Kaupallinen yhteistyö Floran kanssa
Ensi vuonna 50-vuotta täyttävä Flora kutsui joukon toimittajia ja bloggaajia kokkisota-kisailuun ja aamubrunssille hävikkiravintola Loopiin pari viikkoa sitten. Ravintola Loopilla on ainutlaatuinen konsepti, se valmistaa korkealuokkaista kasvisruokaa kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Lounasruokaa arkisin tarjoileva Loop sijaitsee Helsingin Lapinlahdessa ja viikonloppuisin ravintolaan kannattaa mennä herkulliselle brunssille. “Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi päästöiltään maailman kolmanneksi suurin”, siksi kaikki hävikin vähentämiseen tähtäävä toiminta on erittäin tervetullutta ja tuettavaa.
OMAT EKOLOGISET ARJEN RATKAISUT
Kasvisten syönti ja lihan vähentäminen ruokavaliosta ovat yksi helpoimmin toteutettavissa olevia tekoja ympäristömme puolesta. Viimeisten kahden vuoden aikana oma lihankulutus on varmasti puolittunut, kiitos sesonkiajattelun, kasviksista on helppo valita ne kulloinkin parhaimmat ja erinomaisia kasvisreseptejä löytyy uusista ruokakirjoista ja blogeista. Markkinoille ponnahtaneiden onnistuneiden lihankorvikkeiden avulla proteiinit ovat kasvispohjaisia ja ainakin oma elimistö tykkää!
Hävikin minimointi
Omassa keittiössä ei hävikkiä juurikaan synny, sillä tehokkaalla etukäteissuunnittelulla ja raaka-aineiden monikäyttöhyödyntämisellä kaikki syödään. Tilastojen mukaan jokainen suomalainen heittää roskiin peräti 24 kiloa ruokaa, useimmiten leipää, hedelmiä ja vihanneksia. Valtava määrä, tässä muutama vinkki hävikin torjumiseksi:
- suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja ota kauppaan aina mukaan ostoslista.
- sijoita nopeimmin pilaantuvat tuotteet jääkaapissa silmien korkeudelle, järjestä jääkaappi viikoittain.
- KOLMEN ÄSSÄN SYSTEEMI: soseuta keitoiksi, surauta smoothieksi ja sujauta täytteiksi (letut, tortillat, tacot, pitaleivät).
- pakasta tummentuneet ja pehmenneet hedelmät esim. aamusmoothiehin.
- päivämäärä lähestyy: kananmunista pannukakkua, munakasta tai kohokasta.
- muusin ja aamupuuron tähteistä perunarieskoja ja sämpylöitä.
- lahjoita naapurille tai ilahduta ystävääsi, jos et ehdi itse käyttää vanhenevia tuotteita.
Valitsen tuotteita, joissa mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Tiesitkö, että Flora normaalisuolaisen 60 %-levitteen hiilijalanjälki on yli 50 prosenttia pienempi kuin voin? Flora on siis hyväksi sekä meille itsellemme että ympäristölle, eikä maun suhteen tarvitse tehdä kompromisseja.
KOKKISOTA HÄVIKKIAINEKSILLA
Floran aamiaisbrunssilla kisailtiin Kokkisota- ohjelman tyylisesti siitä, kumpi lehdistön ja bloggaajien edustamista joukkueista valmistaa paremman hävikkiruoan. Toista joukkuetta veti TV:stä tuttu Food Stylist Alex Nurmi ja minä sain kunnian tsempata ja ohjata toista joukkuetta. Raaka-aineet saimme nähdä vasta tilaisuudessa, sillä ne oli kerätty kaupoilta ja tuottajilta edellisiltana. Joukkueiden käytettävissä oli myös Floran tuotteita – uusi Floran maku Pehmeä curry maustoi aika kivasti muutaman annoksen, on muuten miellyttävän makuinen ruokakerma!
Joukko toisilleen puolituttuja tai tuntemattomia hitsautui kyllä melkoisen hyvin yhteen, kummassakaan joukkueessa ei aikailtu, vaan ideoinnin ja tehtäväjaon jälkeen vikkelät sormet pääsivät paloitteluhommiin ja pannut sekä kattilat lähtivät tulille.
Puolessa tunnissa kumpikin joukkue ehti valmistaa monta eri ruokalajia raaka-aineista, jotka olisivat muuten menneet roskiin. Joukkueemme valmisti mm. sienitäytteisiä pinaattiohukaisia, tomaattista shakshukaa, siitakesienicurrya sekä tofu-salaattiwrappeja.

Ainesosat:
TÄYTETYT PINAATTILETUT
5 dl vettä tai maitoa
2-3 kananmunaa
2-2,5 dl jauhoja
0,5 dl juoksevaa Flora margariinia
150 - 200 g pinaatinlehtiä tai pussi pakastepinaattia
1 tl suolaa
TÄYTE
1 sipuli
1 rkl juoksevaa margariinia
200 g tuoreita herkkusieniä
rasiallinen kirsikkatomaatteja tai 3-4 tomaattia
mausteita: timjamia, mustapippuria, suolaa jne.
(1 dl Flora ruokakermaa)
AVOKADOKREEMI
1 -2 kypsää avokadoa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua ripaus suolaa
TOFU-SALAATTIWRAPIT
salaatinlehtiä 1 pkt tofua (esim. kylmäsavu)
1-2 dl edelliseltä aterialta jääneitä paistettuja kasviksia esim. bataattia, kesäkurpitsaa, kukkakaalia yms.
2 rkl murskattuja maapähkinöitä
yrttejä
TOFUMAJONEESI
1 pkt pehmeää tofua
1 dl Flora ruokakermaa
1 tl tahinia
SIITAKESIENI-KOOKOSCURRYPASTA
1 pkt siitakesieniä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
2.5 dl Flora Pehmeä kookos -ruokakermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
chiliä, korianteria, basilikaa
haluamaasi pastaa
SHAKSHUKA
1-2 paprikaa
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
Flora juoksevaa paistamiseen
400-500 g kypsiä tomaatteja tai 1 prk (400 g) säilyketomaatteja
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
4-5 kananmunaa (50 g fetajuustoa)
yrttejä esim. persiljaa, korianteria
KARAMELLISOIDUT PÄÄRYNÄT
2-3 päärynää
2 rkl fariinisokeria
2 rkl Flora juoksevaa Flora Vanilla - vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta
Ohje:
Näin teet täytetyt pinaattiletut:
- Vatkaa neste ja munat sekaisin, lisää jauhot ja juokseva margariini.
- Lisää sulatetut pinaatit tai tuoreet, pannulla hetken pehmeiksi paistetut.
- Lisää mausteet ja aja tarvittaessa sauvasekoittimella sileäksi. Anna taikinan turvota hetki.
- Täyte: suikaloi sipuli ja paista hetki rasvassa.
- Viipaloi täytteen herkkusienet ja paista niitä hetki sipulimassassa.
- Lohko tomaatit pienemmiksi ja lisää sienien sekaan.
- Mausta ja lisää halutessasi desi kermaa. Anna hautua n. 5 minuuttia.
- Paista pinaattiletut ja täytä ne sienitäytteellä.
- Tee avokadokreemi ajamalla kaikki ainesosat sekaisin.
- Tarjoa täytetyt letut avokadokreemin kanssa.
Näin teet salaattiwrapit:
- Pese salaatin lehdet ja kuivaa.
- Leikkaa tofu kuutioiksi ja kuivaa palat.
- Paista ne juoksevalla Floralla kauniin kullanruskeiksi.
- Täytä salaatin lehdet kasviksilla ja tofukuutioilla.
- Murskaa päälle maapähkinät.
- Tee tofumajoneesi: laita tofu tehosekoittimeen, lisää kerma ja tahini, aja sileäksi.
- Tarjoa salaattiwrapit tofumajoneesin kanssa.
- Koristele yrtein.
Näin teet siitakesieni-kookoscurrypastan:
- Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet, paista hetki rasvassa miedolla lämmöllä.
- Viipaloi sienet ja paista niitä hetki juoksevassa Florassa.
- Lisää maustettu Flora (Pehmeä curry) ja anna hautua hetki.
- Laita pastavesi kiehumaan ja mausta kastike haluamillasi yrteillä ja mausteilla.
Näin teet shakshukan:
- Pilko sipulit ja hauduta hetki pannulla.
- Pilko paprikat ja tomaatit pieniksi kuutioiksi.
- Lisää sipuliseokseen yhdessä mausteiden kanssa.
- Kun seos on sakeutunut, tee kolot kananmunille.
- Riko kananmunat ja jatka paistamista pannulla n. 10 minuuttia tai laita 200-asteiseen uuniin noin 8-10 minuutiksi (varmista että paistinpannu kestää uunin kuumuuden) kunnes munat ovat hyytyneet.
- Koristele yrtein ja murustele päälle halutessasi fetajuusto.
Näin teet karamellisoidut päärynät:
- Kuori ja viipaloi päärynät ohuiksi viipaleiksi.
- Laita pannulle Flora juoksevaa ja päärynälohkot.
- Paista päärynöihin kaunis väri, ripottele päälle sokeri ja anna karamellisoitua hetki pannulla.
- Tarjoa vaahdotetun Flora Vanillan kanssa.
Uskomaton määrä herkullista kasvisruokaa jo parhaat päivänsä nähneistä tuotteista! Vaikka joukkueemme hävisi niukasti Alexin tiimille, innostuimme ihan jokainen soveltamaan samaa Kokkisota-ideointia myös omassa keittiössä. Hävikin minimointi on säästö lompakolle ja iso teko myös ympäristöllemme.
With ♥ from beach house kitchen
5 Kommenttia
Meillä syödään usein hävikkiruokaa. Niistä ja pakastimen parhaista tulee yleensä ihan huippuruokia. Vähän epäilyttävän näköisiä voivat olla ulkonäöltään, mutta herkullisia.
Fiksu veto niin ympäristön kuin lompakonkin kannalta : )
Vitsit mikä konsepti. Ihan mahtavaa käyttää muuten hävikiksi menevää ruokaa. Herkkuja olette valmistaneet, nam!
No eipä uskoisi hävikkiruuiksi noita herkkuja! Nuo vinkit tulevat kyllä tarpeeseen meidän kyökissä, jossa hävikkiruuan vähentäminen on ollut jo monta vuotta ekopaaston tavoitteena. Hieman on edistyttykin mutta petrattavaa riittää.
Mahtava kokkaussessio💙Itse käytän nahistuneet kasvikset aina, elleivät ole ihan mätiä, ja todellakin sääli heittää pois kasviksia joita vielä voisi käyttää. Loopin konsepti tosi kiva, Englannissa taitaa olla vastaava, ja tänne avattiin sellainen äskettäin, tosin Haifaan, eli ei ihan lähellä.