SUOMEN KAUNEIN KIRJA JA TARTE TATIN

by Beachhousekitchen
2 Kommenttia

Tarte Tatin – suuri ranskalainen keittokirja on ihanan Prisca Leclercin alkuvuonna ilmestynyt esikoiskirja. Ranskalaisia klassikoita eteerisen nautinnollisesti esittelevä kirja sai myös kunniamaininnan Suomen kaunein kirja –kilpailussa. Kauniita annoskuvia sisältävästä kirjasta oli heti testattava se kuuluisa ranskalainen jälkiruoka tarte tatin, valurautapannussa valmistuva omenapiiras. Kohtahan on taas omena-aika, joten tämä resepti kannattaa testata heti sadon kypsyessä.

Kun pitää aina oma lusikka laittaa soppaan ja vähän soveltaa, tein tarte tatinista gluteenittoman version. Karamellisoitunut omena ja rapea piiraskuori, lisäksi ihan vähän vaniljajäätelöä. Täydellinen ranskalainen nautinto, voin jo kuulla chansoneiden sulosävelet ja huokaan la vie est belle, elämä on niin suloista!

Tarte Tatin

Pakko paljastaa hauska yksityiskohta, sillä Priscan kanssa meillä on yhteistä työhistoriaa kosmetiikan alalta. Ennen ruokastylistiksi ja -kirjailijaksi tuloa Prisca teki uraa meikkitaiteilijana ja taikoi naisesta kuin naisesta kaunokaisen. Siksi hän olikin suosittu kasvo ja tuotteiden puolesta puhuja markkinoidessamme silloisen työpaikan edustamaa kosmetiikkaa. Taisimme silloinkin keskustella ruoasta aika usein!

Sama visuaalisuus ja kauneuden taju on löydettävissä myös tästä ruokakirjasta. Tarinat Priscan omista lapsuuden kesistä Ranskassa ja ranskalaisesta isästä ovat osa kirjan viehätystä. On nostalgisen jännittävää lukea ruokatarinoita ja eläytyä vaikka siihen iltapäivän kiireettömään hetkeen, jossa papa laittaa vähän välipalaa (le goûter). Se oli kuulemma pelkistetty ja arkinen, isän tekemää appelsiinimarmeladia ja camembertjuustoa. Minulle tuo kuulostaa juhlalta, mutta kun Ranskassa ollaan, niin siellä ruoka on nautinto ja joka suupalan on tarkoitus tuottaa mielihyvää. Ruokahetket ovat myös osa sosiaalista kanssakäymistä, ei pelkkä kylmä polttoainetankkaus.

Todella lämminhenkinen ja silmää ihastuttava kirja, joka suorastaan kutsuu lieden äärelle kokeilemaan ranskalaisen keittiön makuja! Ehdoton suositus ja iso peukku.

Tarte tatin

Tarte tatin

Tarte tatin

Tarte Tatin – suuri ranskalainen keittokirja on ihanan Prisca Leclercin alkuvuonna ilmestynyt esikoiskirja. Ranskalaisia klassikoita eteerisen nautinnollisesti esittelevä kirja sai myös kunniamaininnan Suomen kaunein kirja… Ravintolaelämykset SUOMEN KAUNEIN KIRJA JA TARTE TATIN European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ohje:

Pohja

100 g pehmeää voita

3 dl vehnäjauhoja (itse laitoin Semperin Fin mix - gluteenitonta jauhoseosta)

1 dl tomusokeria

n. 1 rkl kylmää vettä

Täyte

4-5 omenaa (mieluiten granny smith)

100 g voita

2 dl sokeria

Ohje: Ota voi ajoissa pehmenemään.

Tee pohja: Mittaa kulhoon jauhot ja tomusokeri ja nypi pehmennyt voi niiden joukkoon, kunnes seos on tasaisen rakeinen. Lisää seokseen vesi. Tee taikinasta pallo ja jätä kulhoon lepäämään. Mikäli pallo ei pysy kasassa, voit lisätä vielä tilkan vettä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Tee täyte: Kuori omenat. Poista siemenkodat ja leikkaa omenat puoliksi. Mittaa voi ja sokeri paistinpannulle ja anna sulaa. Lisää omenat. Paista omenoita kovalla lämmöllä. Anna omenoiden karamellisoitua, kunnes voi ja sokeri on muuttunut tummahkon karamellin väriseksi ja suurin osa nesteestä on haihtunut (noin 20 minuuttia, riippuen omenien mehukkuudesta). Nostele omenia välillä, etteivät pohjimmaiset pala. Omenien kuuluu karamellisoitua, kunnes ne tuoksuvat tummalta karamellilta. Piirakan juju on, että omenatäyte on tummahkoa ja tahmeaa omenakaramellia. Kun omenat ovat karamellisoituneet, ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä sen verran, että kiehuminen loppuu. Ota taikinaa osissa käteen, litistä se käsien välissä ohueksi levyksi (0,3 cm) ja asettele omenien peitoksi pala kerrallaan. Laita pannu uuniin noin 20 minuutiksi, kunnes taikina on ruskistunut. Anna jäähtyä pari minuuttia, kumoa piirakka tarjoiluastialle. Anna pannun olla piirakan päällä vielä muutaman minuutin ajan, jotta se jähmettyy. Tarjoile haaleana tai jäähtyneenä. Lisukkeeksi sopii vaniljajäätelö tai kirjan laventeli-creme fraiche.

Tarte tatin

Tarte tatin on kielen vievää myös suolaisena tomaattiversiona. Kävin maistelemassa Priscan ja Pipsa Hurmerinnan ranskalaisia herkkuja Stockmannilla aiemmin keväällä. Mitä kokkeja! Tomaatti tarte tatinin ohje löytyy myös kirjasta. Lomalla on kokeiltava kirjan aitoja ja lehteviä croissantteja, juustokohokasta ja suklaamoussea. Ei lasketa kaloreita, ei ja hyvästi bikinikelit, mutta onhan kohta jo syksy!

Prsica ja Pipsa

Tarte tatin

Kirja saatu arvostelukappaleena

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

2 Kommenttia

Outi 12/07/2016 - 18:26

Tästä kirjasta täytyykin vihjaista leipomista rakastavalle ystävälleni.
Ihanaa tiistaita Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 13/07/2016 - 08:59

Kiitos : ) Ruokakirjoja ei muuten koskaan ole liikaa, minulla niitä on paljon ja silti kirjastosta aina monta lainassa!

Vastaa

Kommentoi