Yhteistyössä Muurikan kanssa
Kesäkeittiön ruoanlaittovälinekisan voiton vei tänä kesänä Muurikan kesäkeittiövaunu muurikkapannuineen. Vanha hiiligrilli joutui nyt väistymään tämän pihakeittiön valtiattaren tieltä, sillä uutukainen hurmasi helppokäyttöisyydellänsä koko perheen! Ei vähiten siksi, että pannussa paistuvat ihan ne parhaimmat räiskäleetkin. Tänä kesänä kun on paistettu lettuja ja aika monta kertaa, ennen niitä käryyteltiin avogrillissä pannulla, johon tietysti jäi kiinni puolet taikinasta ja sormet paloivat.
Niitä perinteisiä muurikkapannuja tuntuu olevan aika monella, minulle tämä oli ensimmäinen, mutta kuinka moni tietää tarinan pannujen takaa?
PANNUJEN KLASSIKON TARINA
Muurikan tarina alkoi jo 1970-luvulla, kun yrityksen perustajilla syntyi ajatus muuripadan halkaisemisesta käyttöalueen laajentamiseksi paistamiseen. Idea kehittyi eteenpäin ja ensimmäiset muurikkapannut tehtiin terassisäiliöiden tarkastusluukuista ja legenda syntyi – syntyi myös kokonaan uusi sana muurinpohjapannu eli Muurikka Pannu. Ulkoilmapannun yleisnimeksi muodostunut Muurikka on sittemmin laajentunut tuoteperheenä ja on yhdessä Opan kanssa elämyksellinen innovoija, joka luo tuotteita meidän ruoanlaitosta syttyvien kuluttajien iloksi. Muurikoita on myyty jo satojatuhansia kappaleita. Nelikymppisen yrityksen tavoitteena on jatkossakin kestävä kehitys sekä toimivat tuotteet, jotka tuovat perheen yhteen!
Aika monta kertaa tänä kesänä tuo pannu saattoi ison osan omaa sukua ja jopa naapuripiirin yhteen. Muurikassa ovat valmistuneet niin hampurilaiset, wokit, suolaiset ja makeat ohukaiset kuin myös pikapaella, jonka resepti tässä tuonnempana.
KESÄKEITTIÖ KAASU MAXI
Monipuolinen Kesäkeittiö Kaasu Maxi oli se kokonaisuus joka tuli kesäkeittiööni. Vakiona siihen tulee 58 cm Muurikka Pannu, jolla saa kyllä kokkailtua myös isommalle porukalle. Kahden kaasukehän D-400 poltin on kätevä käyttää, se lämpenee nopeasti ja jos kokkailtavaa ruokaa on vähemmän, niin silloin vain se sisempi kehä on käytössä. Näppärille sivutasoille on kätevä laskea raaka-aineet ja ne toimivat apupöytinä ja tasoina myös silloin kun kesäkeittiötä ei käytetä. Mukana tulevan ison kannen alla ruoka säilyy myös lämpimänä, vakka kaasu on jo katkaistu.
MUURIKKA PANNU ELINIKÄISENÄ KUMPPANINA
Ennen käyttöönottoa on muistettava muutama seikka, sillä vaikka Muurikka Pannu on valmistettu tuhdista raudasta, sekin tarvitsee rasvapolton heti alkuunsa ja huolenpitoa myös käyttöjen välillä. Uusi Muurikka pestään ensin miedolla pesuaineella ja sen jälkeen pannu kuumennetaan ja Muurikka silavaa levitetään ohuelti koko pannun pintaan ja annetaan imeytyä. Tätä toistetaan pari kertaa, jotta rasva tummuu ja kuivuu pannuun ainakin pannun keskiosalta. Käytössä pannu tummuu ja patinoituu entisestään.
Aina käytön jälkeen pannu puhdistetaan kiehauttamalla siinä vettä ja mikä tärkeintä, sen jälkeen se on kuivattava (ei jätettävä aurinkoon kuivumaan), jotta ruostevaurioita ei tule. Aika simppeliä hoitoa ja uskon, että hyvällä hoidolla kestää äidiltä pojalle!
Kesäkeittiö pääsee ennen lumien tuloa varastoon ja jotta se on iskussa ensi kesää varten, se puhdistetaan kunnolla miedolla pesuaineella ennen talvivarastointia. Nyt kesäkeittiö on saanut olla katoksen alla suojassa sateelta. Ennen talviunia mainiossa Muurikassa ja kesäkeittiössä paistuvat vielä monet räiskäleet ja wokit!
Pikapaella syntyy jo valmiiksi keitetystä riisistä. Espanjassa paella oli alkujaan juuri sitä ruokaa, johon tyhjennettiin kaikki edelliseltä aterialta tai jääkaapista jääneet ruokatähteet. Haukea tuli mökillä sen verran monta, että kokeilin sen sopivuutta chorizomakkaran ja katkarapujen kanssa, no arvaa, sopiko? Täydellisesti! Kuivahko hauenliha sai rasvakylvyn chorizon seurassa ja kokonaisuus oli huumaavan herkullinen.

Ainesosat:
3-4 dl valmiiksi keitettyä riisiä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl öljyä
1 dl valkoviiniä (kasvislientä tarvittaessa)
ripaus sahramia
1 tl mustapippuria
1 tl kurkumaa
1 dl kirsikkatomaatteja
1 suippopaprika
50-70 g chorizoa
100 g katkarapuja
200 g valkolihaista kalaa esim. haukea
1 dl herneitä
sitruunalohkoja
herneenversoja ja yrttejä
Ohje:
- Leikkaa kuorittu sipuli pieniksi lohkoiksi ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita hetki öljyssä muurikkapannussa ja lisää mausteet sekä valkoviini.
- Lisää ohuiksi suikaloidut paprikat ja halkaistut kirsikkatomaatit. Kuullota ja kypsennä muutama minuutti.
- Lisää riisi ja herneet, kaada tarvittaessa kasvislientä. Pyörittele sekaisin ja siirrä sivuun.
- Lisää pannulle öljyä ja paista kalapalat kypsiksi. Siirrä sitten sivuun.
- Lisää sen jälkeen pannulle ohuiksi siivuiksi siivutettu chorizo sekä sulatetut katkaravut.
- Paista kypsiksi ja sekoittele paella sekaisin.
- Tarjoile sitruunalohkojen ja yrttien kanssa.
With ♥ from beach house kitchen
8 Kommenttia
Tuollainen pannu olisi kyllä tosi kiva olla omassakin kesäkeittiössä. Helppokäyttöisyys on juuri se, mitä itse arvostan tuossa. Paellaa olen syönyt Espanjassa käydessäni ja tykkäsin kovasti. Sinun chorizo-haukipaellasi näyttää myös tosi herkulliselta.
Itsekin tykkään että napista painamalla saa päälle, hiiligrillauksesta en ole itse innostunut kun täytyy säätää tulen ja hiilten kanssa ; )
Onpa kauniin värikästä ruokaa. Luuletko, että chorizo makkaran voisi korvata marques makkaralla?
Herkullista loppuviikkoa sinulle Heli <3
No aivan varmasti! Mikä tahansa oma suosikkimakkara käy!
Herkullisen näköinen paella, ja hieno pannu sen tekoon. Vau mikä maakuntamatka edellisessä postauksessasi, se kalapuoli…. iham mielettömän herkullisia juttuja söitte .
Tuossa pannussa valmistuu isompikin satsi ja ihan kokonainen kuhakin paistettiin! En enää voisi elää ilman mun omaa Muurikkaa, niin passeli tämä on omaan kesäkeittiöön ; )
Tuohan on kätsy pannu ja hyvän näköinen mutta arvaat varmaan miten hirmuinen paella kaipuu iski. Se vaan on niin hyvää!
Si, si! Miten sitä tulee tehtyä niin harvoin, ihan loistavaa sunnuntairuokaa ja alkuviikkoon saa maistuvat eväät tähteistä!