Sis. kirja-arvonnan/palkinto saatu kustantajalta
Kala ui lautaselle liki sadan reseptin voimin juuri esikoiskirjansa julkaisseen Peggy Thomasin upeassa ja herkullisen värikkäässä Parhaat kalareseptit -kirjassa. Muhkea kirjajärkäle on herkullisten reseptien lisäksi täynnä kauniita luonto- ja fiiliskuvia, joita jää ihastelemaan. Lisäksi mukana on myös kymmeniä kastike- ja lisukereseptejä, jotka täydentävät hienosti rakennettua kokonaisuutta!

Peggy Thomas on vuonna 2017 Suomen ykkösruokabloggaajaksi valittu (Cision, jihaa, itsekin pääsin TOP10 joukkoon, joten erittäin kovassa seurassa olen) ruoka-alan vaikuttaja ja Peggyn pieni punainen keittiö -blogin kirjoittaja. Peggyn pienessä punaisessa keittiössä on tehty kotiruokaa rakkaudella ja rennolla fiiliksellä jo vuodesta 2013. Kirjan esipuheessa Peggy palaa lapsuusmuistoihinsa, joista rakkaus luontoon ja kalaan kumpuavat. Se rakkaus syventyi näin aikuisena niin, että syntyi kalakirja.
Istun laiturilla onki kädessäni ja katselen järvipintaa, jossa koho liikkuu hiljalleen tuulen voimasta eteenpäin. Rapistelen eväspussia ja löydän äidin tekemät voileivät. Syön eväät, nostan ongen olalle ja huudan lähtiessäni vielä “nähdään huomenna Ahti”. Kuvittelen Ahdin vilkuttavan minulle laineiden takaa. Palaan kotiin tyhjin käsin ja hymyilen, koska huomenna saan sen maailman mahtavimman vonkaleen ihan varmasti. Näin ajattelin pienenä tytön tyllerönä, jolloin onkiminen oli rakkain harrastukseni.
Moni meistä unelmoi vieläkin heittovavan viuhuessa siitä unelmien saaliista ja koukkuun tarttuvasta ennätyskalasta, mutta onneksi ovat nuo kauppojen hulppeat kalatiskit, joihin turvautua, jos Ahti ei ole anteliaalla tuulella. Kalan terveellisyys ja ykköspalli ravintosuosituksissa ei ole saanut vuosien aikana yhtään kolahdusta, kun taas rasvoista käydään keskustelua koko ajan ja mm. punaista lihaa raportoidaan meidän kansalaisten syövän aivan liikaa. Punaisen lihan tilalle suositellaan mm. kalaa, silti me suomalaiset syömme sitä aivan liian vähän, niin kuin menneellä viikolla eräs ravintoterapeutti aamutelevisiossa totesi. Onko kala mukamas niin vaikeasti valmistettavaa vai puuttuuko meiltä yksinkertaisesti takuutoimivat resepti, joilla kalasta saa sitä lempiruokaa?

Kuvitelmat kalan valmistamisen vaikeudesta kumoutuvat kun tarttuu Parhaat kalareseptit -kirjaan. Niin kuin Peggy toteaa ja kirjan helposti valmistuvien ohjeiden kautta osoittaa, että “kala on mehukasta pikaruokaa, josta saa aterian parhaimmillaan muutamassa minuutissa.” Tämän kirjan tärkein opetus ja sanoma on juuri se, että kalasta saa helposti ja nopeasti maistuvaa ruokaa. Kirja tuo kalan kotikeittiöön trendikkäämmin kuin koskaan ja saa innostumaan uudella tavalla vaikkapa ns. roskakaloista. Suosittelen kirjaa erityisesti perheille, jossa on nirsoilevia tai joissa kalasta ei ole aiemmin osattu valmistaa ruokaa. Kirjan haukiburgerit, ahventacot tai Dukkah-siika hedelmäcouscousilla ovat kuin parhaimman bistron á la cartelta ja nyt ne on helppo valmistaa kotikeittiössä Peggyn ohjeiden mukaan! Eihän ole montaakaan kalaruokaa, joita joutuisi hauduttelemaan tuntikausia, joten tämä kirja sopii niin nopeita arkiruokia hakevalle kuin erikoisuuksia ja juhlavimpiakin reseptejä etsivälle.
Kirjan reseptiikka on jaoteltu neljään pääosaan: Suupalat ja sen seitsemän sorttia, Arjen maukkaat, Vähän fiinimpää ja Soosit ja lisukkeet. Näissä reseptit on jaoteltu kalalajien mukaan, toimiva ratkaisu! Kirjan julkistamistilaisuudessa saimme maistiaisia kirjan resepteistä kaikissa kategorioissa ja en voi muuta kuin ihastella miten monipuolisesti kalaa voi tarjoilla. Lohimoussea perunasipseillä, savusiika-pinaattipiirakkaa ja lempeän tulista haukicurrya – puhumattakaan täydellisestä saaristolaisleivästä, jonka ohje muuten löytyy kirjasta!
Parhaat kalareseptit -kirjasta halusin heti testata Peggyn jo kulttimaineeseen noussutta Igorin smetanaista kastiketta, joka tunnetaan alkujaan kanan kastikkeena, mutta nyt kokeilin kuinka se sopii kalan kaveriksi! Harmittelin ensin, kun ohjeessa käytettyä turskaa ei lähiseudun kaupoista löytynyt, mutta kuha taas oli tarjouksessa ja se oli niin hyvännäköistä, joten sillä mentiin! Lyhensin 10 minuutilla uunissaoloaikaa, sillä kuhafileet olivat sen verran ohuita. Voi mahtavuus miten hyvää kastike oli perunamuusin kanssa. Paras palaute tuli 3-vuotiaalta pojaltani joka sanoi, että “nyt on inahasti makua!”


Ainesosat:
600 g nahatonta turskan selkäfileetä
2 punaista paprikaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 dl kalalientä
350 g smetanaa
1/2 ruukku salaattifenkolia
1 rkl tuoretta persiljaa
1 maustekurkku
Ohje:
- Halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa malto kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
- Paista sipulit ja paprikat pehmeiksi pannulla tilkassa öljyä.
- Kuutioi maustekurkku. Lisää joukkoon tomaattipyree, suola, sokeri, pippuri, maustekurkku, hienonnettu fenkoli ja kalaliemi.
- Lisää lopuksi smetana pannulle ja sekoita. Anna kastikkeen saostua muutama minuutti.
- Asettele kalafileet vuokaan. Kaada kastike päälle.
- Nosta vuoka uunin keskitasolle 175-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi.
- Ripottele päälle hienonnettua persiljaa ja tarjoile.

Parhaat kalareseptit -kirja odottaa nyt ottajaansa! Käynnistetään siis ARVONTA, jossa postitan yhdelle onnelliselle voittajalle Peggyn omistuskirjoituksella signeeratun kirjan. Osallistu alla kommenttikentässä ja kerro vaikka lempikalasi. Arvon kirjan kaikkien osallistujien kesken perjantaiaamuna 1.3.2019 klo 8 ja ilmoitan voittajalle sähköpostilla (varmista siis, että laitat kommenttikenttään voimassa olevan sähköpostiosoitteesi, se näkyy vain minulle, eikä sitä käytetä muihin tarkoituksiin.) Jos en saa voittajaa kolmen päivän kuluessa kiinni, arvon uuden onnekkaan!
ONNEA ARVONTAAN!
MUIKUT BY MUURLA
Tämä supernainen ei paljon paukkuja säästele, kirjan lisäksi Peggy Thomas luotti intuitioonsa, sommittele nerokkaan kalakuvion ja sai heti oman astiamallistonkin! Muikut by Peggy Thomas on Muurlan toteuttama tarjottimen ja leikkuu-/tarjoilulaudan sisältävä tuotesarja. Kun instagramissa laitoin kuvia tuotteista, ne saivat hetkessä monta ihastelevaa kommenttia! Suomessa ja kotimaisesta koivuviilusta valmistetut tuotteet kestävät konepesun ja ovat täysin elintarviketurvallisia. Niitä voi tilata täältä ja kirja löytyy kirjakaupoista, Citymarketeista, Prismoista ja täältä.

70 Kommenttia
Ihanalta näyttää! Juuri pyydystetty muikku äidin savustamaan on herkkua😍 Talvisin nuotiolla loimutettu lohi😊
Loimulohi, nam!
Kyllä se vaa on niin, että kala ku kala on hyvvee! Omia lemppareita kuitenkin silakka, lohi, matikka…
Upea postaus <3 Niin herkulliset kuvatkin!
Tämä on taatusti yksi parhaita ruokakirjoja tänä vuonna, tällaiselle kirjalle on tilaa jokaisen keittiössä!
Kiitos Sari <3 Ihana kirja todellakin ja kala on kyllä parasta, kun enää niin vähän syön punaista lihaa!
Kyllähän se paras kotimainen on ahven…
Ahven ja vielä itse ongittuna <3
Enemmän haluaisin erilaisia kaloja syödä mutta yleensä se on vakuumilohi mikä kaupasta tulee silloin harvoin kun ylipäätään kalaa ostan.
Minun lempikalani on lohi, on vaan niin monipuolista, voi syödä raakana tai valmistaa mitä tahansa!
Pidän kaikesta kalasta ! Ihan kaikesta ! ..Ostimme viime kesänä savustuspöntön, jotta saan kotona savustaa kalaa ✌
Meilläkin on savustuspönttö ja jopa kuhaakin on siinä hyvällä menestyksellä valmistettu : )
Kuhan on kuha.
Kuha on kyllä suomalaisista kaloista sellainen takuuhyvä, menee paistettuna ja itse tykkään nauttia kanttarellikastikkeen kanssa!
Siika 🖤.
Savusiika ja kylmänä, slurps…
Hei. Pidän monenlaisista kalaruoista. Suosikkikala on kuha, mutta lohi, siika ja ahven ovat myös tosi hyviä. Samoin moni muukin kala.
T. HH
Minäkin syön ihan kaikkia kaloja, mutta jotenkin sushin rakastajan se lohi vaan aina nousee ykköseksi…
Kaikki kala on herkullista, mutta yleensä syömme itse pyydettyä ahventa 🙂
Luksusta, nam!
Kaikki kala kelpaa, mutta useimmiten mukaan tarttuu se tarjouslohi.
Myönnän, meillä sama juttu, mutta kun se vaan maistuu niin hyvältä…
Miehen savustama lohi! 🐟
Huh, nyt on kova, savulohi maistuu täälläkin!
Uunilohi,kalakeitto,paistetut silakat kala maistuu aina nam
Heissan. Minä nyt tykkään niin monenlaisista kaloista ettei osaa sanoa mikä se parhain ois. Muikut ja lohi on ne yleisimmät meillä ja hauesta ja ahvenesta tulee maukkaat kalamurekepihvit 😋
Aurinkoista kevättä ❤️
T. Kati
Kiitos <3 Minä olen nyt tykästynyt sellaisiin savumuikkuihin, joita myydään säilykkeinä, niin hyviä mm. voitaikinapiiraissa! Hauesta saa parhaimmat hamppispihvit!
Silakoita tulee tehtyä ihan liian harvoin, pitääpä ryhdistäytyä!
Kyllä valkolihaiset kalat ovat suosikkejani, ahven etunenässä. Ja joskus tekee mieli pakasteseitä, jolle ei ole muuta tehty kuin höyrytetty ja reilusti maustepippuria päälle – ei ehkä se tyypillisin kalahimo.
No ei ihan, hih! Meillä tehtiin lapsena sellaista uuniseitiä, jossa seitiviipaleet kuorrutettiin ketsupilla ja päälle kaadettiin purkki kermaa! Oi kun maistui : )
Vastaan tähän miehen lempparikalan, se on lohi 🙂
Mies raukka valitsi tällaisen kala-allergisen vaimon itselleen, onneksi tuo lohi ei saa minua yökkimään, joten sitä saa valmistaa ihan rauhassa 🙂
Lohi on perusneutraalikala ja aika hajuton, allergisen parempi kalaystävä : )
Tällä hetkellä hauki jauhettuna on omalla listalla korkealla. Thaikkutyyliin tulisena etenkin.
Thaikalapihvit meillä lempiruokaa ja niihin hauki paras kala!
Muikku on suosikkini, varsinkin savumuikku saunan jälkeen iltasella järven rannassa. Salaatin kera, tietty <3. Tietysti monimukin kala valmistuu herkullisiksi aterioiksi perheessämme. Ja aina on hyvää <3.
Muikut ovat herkkua – voissa paistettuina tai savustettuina!
Lohi <3
Niin minunkin, jos vain yksi kala on valittava : )
Nam🐟🐬🦈Nam, rakastan kalaa, ja varmaankin söisin useammankin kerran ellei tuore kala olisi täällä niin tyyristä. Peggyn kirja on varmaankin ihana😀
Jael, kirja on ihana! Onhan kala täälläkin kallista, joten aina kun mahdollista, niin on itse kalastettava!
Kalaa voisi syödä useamminkin. Lempikala on lohi ja se monessa muodossa graavilohesta kalakeittoon.
Sama juttu, lohi on niin monipuolinen kala!
Kalaa tulee syötyä aivan liian vähän, juurikin siitä syystä, että sitä ei oikein osaa valmistaa. Lohi on oikeastaan ainut mitä meillä on tarjolla joko uunissa tai pannulla tehtynä ja “juhlapäivinä” savustettuna. Tämä kirja tulisikin siis todella kovaan käyttöön (ja suureen tarpeeseen) 😄
Lohi on helpoin valmistaa, mutta tämä kirja kivasti innostaa kokeilemaan myös harvinaisempia kaloja : )
Ehdottomasti mukana arvonnassa!! En kyllä osaa valita lempparikalaa, vaikka aika harvoin tulee syötyä muuta kuin lohta. Kenties mielikuvituksen puutetta, ehkä tämän kirjan avulla tulisi kokkailtua reippaammin eri kalalajeista 🐟
Tämä kirja todellakin kannustaa kokeilemaan uusia kalalajeja : )
Kala on niin hyvää että tosi vaikeata valita lempparia. Paistettuna kyllä ilman muuta kotimainen ahven. Graavina siika hakkaa lohen 6-0 minun suussani. Sundomin böcklingit lämpiminä suoraan pöntöstä, siis savustetut silakat. Ite ongittuna lähes mikä tahansa kala 😀 se vaan on niin hyvää kun sen eteen on nähnyt vaivaa.
Kaikki kala on hyvää ja söisimmes sitä useamminkin jos osaisimme valmistaa eri kaloista hyvää ruokaa. Keittokirjasta olisi varmasti hyötyä 😉
Se on just se juttu, pitää olla takataskussa hyviä reseptejä : )
Savustetut silakat, slurps : )
Kuha, ahven, lohi ja maivat ovat perheeni lempparikaloja…min. 2 x viikossa kala-ateria. Uusia ohjeita sekä vinkkejä kalaruokiin kovasti kaipailisin, koska omat ohjeet kovasti jo ” kaluttu”.
Kala on niin hyvää että tosi vaikeata valita lempparia. Paistettuna kyllä ilman muuta kotimainen ahven. Graavina siika hakkaa lohen 6-0 minun suussani. Sundomin böcklingit lämpiminä suoraan pöntöstä, siis savustetut silakat. Ite ongittuna lähes mikä tahansa kala 😀 se vaan on niin hyvää kun sen eteen on nähnyt vaivaa.
Kahdesti viikossa kala-ateria, ihan loistavaa kuulla : )
Suosikeiksi ovat muodostuneet ahven ja kuha, paljon muitakin suositaan. Pitäisi vain oppia käyttämään erilaisia reseptejä useammin.
Kalaa syödään joka viikko.
Hienoa : ) Ahventa tulee syötyä kesällä kun tarttuu niin helposti onkeen!
Suosikkikaloja on monia, mutta kyllä muikku on vaan hyvää!
Itse en koskaan perkaa muikkuja vaan valmistan ja syön ne “kokonaisina” : )
Lohi! Enemmän pitäisi kyllä kalaa syödä, mutta en keksi miten sitä laittaisi. Kirja olisi tervetullut!
Lohi on takuuhyvää : )
Ahven savustettuna.
Kala on usein aika arvokasta, me käymme kerran viikossa kaupassa ja sitten jos ostaisi moneksi päiväksi kalaa sitä pakastamatta.. Eii.
Se on totta, kallista on, joten on juostava tarjousten perässä!
Kuhaa paistettuna 🐟
On vaan niin hyvää : )
Kuha, silakka ja lohi on suosikkejani, kaikki kyllämaistuu ja uusia reseptejä kaivataan 😊
Kala kuin kala, enemmän olisi syötävä : )
Lempparini on kuha, mikä toimii parhaiten cevichenä tai yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla maustettuna 😍
Ceviche on kyllä alkupaloista se hienostunein ja maukkain juttu : )
Ihana postaus Heli <3 Olen todella otettu ja parhaassa seurassa <3 Kiitos sinulle.
Ihan Peggy & kirjasi, viikonlopuksi teen lohimoussea kirjasi ohjeella blinien seuraksi!
Suosikkikalani on ehdottomasti ahven, joko paistettuna ja pienessä kermatilkassa haudutettuna tai sitteen kirkkaaksi kalakeitoksi keitettynä. Tämä kirja olisi mahtava lisä keittokirjahyllyyni ❤️
Ahven kermassa, oi nam!