen tässä joku aika sitten vasta oppinut viikunan makuun ja aion tätä hilloketta kyllä tehdä.
Mukavaa viikonloppua sinulle!
Kiva kuulla, kiitos kommentistasi : )
Itse innostuin nyt maustamaan eri hillokkeita, saa aina vähän eri variaatioita ja voi kokeilla miten toimii milläkin juustolla!
Siellähän oli tuttu täti kaulimassa taikinaa 🙂
Viikunahillo kuulostaa kyllä niin hyvältä ja sopii varmasti suolaisen ja makean kanssa.
Ihanaa viikonloppua sinulle Heli <3
Tutut tädit keittiössä : )
Suosittelen tätä reseptiä, toimii!
Ai kuinka kiva ruuanlaittojuttu teillä oli,tuo Espan kokkikoulu on niin kiva paikka sellaiseen:)
Viikunahilloketta itsekin tein viime viikolla, kun kauden melkein viimeiset viikunat oli vain vähän päälle 3 euroa per kilo.
On todella toimiva ammattilaiskeittiö, nyt on kyllä kivan aktiivista aikaa tapahtumien suhteen. Harmi vaan ettei ihan joka paikkaan ja kinkereille pääse ; )
Voiko olla enää mitään parempaa kuin viikunat ja manchego juusto, EI VOI! Voisin syödä niitä aamusta iltaan. Ihana ohje tuo hilloke, kiitos siitä, meneen niin testiin. Mukavaa viikonloppua Heli <3.
No ei voi olla…nyt on iskenyt syksyn ja kynttiläiltojen myötä melkoinen juustohimotus. Onneksi on aina varalla jääkaapissa viikunahilloketta ja pala suosikkijuustoa!
Nam, nyt alkoi tehdä mieli viikunahilloa ja juustoa!
Viikunahilloa ja glögipohjaa olen molempia tehnyt lahjaksi, hyviä ideoita kumpikin. Glögipohja etenkin pikkujouluviemisiksi, jouluun mennessä moni on ehtinyt jo kyllästyä tai ainakin varautua glögeillä juhlapyhiksi.
Syksyyn kuuluvia herkkuja molemmat, onneksi glögiäkin voi maustaa niin monella eri tavalla, ettei siihen ehdi kyllästyä : )