Kaupallinen yhteistyö Mustang/Tammer-Tukku Oy
Kuka rakastaa juuri loimutettua lohta? Kuinka moni maksaa itsensä kipeäksi ostamalla valmista loimulohta? Onhan se vielä kalliimpaa kuin savustettu lohi, jonka senkin hinta valmiina ostettuna nirhaisee aikamoisen loven lompakkoon.
Viime vuoden loppupuolella kerroin omaan pihaan ja pihakeittiööni liittyvistä yhteistyöprojekteista Tammer-Tukun kanssa ja kuinka jo Mustangin savustimen kanssa pääsin uusien elämysten makuun. Nyt esittelyvuorossa on Mustangin* loimutuslaite, jolla lohesta saa valtavan maistuvaa ja mehevää, aika vähin maustein ja suolaakin se tarvitsee vain murto-osan. En osaa kuin ihmetellä miten olen kärvistellyt elämäni tähän ikään saakka ilman tätä loistoaparaattia, joka saa pihallisen kodin tuntumaan ylelliseltä Lapin huvilalta tai ainakin mökiltä.
MUSTANG LOIMUTUSLAITTEEN TEKNISET YKSITYISKOHDAT
Vahva ja teräksinen kalan loimutuslaite kääntyvillä jaloilla on helppo koota ja suhteellisen kevyt kuljettaa. Mukana tulee kolme vahvaa kuusipuista lautaa ja 20 kpl puunauloja. Loimutuslaudat voi asettaa kolmelle eri etäisyydelle tulesta. Kalafilee naulataan lautaan kiinni kiinnitysnauloilla. Ilman noita lautoja loimutinta voi käyttää pihalla kauniina ulkotulena tai lämmittimenä.
Laitteen design ja muotoilu takaavat kalafileelle tasaisen lämmön pitkäksi aikaa. Laitetta tai lautoja ei tarvitse käännellä loimutuksen aikana, siksi se tekee prosessista todella vaivattoman! Kannattaa laittaa ajastin hälyttämään ohuissa fileissä jo alle 30 minuutin kohdalle, paksummat fileet tarvitsevat vähintään 45 minuutin ajan.
MITEN LOIMUTETTAVA KALA KANNATTAA MAUSTAA
Makuasioita, mutta karkearakenteisen merisuolan sijaan käytin hienoa suolaa kahdessa eri marinadissa, joista tervaista versiota testasin paksummalla kirjolohifileellä ja sitruunaisella maustoin nieriäfileen. Suolan suhteen kannattaa olla maltillinen, sillä loimutus itsessään antaa kalalle makua ja täyteläisen rakenteen, jolloin suolaakaan ei niin paljoa tarvita. Nämä marinadit marinoivat kaloja vain noin reilun puolen tunnin ajan ja silti maku oli onnistunut.
Jos filee on paksu, niin pintaan voi vetää terävällä veitsellä pintaviiltoja ennen mausteiden sivelyä. Loimutettavia fileitä neuvotaan sivelemään marinadilla tai voisulalla loimutuksen aikana, mutta tämä ei ole omien kokemusten perusteella välttämätöntä. Itse pidän siitä, että jos kala on viimeisen päälle laadukasta ja tuoretta, se ei ainakaan näin valmistettaessa tarvitse liikoja mausteita tai varsinkaan rasvaa.
Kypsyysaste on myöskin makuasia – itse pidän kovasti lohesta, joka on sisältä rosee (max. 50 asteista). Näissä puolen kilon fileissä meni noin puolisen tuntia, kypsyys oli lohessa täydellinen, ohuemman nieriän olisi voinut ottaa pois jo 25 minuutin kohdalla.

Ainesosat:
TERVAMARINADI: (n. 500 g fileelle), 2 rkl tervasiirappia (esim. Modo) tai tervasnapsia, 1 tl suolaa, 1 tl hunajaa SITRUUNAINEN MARINADI: (n. 500 g fileelle), 1 tl suolaa, 1 rkl sitruunamehua, 1 tl sitruunapippuria, 1 tl hunajaa OMENA-AVOKADOTSATSIKI: 2 Granny Smith omenaa, 2 avokadoa, 2 rkl sitruunanmehua, 4 rkl kreikkalaista jogurttia, 1 tl kuivattua minttua, ripaus suolaa ja mustapippuria.
Ohje:
- Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sivele kalafileille.
- Voit sivellä marinadia uudestaan myös loimutuksen keskivaiheessa.
LISUKE
- Kuori ja leikkaa omenat pieniksi lohkoiksi.
- Puolita avokadot ja poista avokadojen hedelmäliha. Pilko pieniksi kuutioiksi.
- Sekoita jogurttiin mausteet ja lisää siihen omena- ja avokadolohkot.
- Anna maustua hetki kylmässä.
Loimulohen seuraksi sopii täydellisesti raikkaasta omenasta ja avokadosta tehty mintulla maustettu tsatsiki. Avokadosta johtuen salsan suosittelen syömään tekopäivänä, tämä reilu yllä olevan ohjeen satsi menikin loimutetun lohen ja nieriän kanssa. Varsin koukuttava setti.
LOIMUTUKSEN MUISTILISTA
Yli 10 asteen viimainen pakkanen testipäivänä hieman nosti vaikeuskerrointa korkeammaksi, mutta kuivien halkojen ja mukaan otettujen sanomalehtien avulla tuli roihahti sellaiseksi aika lyhyessä ajassa, että kypsentyminen saattoi alkaa. Tässä neuvoja omien kokemusten pohjalta:
- Aseta loimutuslaite tasaiselle jalustalle, tarkista että alueella ei ole mitään helposti syttyvää tai palavaa.
- Tyyni sää on optimaalisin loimuttamiseen, tuulella lämpö karkaa ja loimutusaika pitenee.
- Sopiva loimutusetäisyys tulesta on, kun kättä voi pitää 15 sekunnin ajan palamatta nuotion ja laudan välissä.
- Valitse alle kilon painoinen filee, jotta lopputulos on mahdollisimman tasainen ja kala kypsyy kohtuullisessa ajassa.
- Pilko normihalkoja hieman ohuemmiksi, jotta tuli syttyy paremmin ja lähtee palamaan kunnolla.
- Kostuta loimulaudat kevyesti vedellä.
- Naulaa fileet nahka alaspäin laudoille.
- Varo polttamasta kalaa, vahdi loimutusaikaa. Ohut filee n. 25-30 minuuttia, paksumpi 45-55 minuuttia.
- Kala kypsyy itsekseen myös laitteesta poisotettaessa, joten älä kärvennä sitä liian kuivaksi.
* Mustangin tuotteita saa hyvin varustelluista verkkokaupoista ja tavarataloista.
With ♥ from beach house kitchen
13 Kommenttia
Minähän voisin suurinpiirtein elää pelkällä kalalla ja loimulohi on yksi suosikeistani. Itse en ole kyllä koskaan sitä tehnyt, mutta luulenpa, että jos näytän tämän postauksen meidän isännälle, niin meidänkin pihalla tököttää tuollainen loimutustötterö;) Isäntä kun tuppaa innostumaan kaikista – siis ihan kaikista – laitteista ja vempaimista. Jotka minä sitten asennan;)
Ihanaa viikonloppua sinulle ja perheelle – etenkin hurmuri-Amokselle <3
Kiitos ihanasta kommentistasi Arja <3
Tämä loimutustötterö on ihan HUIPPU! Loimulohella voisin elää loppuelämäni : )
Näyttää niin ihanalle ja tsatsiki menee kokeiluun. Mökille taisi jäädä meidän savustin. Jotenkin osataan käyttää sitä vaan kesäisin ja mökillä, hassu juttu 🙂 Ihanaa loppuviikkoa <3
Tuo tsatsiki on niin raikasta ja hyvänmakuista, söin sitä lounaaksikin viime viikolla! savustimessa aion laittaa kokoanista kanaa ensi viikonloppuna!
Oi mahoton nyt mä tiedän mitä haluan synttärilahjaksi! Rakastan loimulohta, mutta sitä tulee ostettua niin harvoin, kun on niin kallista, toi aparaatti vaikuttaa niin kätevältä ja toi tervamaridaari ah, olen myytyä!!
Sepä se, valmis loimulohi maksaa ihan hirmuisesti! Nyt metsästän noita lohitarjouksia ja loimutin varmaan syttyy pian taas!
Oijoi mitä herkkuja kyllä ruoka maistuu ulkosalla aina paremmalta ja mikäs on sen mukavampaa, kuin lämmitellä vielä avotulen läheisyydessä.
Kivaa keskiviikkoa Heli <3
Oih, loimulohi on niin ihanaa! Pitäisiköhän ehdottaa taloyhtiölle, että hankitaan loimutin. Grilli meillä onkin jo yhteiskäytössä.
Mikä loistava idea, ihan varmasti olisi kovassa käytössä. Loimulohen valmistus oli niin paljon helpompaa kuin etukäteen osasin arvella, nyt onkin syöty loimukalaa monta päivää!
Heti aloin selailla verkkokauppoja. Tuollainen savustin olisi aika mukava! Olen ottanut tavaksi suolata savustettavan ja loimutettavan kalan noin 10 % suolaliemessä. Se tuntuu toimivan. Kala suolaantuu tasaisesti ja nopeastikin. Fileelle riittää 10-20 minuuttia.
Mielenkiintoista : )
Haasteena tosiaan on saada aina tasainen suolaus aikaan oli kyse sitten loimu- tai savukalasta.
Ei pitäisi tulla tänne blogiin kun tuo mies on vieressä 🙂
“Peruutas vielä, ai että kun näyttää tuo lohi hyvältä, pitäiskö meillekin joku tuollainen savustin hankkia?”
Ihanaa tiistai-iltaa Heli <3
Näillä Mustangin vehkeillä onnistuu mm. kanan tai kalkkunankin savustus : )