Mustaa lohta ja raakaa kakkua humppaliiterissä: valokuvausworkshop osa II

by Beachhousekitchen
3 Kommenttia

jotain maukasta

Tervetuloa mukaan seuraamaan intensiivisen valokuvausworkshopin toista osaa, eli mitä muuta teimme kuin valokuvasimme. Ruokavalokuvauskurssilla ei tarvinnut popsia kuormasta kuvausten ohessa vaikka muutama herkullinen kuvauskirsikka taisi päätyä ainakin allekirjoittaneen suuhun. Pysyimme näiden 48 tunnin aikana todella hyvässä lihassa – kiitos kurssin järjestäneen ruokabloggaaja Mari Moilasen herkullisten tarjoiluiden sekä hänen kutsumansa tv-kokki ja kesämiehen vierailun lauantai-iltana Kirkkonummella. Ja kyllä se meni niin että ei sitä kameraa laskettu kädestä edes grillauksen ajaksi ja jokainen dinnerin annos kyllä ikuistettiin ennen syömistä.

Lauantai-iltana meidät siis jaettiin kolmeen tiimiin ja kukin sai tehtävän Tampereella vaikuttavan Chef Santerin juuri ilmestyneestä Kesämiesten kesäruokaa -kirjasta, jota kuulemma lämpimästi suositellaan myös naisille  😆  Chef Santeri on juuri se vilpertti, joka kilpailee Poppamiehen kanssa MTV3-kanavalla nähtävässä Grillikuume -ohjelmassa. Muistakaa katsoa finaali ke 24.6 klo 20, kannustetaan Santeri ja Poppamies voittoon! Seuraa Santeria täältä.

Tiimimme valmisti aika mehevän, mustaksi hiillokseksi paahtuneella purjolla marinoidun lohen ja raikkaan purjosalaatin. Tässä itse kesämies ja kesän the ohje!

chef Santeri

LOHTA, PURJOA JA LIMEÄ

1 iso purjo

5 limeä

1/2 tl hienoa merisuolaa

2 tl sokeria

—–

2 tl kuivattua timjamia

1/2 tl cayennepippuria

ripaus hienoa merisuolaa

loraus oliiviöljyä

1 limen mehu

—–

200 g ranskankermaa

—–

800 merilohta fileenä

hienoa merisuolaa

Leikkaa purjo kahteen osaan: vaalea varsiosa erikseen ja tummemmat lehdet erikseen. Halkaise molemmat osat pitkittäin, huuhtele väleistä mahdollinen multa pois ja kuivaa hyvin.

Pese ja kuivaa huolellisesti myös limet. Raasta niistä kuoren vihreä osa talteen ja purista kuppiin myös niiden mehu.

Valmistele sitten purjosalaatti. Leikkaa purjon vaaleat osat poikittain ohuen ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Sekoita joukkoon limemehu, mausta suolalla ja seokerilla. Jätä kylmään marinoitumaan ja odottamaan viimeistelyä.

Paahda purjon tumman vihreät lehdet grillissä tai 200-asteisessa uunissa kauttaaltaan mustiksi. Murenna hiiltyneet lehdet morttelissa tai yleiskoneessa. Raasta joukkoon viiden limen kuori. Mausta tahna timjamilla, cayennepippurilla sekä ripauksella suolaa. Lorauta joukkoon vielä hieman oliiviöljyä sekä limen mehua, jotta saat aikana tasaisen tahnan.

Aseta lohifilee pari senttiä itseään isomman foliopalan päälle. Rutista folio reunoilta ylöspäin. Näin estät lohen rasvan valumisen grilliin ja sen palamisen. Suolaa lohen pinta tasaisesti. Levitä purjotuhkatahnaa lohen päälle tasainen kerros ja anna maustua hetki.

Valmistele grilliin tasainen hiillos ja nosta lohi folioineen ritilälle. Sulje kansi ja kypsennä fileen paksuudesta riippuen 10-15 minuuttia. Lohen kypsyyden voi tarkistaa painamalla sormella kevyesti sen lihaa. Jos syyt tuntuvat irtoavan toisistaan, kala on kypsää.

Nosta kala vetäytymään ja viimeistele sillä välin purjosalaatti. Valuta limemehu pois ja sekoita joukkoon ranskankerma.

purjolohi

Tässä vaiheessa näyttää aika hurjalta, mutta maistui nii-iiin hyvältä!

bon appetit

Jälkiruoaksi tiimi nro 3 valmisti grillattua ananasta kesämiesten tapaan.

ananasta ja mascarponea

RESEPTI

100 g voita

1 dl muscovadoa tai muuta tummaa ruokosokeria

tummaa rommia

1 ananas

vaniljajäätelöä (tai mascarponekermaa)

Mittaa voi ja sokeri pieneen kattilaan tai muuhun lämmönkestävään astiaan. Lämmitä hellalla tai grillissä ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon miehekäs tujaus rommia. Jätä lämpimään odottamaan.

Kuori ananas terävällä veitsellä. Leikkaa ensin pohja ja hattu pois, sitten pystyssä leikkuulaudalla kuoret paksuina siivuina. Leikkaa ananas siivuiksi. Voit halutessasi poistaa kovan keskustan, mutta ohuet siivut pysyvät nätimpinä jos grillaat ne kokonaisina.

Grillaa ananassiivuja kuumassa grillissä, kunnes ne pehmenevät ja saavat hiukan väriä. Kääntele ja voitele paistetut puolet sokeri-voiseoksella. Grillaa toinenkin puoli ja nosta siivut tarjottimelle tai vuokaan. Voitele lopulla voilla ja tarjoile lämpiminä vaniljajäätelön (tai mascarponekerman) kera.

grillisalaatti

Lohen ja oluessa yli 12 tuntia haudutetun possunniskan (kuva alla) lisukkeeksi tiimi ykkösen valmistama kesäinen purjo-parika-parmesaanisalaatti. Ja ensiksi tietysti kymmenen kameraa ikuistaa salaatin!

possun niskaa

Lauantaipäivän ja -illan kurssin pitopaikan virkaa hoiti Kirkkonummen Sundsbergissa sijaitseva persoonallinen Humppaliiteri, jota voi vuokrata 20-30 hengen juhliin (max. 40). Pihalla on grillikatos ja paikalle voi tilata oman cateringin.

Humppaliiteri

humppaliiteri

Ja tässä vielä kerran Tim Clinchin ja kurssin Suomeen tuonut hehkeä Mari ja lauantaiaamupäivän maukas grillissä paistettu pannari tuoreilla marjoilla! KIITOS, MERCI & GRAZIAS!

jotain maukasta

Sunnuntaina vaihdoimme maalaismaiseman urbaaniin kattoterassiin ja citynäkymiin. Kurssin paikkana toimi Finlandia-taloa vastapäätä oleva Aallonkodin upea Finlandia penthouse. Tätäkin tilaa voi vuokrata kokous- tai juhlakäyttöön. Mikä valo ja maisemat! Tuulinen sää hieman vaikeutti kattoterassilla kuvausta, mutta avarassa ja valoisassa huoneistossa valoa riitti myös sisällä. Täälläkään emme nälkiintyneet vaan upeita ruokia oli tarjolla Marin molemmista ruokakirjoista Sitä parempi soppa – Mitä yhdessä kokataan ja Sitä parempi soppa II – Puoli kuuta nokkosesta, perunasta ei päivääkään.

kvinoasalaatti

Yksinkertaisen maukas kvinoa-mustikka-vuohenjuustosalaatti, tätä on kokeiltava kun lähimetsän mustikat kypsyvät!

leikkelelautanen

Leikkelelautanen kauniisti esille laitettuna. Food styling makes the difference!

raparperikakku

Tämä kuivakakku oli kaikkea muuta kuin kuiva, raparperi teki siitä kostean mehevän! Ja tässä alla vielä se kuuluisa raakakakku, joka ei maistu tunkkaisen taateliselta tai liian pähkinäiseltä, resepti löytyy sieltä Sitä parempi soppa kakkosesta. Tähän on hyvä päättää tämä kurssi, toivottavasti jatkokurssi järjestetään mahdollisimman pian! Siellä nähdään 😆 Jos missasit 10 valokuvausvinkkiä, käy nappamassa ideoita tästä.

raakakakku

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

3 Kommenttia

Workshop 2015: silmänruokaa, vatsantäytettä! | Jotain maukasta 21/06/2015 - 21:31

[…] Beach house kitchen: Mustaa lohta ja raakaakakkua humppaliiterissä […]

Vastaa
Outi 19/06/2015 - 15:44

Mahtavia ruokakuvia, mutta niiden ohi tykästyin ämpärilamppuihin.
Oikein ihanaa juhannusta koko teidän perheelle.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 20/06/2015 - 08:56

Kiitos <3 Humppaliiterissä oli monta mielenkiintoista yksityiskohtaa ja kivaa ideaa, nuo lamput näyttävät tosi kivoilta! Kaunista juhannuksen jatkoa!

Vastaa

Kommentoi