Grillipizzaa Beach housen keittiöstä vol.1

by Beachhousekitchen

Pizzako muka roskaruokaa? Pyhäinhäväistystä tällainen parjaus, sanon minä. Laadukkaista ainesosista tehty, aidon kiven päällä paistettu pizza on mitä rennointa kotigourmeeta. Lapsena meillä pizzaa syötiin lauantaisin. Leivinjauheella kohotettu, jopa liisterimäinen taikina leviteltiin veitsellä uunipellille. Päälle ketsuppia, paistettua jauhelihaa, edamia ja tomaattisiivuja. Taisinpa viimeistellä valmiin slaissin vielä tuubimajoneesilla. Voi sitä elämystä!

Rakkaus pizzaan on kantanut näihin päiviin asti, vaikka leivinjauhe on vaihtunut hiivaan ja tomaattikastikkeet keitellään itse. Meillä pizzakivi on ollut ahkerassa käytössä jo muutaman vuoden ajan ja kyllä sillä saa eniten pizzerian pizzaa muistuttavan lopputuloksen. Aiemmin paistoimme pizzan kivellä ilman leivinpaperia, ensin toinen puoli kypsäksi, nopea kääntö ja vasta tässä vaiheessa täytteet sydänkohtaus-tahdilla päälle, jottei pala. Leivinpaperin käyttö on kuitenkin vaivattomampaa, eikä täytteiden kanssa tarvitse stressailla ja kiirehtiä.

Viimeisten vuosien aikana on avattu jo kenties kuinka monta premium-tasoista pizzeriaa, otettu listalle uusia yllättäviä makuyhdistelmiä ja käytetty entistä laadukkaampia raaka-aineita.  Ihan bravo juttu ja imagon nosto Italian ihmelätylle! Ja olihan meidän pizzan suurkuluttajina ideoitava Beach housen kitchenin oma nimikkopizza, jolla voisi hurmata vieraammekin. Tärkeintä oli että siinä on itselle rakkaita raaka-aineita.

Ensimmäisen testiseulan läpäisi Seaside ladyksi ristimäni pizza, joka hurmaa viikunalla, gorgonzola-juustolla, karamellisoidulla punasipulilla, saksanpähkinällä ja rucolasalaatilla. Australian Masterchef-kokkikilpailua innokkaasti fanittavana oli hauska huomata tuomareiden hieman ivaaman kokkaavan koti-isä Keltyn pizzakisaan tekemä voittajapizza(!), jossa tomaattipohjan päällä oli osin näitä samoja raaka-aineita: viikunaa, gorgonzolaa, punasipulia, rucolaa ja parmesaania. Go Kelty go, toivottavasti viihdytät meitä vielä pitkään, etkä ihan heti vielä tipu kisasta…; )

Omaan pizzaan en tuota parmesania kaivannut, sillä makua oli jo muutenkin. Jotta kukaan ei syytä plagioinnista, niin ei ole ihan sama pizza kuin Keltyn kehittelemä. Suutuntumaa halusin lisää juuri saksanpähkinästä, vaikka viikuna rasahteleekin kivasti hampaissa. Tomaattikastikkeen sijaan Seaside lady-pizzan pohjalle levitetään hunajalla maustettua creme fraichea. Makua pohjaan lähdin hakemaan 30 tunnin kohotusajasta. Pitihän tuota paljon mainostettua jääkaappikohotusta kokeilla, tosin kauaksi jäimme vastikään Helsinkiin avatusta italialaisesta ravintolasta, jossa pizzataikina kohoaa yli 90 tuntia. Onko pitkä kohotusaika hifistelyä vai onko sillä todellista vaikutusta makuun? Lue lisää alla.

PIZZATAIKINA

(4 pizzakiven kokoista pizzaa)

3 dl kylmää vettä

1 pussi (11 g) kuivahiivaa

1 tl hunajaa

6 dl jauhoja

1/2 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja kaada nesteeseen yhdessä hunajan kanssa. Lisää pikkuhiljaa loput jauhot ja öljy. Lopuksi suola. Vaivaa 10 minuutin ajan. Laita jääkaappiin folion/kelmun alle vähintään vuorokaudeksi tai niin pitkään kuin maltat odottaa. Oma taikina värjötteli kylmässä 30 tuntia. Ota huoneenlämpöön n. 2 tuntia ennen pizzojen paistamista.

SEASIDE LADY-täyte (4 kpl)

4 viikunaa

200 g Gorgonzola-juustoa tai muuta voimakasta sinihomejuustoa

2 isoa punasipulia

(karamellisointi: 1 tl voita,  1 tl vettä, 1 rkl intiaanisokeria, 1 rkl balsamiviinietikkaa, suolaa ja mustapippuria)

2 mozzarellapalloa raastettuna

250 g Oltermannia tai muuta kermajuustoa

2 prk creme fraichea tai smetanaa

4 tl hunajaa

suolaa ja mustapippuria

rucolasalaattia

1 1/2 dl saksanpähkinää

Seaside lady_1

Karamellisoi ensin punasipuli: paista ohuet sipulisiivut voissa, lisää sokeri, vesi ja balsamiviinietikka. Anna keittyä kokoon miedolla lämmöllä n. 10 minuuttin ajan. Mausta pippurilla.

Raasta juustot hienojakoiseksi raasteeksi ja sekoita ne keskenään.

Mausta creme fraiche hunajalla, mustalla pippurilla ja ripauksella suolaa.

Huuhdo rucola ja leikkaa viikunat ohuiksi siivuiksi. Leikkaa gorgonzola-juusto valmiiksi neljään osaan.

Laita pizzakivi uuniin tai grilliin ja kuumenna se vähintään 250 asteeseen.

Jaa taikina neljään osaan ja leivo siitä neljä pizzapalloa. Sormien ja kaulimen avulla kauli taikina leivinpaperin päälle sopivaan muotoon.

Seasidelady_2

Levitä ensin hunaja-creme fraiche pohjalle, sitten juustoraastesekoitus, karamellisoitu sipuli, viikunan lohkot ja murustele gongonzola-juusto pinnalle.

Seasidelady_3

Nosta pizza pizzakivelle ja paista n. 10 minuuttia tai kunnes kypsää. Tarkista että käyttämäsi leivinpaperin lämmönsieto on vähintään 250 astetta. Tarkkaa paistoaikaa tai lämpötilaa on vaikea antaa, kun grillit ovat niin erilaisia. Meillä oli päällä jo hiukan kulahtanut kaasugrilli ja uudehko Weberin hiiligrilli, joka kuitenkin paistoi pohjan aivan liian tummaksi, joten siirryimme käyttämään vaisumman (250 astetta) pöhinän antavaa eläkeläiskaasugrilliämme.

Seasidelady matkalla grilliin

Nostele valmiin, hieman jäähtyneen pizzan pinnalle reilusti rucolaa, saksanpähkinää ja mausta vielä mustapippurilla. Avot, ja kyllä tämä kelpasi merikarhuillekin naisellisesta nimestänsä huolimatta. Oli sillä pitkällä kohotusajalla muutama rakennetta parantava puoli: 3 dl taikinasta tuli aiemman kolmen pizzan sijaan neljä pizzaa. Taikina oli todella helposti leivottavaa ja sen sai kaulittua millin ohueksi ilman repeilyä. Pizzan reunoja ei myöskään lautasilta löytynyt, joten maistuivat tavallista pohjaa paremmin. Maku kuulemma taivaallisen syvä ja hammastuntuma täydellisen rapea. Jotten liikoja leventele, niin testaapa tätä reseptiä jo tulevana viikonloppuna, uskallan luvata 100% – rahat takaisin takuun, ellei muka maistu pizza tällä reseptillä ja näillä täytteillä tehtynä.

Valmis seasidelady

Jatkokehittely jatkuu:  Beach housen vol.2 -pizzaosioon on tulossa myöhemmin syksyllä lihaisampi vaihtoehto. Jo kerran testattu, kehittelemämme Surf’n turf boy-pizza vaatii vielä jatkojalostusta, vasta kun on maut täysin kohdallaan, niin resepti lähtee jakoon. Jatkan myös suussasulavan gluteenittoman pizzapohjan kehittelyä. Jos sinä olet jo keksinyt täydellisen gluteenittoman pizzapohjan salaisuuden, niin jaa ihmeessä se tässä alla kommenttiosiossa. Erinomaista pizzahetkeä!

Valmis seasidelady_2

With ♥  from beach house kitchen

Lue nämäkin

Kommentoi