Viini saatu/Viinilinna
Vohveleita voi tehdä kymmenillä eri tavoilla, mutta tässä ehkä tulee se maailman yksinkertaisin, eli perunaröstivohvelit. Ei näissä ole muuta kuin perunaa, suolaa ja loraus öljyä. Luontaisesti gluteenittomat ja maidottomat vielä.
Viime viikonloppuna vietettiin sadonkorjuujuhlia Ahvenanmaalla ja keväisessä Ahvenanmaa viheriöi -tapahtumassa pääsin näiden Våffelrakanin kioskin perunaröstivohveleiden makuun – järisyttävän hyviä juurikin mädin, sipulin ja creme fraichen kanssa. Kirsikkana vohvelilla sesongin herkkuja, eli rapuja, unelmien suolainen vohveli on tässä!
Olihan se tehtävä oma versio näistä kehutuista perunaröstivohveleista. Esikeitin perunoita ja jätin ne al dente, napakoiksi, jotka olisi helppo raastaa. Se on sitten makuasia, tykkääkö enemmän röstisestä vai muusisesta koostumuksesta, mutta itselle mikään ei ole pahempaa kuin raaka peruna, joten näistä tuli kivan pehmeitä. Alkuperäisiin vohveleihin ei tule kananmunaa, joten en laittanut minäkään. Taikina on aika jämäkkää, joten sitä pitää lusikalla taputella vohveliraudan neljälle eri sakaralle. Paistamiseen kokeilin ruskistettua voita, antoi aika mehevän aromin ja tulihan näistä todella hyviä. Tuhdimpia kuin tavalliset, joten näitä ei tarvitse paistaa niin montaa.
Lasissa Corvers-Kauterin tilalta tuleva luomu ja vegaaniystävällinen Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Reserve Organic -valkoviini. Erinomainen hintalaatusuhde ja muutenkin palkittu viini. Soveltuu hyvin rapujen ja merenelävien kanssa nautittavaksi.


Ainesosat:
VOHVELITAIKINA
1 litra esikeitettyä ja raastettua perunaa (n. 1 kg tuoretta perunaa)
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
(yrttejä oman maun mukaan)
PAISTAMISEEN
rypsiöljyä tai 100 g ruskistettua voita
Ruskistettu voi
Sulata voi keskilämmöllä, varo polttamasta pohjaan.
Sekoittele puukauhalla välillä ja anna paahtua kunnes huomaat nenässäsi pähkinäisen tuoksun!
Nosta pois liedeltä.
LISÄKSI
rapuja ja tilliä
mätiä, punaispulia ja creme fraichea
mustapippuria
Ohje:
- Pese ja kuori perunat. Esikeitä perunoita suolatussa vedessä n. 10-15 minuutin ajan riippuen koosta, jotta jäävät napakoiksi, ei ihan kypsiksi.
- Anna jäähtyä. Sekoita öljyyn suola ja hienonnetut yrtit.
- Raasta jäähtyneet perunat hienoksi ja kaada yrtti-suola-öljy sekaan.
- Anna maustua hetki. Voi myös levätä jääkaapissa yön yli.
- Kuumenna vohvelirauta, lisää rasva ja annostele lusikoiden avulla perunamassaa vohveliraudalle.
- Tasoittele lusikalla vohveliraudan jokaiselle sakaralle ja anna paistua kunnes kauniin kullanruskea.
- Tarjoile esim. rapujen, creme fraichen, punasipulisilpun ja mätien kanssa. Viimeistele mustapippurilla.


5 Kommenttia
Tämä olisi just meidän juttu, koska peruna maistuu kaikessa muodossaan. Voin kuvitella tuon rapeuden ja nimenomaan blineille tyypillisillä lisukkeilla. Meillä ei tosin ole vohvelirautaa, vielä…
Ihanan näköiset vohvelit. Vaikken Ahvenanmaalla röstivohveleita maistanutkaan, tuli heti ihanat kevään ja kesän Ahvenanmaan reissut mieleen.
Itsekin paistelin vohveleita viime viikonloppuna; niihin upposi mm.maissia ja kesäkurpitsaa.
Onpas hyvän näköiset pottuvohvelit, nam nam🥔🥔Kaunista viikonloppua Heli🏵️
Mitkä kuvat ja mitkä herkut. Nämä olisi jetsulleen mun herkkua ja miehen. Reseptiä talteen heti. Ihanaa torstaita Heli ja ennen kaikkea herkullista. <3
Aloin heti kuvitella noita vohveleita savukalkkunan ja ranskankerman kanssa.
Herkullisen näköisiä kerta kaikkiaan! Ihanaa loppuviikkoa sulle Heli <3