Tällä esiteltävällä ruoalla on tarina ja se juontaa vuoteen 2001. Tapahtumapaikkana on melkein kymmenen vuoden ajan kotikaupunkinani ollut Vaasa. Ihanan kollegani Marian perheen luona tarjolla oli erinomaista meksikolaista kasvisruokaa tuona helmikuisena iltana. Juustoenchilladas komeilee reseptin nimessä, pitihän se resepti kopsata ja näillä on ainakin kerran vuodessa herkuteltu sen jälkeenkin.
Resepti tuli vastaan, kun selasin rakasta arkistoani (kun samalla yritin konmarittaa aarteitani), eli satoja joko lehdestä repäistyjä tai kopioituja reseptejä. Onpa muuten nostalgista uppoutua noiden reseptien – osa jopa 20 vuotta vanhoja- maailmaan, ehkäpä pari hauskaa juttua jäi kokkausvuoroon.
Minulle oli virkistävää ja antoisaakin sinkkutyttönä istua juuri lapsen saaneen pariskunnan pöytään ja ihmetellä ja hieman ihastellakin perhe-elämää, olinhan juuri kotiutunut Barcelonasta ja ilmassa oli lievää sopeutumisvaikeutta Suomen talveen ja ylipäätänsä elämäntyyliin. Niinhän se vierähti pikkutunneille ilta ja seurustelu hyvän ruoan ja viinien parissa. Emäntä Maria oli kuuluisa kokeilevista resepteistään ja leipomustaidoistaan, ja erinomaiseltahan tämäkin meksikolaistyyppinen vuokaruoka maistui. Täyteläisestä kasvisruoasta, valkosipulista ja chilistä tykkäävälle täydellinen setti, jossa raejuuston tilalle voi tämän vuoden version mukaan vaihtaa muuten Mifu ruokarakeen! Siitä on tehty tämä postauksen resepti.
Tuo helmikuinen ilta kaiken iloisen ruokatykityksen sivussa alkoi paljastamaan sitten jonkin verran Suomea järisyttäviä uutisia. Nenät tekstitv:n ruudussa kiinni päivittelimme melkein aamuun asti synkkää Lahden MM-kisojen dopingvarjoa, joka laskeutui hiihtäjiemme ja koko kansakunnan maineen päälle. Kyrö oli kirosana tuosta lähtien ja vaikken mikään hirmuinen urheilufani ollutkaan, niin usko puhtaisiin urheilusuorituksiin meni tuosta hetkestä ja enpä ole tainnut yhtään kisaa sen koomin katsoa.
Alkuperäisessä ohjeessa tämä dopingenchilladasvuoka sai päällensä oliiveja, mutta omassa versiossa raikas avokado-tomaatti-korianterisalsa toi sitä uutta keveyttä ja makumaailmaa. Salsa tuli päälle vasta tarjoiltaessa, ei siis uuniin. Jos käytät oliiveja, seuraa ohjetta alla. Uunissa paistettavissa vuokaruoissa voi vähän oikoa ja käyttää valmistortilloja.
10 tortillaa TÄYTE 1 dl vihreätä chilisäilykettä ja jalopenoja 2 tlk raejuustoa tai n. 400 g Mifu ruokaraetta 4 dl kermaista juustoraastetta 1 valkosipulin lohko 1/2 tl maustesuolaa 1/2 tl mustapippuria 1/4 tl cayennepippuria KASTIKE 1 dl chilikastiketta 2 dl vettä 2 rkl öljyä 1 valkosipulinkynsi 1/2 tl maustesuolaa 1/2 tl oreganoa 2 dl kermaviiliä 1 dl kivettömiä oliiveja Hienonna chilit tai jalapenot. Sekoita kulhossa chilisilppu, raejuusto ja 2 dl juustoraastetta. Murskaa mukaan valkosipuli ja lisää mausteet. Sekoita hyvin. Levitä tortillat työlaudalle ja annostele juustoseos tortillojen päälle. Rullaa kääröiksi ja lado voideltuun uunivuokaan niin, että liitoskohta tulee vuoan pohjaa vasten. Kytke uuni lämpenemään 250 asteeseen. Mittaa kattilaan chilikastike, vesi ja öljy. Murskaa mukaan valkosipuli ja lisää mausteet. Keitä seosta ilman kantta 10 minuuttia. Lisää hieman jäähtyneeseen kastikkeeseen kermaviili ja viipaloidut oliivit. Kaada kastike vuokaa tortillojen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta ja kypsennä uunissa n. 15 minuuttia.Ainesosat:
Ohje:
With ♥ from beach house kitchen
7 Kommenttia
Kiva ohje ja koska en ole kokeillut vielä Mifua, niin annapa sille tilaisuuden ja tällä reseptillä menee se testaukseen :). Niin kohtahan ne Lahden hiihtokisat taas alkavat, saas nähdä mitä skandaaleja sieltä paljastuu. Mukavaa päivän jatkoa sinulle 🙂
Onpa hyvän kuulloinen resepti, oliiveilla tai salsassa, toimii varmasti kumminkin päin vallan mainiosti. Tää ohje on täynnä kaikkia mun suosikkimakuja 🙂
Tätä on helppo varioida aina oman mielihalun mukaan, mutta on tässä perussetti kohdillaan ja kun tarjoaa illanistujaisissa, ei kukaan kaipaa enää lihaa : )
Oh my god taas mikä herkku ja pitäisipä muuten nostalgioida ja kaivaa vanhat reseptit esiin. Tehdä vaikka kinkkupiirasta 8-luokan köksän kirjan mukaan. 🙂 Skandaalista on jo pöly laskeutunut ja tämä vanhus ei muista enää mitään, hih. Ihanaista päivää Heli <3
Hauskaa, että jotkut tapahtumat jäävät mieleen ruoan kautta…niin kuin tämäkin! Vähän niin kuin tuoksuissa : ) Ja nostalgiset retroreseptit rules!
Olihan se skandaali, vaikken pahemmin urheilua seuraakaan. Kävin tuohon aikaan paljon Lahdessa asiakkaiden luona, eipä siellä paljoa haluttu kisoista puhua….
Pitäisikin taas selata vanhoja reseptimappeja, insipiraatio tulee nykyisin netistä ja muutamasta lempparikeittokirjasta.
Vaikka tosiaan inspiraatioita tulvii päivittäin somen maailmasta, niin silti on kutkuttavaa käydä läpi vanhojakin kerättyjä reseptejä : )