OMENAPANNARI HOLLANTILAISITTAIN

by Beachhousekitchen

Tasan 20 vuotta sitten pakkasin autoon kissat ja puolen vuoden tarvittavat vaatteet, astiat ja muut tavarat. Vaasalaisopiskelijan suuntana oli Hollanti ja siellä pieni kaupunki etelässä nimeltä Eindhoven. Kauppatieteiden kurssien suorittamisen ohella matkan tarkoitus oli nauttia suuresta maailmasta, elämästä ja asumisesta ensimmäistä kertaa vieraassa maassa.

Olihan se seikkailu, jo itse automatkakin, ei ollut navigaattoreita, vaan Ruotsin, Tanskan ja Saksan läpi huristeltiin paksun karttakirjan turvin. Ja olisihan sitä voinut mitata etäisyyksiä etukäteen, mutta nuoruuden Moottoritie on kuuma-asenteella ja väsymättömällä energialla perille päästiin turvallisesti tosin paria päivää ennakoitua myöhemmin. Autolla tulikin suhattua niin Hollannissa ja naapurimaissakin ja koettua sekin, kun ei löydä tietä ulos Brysselistä. Siinä pääsi jäähtymään kotimatkan evääksi aiotut simpukat pottuineen, kun samaa kehää kiersin liioittelematta kaksi tuntia. Onneksi löytyi auttavainen monsier policier ja poliisisaatossa pääsimme ulos kaupungista kohti Hollantia ja silloista kotikaupunkia. Muistoja olisi jaettavaksi vaikka kuinka, mutta lähtisinkö vielä Eurooppaan autolla, en ehkä Suomesta asti, mutta kyllähän sitä aivan eri lailla pääsee liikkumaan ja näkemään, kun auto alla paikanpäällä.

Puolen vuoden pätkään vaihto-opiskelijaelämää mahtui myös pari eri opiskelijakämppää, sillä ensimmäisessä kävivät murtovarkaat yöllä (ja minä nukuin muina naisina mitään kuulematta). Oma opiskelijan hentoinen omaisuus säilyi, mutta vuokraemännän kolmikerroksisen talon huoneista kyllä putsattiin kaikki arvoesineet. Suomalainen sisu ei riittänyt, enkä uskaltanut jäädä enää vorojen armoille, jos toisen kerran pistäytyisivät. Toisessa opiskelija-asuntolassa vilisi hiiriä. Olinkin haluttu vuokralainen kahden silloisen kissani kanssa. Siellä oli meininki sellainen, että kullakin talon asukkaalla oli ruoanlaittovuoro arki-iltaisin (kohdalle sattui n. 3 viikon välein) ja pääsinkin tarjoilemaan mm. suomalaisittain tehtyjä lihapullia ja makaronilaatikkoa opiskelijakavereille.

Vuonna 1997 soi joka kanavalta Spice Girls ja kyllähän sitä aika pitkälle elettiin voileivillä, toasteilla ja pannukakuilla. Toinpa muuten Hollannista tuliaisena ihan ensimmäisen voileipägrillini, joka vieläkin toimii ja sillä saa tehtyä sellaiset suljetun mallin täytetyt leipätoastit! En varmasti saisi terveysmitaleja tuon syksyn ruokavaliostani, mutta jäihän sieltä ikimuistoisia makumuistoja ja ensimmäiset kokemukset mm. Lidleistä ja Aldeista.

Hollantilainen pannukakku eroaa siis suomalaisesta uunipellillä paistettavasta herkusta siinä, että se kypsyy uunissa valurautapaistinpannussa. Nyt terveellistin pannareita sadon omenilla ja sokerikin vaihtui intiaanisokeriksi. Tästä taikinamäärästä tulee kaksi pientä blinipannussa paistettavaa monikerroksellista pannukakkua, aika täydellinen viikonlopun aamupala, eikös?

omenapannari

omenapannari

Omenapannari

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

1 dl maitoa

1 dl maustamatonta jogurttia

2 munaa

1 dl vehnäjauhoja

1 tl sokeria

1/2 tl vaniljasokeria

1/2 tl leivinjauhetta

2 rkl sulatettua margariinia tai voita

ripaus suolaa ja kardemummaa

LISÄKSI 2 omenaa, kanelia, kinuskikastiketta ja jäätelöä

Ohje:

  1. Kaada maito kulhoon, riko munat kulhoon ja lisää jauhot voimakkaasti sekoittaen.
  2. Lisää jogurtti, leivinjauhe, suola, vaniljasokeri ja kardemumma.
  3. Lisää jäähtynyt rasva. Anna seistä hetki.
  4. Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi ja ripottele niille kanelia.
  5. Voitele blinivuoat valmiiksi.
  6. Jaa taikina kahteen blinivalurautapannuun tai isompaan valurautapaistinpannuun.
  7. Asettele omenalohkot taikinan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia.
  8. Tarjoa kinuskikastikkeen kanssa. Jäätelökin maistuu tämän herkun kanssa!

omenapannari

omenapannari

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

13 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 08/09/2017 - 17:24

Oi, miten kiva oli lukea reissustasi Hollantiin ja siellä olostasi. Nuo murtovarkaat ovat varsin kammottava juttu – kaikkialla. Ja sinä ja kissasi pääsitte uuteen “kotiin”. Sinä kissoinesi olit loistovuokralainen sinne. Ja kissallakin taisi olla ihan oikeat kissanpäivät hiirien metsästyksessä.
Ja tuo hollantilainen pannukakku näyttää niin herkulliselta. Oikeita syysherkkuja. Kun tästä herkuttelupannasta päästään, niin ehkä sitten.
Ihanaa viikonloppua sinne <3

Vastaa
Outi 07/09/2017 - 18:07

Ihanan näköistä pannaria. Oma mummini teki aina pannarit valuurautapannuissa ja kaasu-uunissa, oli niin namia!
On sinulla ollut hurjaa siellä Hollannissa. Murtovarkaita ja hiiriä…luojalle kiitos kisuista!

Vastaa
Beachhousekitchen 11/09/2017 - 20:55

Nyt on hauskaa muistella jälkikäteen, ei silloin niin naurattanut…: )

Vastaa
Jael 07/09/2017 - 17:17

Olipa mielenkiintoista lukea Hollannin ajoistasi,wn tiennyt että olit asunut siellä.Minullakin on Hollannin historiani:eksäni asui Amsterdamissa,ja vietin piyempiä aikoja siellä 2000-luvun vaihteessa.Minulla olisi ollut työpaikkakin Lissessä,mutten halunnut muuttaa Hollantiin,vaikka pidinkin maasta.Lopulta muutimme tänne vuodeksi,ja sitten tuli Caracas-Miami-New York akseli.
Ihanat pannarit,muistan syöneeni siellä sellaisia pikkuisia pannareita.Kuva postaus Heii,ja ihanaa loppuviikkoa🍁🍂🌿🍃🍏

Vastaa
Beachhousekitchen 11/09/2017 - 20:58

Kiitos Jael, kiva kuulla myös sinun tarinaasi. Joskus sitä miettii, että missäköhän sitä olisi, jos olisi päättänytkin jäädä tai tehdä rohkeampia elämänvalintoja!

Vastaa
Terhi/ Kananpoikien Bistro 07/09/2017 - 16:02

Olipa hauskoja muistoja ja toi omenapannari näytää niin HYVÄLTÄ, että teen sitä varamsti viikonloppuna!

Vastaa
Beachhousekitchen 11/09/2017 - 20:59

Tämä on parasta hävikkiruokaa, jos omenoita tulee runsaasti!

Vastaa
Viikonloppukokki 07/09/2017 - 15:23

Ihanaa, kun on ruokia, joista tulee mieleen muistoja. Vielä ihanampaa on, kun niitä muistoja ja reseptejä voi jakaa. En usko, että terveellistäminen on ollenkaan tehnyt huonoa tälle reseptille!

Vastaa
Beachhousekitchen 11/09/2017 - 21:00

Omena antoi kyllä ihanan lisän, tätä on tehtävä toisenkin kerran! Ruokamuistot ovat parhaita : )

Vastaa
Sari 07/09/2017 - 14:36

No jösses, olet kerennyt asua siis Hollannissakin. Oma Sisko muutti sinne rakkauden perässä v. 1989, opiskeli opettajaksi ja myöhemmin rehtoriksi. Nyt toimii Hollannin suurimman sokeiden koulun rehtorina ja taas opiskelee lisää. Mutta joo Hollannissa on siis tullut vierailtua useamman kerran ja joka kerta löytyy uutta ja mielenkiintoista. Miten musta tuntuu, että Hollannissa kun käyt ulkona syömässä, et koskaan pety. Ihania kahviloita, ravintoloita, pubeja ja mielestäni ihmisetkin erittäin ystävällisiä (ei ehkä päde ihan Amsterdamissa). Ollaan taas menossa marraskuussa, tällä kertaa katsomaan siskon ja hänen miehensä rakentamaa uutta kotia. Hei nuo pannarit on kyllä niin hyviä, samoin kuin suolaisetkin pannukakkutaloissa tarjottavat. Voisin muuttaa sinne asumaan jo pelkästään ruoan vuoksi :D. Mukavaa syksyn alkua sinulle Heli <3.

Vastaa
Beachhousekitchen 11/09/2017 - 21:02

Oi miten mahtava kuulla siskostasi ja onnelliset te, kun pääsette useammin sukulaisvisiitille Hollantiin! En ole tainnut huonoa ruokaa syödä varsinkaan Amsterdamissa, jossa on kyllä ihan loistavia ravintoloita! Jään odotteleman teidän reissukuvia : )

Vastaa
Tiia K 07/09/2017 - 14:08

Ooh ihanan erilainen ja muhkea pannari, on taatusti mehukasta ja niin on kauniit kuvatkin. Pannareita ym. rakastetaan ja aina on kiva saada uudenlaisia vaihtoehtoja.

Ihanaa päivää Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 11/09/2017 - 21:04

Ja tämä oli vielä sellainen semi-terveellinen vaihtoehto, tai vähäsokerisempi : ) Kaunista uutta viikkoa!

Vastaa

Kommentoi