Voileipäkakku on klassikko, jopa retro tarjottava, jolle soisi arvoisensa comebackin juhlapöytiin. Minulle heitettiin haaste kehittää sellainen voileipäkakku, joka olisi helppo valmistaa ja sopisi aika moneen makuun. Samalla kakulla piti myös listiä kaksi eri ruoka-aineallergiaa tai sairautta, eli sen tuli olla täysin maidoton ja gluteeniton. Syntyi siis tämä voileipäkakku, jota on aika kivalla menestyksellä tarjoiltu kahdessa eri tilaisuudessa viime kesän aikana. Tämä kakkuversio oli sen verran suosittu, että iltarääppiäisiin oli jäänyt jäljelle vain sitä taviskakkua. Kannattaa kokeilla, todella yksinkertainen resepti ja raaka-ainekustannukset jäävät piirun verran alle 20 euron!
GLUTEENITON JA MAIDOTON VOILEIPÄKAKKU
1 1/2 pussia Pussia Provenan kaura-porkkasämpylöitä (pakaste 400 g/pussi)
1 kpl Hellmann’sin Real majoneesia (lasipurkki)
300 g haluamaasi kinkkua (meillä toimi hyvin HK:n paahdettu kinkku)
1 suippopaprika
2 x 125 g HK levitettävä maksamakkara
3 keitettyä kananmunaa, persiljaa, suolaa
Kostutus: kauramaitoa 2 dl + 1 rkl luomu kasvisfondia
Koristeeksi kurkkua, tomaattia, kinkkua, herneenversoa, salaatinlehtiä, viinirypäleitä, persiljaa, yrttejä…
1. Jauha sulatetut kaura-porkkanasämpylät tehosekoittimessa pieneksi murukseksi. Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä gluteeniton leipä helposti kuivuu ja kerroksista tulee normisiivutettuna kuivakan kovat. Murumainen leipäkerros varmistaa menevän lopputuloksen, silti rakenne pysyy jämäkkänä, kun taputtelet murumassan tiiviiksi kerrokseksi.
2. Keitä kananmunat koviksi ja paina ne haarukalla tasaiseksi massaksi, johon mukaan ripaus suolaa, 1 rkl persiljasilppua ja 1 rkl majoneesia.
3. Pilko kinkkusuikaleet ja paprika mahdollisimman pieneksi silpuksi ja lisää mukaan 3 rkl majoneesia.
4. Vuoraa leipävuoka (n. 13 x 23 cm) kelmulla ja jaa leipämurut viiteen osaan.
5. Taputtele vuoan pohjalle ensimmäinen leipäkerros ja kostuta se kauttaaltaan kauramaito-kasvisliemiseoksella.
6. Lado päälle kinkkukerros (muista jakaa kinkku kahteen osaan, sitä tulee kakkuun kaksi kerrosta).
7. Kinkkukerroksen päälle taas leipämurukerros, joka kostutetaan kauttaaltaan.
8. Toiseksi täytteeksi munakerros ja sen päälle taas leipämuru + kosteutus.
9. Kolmanneksi kerrokseksi maksapasteijatahna ja sitten taas leipämuru + kosteutus.
10. Viimeisimmäksi täytteeksi tulee kinkku-paprika ja loput leipämurut pinnalle. Kosteuta taas hyvin.
11. Peitä kelmulla ja laita sopivankokoinen paino kakun päälle. Laita kakku yön ajaksi mehustumaan jääkaappiin. Tässä ei ole tarkoituksena mainostaa minkään valtakunnan olutmerkkejä (ks. alla), tein tätä kakkua vieraassa paikassa ja ainoat vuokaani sopivat painot löytyivät jääkaapin alaosasta..; )
12. Kumoa kakku tarjoiluastiaan ja levitä loppu majoneesi ohuelti kakun pinnalle.
13. Koristele kakku retroilla kinkkurullilla, salaatinlehdillä, kurkulla, tomaatilla, yrteillä, viinirypäleillä…tai millä ikinä haluat!
Muistilista voileipäkakun kokoamiseen:
1. leipämuru
2. kinkku-paprika
3. leipämuru
4. munamassa
5. leipämuru
6. maksapasteija
7. leipämuru
8. kinkku-paprika
9. leipämuru
Lisää gluteenittomia reseptejä löydät täältä.
With ♥ from beach house kitchen
14 Kommenttia
Minkä kokoinen purkki majoneesia?
400 g prk majoneesia : )
[…] olen. TOP10 reseptejä näiden kolmen vuoden aikana ovat olleet nyhtökana-pitaleivät, gluteeniton ja maidoton voileipäkakku, proteiinipitoinen kasvispasta, gluteenittomat pinaattiletut sekä intialaiset […]
Miten tuo kostutus kannattaa tehdä, jotta sitä on koko “levyn” alueella tasaisesti? Siveltimelläkö? Ja onko huono ajatus koristella kakku jo edeltävänä päivänä, tarvitseeko silloin ottaa jotain huomioon? Juhlapäivänä olisi vähän muutakin puuhaa 🙂
Itse lusikoin kostukkeen ruokalusikalla. Koska leipäosa on murumassaa, se voisi jäädä siveltimeen kiinni. Olen itse tehnyt kakun täysin valmiiksi myös edellisenä päivänä ja hyvin meni & säilyi! Ainoastaan on muistettava ettei liian raskaita koristeita laita sivuille, jottei valumisvaaraa tule.
[…] kesänä se on ehdoton juhlapöytien kaunokainen. Yksi blogihistorian ensimmäisiä reseptejä oli maidoton ja gluteeniton voileipäkakku ja vieläkin se kuukaudesta toiseen on TOP3 reseptien joukossa! Herkullinen ja lihaisa […]
Oletko tehnyt koskaan tätä voileipäkakkua kaksinkertaisena? Kuinkahan isoon vuokaan silloin pitäisi laittaa? Kuinka korkea sun vuoka tässä yksinnkertaisessa ohjeessa on?
Hei Pirjo!
Vuoka jota käytin tähän on 7 cm korkea. Tuplat olen tehnyt kahteen eri vuokaan!
Pitää ihan testata joku kerta, onnistuisiko tuplan teko sellaiseen pyöreään isoon vuokaan.
Terveisin Heli
Kiitos sinulle vastauksesta 🙂 Olihan tuo vuokakokokin sinulla reseptissä 😀 Vielä kysyisin, että kauanko sinulta menee aikaa tuon tekemiseen, niin kerron sitten ajan kahdella 😉
On aika yksinkertainen ja nopea tehdä. Koristelun hoidin aika ronskisti, ei mitään liian pientä piperrystä. Uskaltaisinkohan arvioida 1 1/2 -2 tuntia, missä ajassa varmasti saat valmiiksi. Kananmunat voi keittää etukäteen jo valmiiksi, kinkun suikaloida ja vaikka nuo leivätkin ajaa murusiksi. Onnistunutta kokkausta!
Unohdin kysyä, kuinka monelle tuo kakku riittää? Ja minkä kokoinen tuo vuoka, johon kokoat kakun, on?
Vuoka on kooltaan 13 x 25 cm. Uskaltaisinko sanoa että kakusta riittää 12-15 hengelle. On nimittäin sen verran hyvää, että ei-keliaakikotkin santsasivat!
Hei!
Kuulostaa lupaavalta… Osaatko sanoa, onnistuuko pakastus noin viikoksi ennen kuorrutusta.. ?
En uskaltaisi pakastaa, rakenne kyllä varmasti kärsii tai voi tulla liian kosteaa. Ihan mahtavaa juhlasuunnittelua!