ARJEN EKOLOGISET RATKAISUT JA HÄVIKKIRUOKARESEPTEJÄ

by Beachhousekitchen

Kaupallinen yhteistyö Floran kanssa

Ensi vuonna 50-vuotta täyttävä Flora kutsui joukon toimittajia ja bloggaajia kokkisota-kisailuun ja aamubrunssille hävikkiravintola Loopiin pari viikkoa sitten. Ravintola Loopilla on ainutlaatuinen konsepti, se valmistaa korkealuokkaista kasvisruokaa kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Lounasruokaa arkisin tarjoileva Loop sijaitsee Helsingin Lapinlahdessa ja viikonloppuisin ravintolaan kannattaa mennä herkulliselle brunssille. “Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi päästöiltään maailman kolmanneksi suurin”, siksi kaikki hävikin vähentämiseen tähtäävä toiminta on erittäin tervetullutta ja tuettavaa.

hävikkiruoka

OMAT EKOLOGISET ARJEN RATKAISUT

Kasvisten syönti ja lihan vähentäminen ruokavaliosta ovat yksi helpoimmin toteutettavissa olevia tekoja ympäristömme puolesta. Viimeisten kahden vuoden aikana oma lihankulutus on varmasti puolittunut, kiitos sesonkiajattelun, kasviksista on helppo valita ne kulloinkin parhaimmat ja erinomaisia kasvisreseptejä löytyy uusista ruokakirjoista ja blogeista. Markkinoille ponnahtaneiden onnistuneiden lihankorvikkeiden avulla proteiinit ovat kasvispohjaisia ja ainakin oma elimistö tykkää!

Hävikin minimointi

Omassa keittiössä ei hävikkiä juurikaan synny, sillä tehokkaalla etukäteissuunnittelulla ja raaka-aineiden monikäyttöhyödyntämisellä kaikki syödään. Tilastojen mukaan jokainen suomalainen heittää roskiin peräti 24 kiloa ruokaa, useimmiten leipää, hedelmiä ja vihanneksia. Valtava määrä, tässä muutama vinkki hävikin torjumiseksi:

  • suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja ota kauppaan aina mukaan ostoslista.
  • sijoita nopeimmin pilaantuvat tuotteet jääkaapissa silmien korkeudelle, järjestä jääkaappi viikoittain.
  • KOLMEN ÄSSÄN SYSTEEMI: soseuta keitoiksi, surauta smoothieksi ja sujauta täytteiksi (letut, tortillat, tacot, pitaleivät).
  • pakasta tummentuneet ja pehmenneet hedelmät esim. aamusmoothiehin.
  • päivämäärä lähestyy: kananmunista pannukakkua, munakasta tai kohokasta.
  • muusin ja aamupuuron tähteistä perunarieskoja ja sämpylöitä.
  • lahjoita naapurille tai ilahduta ystävääsi, jos et ehdi itse käyttää vanhenevia tuotteita.

Valitsen tuotteita, joissa mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Tiesitkö, että Flora normaalisuolaisen 60 %-levitteen hiilijalanjälki on yli 50 prosenttia pienempi kuin voin? Flora on siis hyväksi sekä meille itsellemme että ympäristölle, eikä maun suhteen tarvitse tehdä kompromisseja.

KOKKISOTA HÄVIKKIAINEKSILLA

Floran aamiaisbrunssilla kisailtiin Kokkisota- ohjelman tyylisesti siitä, kumpi lehdistön ja bloggaajien edustamista joukkueista valmistaa paremman hävikkiruoan. Toista joukkuetta veti TV:stä tuttu Food Stylist Alex Nurmi ja minä sain kunnian tsempata ja ohjata toista joukkuetta. Raaka-aineet saimme nähdä vasta tilaisuudessa, sillä ne oli kerätty kaupoilta ja tuottajilta edellisiltana. Joukkueiden käytettävissä oli myös Floran tuotteita – uusi Floran maku Pehmeä curry maustoi aika kivasti muutaman annoksen, on muuten miellyttävän makuinen ruokakerma!

hävikkiruoka

Joukko toisilleen puolituttuja tai tuntemattomia hitsautui kyllä melkoisen hyvin yhteen, kummassakaan joukkueessa ei aikailtu, vaan ideoinnin ja tehtäväjaon jälkeen vikkelät sormet pääsivät paloitteluhommiin ja pannut sekä kattilat lähtivät tulille.

hävikkiruoka

hävikkiruokaa

Puolessa tunnissa kumpikin joukkue ehti valmistaa monta eri ruokalajia raaka-aineista, jotka olisivat muuten menneet roskiin. Joukkueemme valmisti mm. sienitäytteisiä pinaattiohukaisia, tomaattista shakshukaa, siitakesienicurrya sekä tofu-salaattiwrappeja.

hävikkiruokaa

hävikkiruoka

hävikkiruokaa

hävikkiruokaa

HÄVIKKIRUOKARESEPTEJÄ

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

TÄYTETYT PINAATTILETUT

5 dl vettä tai maitoa

2-3 kananmunaa

2-2,5 dl jauhoja

0,5 dl juoksevaa Flora margariinia

150 - 200 g pinaatinlehtiä tai pussi pakastepinaattia

1 tl suolaa

TÄYTE

1 sipuli

1 rkl juoksevaa margariinia

200 g tuoreita herkkusieniä

rasiallinen kirsikkatomaatteja tai 3-4 tomaattia

mausteita: timjamia, mustapippuria, suolaa jne.

(1 dl Flora ruokakermaa)

AVOKADOKREEMI

1 -2 kypsää avokadoa

1 valkosipulinkynsi

1 rkl sitruunamehua ripaus suolaa

TOFU-SALAATTIWRAPIT

salaatinlehtiä 1 pkt tofua (esim. kylmäsavu)

1-2 dl edelliseltä aterialta jääneitä paistettuja kasviksia esim. bataattia, kesäkurpitsaa, kukkakaalia yms.

2 rkl murskattuja maapähkinöitä

yrttejä

TOFUMAJONEESI

1 pkt pehmeää tofua

1 dl Flora ruokakermaa

1 tl tahinia

SIITAKESIENI-KOOKOSCURRYPASTA

1 pkt siitakesieniä

1 pieni sipuli

2 valkosipulinkynttä

2.5 dl Flora Pehmeä kookos -ruokakermaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

chiliä, korianteria, basilikaa

haluamaasi pastaa

SHAKSHUKA

1-2 paprikaa

1 sipuli

2-3 valkosipulinkynttä

Flora juoksevaa paistamiseen

400-500 g kypsiä tomaatteja tai 1 prk (400 g) säilyketomaatteja

1 tl paprikajauhetta

1 tl juustokuminaa eli jeeraa

1 tl sokeria

suolaa ja mustapippuria

4-5 kananmunaa (50 g fetajuustoa)

yrttejä esim. persiljaa, korianteria

KARAMELLISOIDUT PÄÄRYNÄT

2-3 päärynää

2 rkl fariinisokeria

2 rkl Flora juoksevaa Flora Vanilla - vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta

Ohje:

Näin teet täytetyt pinaattiletut:

  1. Vatkaa neste ja munat sekaisin, lisää jauhot ja juokseva margariini.
  2. Lisää sulatetut pinaatit tai tuoreet, pannulla hetken pehmeiksi paistetut.
  3. Lisää mausteet ja aja tarvittaessa sauvasekoittimella sileäksi. Anna taikinan turvota hetki.
  4. Täyte: suikaloi sipuli ja paista hetki rasvassa.
  5. Viipaloi täytteen herkkusienet ja paista niitä hetki sipulimassassa.
  6. Lohko tomaatit pienemmiksi ja lisää sienien sekaan.
  7. Mausta ja lisää halutessasi desi kermaa. Anna hautua n. 5 minuuttia.
  8. Paista pinaattiletut ja täytä ne sienitäytteellä.
  9. Tee avokadokreemi ajamalla kaikki ainesosat sekaisin.
  10. Tarjoa täytetyt letut avokadokreemin kanssa.

Näin teet salaattiwrapit:

  1. Pese salaatin lehdet ja kuivaa.
  2. Leikkaa tofu kuutioiksi ja kuivaa palat.
  3. Paista ne juoksevalla Floralla kauniin kullanruskeiksi.
  4. Täytä salaatin lehdet kasviksilla ja tofukuutioilla.
  5. Murskaa päälle maapähkinät.
  6. Tee tofumajoneesi: laita tofu tehosekoittimeen, lisää kerma ja tahini, aja sileäksi.
  7. Tarjoa salaattiwrapit tofumajoneesin kanssa.
  8. Koristele yrtein.

Näin teet siitakesieni-kookoscurrypastan:

  1. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet, paista hetki rasvassa miedolla lämmöllä.
  2. Viipaloi sienet ja paista niitä hetki juoksevassa Florassa.
  3. Lisää maustettu Flora (Pehmeä curry) ja anna hautua hetki.
  4. Laita pastavesi kiehumaan ja mausta kastike haluamillasi yrteillä ja mausteilla.

Näin teet shakshukan:

  1. Pilko sipulit ja hauduta hetki pannulla.
  2. Pilko paprikat ja tomaatit pieniksi kuutioiksi.
  3. Lisää sipuliseokseen yhdessä mausteiden kanssa.
  4. Kun seos on sakeutunut, tee kolot kananmunille.
  5. Riko kananmunat ja jatka paistamista pannulla n. 10 minuuttia tai laita 200-asteiseen uuniin noin 8-10 minuutiksi (varmista että paistinpannu kestää uunin kuumuuden) kunnes munat ovat hyytyneet.
  6. Koristele yrtein ja murustele päälle halutessasi fetajuusto.

Näin teet karamellisoidut päärynät:

  1. Kuori ja viipaloi päärynät ohuiksi viipaleiksi.
  2. Laita pannulle Flora juoksevaa ja päärynälohkot.
  3. Paista päärynöihin kaunis väri, ripottele päälle sokeri ja anna karamellisoitua hetki pannulla.
  4. Tarjoa vaahdotetun Flora Vanillan kanssa.

Uskomaton määrä herkullista kasvisruokaa jo parhaat päivänsä nähneistä tuotteista! Vaikka joukkueemme hävisi niukasti Alexin tiimille, innostuimme ihan jokainen soveltamaan samaa Kokkisota-ideointia myös omassa keittiössä. Hävikin minimointi on säästö lompakolle ja iso teko myös ympäristöllemme.

Hävikkiruokaa

hävikkiruokaa

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

5 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 22/03/2018 - 15:51

Meillä syödään usein hävikkiruokaa. Niistä ja pakastimen parhaista tulee yleensä ihan huippuruokia. Vähän epäilyttävän näköisiä voivat olla ulkonäöltään, mutta herkullisia.

Vastaa
Beachhousekitchen 29/03/2018 - 12:05

Fiksu veto niin ympäristön kuin lompakonkin kannalta : )

Vastaa
Outi 14/03/2018 - 19:37

Vitsit mikä konsepti. Ihan mahtavaa käyttää muuten hävikiksi menevää ruokaa. Herkkuja olette valmistaneet, nam!

Vastaa
Lady of The Mess 14/03/2018 - 19:25

No eipä uskoisi hävikkiruuiksi noita herkkuja! Nuo vinkit tulevat kyllä tarpeeseen meidän kyökissä, jossa hävikkiruuan vähentäminen on ollut jo monta vuotta ekopaaston tavoitteena. Hieman on edistyttykin mutta petrattavaa riittää.

Vastaa
Jael 14/03/2018 - 15:55

Mahtava kokkaussessio💙Itse käytän nahistuneet kasvikset aina, elleivät ole ihan mätiä, ja todellakin sääli heittää pois kasviksia joita vielä voisi käyttää. Loopin konsepti tosi kiva, Englannissa taitaa olla vastaava, ja tänne avattiin sellainen äskettäin, tosin Haifaan, eli ei ihan lähellä.

Vastaa

Kommentoi