Ahventa timjamivoissa ja uuden sadon pinaattirisotto

by Beachhousekitchen

Nyt se vihdoin iski vaappuun: kesän ensimmäinen kala. Aurinkoisen päivän taittuessa iltaan ja aika koleahkon tuulen puhallellessa lähdimme merelle juuri auringon laskun aikoihin. Heinäkuun ensimmäisiä päiviä mennään, ja lämpötila ainakin iltaisin aika ‘toukokuumainen’, eli koleaa…Nyt tosin sääennuste seuraavaksi pariksi viikoksi ennustaisi aika upeita lomasäitä ja sehän passaa. Tosiaan kolmen tunnin värjöttelyn (lue: minä villasukissa ja toppatakissa, mies shortseissa..) & vetouistelumaratonin jälkeen veneeseemme nousi aika kivankokoinen ahven, joka kylläkin ainoaksi jäi.

Eka ahven_1

Kuitenkin aika kivankokoiset fileet tästä kalojen kakkosperillisestä (meille taitaa kuha olla se ykkönen lohen rinnalla) sai. Piti hieman miettiä sopivaa lisuketta ja kun katse osui meidän jättilehtisinä rehottaviin pinaatteihin, oli aika selvää, että risottoahan on tehtävä. Pääseepä ahvenkin kaltaiseensa seuraan. Meille tosiaan risotto on maailman parasta kotigourmeeta, jonka takia ei kannata ulos syömään, kun siitä omasta tulee niin makoisaa! Ohje risoton kohdalla on neljälle henkilölle, koska meillä kahdella se menee…jos ei viimeistään kympin uutisten jälkeen iltapalana, niin ainakin seuraavan päivän lounasboxiin se on haluttu eväs!

Risottoainekset

PINAATTIRISOTTO (4 annosta)

10 suurta pinaatin lehteä

1 valkosipulin kynsi

1 rkl voita

1 rkl öljyä

1 sipuli hienonnettuna

3 dl risottoriisiä

viikonlopun kuohuvien jämät (tässä tapauksessa Campo Viejoa n. 1dl)

n. 10 dl kanalientä kiehautettuna

heinäkuista loma-arkea juhlistamaan 50 g Aura Goldia

1 dl kermaa

1 dl parmesania

mustapippuria ja ripaus suolaa

  1. Huuhtele ja kuivaa pinaatin lehdet. Kaada kasariin 1 rkl öljyä ja 1 rkl voita sekä kokonainen valkosipulin kynsi. Kääntele hienonnettua pinaatin lehtiseosta noin parin minuutin ajan valkosipulin kynnen kanssa ja siirrä sitten lautaselle odottamaan risoton valmistumista.
  2. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä ja kaada 3 dl riisiä kasariin. Sekoittele ja kuullota riisit nopeasti. Lorauta mukaan kuohuviini.
  3. Kun alkoholi on haihtunut, ala lisäämään kauhalla (2 kauhallista kerralla) kanalientä seokseen. Sekoita muutaman minuutin välein.
  4. Noin 20 minuutin kohdalla laita mukaan sinihomejuusto, kerma ja parmesaani. Anna sulaa ja sakeutua.
  5. Tarkista kypsyys ja maku, pirskottele mukaan mustapippuria, suolaa tarvittaessa ja ihan lopuksi herkulliset pinaatit. Risotto muhii valmiiksi n. 20-25 minuutissa miedolla lämmöllä.
  6. Varaa tarjoiluun parmesaania.

Sillä välin toisaalla:

Grillin hehkuessa täydellisen hiilloksen vapauttamaa lämpöä, on aika paistaa risoton seuralaiset eli ne ahvenfileet! Meillä ainakin parhaiten kalan paistamiseen sopii pieni muurikkapannu (samalla sillä paistetaan mm. lettuja ja pitaleipiä). Lisää pannulle pieni loraus oliiviöljyä, 1 lusikallinen voita ja muutama timjamin lehtinen. Lisää ahvenfileet pannulle ja paista n. 2 minuuttia per puoli kauniin ruskeiksi.

Fileet grillissä

 AHVENFILEET

2 hyvänkokoista ahvenen fileetä

kevyt suolaus heti perkuun jälkeen ja marinoitumaan jääkaappiin

voita, öljyä ja muutama timjamin lehti

——

Lähiruoka on parhaimmillaan ilman turhakkeita, joten nämä vastapyydetyt fisut eivät tarvitse edes jauhokuorrutusta. Annoksesta tulee näin myös gluteeniton!

Kahden suosikkimme (ahvenfileiden ja risoton) yhdistäminen on sitten tästä eteenpäin täydellistä makujen juhlaa ja hakeutumista juuri sitä ääntä kohti. Bon appetit!

With ♥ from beach house kitchen.

Valmis kuha

Lue nämäkin

Kommentoi