Juuriselleri eli toiselta nimeltään mukulaselleri ei ole sen suurempia intohimoja herättänyt aiemmin ennen kuin sain maistaa siitä tehtyä unelmaisen pehmeää alkuruoka-annosta. Tämä herkku löytyi italialaisen ravintola Tocan vappukassista ja ihan suorastaan hullaannuin sen mausta ja koostumuksesta niin, että piti kokeilla onnistuisiko kotikeittiössäkin tämän hurmaavan moussen valmistus.
Rosoisen ryppyinen ja hieman karunkin näköinen juuriselleri on aika helppo kuoria ja onhan se voimakkaan tuoksuinen, siksi monella voi olla ennakkoluuloja tätä juuresta kohtaan. Tocan annoksessa hienostunut mousse tarjoiltiin punajuuritartarin kanssa ja yhdistelmä oli todella onnistunut. Lähdin miettimään ja googlailemaan mahdollista reseptiä, ei niitä kyllä montaa löytynyt. Kaikissa sama idea keittää pilkotut juurisellerilohkot pehmeiksi ja sitten jatkaa jollakin maitovalmisteella.
Pilkoin siis juurisellerin ohuiksi lohkoiksi ja keitin yhdessä salottisipulin kanssa pehmeäksi, lisäsin vähän valkosipulia, kuohukermaa ja suolaa jäähtyneeseen massaan. Joo, ihan ookoo, mutta sellerimäinen maku oli ehkä aavistuksen liian voimakas. Asia jäi vaivaamaan ja ajattelin ihan suoraan ravintolasta kysyä, että mitäs ainesosia siihen mousseen tulikaan, kun se oli niin hyvää. Tocan ravintoloitsijapari Elina ja Gennaro mieluusti auttoivat ja sain kuulla miten heidän ravintola annoksen valmisti.
Muutin hieman ohjetta ja mittasuhteita, koska oma mukulaselleri painoi lähemmäksi kiloa ja laitoin vähän valkosipulia mausteeksi. Kuulemma fenkoli sopisi myös oikein hyvin maustamaan moussea! Liivatetta ei ollut kaapissa, joten moussesta tuli ensimmäisellä kerralla enemmän “muusimaista”, mutta liivatteella saa kivan lohkeavan rakenteen. Tätä tulee todella runsas määrä, sillä creme fraiche on se salainen ainesosa ja sitä tulee suhteessa selleriin paljon, mutta mousse säilyy hyvin jääkaapissa ja loput voi vaikka laittaa sämpylä- tai leipätaikinan pohjaksi.
Ihan täydellinen “levite” leivälle, kuvissa punajuuri-porkkana juuresleipää ja murusteltua fetaa sekä paahdettuja pinjansiemeniä, fantastisen hyvää! Ruohosipuli antaa kivan makusäväyksen ja sitä saksin ruokaan kuin ruokaan, se kun ensimmäisenä nousi kasvimaasta ja sitä riittää. Tästä nyt resepti kokeiluun, sillä tällä jos millä lähtee “sellerikammo”!


Ainesosat:
800 g juuriselleriä
80 g voita
suolaa keitinveteen
1 kg creme fraichea
15-20 g suolaa
(1 valkosipulinkynsi/jauhettua fenkolia)
5 kpl gelatiinia, eli liivatetta
Ohje:
- Laita voi, suola ja palasiksi leikatut juurisellerit kattilaan ja keitä pehmeiksi.
- Hienonna sileäksi massaksi tehosekoittimessa. Lisää gelatiini (liotetut), 750 g creme fraichea ja aja vielä sileäksi.
- Viilennä ja lisää 250 g creme fraichea.
- Annostele astioihin.

4 Kommenttia
Näillä, jos millä sellerikammo lähtee taatusti. Ei noin muuten sellerikammoa, mutta keittosellerikammo on kyllä ja lapsuuden jäänne. Olisiko keitossa oleva sellerikään enää pahaa, ehkä pitäisi kokeilla.
Ihanaa ja aurinkoista uutta viikkoa Heli. <3
Ihan sama täällä, keittojen selleri…hmmmm….ehkä vähän huonoja kouluruokamuistoja : )
Ihanalta kuulostava levite, juuriselleri on herkkuani 💚Kaunista alkavaa viikkoa Heli 💚
Tämä oli ihana herkku ja tätä voisi käyttää vaikka mihin : )