Voi miten runsas mustikkasato tuli kylmyydestä ja sateista huolimatta ja olenkin nauttinut mustikkaa viimeisen viikon ajan ainakin litran päivässä. Blogit ja lehdet pursuavat mitä herkullisempia piiraita, namskis! Gluteenittoman maailman äänekkään puolestapuhujan eli Pinkit korkokengät -blogin piirakan innoittamana minäkin pyöräytin omani! Ohjepohjana toimi Me naiset -lehdessä julkaistu suklaata ja kondensoidusta maidosta tehtyä kinuskia sisältävä Carmelitas -neliöresepti. Vaihdoin suklaan mustikoihin ja kinuskina käytin laktoositonta valmista kinuskikastiketta, sillä en ole löytänyt vielä vähälaktoosista kondensoitua maitoa, liekö sellaista edes olemassa?
Pohja on gluteeniton ja itse piiras siis laktoositon, valkoisen sokerin vaihdoin intiaanisokeriin ja vähensin alkuperäisen määrästä 1/2 dl, oli makea silti! Maistuvaisia hetkiä ja tunnelmallista elokuuta!
CARMELITAS-NELIÖT (Gluteeniton ja laktoositon versio suluissa)
16 palaa valmistusaika 40 min
3 ½ dl vehnäjauhoja (2 dl Fin mix -gluteenitonta jauhoseosta, 1 1/2 dl gluteenittomia kaurajauhoja)
2 dl kaurahiutaleita (valitse gluteenittomat)
2 ½ dl sokeria (2 dl intiaanisokeria)
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
150 g lakt. voita
1 dl laktoositonta maitoa
Täyte 1 prk (noin 400 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa (Pirkka laktoositon kinuskikastike 2 dl)
100 g tummaa suklaata rouhittuna (2 dl mustikoita)
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Mittaa jauhot, kaurahiutaleet, sokeri, vaniljasokeri ja leivinjauhe kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Ota 1 ½ dl muruseoksesta syrjään ja jätä odottamaan. Lisää maito loppuun muruseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada taikina leivinpaperoituun neliön malliseen (20 x 20 cm) kakkuvuokaan ja painele jauhotetuin käsin tasaiseksi levyksi. Pistele pohja haarukalla. Paista kakkupohjaa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.
- Lusikoi kondensoitu maito (kinuskikastike) esipaistetun pohjan päälle pieninä nokareina. Ripottele päälle myös suklaarouhe (mustikat). Ripottele päällimmäiseksi syrjään ottamasi muruseos.
- Paista kakkua uunin keskitasossa vielä noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi.
With ♥ from beach house kitchen
14 Kommenttia
Ooh, ihanaa!
Mustikka ja kinuski ne hyvin yhteen sopii! Kun paluu Etelä-Suomeen, niin pääsee mustikkaan, jos ne aika kypsiä…
Oi namskis miten hyvän näköistä!
Kun syö mustikoita ns. terveellisesti eli mustikkamaitona tai smoothiena joka päivä, niin silloin tällöin saa herkutella tällaisilla makeilla makupaloilla : )
Mä en ole varsinainen herkkupeppu, mutta kun kyse on namnam-mustikoista niin ei voi vastustaa. Näyttää niin herkulliselle. Ja tuohon voisi myös upottaa punaisia viinimarjoja, jäävät muuten mun syötäväksi aamujugurtin joukossa, lapset eivät niistä “raakana” piittaa…
Olen myös herukkafani, niin punaiset, mustat kuin valkoiset, nam! Tosiaan punaiset viinimarjat kävisivät hyvin myös näihin ja toisivat kivan raikkaan lisän!
Niin se konensoitumaito pitää ensin keittää eikö? Mä niin tykkään sen mausta, voisin kokeilla sitä mustikoiden kanssa. Kiitos molemmista ohjeista menee kyllä kokeiluun!
Valitse sellainen kondensoitu maito, jossa lukee caramelized, se on jo valmiiksi keitetty! Muissa tosiaan pitää ensin tehdä se keitto, joka kestää useamman tunnin!
Näyttää kyllä niin herkulta. Tajusimpa tässä juuri, että en ole yhtään mustikkapiirakkaa vielä tehnyt.
Herkku päivässä pitää kiukun loitolla : ) Ja ihanaa että tuli paljon mustikkaa!
Juuri teimme Carmelitaksia, oli ihan superhyvää. Pitääkin kokeilla näitä mustikkaisia – nyt kun näitä mustikoita riittää! 🙂
Kiva varioida reseptejä aina satokauden mukaan – mutta kyllä niitä suklaisiakin pitää kokeilla, kun ei syksyn lähestyessä tarvitse enää bikinikunnossa olla!
Ehdottomasti menee kokeiluun. Näyttää niin hyvältä 😉
Nyt löytyi itsellekin suosikki, ihan pienikin neliöpala tyydyttää makeannälän…; )