Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa
Helmikuuta ilostuttamaan sopivat nämä mausteiset bataatti-pinaattisamosat, jotka jatkavat sujuvasti kasvispainotteisesti alkanutta vuotta. Väriä ja vitamiineja todella kaipaakin lautaselle, talvi kun vielä on kylmimmillään ja niitä lämmittäviä auringonsäteitä saa odottaa tovin. Jos se aurinko pilkahtelee, niin silloin kannattaa pakata reppuun kuumaa kaakaota ja vaikka näitä helposti valmistuvia samosoita ja lähteä ihastelemaan luontoa.
Samosa on uppopaistettu tai uunissa paistettu, varsinkin intialaisesta keittiöstä tuttu kasviksia, lihaa tai kalaa sisältävä täytetty leivonnainen. Keltainen kurkumajauhe värjää kauniisti samosojen taikinan. Kurkuma on muuten varsinainen terveysihme. Sillä on mm. vatsan hyvinvointia ja elimistön tulehdustiloja parantavia antioksidanttisia vaikutuksia, joten sitä kannattaa aina lisätä intialaisiin ruokiin! Pastan ja riisin keitinveteen kurkuma antaa myös kivasti väriä.
Talvella on tärkeää myös riittävä raudansaanti ja pinaatti on sitä voimaruokaa, joka maistuu hyvältä ja nostaa rautatasoja. Rakastan chiliä, nyt lähikaupasta valikoitui mukaan miedoin chililajike, eli vihreä chili. Näin näistä suolaisista herkkupaloista tulee lapsiystävällisempiä! Chili yhdessä makean bataatin ja oman suosikin – Pirkka Parhaat fetajuuston kanssa on niin kutkuttava yhdistelmä, että täyte helposti hupenee ennen kuin ehtii sujahtaa samosojen sisään.
Olin yllättynyt miten helppo taikina oli valmistaa, taikinan ohje on lainattu K-Ruoka-sivuston kasvissamosoista ja se toimii tämänkin täytteen kanssa! Samosat valmistuvat uunissa herkullisiksi ilman uppopaistoakin. Tässä kuvassa alla näkyvät samosojen teon vaiheet.
- Jaa jääkaapissa puolisen tuntia levännyt taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä ne palloiksi. Suojaa kelmulla, jotteivat kuivu.
- Kauli pallot hieman soikeiksi ja mahdollisimman ohuiksi ympyröiksi (mitta 15-18 cm), leikkaa ne taikinapyörällä tai veitsellä kahtia. Nipistele suora sivu yhteen ja laita saumakohta kämmentä vasten.
- Lusikoi täytettä sisään, sitä voi laittaa paljon, sillä täytettä on reilusti ja riittää hyvin näihin 16 samosaan! Taikina itsessään on helppo ja notkea leipoa, joten sen käsittely ei aiheuta hikipisaroita!
- Kun kartio on täytettä pullollaan, taita avoin suu kiinni ja nipistele jälleen kerran se tiukasti kiinni. Paista 225-asteisessa uunissa n. 13-15 minuuttia. Ei tarvitse voidella ollenkaan, anna jäähtyä hieman ennen nauttimista.
Minttua ja korianteria sisältävä dippi raikastaa makuelämyksen.
TÄYTE 1 bataatti 1 sipuli 2 valkosipulin kynttä 1 pss Pirkka lehtipinaattia 200 g (pakaste) 1 vihreä chili 200 g Pirkka Parhaat fetajuustoa 1 tl garam masala -mausteseosta 1 tl suolaa rouhaisu mustapippuria Pirkka rypsiöljyä paistamiseen Esipaista bataattia leivinpaperin päällä uunissa n. 40 minuutin ajan. Jäähdytä ja kuutioi mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä, lisää bataattikuutiot, mausteet ja sulatettu lehtipinaatti. Kuutioi chili ja lisää se pannulle. Kääntele hetki ja anna täytteen jäähtyä. Murustele fetajuusto ja sekoita se täytteeseen. JOGURTTIDIPPI Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa. Purista mehu ja lisää yhdessä kuoriraasteen kanssa jogurttiin. Pilko korianterin ja mintun lehdet pieneksi silpuksi ja lisää ne jogurttiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua hetki kylmässä. Tarjoile samosojen kanssa. Ainesosat:
Ohje:
With ♥ from beach house kitchen
12 Kommenttia
Herkullisen näköiset. Täytyypä pitää mielessä.
Meilläkin tuo Pirkka parhaat feta on ihan ehdoton suosikki.
Pirkka Parhaissa on niin monta suosikkia ja nuo juustot ovat kyllä merkin parhaimmistoa : )
Oi oi mitä ihania herkkuja taas <3
Pikkusuolaista parhaimmillaan…ja kevyesti kasviksista : )
Tämä oli minulle ihan uusi ja mielenkiintoinen ruoka eli samosat. Näitä on pakko kokeilla. Kiitos inspiraatiosta!
Kivaa viikonloppua Heli <3
Kiitos! Kiva, että voi tuoda joskus uusia juttuja lukijoille, blogeista itsekin löydän ja opin uutta!
Onpa ihanan näköistä! Fetajuustoaddiktina kaikki uudet käyttötavat innostaa 🙂
Oi kiitos, feta tekee näistä potenssiin tuhat herkun : )
Voi ei, miten herkullista bataatista! Mä tuun hulluksi tämän sun blogin kanssa kun en kerkiä kokeilla kaikkea. Voisitko koukuttavien reseptien sijaan julkaista välillä vaikka säähavainnointia?….
Aih ja voih…nyt repesin! Ja kuule sun blogin ansioista täällä suunnitellaan kukon tekoa…katsotaan saadaanko muikkua, jos ei, niin lantulla täyttyy!
Niin rakastan samosoja, voiko sen taivuttaa noin. Aah muistan enkkulassa, kun haettiin jostain kulmapakasta noita ja jestas ne maut! Onneksi nyt ei tee heikkoa nämä, koska Nepalilainen kutsuu tänään ystävän kanssa. Ihan mielettömät kuvat. <3 Mahtia viikonloppua Heli <3
Kuule voi! Ja hitsi kun tuolla reseptillä tehtynä taikinasta tulee todella kimmoisa ja helppo leipoa…puhumattakaan mausta! Ihanaa viikonloppua <3