COFFEE HOUSE JA INTOHIMOISIN KAHVINTEKIJÄ

by Beachhousekitchen

Yhteistyössä Coffee House/S-ryhmän ravintolat

Coffee house -kahvilaketju järjestää vuosittain työntekijöillensä Master Barista -kilpailun, jossa yhdessä Pauligin kanssa kruunataan vuoden paras kahvintekijä, joka saa tämän himoitun Master barista  -tittelin itsellensä. Pääsin tuomaroimaan tämän vuoden kilpailuun bloggaajaedustajana ja huh – ei ollut mikään helppo tehtävä valita seitsemän ammattitaitoisen baristan ja kekseliään juoman joukosta omaa suosikkia!

coffee house

MITEN MINUSTA TULI KAHVITTELIJA?

Olen vasta viime vuosina opetellut juomaan kahvia. Aiemmin kitkerä suodatinkahvi aiheutti vatsanpuruja jo tuoksullaan ja tee oli valintani kahvin sijaan. Jääkahvi ja espresso kyllä maistuivat ja kun niitä kotikeittiöstä ei niin helposti valmistunut, jäi kahvin juonti aika vähäiseksi.

Kun monella muulla raskaus aiheuttaa kahviällötyksen, minulle se toi kahvinhimon, jota olen tänä vuonna päässyt kunnolla lepyttelemään sekä löytämään ihan uusia kahvielämyksiä. Vieläkin espressopohjaiset kahvit ovat herkkuani, mutta niiden rinnalle olen löytänyt tummapaahtoiset suodatin- ja makukahvit. Nyt kahvinjuonti ei rajoitu ainoastaan aamun hetkiin, vaan iso kuppi maitokahvia on iltapäivien se oma nautiskeluhetkeni.

coffee house

COFFEE HOUSE VAALII TYÖNTEKIJÖIDENSÄ AMMATTITAITOA

Vaikka Suomen kahdenkymmenen Coffee House- kahvilan päämyyntiartikkeli (1,3 miljoonaa  annosta) on vielä tavallinen suodatinkahvi, niin erikoiskahveja valmistuu jo yli 800 000 kuppia vuosittain. Kahviloiden työntekijöitä koulutetaan säännöllisesti ja heitä rohkaistaan myös tarjoamaan uusia makuelämyksiä asiakkaille. Pääkaupunkiseudulla ollaan rohkeampia kokeilemaan cappucinoja ja latteja kuin esimerkiksi Seinäjoella, jossa vakiasiakkaille monesti ehdotetaankin ennakkoluulottomasti uuden maun kokeilua.

coffee house

Pääsin tuomarointipäivän aikana maistelemaan erittäin maukkaasta UTZ-vastuullisuussertifioidusta Momento-espressosta valmistettuja erikoiskahveja, tämä paikan päällä jauhettava kahvilaatu on muuten käytössä kaikissa Coffee house- ketjun kahviloissa.

Kilpailijoiden tuli valmistaa 2 cappuccinoa, 2 caffè lattea ja 2 omakehittelemää signaturejuomaa. Tuomareina toimivat Coffee Housen ketjupäällikkö Minna Vainio, Paulig instituutin koulutuspäällikkö Ulla Suoraniemi sekä masterteknikko Kim Kuusi Paulig Professionalilta.

coffee house

Tuomaristo arvioi juomien makua, visuaalisuutta, toimivuutta ja signaturejuomien osalta kaupallisuutta. Lisäksi arvioitavana oli juomien tekninen valmistus, sujuvuus, työpisteen hallinta sekä asiakaspalvelutaidot. Tässä alla upean aurinkoinen kilpailijajoukko vasemmalta oikealle: Juho, Essi, Niklas, Aino, Teemu, Liisa ja Merituuli.

coffee house

BLOGGAAJAN KOVA JOBI

Ei se yli 20 annoksen maistelu, mutta se pisteytys ja lopulta yhden bloggaajien suosikin valinta. Mukana kanssani ratkomassa tätä kiperää tehtävää olivat Cocoa etsimässä– blogin Arna, La Petite Princesse– blogin Elisa ja Hanna Love Da Helsinki– blogista. Meidän bloggaajien tehtävänä oli arvioida kilpailijoiden esiintymistaitoa, asiakaspalvelua, juomien visuaalisuutta sekä juomien houkuttelevuutta myyntituotteena.

Ei mikään helppo homma näiltä kahvin ammattilaisiltakaan tulla estradille tuomareiden tarkasti arvioivien silmien alle, kun muut kilpailijat seuraavat samalla kahvintekoa ja me bloggaajat huseerasimme kameroidemme kanssa melkein iholla kiinni. Hatunnosto ja kumarrus jokaiselle kilpailijalle!

coffee houseKilpailijoilla oli 15 minuuttia aikaa kullakin toteuttaa maisteltavaksi kuusi juomaa. Päivän aikana opin mm. mikä onkaan cappuccinon ja latten ero. Nehän kovasti muistuttavat toisiaan, mutta cappuccinoon tulee espressoa, höyrytettyä maitoa ja maitovaahtoa kaikkia saman verran. Latte valmistuu espressosta ja kuumasta maidosta, päälle tulee vain pieni tilkka vaahdotettua maitoa. Pieniä mielenkiintoisia yksityiskohtia!

coffee houseSaimme maisteltaviksi kilpailijoiden omia juomainnovaatioita kuten omena-kanelilattea, geisha cappuccinoa, korvapuustilattea, tiramisulattea, mansikkaeskimolattea, cookies mochalattea sekä vadelmasuklaaunelmaa.

Korvapuustilatte viehätti voimakkailla kanelin ja kardemumman aromeillansa, kardemummalla voi muuten helposti maustaa tavallisen suodatinkahvinkin!

coffee house

Vadelmasuklaaunelmassa (Niklaksen kädentaitoa yllä) Fazerin vadelmajogurttisuklaa ja softis pehmismassa antoivat kermaisen koostumuksen ja maun. Täydellinen jälkiruokadrinkki!

coffee houseLiisan pinkki mansikkaeskimolatte toi kesän talvisen päivän keskelle. Ihastuttavan suloinen juoma sisälsi Momento-espressoa, mansikan makuista makusiirappia, suklaakastiketta sekä höyrytettyä kerman ja maidon seosta.

coffee house

Tämä kahvijuoma oli sen verran houkutteleva ja meihin jäätelönystäviin uppoava, joten pitkällisten pohdintojen jälkeen valitsimme sen bloggaajien omaksi suosikiksi! ONNEA Liisa!

coffee house

Iltapäivällä tuomaristo valitsi jatkoon kolme parasta, joista yhdestä myöhemmin samana iltana kruunattaisiin vuoden 2016 Master Barista. Tässä vaiheessa jatkoon pääsivät Essi, Teemu ja bloggaajien oma suosikki Liisa. Essin keksimuruja sisältänyt karamellinen ja suklainen cookies latte edustaa juuri tämän hetkistä sweet överilinjaa, enemmän on enemmän! Essi taisi muuten taiteilla ne hienoimmat kuviot kahveihinsa, sekin taito saada kukat ja sydämet piirrettyä kauniisti kahvin pinnalle.

MASTER BARISTA 2016

Kun kilpailijan signature kahvin tarina alkaa sieltä mummolan yhteisistä kahvihetkistä, niistä, joissa eilispäivän pulla pilkottiin kahviin ja ryystettiin ukin kanssa, ollaan jo lähellä täydellistä kahvinautintoa. Lämminhenkinen tunnelma oli huipussaan, kun Teemun loihtima Tiramisu Mocha- juoma tuotiin pöytään. Nostalginen kuva isovanhemmista kahvikoneen päällä ja muutama suklaasydän – se hienoin kahvihetki voi alkaa!

coffee house

Vahva tarinallisuus ja innovatiivisuus olivat tämän vuoden voittajan valtteja, eli Hämeenlinnan Coffee Housen Teemu & Tiramisu Mocha ONNEKSI OLKOON! Myös meitä bloggaajia ihastutti tämän juoman erilaisuus, se sisältää mm. tuorejuustoa, joka antoi ihan uuden makutwistin ja taittoi liian makeuden. Tiramisukeksi toi mukavan lisän ja kun elämme vuotta 2016, niin ammattitaitoinen kahvintekijä valmistaa myös gluteenittoman version! Coffee house -kahviloiden valikoimista löytyy paljon erikoisruokavalioihin sopivia tuotteita ja erityisesti take away -tuotteisiin on panostettu.

Suomalaiset ovat oppineet viime vuosina nappaamaan take away-kahvin mukaansa ja näiden tuotteiden määrä onkin jyrkässä nousussa. Mielelläni otan minäkin kaupungilla liikkuessani mukaan herkullisen kahvin biohajoavassa mukissa, jossa vielä lukee vastuullisuutta korostaen ‘Minulla on hyvä sydän!’

coffee house

coffee house

Kilpailijoiden kehittämistä signaturejuomista kolme parasta tulee myyntiin Coffee House- kahviloihin vuoden 2017 aikana, niitä kaikkia kannattaa ehdottomasti käydä maistelemassa.

PAULIG KULMA JA PAULIG INSTITUUTTI

Saman päivän aikana pääsimme myös Paulig Instituutin kahvikouluun, jossa meitä opasti kahvinteon saloihin Pauligin Ulla Suoraniemi. Paulig Instituutin sivuilta löytyy laaja valikoima kursseja, joille kuka tahansa voi osallistua. Suosittelen lämpimästi!

coffee house

Kursseille (omansa aloittelijoille ja vähän edistyneemmille) pääsee siis osallistumaan ihan Helsingin ytimessä, Kluuvin kauppakeskuksen uudessa Paulig Kulmassa, jossa vietimme päivän. Upeat ja modernit koulutustilat sekä laitteisto. Lisäksi kursseja järjestetään vielä Pauligin Vuosaaren perinteikkäissä tiloissa.

coffee house

Ei kuulkaa ole ihan helpoin homma jauhaa karkeusasteeltaan juuri oikeanlaatuista espressoa, kahvintekijäksi ei synnytä, se kyllä vaatii paljon koulutusta! Pelkkä kahvimyllyn karkeuden säätö vei ainakin puolisen tuntia, puhumattakaan optimaalisen valutusajan oppimisesta. Oma arvostukseni kahvilatyöntekijöiden työtä kohtaan nousi kyllä valtavasti, sillä hyvänmakuisen kahvin uuttaminen ei ihan nappia painamalla onnistu.

coffee house

P.S. Paulig Kulma (ja kahvilan ruokapuolesta vastaava Pure Hero) on tervetullut terveellisempi lounaspaikkavaihtoehto. Tämä täydellisen täyttävä ja melkeinpä tajunnan räjäyttävä falafelsalaatti maistui niin, että vilpittömästi voin suositella.

coffee houseKiitos Coffee House & Paulig inspiroivasta päivästä!

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

8 Kommenttia

souliina 05/12/2016 - 15:38

On sinulla ollut huikea päivä <3 Voisin rueta taas juomaan kahvia jo ihan pelkästään näiden kuvien takia, huikeita <3

Vastaa
Beachhousekitchen 06/12/2016 - 10:52

Kahvi-ihmiseksi voi tulla näin keski-iälläkin…; )

Vastaa
Marina / Dioriina 14/11/2016 - 11:11

Sinulla on ollut upea päivä! Kahviaddektikko täällä luki ja katseli kuvia kuola valuen 😀 ‘
Kivaa uutta viikkoa!

Vastaa
Beachhousekitchen 15/11/2016 - 08:14

Kiitos! Aivan fantastinen päivä ja oli niin pitkä, että huolimatta kymmenistä nautituista kahveista, suorastaan kaaduin sänkyyn : )

Vastaa
Tiia K 13/11/2016 - 19:22

Suomen ehkä yksiä suurimpia kahvifanittajia, ei voi muuta kuin huokailla ihastuksesta. Olet päässyt paratiisiin, vaikkakin toki se valinnan vaikeus on ollut todella haastava hommeli. Mukavaa uutta viikkoa Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 13/11/2016 - 20:43

Kiitos : )Olin niin kahviparatiisissa, kerrassaan upea päivä ja nyt hankintalistalla mm. kahvimylly ja espressokone!

Vastaa
Outi 13/11/2016 - 14:47

Omia kahvisuosikkejani ovat caramel- ja vanilla latet.
Ihanaa isänpäivä sunnuntaita!

Vastaa
Beachhousekitchen 13/11/2016 - 20:44

Kiitos, kahvintäytteinen päivä ollut tänään : ) Oih, karamellilatesta ja vaniljan mausta tykkään itsekin!

Vastaa

Kommentoi