Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa
Brasilia on eksoottinen sekoitus kuumottavaa aurinkoa, caipirinhoja, sambarytmejä sekä bossa nova musiikkia. Brasilialaiset ovat vieraanvaraista kansaa ja maan kieli portugali on ainakin omille korvilleni maailman kaunein kieli, kuin pehmeän aaltoilevaa musiikkia!
Tänä vuonna jalkapallosta ja erinomaisesta kahvistansa tunnetussa maassa järjestetään kesäolympialaiset. Myönnän olevani hieman laiska urheilun seuraaja, mutta avajaiset on kyllä ehdottomasti katsottava. Oma pestini taitaakin olla ruokavastaava – täytyyhän Rio de Janeirosta tuoda hieman makuvaikutteita ja sitä aitoa brassiruokaa myös tänne kotimaan kisakatsomoon!
Brasilian monipuolinen ruokakulttuuri juontaa juurensa laajasta siirtolaisuushistoriasta. Brasilialaisista hieman yli puolet on eurooppalaisten jälkeläisiä ja loput rodultaan sekoittuneita eurooppalaisia, afrikkalaisia ja intiaaneja.
Todellakin, tässä maailman viidenneksi suurimmassa maassa on yksi monipuolisimmista ja kiehtovimmista ruokakulttuureista – otetaan hieman selvää, mitä maassa syödään!
Riisi ja pavut ovat brasilialaisen keittiön perusraaka-aineet, joiden kanssa tarjotaan joko kalaa tai lihaa. Punainen liha on suosituinta ja jos kerrot ravintolassa olevasi kasvissyöjä, sinulle voidaan tuoda kana-annos. Lihaa Brasiliassa syödään paljon ja yleensä ruhosta käytetään kaikki osat. Feijoada- padoissa ja muhennoksessa voi olla niin possun kylkeä, saparoa kuin korvaakin. Liha valmistetaan grilleissä, joita löytyy joka kodista ja kadun kulmalta. Grilli- ja pihviravintolat, eli churrascariat ovat maassa suosittuja. Grillin ääressä grillaamalla vietetään niin virallisemmat juhlat, poliittiset mielenosoitukset kuin ystävien kanssa kokoontumiset.
Kalat ja merenelävät ovat suosittua ruokaa varsinkin rannikkoseuduilla. Bacalhau, eli turskaa joko kuivattuna tai tuoreena nautitaan perunoiden ja oliivien kanssa. Kookosmaitopohjaiset ruoat ja palmuöljyn käyttö ovat bahialaista perua, ja ne tehdään yleensä kaloista ja äyriäisistä. Käy lukemassa täältä lisää miljoonien herkkujen maasta.
Tyypillistä brasilialaista katuruokaa ovat maniokkijauhoista tehdyt täytetyt tapiocaletut. Tapiocatärkkelyksestä tehtyä gluteenitonta maniokkijauhoa valmistaa mm. Vuohelan herkku ja sitä pitäisi löytyä hyvin varustelluista K-kaupoista.
Tämä reseptini löytyy uudesta kesäkuun Pirkka-lehdestä. Käy kurkistamassa digilehdestä, mitä tänä kesänä syödään suomalaisissa perheissä!
n. 16-18 kpl (laktoositon, gluteeniton) 1 l Pirkka laktoositonta maitojuomaa 5 kpl Pirkka vapaan kanan munia 4 ½ dl tapiocatärkkelystä (esim. Vuohelan herkku) 1 1/2 tl suolaa 1 dl sulatettua laktoositonta voita paistamiseen Pirkka juoksevaa kasviöljyvalmistetta MUREA NYHTÖLIHA 800 g porsaan lapaa tai niskaa 2 sipulia 4 valkosipulinkynttä 4 dl Pirkka Cola virvoitusjuomaa 1 tl suolaa 1 tl mustapippuria 1 tl paprikajauhetta 1 K-menu tomaattipyree (70g) Ohje. Vatkaa maidon sekaan kananmunat yksitellen, lisää jauhot ja suola. Lopuksi lisää myös sulatettu voi. Anna seistä n. 20 minuuttia. Paista taikinasta isoja räiskäleitä ja täytä haluamillasi täytteillä. Lihatäyte. Silppua sipulit ja laitan ne lihan kanssa vuokaan. Sekoita toisessa astiassa colajuoman sekaan mausteet ja tomaattipyree. Kaada neste vuokaan ja anna lihan hautua ylikypsäksi 120-asteisessa uunissa vähintään neljän tunnin ajan. Revi kahden haarukan avulla hieman jäähtynyt liha ohuiksi suikaleiksi. TÄYTÄ TAPIOCALETUT Kokeile vaihteeksi lihan sijaan mereneläviä! K-kauppojen pakastealtaasta löydät Pirkka kuorittuja tiikerikatkarapuja (250 g), jotka valmistuvat pakkauksen ohjeen mukaan helposti paistinpannulla tai grillissä! Makeat letut maistuvat parhaimmalta kauden marjojen ja jäätelön kera!Ainesosat:
Ohje:
Helposti valmistuva ja varmasti herkullinen täytetty lettu maistuu myös kesäolympialaisten kotikatsomoissa. Oikeaoppisesti tapiocajauhot siivilöitäisiin pannulle ilman nesteitä tai kanamunia ja taputeltaisiin lastalla letun muotoon. Täällä tuulisella rannikolla jauhot pöllysivät pitkin pihoja, kun yritin pariinkin otteeseen saada aikaan autenttisia tapiocalettuja pihagrillillä. Turvauduin siis vanhanaikaiseen lättytaikinaan, johon käytin samaisia tapiocajauhoja. Oikein hyviä tulikin!
Letut voi paistaa etukäteen ja lämmittää uunipellillä. Jokainen kokoaa oman lempilättynsä kulhoihin pilkotuista täytteistä. Samalle letulle sopii niin suolainen kuin makeakin täyte.
Iloista kesän alkua!
With ♥ from beach house kitchen
13 Kommenttia
Ihanat letut,pitää joskus kokeilla.Brasilian keittiö on ihana,heillä on niin hyvät raaka-aineet siellä. Mulla oli ihan nuorena kerran brassi poikaystävä,joka hieman tutustutti siihen keittiöön,ja Helsingissä vielä asuessa kävin Arbiksessa yhdistetyn kieli-ja kokkauskurssin,jossa eri latinalaisen Amerikan maitten keittiöiden herkkuja kokattiin,ja sai puhua vain espanjaa.Teimme myös Brasilian herkkuja,kuten feijoadaa,brigadeiroja,ym.
En minäkään kauheasti jaksa olympialaisia katsoa,,paitsi ajavaisia,muutenkin tykkään enemmän talviolympialaisista….
Ihanat kuvat Heli:) Muito bem
Joo aika lihavoittoista on se keittiö.Tel Avivissa on brassiravintoloita,ja voi sitä lihan määrää (näin on kerrottu;D)
Minullakin oli Barcelonassa aseussani brassiystäviä ja aika lihapitoista heidän laitama ruokansa oli! Tosiaan Prahassa olen syönyt brasilialaisessa ravintolassa ja voi todellakin sitä lihan määrää! Aina uutta pöytää kannettiin : )
Onpa hyvän näköistä. Brassiruoka on niin hyvää!
Kiitos, Brasiliaan haluaisin matkustaa kyllä makuja maistelemaan! Prahassa olen kerran syönyt brassiravintolassa ja voi että sitä lihan määrää!
Voi miten herkullisia annoksia, nam!
Ihanaa maanantaita.
Kiitos, täytetyt letut on kyllä hittiruoka, oli maa sitten Suomi tai Brasilia!
Siis oi mitä ihania herkkuja! Komppaan Nannaa tuon vaihtelun suhteen, kivaa vaihtelua 🙂 ja hei,oli ihana nähdä pikaisesti viime viikolla!
Brasilialaisesta ruoasta en tosiaankaan olen tiennyt muuta kuin että lihaa siellä syödään ja paljon. Nyt täytyy uppoutua enemmän ko. maan herkkuihin! Oli kiva kuulla teidän vauvauutisia, kyllä meidän pitää vielä vauvalounastreffit järkätä!
No ehdottomasti lounastreffit! 🙂
No nyt on kyllä niin herkullisen näköistä. Brasiliaa tuuppaa nyt joka suunnalta! Kivaa vaihtelua!
Wau mikä.herkku ja maistuisi kyllä meillekin. En ole varma olenko ns. Syönyt brassiruokaa ikinä, mutta nyt tekisi mieli vaikka maateemailun merkeissä.
Aurinkoista viikkoa Heli. <3
Tässäpä hyvä maateema, aika hottis ja ajankohtainen! Täytyypä tutkia, löytyisikö brassiravintoloita Helsingistä, jokseenkin voisin tykätä aikalailla!