Suunnitelmissa oli jo pitkään tehdä sellaisia venäläisiä rahkalettuja, joita syrnikeiksi kutsutaan. Halusin ehdottomasti kokeilla suolaista versiota, eikä niitä netin syövereistä montaa löytynyt, joten nyt mentiin ihan mututuntumalla ja vähän blinikauden fiiliksissä – näihin lettuihin tulee ainoastaan tattarijauhoa ja ne syödään mätimoussen kanssa!
Rahka saa aikaan unelmaisen koostumuksen taikinassa ja suolaisista syrnikeistä tuli todella muhkeita! Kyllä nämä rahkaletut toimivat myös silloin, jos blinejä tekee mieli, eikä ole aikaa hapattaa taikinaa. Mätimousseen käytin muikunmätiä, ihan hyvin voisi käyttää myös siianmätiä, jos sellaista on paremmin saatavilla. Suolaisista syrnikeistä tuli niin hyviä, että taidan jatkossakin tehdä rahkapohjaisen lettutaikinan; eivät sisällä vehnää, sopivat keliaakikko-vieraille ja onhan näissä myös proteiinia enemmän kuin tavallisissa letuissa. Makeitahan näistä saa lisäämällä pari ruokalusikallista sokeria. Herkullista helmikuun jatkoa ♥


Ainesosat:
TAIKINA
250 g maitorahkaa (rasvaton ja laktoositon)
3 munaa
1 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 dl vichyä
paistamiseen
juoksevaa rasvaa (esim. Flora Culinesse)
MÄTIMOUSSE
150 g creme fraiche ranskankermaa
pieni salottisipuli
100 g muikun tai siian mätiä
1/2 tl kuivattua tilliä
1 rkl sitruunamehua
rouhaisu mustapippuria ja suolaa
Ohje:
- Kaada rahka taikinakulhoon, lisää kananmunat, tattarijauho sekä mausteet.
- Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan taikina kuohkeaksi, lisää vichyvesi.
- Anna taikinan turvota huoneenlämmössä noin puolisen tuntia.
- Tee mätimousse: valuta mäti ja pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Vaahdota hetki ranskankermaa. Lisää sipulit, sitruunamehu ja mausteet, sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi valutettu mäti, tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
- Paista syrnikit lettupannussa miedolla lämmöllä molemmilta puolilta kypsiksi ja tarjoile mätimoussen kanssa.


8 Kommenttia
Ihanan näköisiä, näissä on kunnon paistopinta. <3
Pitää olla rapsakka paistopinta jossa on paljon väriä ; )
Voihan namitus mitä herkkuja olet tehnyt. Pitäisikin testata tuota tattarijauhoa. Minä laitoin viimeksi rahkan pullataikinaan ja siitä tuli ihanan pehmoista.
Herkullista uutta viikkoa sinulle Heli <3
Rahka on hyvä raaka-aine ja sitähän voi hyödyntää vaikka mihin!
Olen tehnyt vain makeita syrnikkejä, mutta täytyypä kokeilla myös suolaista versiota! Ihana idea ja näyttää niin herkulliselta, kuolaten täällä katselen kuvia! 🙂
Suolaisina toimivat ihan loistavasti myöskin!
Nam, ja ihanat kuvat ❤Blogin alkuaikoina postasin syrnikeistä kun ystävän ukrainalainen vaimo twki niitä, mutta tattaria ei niissä ollut. Pitää joskus kokeilla sun ohjeella. Ihanaa uutta viikkoa Heli ❤
Tattari tuo makua lisää ja tekee niistä gluteenittomia : )