Olen ihan hurahtanut härkikseen! Niin paljon, että lopetin toviksi nyhtökauran jahtaamisen. Laktoositon ja proteiinipitoinen (17 g/100g) härkäpapuvalmiste, eli härkis on rakenteeltaan kuin pitkään haudutettua lihaa ja siinä on sellaisenaankin makua! Kyllä, myönnän popsivani sitä jopa jääkaappikylmänä. Nyt en halaja spagetti bolognesea jauhelihasta, kun saman asian hoitaa melkeinpä kovemmilla pinnoilla kotiin härkis bolognese.
Testaamani härkis calzone oli jotakin niin herkullista, että pakko jakaa resepti täällä. Calzonet tein nyhtökanacalzoneiden taikinareseptillä, niitä tulee neljä. Jos et ole sienien ystävä, niin laita täytteeksi tuplamäärä härkistä. Calzone on italialainen ns. suljettu pizza. Se on hävikkiruokaa parhaimmillaan, taikinan sisään sujahtavat sulassa sovussa myös juuston kannikat, kastikejämät, ylikypsät tomaatit jne.
Bloggaajkollegatkin ovat olleet innoissaan tästä tuotteesta! Käy kurkistamassa miltä näyttävät meksikolainen härkispannu ja härkis-kasvis pannukakku,
Uskaltaisinkohan jo kohta julistaa, että pääsääntöisesti syön tällä hetkellä kasvis- ja kalapainotteista ruokaa. Kala, äyriäiset ja kasvikset – niistä ainakin itse tunnen saavani ne tärkeimmät ravintoaineet ja hyvänolon tunteen! Markkinoilla olevat erinomaiset proteiinin lähteet kuten soijavalmisteet sekä tämä härkis helpottavat suunnattomasti siirtymistä kasvisruokavalioon. Lihassa ei todellakaan mitään pahaa ole, ehkä kuitenkin valitsen syömäni lihat jatkossa paremmin ja pääsääntöisesti eettisestä näkökulmasta. Syksyyn kuuluvat myös pitkään haudutetut padat ja en kieltäydy, jos saan hirvenlihaa pakkaseen lähitoimijoilta! Maistuuhan se maussakin, kun ei ole stressilihaa lautasella.
Olen itse tyytyväinen näihin valintoihini, kasvisruoka on tullut jäädäkseen ja onneksi me kuluttajat saamme valita ruokamme mahtavasta valikoimasta uusia innovatiivisia tuotteita. Jokseenkin takamuistissa on se 80-luku, jolloin taisi saada kaupasta vaan sitä yhtä oranssisessa esanssiliemessä marinoitua kanaa, huh. Kasvisvaihtoehdoista nyt puhumattakaan! Kokeilkaa ja maistelkaa rohkeasti uusia tuotteita, kivoja yllätyksiä siellä kauppojen tiskeillä ja hyllyissä.
TAIKINA (4 kpl) TÄYTE Sekoita jauhot ja mannaryynit. Lisää kädenlämpöiseen veteen 1 dl jauhoseosta, johon on sekoitettu kuivahiiva. Lisää veteen myös hunaja. Anna kuplia viiden minuutin ajan. Lisää nesteeseen alustaen koko jauhomäärä, öljy ja lopuksi suola. Anna kohota vähintään tunti. Täyte: Ruskista silputtu sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää sienet ja paista muutaman minuutin ajan. Lisää pinaatti pannulle hetkeksi. Hienonna härkis pienemmäksi kulhossa, lisää siihen sienimassa, hienonnettu feta, juustoraaste ja kananmuna. Mausta hieman suolalla ja pippurilla, sekoita tasaiseksi. Jaa kohonnut taikina neljään osaan, pyöritä palloiksi ja kaulitse sitten pyöreän muotoisiksi, mahdollisimman ohuiksi levyiksi. Laita täytteet toiselle puoliskolle ja nosta toinen puoli päälle, kieputa reuna kiinni. Käännä ylijäämä osa oikean sisäkulman alle. Paisto uunissa: 250-asteisessa uunissa 9-12 minuuttia.Ainesosat:
Ohje:
Lokakuun nautintojen huipentuma, eli Viini ja Ruoka -messut käynnistyvät tasan kolmen viikon päästä (27.-30.10.2016). Tapahtuman aukioloaikoja on pidennetty ja mikä mahtavinta, koko tapahtuma on yhtä anniskelualuetta. Sehän mahdollistaa ihan uudet makuelämykset, kun voi syödä ja makustella lempiviiniänsä samalla aikaa. Ennen joutui hoopehkosena pyörimään aidatuista karsinoista toiseen ja juomaan lasit tyhjiksi ennen ruokaosastoille siirtymistä. Kiitos messukeskus, asiakkaita on jälleen kuunneltu ja viihtyvyys nousee varmasti harppauksin eteenpäin tämän muutoksen myötä.
Laitetaan siis jakoon kahden hengen lippupaketti (arvo 32,-) messuille. Kerro kommenttikentässä mikä raaka-aine, ruoka tai trendi on villinnyt sinua tänä vuonna erityisen paljon? Arvon liput sunnuntai-iltana 9.10.2016 klo 20 ja voittajalle laitan heti sähköpostia. Liput toimitan messukeskuksen sisäänkäynnille ja voittaja saa ne sieltä nimellänsä. Onnea arvontaan!
With ♥ from beach house kitchen
32 Kommenttia
[…] itse intohimoinen härkisfani ja siitä on tehty blogissa calzoneita ja pinaattilettujen täytettä! Helmikuussa kaupoista löytyvät myös maustetut BBQ- ja […]
[…] joista yksi maistuvimpia oli härkis. Siitä tehtiin aiemmin syksyllä keittiössäni calzoneita ja unelma-aamiaista, nyt härkis täyttää makoisasti uuden vuoden tacot ja tortillat, jotka […]
[…] on härkistä ja lisukkeena herkullisia uppomunia. Härkiksestä on tehty meidän keittiössä mm. härkis-calzoneita ja innostus tähän proteiinipitoiseen ja sulavarakenteiseen, härkäpapua sisältävään […]
Valtavasti kiitoksia kaikille osallistujille! On niin ilo lukea vastauksia ja hymähtää jokaisen kohdalla, että maistuisi kyllä itsellekin : ) Trendit siis hallussa ja monta juttua tosiaankin myös omia suosikkejani. Onnetar nosti kulhosta nimen Hanna, ja hän saa messulippupaketin, ONNEA! Ja nähdään Viini ja ruoka 2016 -messuilla!
Meksikolainen ruoka: tacot, quesadillat, burritot, meksikolaiset kulhoruoat… Ai ai ai arriba!
Terve, ehkä eniten on villiinnyttänyt vegaani ruokatrendi, siltä osin että olen itse syönyt kasvispainotteisesti melkein 10 vuotta. Nyt kun kaikkia kiinnostaa aihe monet kysyvät asioita joita tuli mietittyä kauan sitten 🙂
Jättikatkaravun pyrstöt. Niitä on tullut tehtyä monessa eri ruoassa ja olen saanut mieheni ja lapsenikin innostumaan niistä 🙂
Olen tähän asti suhtautunut epäluuloisesti härkikseen, mutta tuo ohjeesi kuulostaa todella herkulliselta, joten täytyy ehkä kokeilla 🙂
Pinaattia on tullut syötyä nyt aika paljon. Härkis on vielä testaamatta.
Sain työpaikalla maistaa nyhtökauraa ja aiemmin vannoin etten tule ostamaan ko tuotetta mutta kuinkas kävikään! Olen kuola suussa yrittänyt turhaan lähikaupasta saada tätä mutta taidankin tän ohjeen myötä kokeilla härkistäkin 😊
Sesonginmukaiset kasvikset. Smoothiet.
Lehtimangoldi on uusi mielenkiintoinen tuttavuus.
Kikherneet! Ne ovat niin monikäyttöisiä:)
Parsakaaliin on tullut julmettu himo, sitä on syöty p-a-l-j-o-n. Nyhtökaura viliinnytti myös aluksi mutta ikävä kyllä sen tekstuuri on jotenkin outo, ei innosta enää.
Järvikala on ollut juuri nyt esillä!
Itsekasvatetut yrtit ja niiden kokeilu mitä erilaisempiin ruokiin.
Ensinnäkin nam, ihanan näköisiä calzoneja! Täytyy ahtaa härkistä matkalaukkuun, kun tulen käymään Viini ja ruoka – messuilla. Vuodessa ehtii villiintyä aika monesta asiasta, mutta kaikkia villityksiäni yhdistää kaksi asiaa; kasvisruoka ja kotimaisuus. Nyt vuorossa kurpitsa kaikissa muodoissaan.
Härkis, nyhtökaura ja Propud-vanukkaat 🙂
Kukkakaali 🙂
Oi, oli varmasti herkullista! Myönnän, että koko härkkis on minulta vielä testaamatta. Olen nyt epätoivoisesti yrittänyt tyhjennellä pakastimia, jotta saadaan taas reilusti poronlihaa tulevalle vuodelle varastoon. Yritän myös suosia parhaani mukaan luomua ja lähiruokaa…riistaa ja kalaa tietenkään unohtamatta. En osallistu arvontaan. Oli vaan ihan pakko kommentoida kun teki mieli haukata näyttöä 😀 Ihanaa alkavaa viikonloppua <3
Mifua olen ruvennut käyttämään paljon ruuanlaitossa 🙂
Kasvisruoka villiinnyttää täällä tänäkin vuonna, nyt on menossa niinkin perinteinen villitys kuin bataatti. Sitä kuluu pitkästä aikaa tosi paljon! Mikähän siinä onkin, että omassa keittiössä on aina joku juttu hittinä ja sitä sitten versioidaan väsymykseen asti? 🙂
Mulla meneillään feta- ja falafelvillitys. Nomnom.
Kreikkalaisteema (no ehkä ei pelkästään tänä vuonna), smoothiet ja asteen tulisemmat pizzaversiot.
Härkiksen ja nyhtökauran testailu kiinnostaisi kovasti, mutta kun sisältävät herneproteiinia ja härkäpapuproteiinia, ovat jääneet hyllylle huhuilemaan ruokarajoitteisen perään 🙂 Toisaalta antaumuksellisena ruokaintoilijana olen pyrkinyt etsimään itselleni sopivia vatsaystävällisiä kasviksia ja kovasti lisäämään kasvisten osuutta lautasella. Uunissa valmistettuna, pataruokana tai sosekeittona parhaita – rapsakka on kasvisten yhteydessä meillä (valitettavasti) vähän niin kuin kirosana 🙂
Kulhoruoka!
Hirvenliha!
Hyvältä näyttää!
Hämmästyksekseni jopa mieheni antoi siunauksensa Härkikselle kahden kokeilukerran perusteella. Vaikka hän syö mielellään kasvisruokaa, on hän suhtautunut varauksella lihaa imitoiviin tuotteisiin. Härkis kuitenkin upposi ihan hyvin.
No innostuin kovasti niistä Tuoreksista. Sinä viikkona kun niitä oli kaapissa, tuli syötyä reilusti kasviksia. Härkistä pitelin just eilen kaupassa hyppysissäni, ens kerralla aion ostaa 🙂 Jos en oo muuten vielä sanonut, sun blogi on tosi kaunis.
Olen innostunut aamupuurosta!
Hävikkiruoka <3 🙂
Kaikki kasvikset on olleet suuressa pääosassa ruokavaliossa, etenkin “väriterapiaa” lautasella on tullut toteutettua. Kaunista katseltavaa!
Arvonnassa mukana, anu.nyman@gmail.com
Näyttää jumalaisilta. Nyhtöä maistanut ja on hyvää, mutta entäs härkis sitten. Ihan pakko olisi päästä maistamaan. <3 Iloa päivään <3