JAPANILAINEN KULHO TÄYNNÄ MAKUA – DOUZO MESHIAGARE

by Beachhousekitchen

Hyvää ruokahalua – sitä japanilainen sanapari douzo meshiagare tarkoittaa suomeksi. Japani on yksi suosikkiruokamaitani ja kun Jalotofu haastoi bloggaajat tuomaan umamia tofua sisältävään kulhoruokaan, tiesin mistä sitä etsiä. Syntyi japanilainen kulho tai bowl, jossa makua antavat wasabilla maustetut paahdetut kikherneet, merilevä ja teriayaki-kastikkeella marinoitu tofu. Makeahko ja ohut japanilainen munakas toimii kulhona kaikelle tälle runsaudelle.

douzo meshiagare

Maistuuko ruoka paremmalta kulhosta tarjoiltuna? Oman teoriani mukaan kyllä, sillä kulhossa on esim. syömäpuikoilla helpompi sekoittaa bowliin tulleet ainesosat sekaisin. Tavallisella lautasella se ei niin onnistuisi. Kun annoksessa on valtavasti eri makuja, niin vasta sekoittaminen tuo mielestäni niin tekstuurit kuin mautkin paremmin esille. Tässä kulhona toimivan ohuen munakkaan voi pilkkoa, sekoittaa joukkoon ja tietysti syödä. Erinomaisen hyvää!

Jalotofun lokakuisessa workshopissa opin oivan vinkin lehtikaalin maustamiseksi ja mureuttamiseksi. Vaikka olen itse kasvattanut lehtikaalia, en ole täysin ymmärtänyt jo monta vuotta kestänyttä hypetystä tämän trendivihanneksen ympärillä. Olinhan onnistunut tekemään siitä onnistuneesti vain lehtikaalisipsejä! Nyt Anni Kravin emännöimässä workshopissa maistoin ensimmäistä kertaa ei-puisevaa ja valtavan hyvänmakuista lehtikaalia! Se oli maustettu tahinilla, Ume Plum -etikalla ja ravintohiivahiutaleilla. Annin mukaan juuri happo pehmentää lehtikaalin paremmin lähestyttäväksi ja makuelämys oli kyllä sanoinkuvaamattoman umaaminen! Clearspringin luomu Ume Plumia käytin myös tässä annoksessa ja se toimi ilman ravintohiivaakin.

Tällä ohjeella valmistuu kaksi kulhoruoka-annosta. Herkullista makumatkaa! #searchingforumami #jalobowl #jalokuu

douzo meshiagare

douzo meshiagare

Japanilainen kulhoruoka

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

1 pkt Jalotofu maustamaton (270 g)

2 rkl teriyaki-kastiketta

öljyä paistamiseen

pari kourallista lehtikaalia

1 rkl Ume Plum -etikkaa

ripaus suolaa

3 dl keitettyä punaista kvinoaa

2 avokadoa

n. 10 cm pätkä kurkkua

 

JAPANILAINEN MUNAKAS

3 luomumunaa

1 tl Mirin- makeaa riisiviiniä

1 tl hunajaa

1 tl soijaa

öljyä paistamiseen

 

PAHDETUT KIKHERNEET

1 prk kikherneitä (esim. Bonduelle 310 g/265g)

1 rkl wasabia

1 rkl oljyä

LISÄKSI

1 arkki merilevää

1 korianteriruukku

2 rkl seesaminsiemeniä

Ohje:

Pilko tofu pieniksi kuutioiksi ja kaada päälle teriyaki-kastike. Sekoita hyvin ja anna maustua kylmässä. Valuta kikherneet ja huuhdo hyvin. Sekoita kulhossa wasabi ja öljy, pyörittele kikherneet kauttaaltaan seoksessa. Levitä leivinpaperin päälle ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Ripottele valmiiden päälle ripaus suolaa. Valmista kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Pese lehtikaali, kuivaa ja pilko veitsellä pienemmäksi. Pirskottele päälle Ume Plum -viinietikkaa ja ripaus suolaa. Valmista munakas. Vispaa munakkaan ainekset kevyesti sekaisin, älä vaahdota. Jaa taikina kahteen osaan. Laita 1 tl öljyä pannulle ja hyydytä ohutta munakasta miedolla lämmöllä (n. 1 minuuttia/puoli). Älä ruskista. Nosta munakaslevyt kulhonmuotoisoon astioihin. Paista tofukuutiot öljyssä rapeiksi ja kullanruskeiksi. Puolita avokadot ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Siivuta myös kurkku. Jaa kvinoa kulhoihin munakaslevyjen päälle, levittele päälle tofukuutiot, kikherneet, avokado- ja kurkkusiivut. Leikkaa merileväarkki ohuiksi siivuiksi ja silppua korianteri. Jaa ne annoksille ja ripottele päälle myös seesaminsiemeniä.

douzo meshiagare

douzo meshiagare

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

10 Kommenttia

Sofia 07/11/2016 - 17:41

Onpa kaunis annos ja hyvän kuulloinen resepti!

Minulle kulhosta syöty ruoka tuo helposti mieleen omat opiskeluaikani, sillä koulumme opiskelijaravintolassa ruoka tarjottiin vain kulhosta. Se oli vuosituhannen alussa, ennen food-in-a-bowl “trendiä” 😀
Monet aasialaiset ruoat nautin kuitenkin lähes aina kulhosta juuripa syömäpuikkojen takia, samoilla linjoilla siis ollaan!

Vastaa
Beachhousekitchen 08/11/2016 - 06:58

Hih, hauskoja koulumuistoja! Muistan omilta kouluajoilta, kun näkkileipä tuotiin aina punaisessa ympäreissä! No, sankot (ainakin ilmaisina jaettavina) ovat tulleet takaisin! Ruokatrendit voivat nousta ihan mistä tahansa : )

Vastaa
Jael 01/11/2016 - 19:44

Tykään syödä kulhoruokia,ja keittiössä onkin monta kulhoa;D Ihana annos! Ja samoin täältä oikein hyvää marraskuun alkua,joka täällä alkoi kunnon sateella puolen vuoden kuivuuden jälkeen:)

Vastaa
Beachhousekitchen 01/11/2016 - 22:10

Oih, tänne on luvattu jo lunta! Lämmitin tänään eilisen jämät kulhoruoasta ja lisäsin joukkoon spagettia, enpä ole saanut näin huokailevia kiitoksia aiemmin..’tofu on oikeasti hyvää..’ ja tämä tuli miehen suusta!

Vastaa
Tiia K 01/11/2016 - 09:53

Onpahan ehkä maailman kauneinta ruokaa <3 Ihanaa marraskuun alkua Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 01/11/2016 - 22:11

Kiitos <3 Tämä oli erinomaisen hyvää. Mietin mielessäni, että kohta Amos saa nauttia näistä herkuista, uskon, että tykkää : )

Vastaa
Sari 31/10/2016 - 19:13

Aivan ihana annos! Taidetta kerta kaikkiaan.

Vastaa
Beachhousekitchen 01/11/2016 - 08:20

Tämä oli jotenkin vielä makumaailmaltakin onnistunut – vähän sushin makuja ja japanilaisen munakkaan kun suikaloi sekaan, niin oli kuin unelmaista fettucinepastaa!

Vastaa
Lumo 31/10/2016 - 17:15

Onpa hyvän näköistä. Japanilainen ruoka on niin ihanaa! Ja kulhoruoatkin ovat vuoden hittiruokaa.

Vastaa
Beachhousekitchen 01/11/2016 - 08:21

Nyt ymmärsin itse kulhoruoan syvimmän olemuksen, paljon umamisia makuja ja sitten koko kulho sekaisin. Toimii eritysien hyvin tofuruoissa!

Vastaa

Kommentoi