Keliakiaviikon kunniaksi yksi hyväksi koettu ja nopea arkiruoka tänään esittelyssä, eli kuohkeaakin kuohkeammat gluteenittomat pinaattiletut. Lähipiiristäni löytyy aika monta keliaakikkoa ja vaikka heitä ei joka päivä ruokapöydässämme näykään, niin usein vaihdan valkoiset vehnäjauhot gluteenittomiin ihan kahdestaan ollessammekin. Uudet testattavat reseptit pyrin mahdollisuuksien mukaan tekemään myös gluteenittomina.
Itse siis en ole keliaakikko, tosin huomaan voivani paremmin ja vähemmän ‘turvonnut’, kun vehnäjauhojen käyttö on minimissä. Tämän vuoden keliakiaviikon Pakko olla sairaan tarkka -teema on oikein osuva juuri siksi, että itse valittu gluteeniton dieetti on kyllä ihan eri asia kuin diagnosoitu keliakia. Diagnosoidun keliakian hoidosta ja viljattomuudesta kun ei voi lipsua sinnepäin olevilla valinnoilla niin kuin (nirsoilevilla…) muotidieetin noudattajilla.
Lähipiirissäni on myös keliaakikoita, jotka eivät siedä myöskään gluteenitonta vehnätärkkelystä tai tattarijauhoa, joten aika moni gluteenitonkin tuote jää kaupan hyllylle. Olen oppinut olemaan aika tarkka kokkailussa käytettävien raaka-aineiden, hygienian ja välineiden suhteen, koska keliaakikko ei kestä vaikka sitä, että gluteenipitoiset ja gluteenittomat tarjottavat olisivat samalla tarjottimella tai ruoan valmistuksessa olisi käytetty esim. samaa veistä tai leikkuulautaa.
Herkulliset pinaattiletut yleensä katoavat hetkessä ilman puolukkahilloa kummempaa lisuketta, pala savulohta tai muuta kalaa on tosin ihan oiva proteiinilisä tähän annokseen. Alkuviikosta ainakaan oma lähikauppamme ei ollut antelias tuoreen savukalan suhteen, joten pientä lisuketta kehittelin annokselle kylmäsavulohituorejuustolla täytetyistä friteeratuista kesäkurpitsan kukista. Friteeraustaikina: 1 vaahdotettu valkuainen, 1/2 dl vichyä, 1 rkl maissijauhoa sekä ripaus paprikaa ja suolaa. Kasta puhdistetut (ota heteet ja emit pois, samoin kaikki ulkoiset vihreät lehtiset) ja tuorejuustolla täytetyt kesäkurpitsan kukat vaahdossa ja friteeraa 180 asteisessa öljyssä kauniin ruskeiksi.
Ohjeen pinaattiletut ovat noin 5-6 cm halkaisijaltaan, hieman paksumpia, pan cake -tyylisiä ja pannulle niitä menee kolme kerrallaan. Kuohkeuden salaisuus on valkuaisvaahto, joka lisätään taikinaan juuri ennen paistoa.
GLUTEENITTOMAT KUOHKEAT PINAATTILETUT ( 2-3 annosta)
4 dl maitoa tai vichyä
120-150 g pinaattia (miel. tuoretta, pakastettukin käy)
2 dl gluteenitonta Provenan kaurajauhoa
1 tl psyllium-jauhetta
1 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
2 kananmunaa
2 rkl rasvaa esim. sulatettua voita
rasvaa paistamiseen
_________
Vatkaa nesteeseen kananmunan keltuaiset, sulatettu tai tuore (silputtu) pinaatti, jauhot, psyllium, suola, muskottipähkinä ja rasva. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi ja lisää taikinaan. Paista miedolla lämmöllä muhkeita lettusia ja tarjoa heti.
SAVUKALAN SUOLAUSVINKKI
Sain vinkin äidiltäni miten saada pienellä konstilla tasaisen suolattua savukalaa. Tämä ei ole valitettavasti äitini itse keksimä vinkki, mutta toimivaksi testattu. Tiedättehän sen pettymyksen, kun itsepyydetyille ja vastaperatuille kaloille ripottelee suolaa, niin liian lyhyellä suolausajalla kalasta voi tulla toispuoleisesti suolattu, jopa tuima tai sitten ylisuolainen. Pahimmassa tapauksessa suolan hippuset kirskuvat hampaissa valmista kalaa maistellessa.
Olin ensin hyvin skeptinen tämän vinkin suhteen, laitetaanhan siinä rapeiksi savustetut kalat suolaveteen lillumaan. No kun näin tämän rituaalin ja maistoin valmiita, tasaisen suolattuja savuahvenia, oli tämä kikka jaettava kaikille kalansa itse savustaville. Lopputulos oli niin herkullinen.
Suolaliemi
1 l vettä
1dl suolaa
—-
Kiehauta vesi ja suola. Kaada neste valmiiksi savustettujen kalojen päälle ja anna olla nesteessä n. 2 minuutin ajan. Nosta kalat pois nesteestä ja nauti kymmenen pisteen savukalasta.
With ♥ from beach house kitchen