Tyrmäävä tyrni-omena crème brülée

by Beachhousekitchen
1 Kommentti

Tämän syksyn sadosta on jo ensimmäiset omenahillot keitetty, ja kun pakastimesta löytyi vielä toissa kesän tyrnejä, niin olipas mukava testailla niiden kombinaatiota yhteen omista suosikkijälkiruoista, eli crème brüléeseen. Crème brüléen pohjana käytin mukailtua reseptiä Maistuis varmaan sullekin-blogista. Erona kerman määrä (jääkaapissa avattu litran kerma…ja eräpäivä lähestyi, joten sitä tuli tähän sitten kaikki jäljellä ollut määrä eli 4 dl ja maitoa vain 1/2 dl)  sekä omenahillon lisäys. Tästä tuli 4 annosta.

TYRNI-OMENA CRÈME BRÜLÉE

4 dl kermaa

1/2 dl maitoa

1 vaniljatanko

3 keltuaista

2 rkl ruokosokeria

1/2 dl omenahilloa

2 rkl tyrnejä

ruokosokeria pinnalle & kokonaisia tyrnejä ja/tai omenakuutioita sekä mintunlehtiä

——-

Kiehauta kerma, maito ja halkaistu vaniljatanko, josta olet rapsuttanut siemenet mukaan. Jäähdytä hiukan, poimi vaniljatangon puolikkaat seoksesta. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää maito-kermaseos ohuena nauhana keltuaismassaan ja lopuksi tyrni-omenahilloseos (itse pyöräytin tyrnit ja omenasoseen sauvasekoittimella sileäksi). Jätin mukaan kuoret ja siemenet, niissähän on ihan hurjasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä antioksidantteja, tärkeä asia, jonka varjolla tätä herkkua voi nauttia huoletta. Tosin ehkä ihan hienoimpaan fine dining-vieraskattaukseen siemenet voisi ottaa pois ja käyttää ne esim. smoothieissa. Aina voi vieraiden joukossa olla niitä, joita ylimääräiset, hampaissa pyörivät siemenet voivat kauhistuttaa…; ) Nyt söimme nämä vitamiinipommi-jälkkärit oman perheen kesken, joten hammastuntuma ei haitannut.

Paistoin brüléet 150 asteessa vesihauteessa (se syvempi uunipelti ja kukkuroilleen täyteen vettä.) n. 1 tunnin verran. Annoin jäähtyä ja tekeytyä jääkaapissa 2 tuntia ennen tarjoilua ja annoksen kruunaavaa rapean pinnan paahtamista kaasupolttimella. Ripottele siis ruokosokeria tasaisesti n. 1 rkl kunkin annoksen pinnalle ja polta kaasupolttimella kaunis pinta. Koristele esim. kokonaisilla tyrneillä, omenakuutioilla tai -lastuilla. Itse laitoin vielä mintunlehden koristeeksi.

Nyt koko herkku on vain viimeistä raapaisua vaille valmis, eli sitä kannen rapsakasti murtavaa lusikan syöksymistä makupalan sisuksiin ja nopealla koukulla omaan suuhun! Ja tuli tyrmäävän hyviä, omena kivasti pehmentää tyrnin voimakasta makua, joten suosittelen!

Tyrni_omena_creme brulee_pysty

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

1 Kommentti

Ilkka Muurama 09/09/2018 - 17:39

Tulostuksesta jää aina oswa pois ja pitää kirjoittaa käsin. Pitää olla niin, että koko reseptin voi tulostaa oikein.

Vastaa

Kommentoi