KURPITSASTA ON MONEKSI #hävikkiruokaa

by Beachhousekitchen
6 Kommenttia

Elämä pian kaksi vuotta täyttävän taaperon kanssa ja syksy päiväkodin aloituksineen on ollut aika haastava kakku. Kaikkia maailman keittiöitä ja ilmiöitä syleilevä, innostusta matkoista ja tv-ohjelmista haaliva ruokaminäni on saanut väistyä hetkeksi toisaalle. Trendikkäiden ruokien ja annosten tilalle ovat tulleet perusarkiruoat, jotka valmistuvat nopeasti ja niitä voi myös perheen pienin syödä. Tämä elämänvaihe on myös kaivanut esiin sen jauhonsotkuisen leipurin ja pölyttymään päässeen yleiskoneen, sillä nyt se suoltaa sämpylää tai leipää viikoittain. Koska lapseni rakastaa vastaleivottuja vehnäsiä juustosiivulla!

kurpitsasta hävikkiruokaa

Kurpitsasta valmistui pari viikkoa sitten jääkaapissa majailleiden muiden kasvisten avustuksella maukas kookos-kasviskeitto ja päivää myöhemmin keiton jämistä kupsakat sämpylät. Kurpitsasta tein lokakuussa myös mausteisia kurpitsakreppejä, jotka olivat taaperonkin mieleen. Siksi olenkin uskaltautunut maustamaan ruokia entistä rohkeammin, sillä näköjään äidinmaidosta on mennyt sopivasti chiliä myös lapsen makuhermoihin ja hän ei vierasta eksoottisiakaan makuja.

Lapsiarkikaaokseen tuo hieman järjestystä se, että keittiön kaappipakastin on nyt järjestetty siten, että siellä on omat osionsa välipaloille ja valmiille ruoka-annoksille. Ei tarvitse mennä kauppaan kuin kerran viikossa, sillä kun sämpylöitä, keittoa, piirakoita ja vaikkapa banaaniohukaisia löytyy kerta-annoksina, niin jäävät paniikkiostamatta ne kalliit välipalapatukat tai -jogurtit.

P.S. Ja joskus turvaudutaan niihin eineksiin, ei kai niissäkään mitään pahaa silloin tällöin ole. Kalapuikkoja, pelmeneitä ja pakastepizzaa löytyy meiltäkin!

kurpitsasta

kurpitsasta

KOOKOS-KURPITSA KEITTO JA KURPITSA SÄMPYLÄT

Elämä pian kaksi vuotta täyttävän taaperon kanssa ja syksy päiväkodin aloituksineen on ollut aika haastava kakku. Kaikkia maailman keittiöitä ja ilmiöitä syleilevä, innostusta… Kasvisruokaa KURPITSASTA ON MONEKSI #hävikkiruokaa European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

KOOKOS-KURPITSAKEITTO:

n. 1- 1,2 kg kurpitsa

1 iso sipuli

2-3 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 porkkanaa

1-2 perunaa

4-5 dl kasvislientä

2 tl suolaa

1/2-1 tl cayennepippuria mustapippuria

1 prk (400 g) kookosmaitoa

1 rkl sitruunamehua

LISÄKSI paahdettuja kikherneitä ja/tai kurpitsansiemeniä, yrttejä esim. rosmariinia tai timjamia maustamatonta jogurttia.

 

KURPITSASÄMPYLÄT: n. 20 kpl

2 1/2 dl valmista kurpitsakeittoa (yllä)

2 1/2 dl nestettä (vettä, maitoa)

30 g hiivaa

1 rkl siirappia

1 dl kaurahiutaleita (tai kaurapuuron jämät)

8-9 dl sämpyläjauhoja

1/2 dl öljyä

1 tl suolaa

PINNALLE kurpitsasiemeniä (muna voiteluun)

Ohje:

Keitto: Halkaise kurpitsa ja lohko palasiksi, leikkaa kova kuoriosa pois. Kuori ja lohko sipulit pienemmiksi. Kuullota sipuleita hetki öljyssä, lisää kurpitsapalat. Lisää myös pieneksi lohkotut porkkanat ja puolitetut perunat. Jos käytät jo keitettyjä perunoita, niin lisää ne vasta loppuvaiheessa. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Anna poreilla n. 20- 25 minuuttia, kunnes kaikki kypsiä. Lisää kookosmaito ja sitruunamehu. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella ja tarkista suola. Tarjoa paahdettujen kikherneiden, siementen, yrttien ja jogurtin kera.

Sämpylät: Laita kylmä keitto ja kuuma neste kulhoon, sekoita ja tarkista että seos. n. 37-asteista. Lisää hiiva ja siirappi. Kumoa kaurahiutaleet tai puuronjämät kulhoon. Alusta käsin tai koneella, lisää jauhot desi kerrallaan. Lisää lopuksi öljy ja suola. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna kohota n. 30 minuuttia. Jaa taikina n. 20 osaan. Leivo sämpylöiksi tai kahdeksi leiväksi. Voit tehdä myös 10 sämpylää ja yhden leivän. Anna kohota vielä n. 20 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Paista 220-asteisessa uunissa n. 15-18 minuuttia.  

kurpitsasta hävikkiruokaa

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

6 Kommenttia

Tiia K 08/11/2017 - 16:45

Onpahan kutsuvan ja lämpöisen oloinen syyskeitto ja sämpylät. Varmaan ihana maku sämpylöissäkin, vivahtaako maku porkkanaan vai onko se kurpitsan maku ihan omintakeinen?

Ylihuomenna nähdään, ihanaa <3

Vastaa
Beachhousekitchen 10/11/2017 - 07:35

Kurpitsan maku on aika mieto, se tasapainottaa kuitenkin kokonaisuutta, eikä maku ole liian porkkanainen : )
Pian nähdään monenmoisten herkkujen äärellä!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 08/11/2017 - 14:14

Nam! Nämä “jämäruoat” ovat aina ihan parhaita. Meilläkin on loihdittu herkullisia ruokia silloinkin kun tuntuu, ettei kotona ole muka “mitään” syötävää.

Vastaa
Beachhousekitchen 10/11/2017 - 07:38

Totta! Silloin muuten syntyvätkin ne makuelämykset : )

Vastaa
Outi 07/11/2017 - 19:15

Kurpitsa osana kasvissosekeittoa on niin niin hyvää, nam! Hitsin hyvältä näyttää nuo sämpylätkin.
Ihanaa tiistaita sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 10/11/2017 - 07:39

Kiitos! Edullista, nopeaa ja superherkullista perusruokaa : )

Vastaa

Kommentoi