Kaupallinen yhteistyö 40+ blogit/Valio
Tervetuloa ARKI ja uudet haasteet! Kesästä on nautittu täysin sydämin ja vietetty sitä laatuaikaa perheen kesken. On pohjustettu tulevaa syksyä ja mietitty omia voimavaroja ja jaksamista. Äitiysloma pian päättyy ja oman yrityksen hommiin palaaminen häämöttää edessä. Haastava syksy on siis tulossa, mutta hyvällä henkisellä flow‘lla ja etukäteissuunnittelulla varmasti pääsee hyvään alkuun!
Kiireisen työpäivän lounaan tai välipalan on oltava terveellinen, maistuva ja täyttävä. Aina ei ole aikaa nauttia pitkistä ja viipyilevistä unelmalounaista uusissa ravintoloissa (vaikka niitäkin on ehdottomasti saatava mahdutettua syksylle), vaan on yritettävä oman työpöydän ääreltä löytää se lounashetki, joka katkaisee sopivasti työnteon.
Yksi arjen pelastajia viime aikoina ovat olleet Valion uudet laktoosittomat makurahkat, joista kirjoitinkin jo keväällä. Kolme onnistunutta makua – vanilja, mandariini-juustokakku ja mustikka-vadelma. Onneksi kauppojen hyllyiltä löytyy entistä enemmän terveellisiä vaihtoehtoja ja tämä on ainakin itselläni toiminut. Valion Lumo-proteiinirahkasta tulee myös hyvä lounas pienellä tuunauksella, siitä myöhemmin lisää!
Nyt muutama oma selviytymisvinkki siihen, miten ainakin itse pyrin saamaan arjesta jouhevampaa ja odotettua jopa viikonlopun jälkeen. Arjen ei tarvitse olla juhlaa, mutta ei se todella mitään ankeata saa olla. Jopa maanantain onnellisista pienistä hetkistä voi syntyä hyviä ja kantavia muistoja!
Miten siis helpottaa arkea ja tehdä siitä helpompaa?
SUUNNITTELE ETUKÄTEEN. Tykkään laatia to do-listoja ja suunnitella etukäteen tulevan viikon jo sunnuntaina. Se ei ollenkaan vie hohtoa lepopäivältä, vaan orientoi lempeästi tulevaan viikkoon. Maanantaiaamuna ei tarvitse juosta kellon kanssa, vaan nauttia aamupalasta rauhassa, jo se tuo viikonlopun tuntua arkiaamuihin!
Sunnuntaisin siis tehdään perheen ruokalistat, mietitään mitä iltaisin syödään, saako niistä eväät seuraavalle päivälle ja miten hyödyntää parhaiten jääkaapin tai pakastimen sisältöä. Sunnuntaisin myös tehdään se perheen pääkauppareissu.
Etukäteen mietitään myös viikon vaatteet, niin monta minuuttia säästyy aamulta, kun 3-4 asukokonaisuutta (eri säätilat mietittynä) löytyy valmiina puhtaina ja silitettyinä. Helpottaa suunnattomasti elämää.
OLE AKTIIVINEN JA NUKU RIITTÄVÄSTI. Kesällä tulee liikuttua enemmän jo ihan sen vuoksi, että kaunis auringonpaiste ja lämpö kutsuvat lähtemään ulos ja hyötyökävely(+uinti)kilometrejä tulee ikään kuin siinä sivussa. Syksy on parhainta aikaa aloittaa uusi liikuntaharrastus, ei tarvitse hikoilla yksin, sillä tsemppikavereita varmasti löytyy. Samalla pääsee eroon niistä kesäkiloista. Ennen tuli hermoiltua, jos ei päässyt harrastamaan ja ohjatuille tunneille, nyt pienen vauvan vanhempana iloitsee päivän aikana tulleesta hyötyliikunnasta ja vaunulenkeistä. Pieniä askelia joka päivä niin pysyy motivaatio korkealla.
Kesällä tuli valvottua ja ihailtua Suomen lumoavaa luontoa ja valkoista yötä. Nyt rytmi on ollut muutaman viikon sekaisin, mutta eiköhän unikin ala maistumaan kun illat luontaisesti pimenevät. Iltakukkujana tuskin koskaan nukahtaisin iltayhdeksältä, mutta kun rauhoittaa illan hyvissä ajoin ja sytyttää pari tuikkua pimenevien iltojen iloksi, niin se voi auttaa unta aikaistavasti. Kukapa ei tunnelmallisista kynttiläilloista nauttisi! Tässä vaiheessa kannattaa kaivella ne pehmoisimmat villasukat esille, niiden maaginen kosketus itsessään rauhoittaa ja kutsuu vaaka-asentoon.
Vaikka mainitsen tässä useamman kerran sanan KIIRE, se on usein juuri OMASSA PÄÄSSÄ. Samoin stressi, miten sitä aina stressaa etukäteen asioita ja murehtii aivan turhaan? Myönnetään, että siihen syyllistyin monta kertaa aiemmin. Asioiden stressivatvomisesta voi oppia pikkuhiljaa eroon, kun tietoisesti harjoituttaa omaa asennoitumista ulkopuolisiin asioihin. Pystyn jo myöntämään, etten vaan kykene aina olemaan superihminen, enkä vaikuttamaan asioihin, joihin oikeasti ei voi vaikuttaa. Mielenhallinta on uskomattoman tehokasta, vaikken siinä vielä mikään mestari olekaan.
Tekemättömiä töitä riittää joka viikolle ja oma tapani on tehdä aina yksi asia kerrallaan loppuun. On helppo sotkea itsensä noidankehään, jossa ei saa edes yhtä asiaa kerralla hoidettua, kun stressaa samalla niitä muita tekemättömiä asioita. Kannattaa aina aloittaa tekemään se tärkein ensin.
Aivojen nollauttajana ainakin itselläni toimii parituntinen joko mukaansa tempaavan kirjan/lehden, elokuvan tai lempisarjan (Australian MasterChef ja Dicte tällä hetkellä) parissa. Silloin ei räplätä puhelimia, vaan heittäydytään nollausmoodille. Tämä ajoittuu ainakin omassa perheessä sunnuntai-illallisen jälkeen, kun kaikki on valmista seuraavaan viikkoon. Henkistä hyvää oloa lisää myös se, että pääsee kääriytymään toisen syliin tai ottaa omaan syliinsä ne rakkaimmat! Olivatpa ne sitten karvaisia ja karvattomia. Kosketus ja läheisyys rauhoittavat.
Oman jaksamisen peruskulmakivi on ehdottomasti HYVÄ JA TERVEELLINEN RUOKAVALIO. Lomalla tuli lipsuttua siitä herkkuja vain viikonloppuisin – periaatteesta ja elimistö vaatii nyt kurinpalautusta. Varsin sokeritonta ja terveellistä arkea siis edessä.
Yrittäjän yksi haasteista on taukojen pitäminen. Kun ei ole fyysisesti ympärillä muuta työyhteisöä, joka muistuttaisi päivän lounashetkestä, on itse yritettävä pitää kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä hektisenkin päivän aikana. Mukaan otettavat välipalat pelastavat pahimmalta nälältä ja verensokerien temppuilulta.
Oman kehon sisälukutaito on myös tärkeä hallita. Tällöin keho ilmoittaa, mitä se tarvitsee ja mikä on parasta ravintoa kullakin hetkellä. Kun rautatasot laskevat liian alas, tulee valtava pinaatticurryn tai jauhemaksapihvien himo. Silloin kuunnellaan elimistöä ja nautitaan sitä, mitä se tarvitsee. Samoin jos on höttöhiilareilla mässytellyt päivänkin, on seuraavana aamuna tarve extraproteiineille. Itse huomaan olevani menossa yhä enemmän ja enemmän kasvisruokalinjalle, liekö tullut nautittua liikaa tuhteja grillipihvejä kesän aikana.
Sopiva määrä proteiineja siis tarvitaan, jotta elimistö jaksaa 8-9 tunnin työpäivät ja siinä samalla perhe-elämän arjen pyörittämisen. Oman arjen pelastaja ja aika usein kaupastakin sellaisenaan napattu Lumo – rahkavälipala on siitä helppo, että makua on (en edelleenkään pysty syömään maustamattomia rahkoja sellaisenaan) ilman lisättyä sokeria. Omaksi suosikiksi on noussut vanilja, se on aika mieto ja sitä on siksi helpoin tuunata noista kolmesta eri mausta. Tällä kertaa rakennettiin oikea proteiinipommi, eli rahka-kvinoa-granolabowl.
Sokeria välttelevänä en makeuta granolaa ollenkaan. Siihen toki voi lisätä hunajaa tai ruokosokeria oman maun mukaan. Kvinoa antaa mukavasti purutuntumaa ja pitää nälän loitolla. Mustikoita vielä löytyy metsistä, joten tällä marja-rahkakupposella saa suun sopivan mustikkaiseksi!
Mikä on muuten sinun oma arjen selviytymiskeinosi? Onko syksy sinulle aikaa aloittaa uusi harrastus tai elämäntaparemontti? Oletko jo löytänyt suosikkisi Lumo-rahkavälipaloista?
Energisen valloittavaa elokuun loppua!

Ainesosat:
GRANOLA
2 dl kypsentämätöntä kvinoaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl manteleita
1/2 dl saksanpähkinöitä
1 dl siemeniä (seesamin-, chian- tai auringonkukansiemeniä)
1 kananmunan valkuainen
1/2 dl kookosöljyä
ripaus suolaa
mielimausteita esim. kardemummaa, inkivääriä, kanelia (1 rkl hunajaa, ei välttämätön)
LISÄKSI Valion Lumo-välipalarahkaa marjoja (esim. mustikoita, vadelmia, puolukoita, karpaloita)
Ohje:
Huuhtele kvinoa hyvin pakkauksen ohjeen mukaan. Murskaa pähkinöitä pienemmiksi ja sekoita kaikki ainesosat kulhossa sekaisin. Levitä seos pellille ja paista 110-asteisessa uunissa tunti. Sekoittele lastalla pari kertaa massaa paiston aikana. Anna jäähtyä kunnolla pellillä ennen purkittamista. KOKOA ANNOS Kokoa kerroksittain granolaa, marjoja ja Lumo-rahkaa. Nauti hyvillä mielin ja suu hymyssä!
With ♥ from beach house kitchen
8 Kommenttia
Mm,noita olisi ihana maistaa:) Suomi on laktoosittomien tuotteiden luvattu maa,ja on paljon valinnanvaraa tällaiselle jonka massu ei oikein siedä laktoosia. Täällä joudun olemaan paljon varovaisempi tai turvautumaan laktoositabletteihin.
Kun asuin itse ulkomailla, niin jäipäs kaikki maitoruoat pois, kun ei ollut saatavilla lakstoositonta tai hylamaitoa. Suomessa tosiaan tarjonta on laajaa ja melkein kaikkia tuotteita löytyy laktoosittomina : )
Vanilja on munkin suosikki <3
Vaniljaa jääkahviin, rahkaan, leivontaan ja…hajuvesissä – jonkin sortin vanilja-addikti täälläkin!
Meillä koululaisetkin tykkää näistä. Tytär lisää usein mysliä rahkan päälle. Ihanan raikkaita makuja!
Kivaa alkanutta viikkoa!
Kiitos : ) Myslinkin kanssa oikein hyvää…Tänään tein smoothien Lumo-rahkasta, mansikoista, karpaloista ja inkivääristä – todella namskis!
Oijoi mitkä herkut. On tullut ihan joka päiväiseksi tavaksi miltei syödä rahkoja ja laittaa niihin Granolaa. Itse en ole tehnyt, mutta kiitos ihanasta reseptistä. Lumo on niin lumoavan hyvää. Täälläkin arki tällä viikolla vihdoin alkanut oikein urakalla ja raamit ja rutiinit tuntuvat hyvältä.
Kivaa viikkoa Heli <3
Arki on täällä taas – ja hieman terveellisempi elämä : ) Lumorahkat ovat ainoita joita pystyn syömään sellaisenaan, ovat siis onnistuneita niin koostumus kuin mautkin!