Fuusio-streetfoodia: pulled chicken lihapiirakat

by Beachhousekitchen
1 Kommentti

Viikonlopulta jäi uunissa haudutettua erittäin hyvää nyhtökanaa, jonka halusin hyödyntää johonkin ihan uuteen ruokaan. Sallin itselleni joskus, ehkä kerran pari vuodessa, sellaisen höyryävän grillikiskalta ostetun aidon lihapiirakan ilman mitään lisukkeita tai mausteita. Joku siinä yksinkertaisessa, rasvassa paistetun taikinan, jauhelihan ja riisin yhdistelmässä kolahtaa. Kunnon lihiksiä ei taida enää saada oikein mistään, ne Kauppatorinkin myyjät ovat tainneet jo lopettaa? Joskus muistan maistelleeni Kuopiossa Hanna Partasen leipomon oivaa lihapiirakkaa, mutta sellaisesta saa vaan haaveilla täällä pääkaupunkiseudulla. Ellei itse tee.

Jollakin nostalgiakaiholla kuitenkin odotan tämän vuoden -85 mättöruokien kuningattaren uudelleentuloa, kylläkin tälle vuosikymmenelle saatettuna ja duunattuna. Kenties gluteeniton rapea taikinakuori ja laadukas nyhtökana täytteenä voisivat toimia pelastajina?

Lähdin siis tekemään taikinaa gluteenittomista jauhoista monta plan-B:tä takataskussa. Enkä tarkoita nyt sitä punaviiniä, vaan eri vaihtoehtoja suunnitelmien epäonnistuessa. Jos näyttäisi siltä, että taikina repeilee, eikä pidä sisällään nyhtökana-riisimassaa, niin paistaisin lihikset uunissa pasteijoiden tapaan. Muussa tapauksessa rasvankeitin esille ja uppopaisto alkakoon.

Kävi kuin kävikin niin, että taikinasta tuli tehosekoittimessa kunnolla vaivattuna ja ainakin pari kertaa kohotettuna helposti leivottava ja lihisten täyttö ja paisto onnistuvat paremmin kuin hyvin!  Aika usein kuulee, että gluteeniton taikina ei kestä montaa kohotusta, mutta itse ainakin saan leivonnaisista paljon muhkumpia, kun ne saavat hyvän aikaa köllötellä joka työvaiheen välissä ennen uuniin menoa…kokeile tällä ohjeella, ellet usko..:-) Taikinan voi tehdä myös normaaleihin vehnäjauhoihin, laita niitä siinä tapauksessa 1 dl enemmän ja jätä psyllium-kuitu pois.

TAIKINA (10 kpl)

3 dl nestettä (itse käytin laktoositonta kevytmaitoa)

25 g hiivaa

1 rkl hunajaa

1 tl psyllium-kuitua

1 tl suolaa

1 tl oreganoa

7 dl Semperin Fin mix-jauhoa (säästä 1 dl leivontaan)

1 muna

50 g voita tai margariinia

TÄYTE

2 dl valmista nyhtökanaa

1 1/2 – 2 dl valmista keitettyä riisiä

1/2 dl cashew-pähkinöitä murskattuna

korianteria, chiliä, mustapippuria, suolaa

rypsiöljyä paistamiseen

Liota hiiva, hunaja ja psyllium-kuitu kädenlämpöiseen nesteeseen. Anna seistä ainakin 10 minuuttia. Lisää jauhoja desi kerrallaan. Lisää myös muna, mausteet ja rasva. Anna käydä tehosekoittimessa ainakin 15 minuutin ajan ja siirrä sitten kohoamaan lämpimään paikkaan esim. mikroon. Sekoita täyte: pilko nyhtölihat (nyhtöpossukin kävisi oikein hyvin) pienemmiksi. Täytteestä tuli extra mehukasta, kun olin säästänyt kanojen paistonestettä ja laitoin sitä muutaman lusikallisen riisin sekaan. Aasialaista makua lisäsin pilkotun korianterin ja chilin muodossa. Lisää suolaa ja mustapippuria tarvittaessa.

Annoin taikinan kohota 1 h 15 minuuttia. Jaoin sen 10 osaan ja leivinpaperin päällä pyörittelin niistä ensin pullia. Tässä vaiheessa pitää olla se desi jauhoa, jottei tartu kiinni ja leipominen sujuu ilman rumia sanoja. Pullat kaulitsin pitaleivän näköisiksi ja annoin niiden levätä taas sellaiset 20 minuuttia. Tässä vaiheessa kannattaa alkaa lämmittelemään öljyä 180 asteiseksi (apukokki kehiin siis!), kaada öljyä n. 3-4 cm ja käytä tarttumatonta kattilaa, ellet omista rasvankeitintä.

Jaa täyte lihapiirakoille ja rypyttele ne kiinni. Testaa taikinan palalla, jotta öljy on sopivan kuumaa. Paista lihikset öljyssä n. 2 minuuttia per puoli. Nosta valmiit talouspaperin päälle, jotta liika rasva valuu pois. Nauti hyvällä omalla tunnolla: silloin tällöin ja ehdottomasti itsetehtyinä tämä on kyllä sitä ehtaa streetfoodia ja todellakin, ne kaupan muovissa makoilevat känttylihikset saavat sinne jatkossakin jäädä.

Valmiiksi kaulitut lihikset

Nyhtökanalihikset matkalla paistoon

Nyhtökanalihikset valmiina

Nyhtökanalihikset kypsymässä

P.S. Ja voinen taas kerran jälkihuomautuksena todeta, että pääkoemaistajan suusta se totuus: tämä gluteeniton taikina on itse asiassa paljon parempaa ja rapeampaa, ei niin pullaa kuin normaaleista vehnäjauhoista leivottu. Joten go for it! Näitä kelpaa tarjota myös ei-keliaakikoille.

 Nyhtökanalihiksiä

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

1 Kommentti

PARHAAT SUOLAISET PIIRAKAT | Beach house kitchen 28/07/2016 - 19:51

[…] Nyhtökanalihikset (gluteeniton) […]

Vastaa

Kommentoi