LISÄÄ KASVIKSIA RUOKAVALIOON – MELKEIN HUOMAAMATTA!

by Beachhousekitchen
6 Kommenttia

Kaupallinen yhteistyö Floran kanssa

Kasvien voimalla -projekti ja kasvispohjaisen ruokavalion noudattaminen neljän viikon ajan on saatu varsin onnistuneesti päätökseen. Miten meni? Tekikö se kipeää? Projektin päätöspäivänä en heti rynnännyt salamipizzalle tai paistanut pekonia aamupalaksi, joten ei se ollut niin vaikeaa olla ilman lihaa.

Onnistumista varmasti helpotti se, että viimeisen vuoden aikana olen vaan löytänyt ruokavalioon niin paljon muita mielenkiintoisia raaka-aineita, että lihan syönti on jäänyt luontaisestikin vähemmälle. Kasvava halu tutustua kasvisruokaan ja kehitellä sellaisia reseptejä, jotka herkullisuudessaan helposti peittoavat lihaisat versiot, on ehkä ollut alkuvuoden teema ylipäätänsä omassa keittiössäni.

Neljän viikon aikana oli helppoa olla ostamatta lihaa kotiin, mutta hieman vaikeampi kieltäytyä tarjotuista herkuista kodin ulkopuolella. Ruokabloggaaja kun saa viikoittain kutsuja eri ruokatapahtumiin, tuotelanseerauksiin tai menujen maisteluihin. Ne lihaisimmat jätin väliin ja jotenkin se vaan on niin nykypäivää, että on aina tarjolla myös se kasvisversiokin.

Projektin aikana tuli koottua omia parhaita käytäntöjä, ajatuksia ja ideoita siihen, miten niitä kasviksia saisi enemmän lisättyä omaan ruokavalioon. En varmasti ole ainoa, jolle on jäänyt kammo niistä kumipotuista, herne-maissi-paprikasekoituksista tai mauttomista ylikypsistä kasviksista kouluajoilta, joten on aika aloittaa puhtaalta pöydältä. Varsinkin nyt tuoreena vanhempana ja opettaa lapseni maistelemaan kasviksia herkullisesti valmistettuna. Lounaaksi nauttimani munakoisolasagne on ruokaa siinä missä jauhelihallinenkin!

SUMMA SUMMARUM, eli miten tästä eteenpäin? Jatkan elämääni kasvis- ja kalapainotteisena sekasyöjäfleksaajana, joka koostaa ruokavalionsa mahdollisimman monipuoliseksi sesonkien tarjonnan ja ravitsemukselliset seikat huomioiden. Olen kuluttajana kokeilunhaluinen, kiinnostunut uutuuksista ja otan huomioon niin eettisen kuin ympäristönäkökulmankin.

Tässä omat parhaimmat vinkkini kasvispainotteisemman ruokavalion koostamiseen.

HELPOT ARJEN PELASTAJAT

Tee lista omista lempiruoista ja valmista ne lihattomina – yllätys yllätys, aika monet niistä ovatkin jo kasvispohjaisia!

Pinaattiletut ovat aina maistuneet niin lapsille kuin aikuisille. Raudan lähteenä se on erinomainen ruoka ja näitä meillä tehdään harva se viikko.  Samoin tomaatti-basilika- porkkanabolognesea, joka sopii pastan tai riisin kanssa. Nämä ovat niitä helppoja ja nopeita arkiruokia, joita kannattaa tehdä isompi satsi kerralla ja pakastaa annoskippoihin.

pinaattiletut

KASVISRASVOISTA MAISTUVAA

Kasviskeittoon saa upotettua melkein mitä vaan. Kokeile yhdistelminä mm. tomaatti-basilikaa, bataatti-inkivääri-chiliä, kukkakaali-purjo-perunaa sekä porkkana-palsternakkaa. Mausteita lisäämällä ja käyttämällä nesteenä maustettuja ruokakermoja saa uusia yhdistelmiä. Suurustamista jauhoilla ei tarvita, kun soseuttaa keiton lopuksi.

kasvisruokaa

ELÄ SESONGEISSA JA NÄE MAAILMA MONIPUOLISESTI

Kokeile ennakkoluulottomasti erilaisia makuyhdistelmiä ja markkinoille tulleita tuoteuutuuksia. Kaupat ovat panostaneet vihannesosastojen esillepanoon ja sesongin parhaiden raaka-aineiden esille tuomiseen. Ne siis toimivat loistavina inspiraatioiden lähteinä. Kvinoalla ja kauden kasviksilla lastatut suippopaprikaveneet on se oma arjen kestosuosikki!

kasvisruokaa

kasvisruoka

Pinaattiletut ja kasvissosekeitto

Kaupallinen yhteistyö Floran kanssa Kasvien voimalla -projekti ja kasvispohjaisen ruokavalion noudattaminen neljän viikon ajan on saatu varsin onnistuneesti päätökseen. Miten meni? Tekikö se kipeää? Projektin… blogiyhteistyö LISÄÄ KASVIKSIA RUOKAVALIOON – MELKEIN HUOMAAMATTA! European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

KASVISSOSEKEITTO (8-10 annosta)

  • 1 iso sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl Flora Culinesse juoksevaa
  • 1 kg kasviksia (porkkanaa, palsternakkaa, bataattia, palsternakkaa, kukkakaalia. tomaatteja, purjoa, perunaa)
  • 1,5 litraa kasvislientä (vettä + kasvisfondikuutio)
  • 2, 5 dl Flora ruokakermaa
  • inkivääriä, chiliä ja/tai yrttejä
  • suolaa ja mustapippuria
  • paprikajauhetta

LISÄKSI

  • tofua, linssejä, raejuustoraetta, paahdettuja kikherneitä, pähkinöitä ja/tai siemeniä
  • yrttejä

 

PINAATTILETUT (7-8 isoa lettua tai n. 30-35 pientä)

  • 5 dl nestettä (maitoa, vichyä, kaura- tai riisimaitoa, vettä)
  • 150 g sulatettua pakastepinaattia
  • 2 munaa
  • 3 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai gluteenittomia kaurajauhoja)
  • 1/2 dl Flora Culinesse juoksevaa kasvisrasvaa
  • ripaus suolaa

 

PAPRIKAVENEET

  • 4 annosta
  • 2 suippopaprikaa
  • 2 dl valmista kypsennettyä kvinoaa
  • 1 punasipuli
  • parsakaalia/kesäkurpitsaa
  • kirsikkatomaatteja
  • 50 g fetajuustoa
  • 1 dl juustoraastetta
  • yrttejä
  • suolaa ja mustapippuria

Ohje:

KASVISSOSEKEITTO:

  1. Kuori ja pilko sipulit pieniksi. Kuullota niitä hetki isossa kattilassa.
  2. Pese, kuori ja pilko kaikki kasvikset.
  3. Lisää sipuleiden sekaan kasvisliemi ja pilkotut muut kasvikset.
  4. Lisää tässä vaiheessa myös raastettu inkivääri tai chili, jos haluat enemmän makua.
  5. Anna kiehua kypsäksi. Lisää ruokakerma, mausta suolalla ja pippurilla (ja paprikajauheella).
  6. Soseuta sauvasekoittimella. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
  7. Lisää linssit, raejuustorae tms.
  8. Lisää paahdetut kurpitsansiemenet ja/tai kikherneet, koristele yrtein.

PINAATTILETUT:

  1. Vispaa nesteeseen sulatettu ja valutettu pinaatti ja kananmunat.
  2. Lisää jauhot, suola ja rasva.
  3. Anna taikinan tekeytyä noin puolisen tuntia ennen paistamista.
  4. Tarjoa valmiit letut porkkanaraasteen ja salaatin kera.

PAPRIKAVENEET

  1. Valmista ja mausta kvinoa.
  2. Pese ja halkaise suippopaprikat pituussuunnassa.
  3. Jaa kvinoa paprikoille, lisää esikypsennetty/höyrytetty parsakaali/kesäkurpitsa sekä silputtu sipuli.
  4. Ripottele päälle murusteltua fetaa tai fetakuutioita, lisää hieman juustoraastetta.
  5. Viimeistele yrteillä, tarjoa kirsikkatomaattien ja salaatin kera.

TEE KASVIKSISTA HELPPOA JA HOUKUTTELEVAN NÄKÖISTÄ

Kun kasvikset on valmiiksi pilkottu ja kauniisti esille laitettu, houkuttelevat ne maistelemaan! Pidä suupaloiksi lohkottuja kasviksia jääkaapissa, helppo välipala on aina valmiina. Kokeile viikonlopun leffasnacksina värikäs vihanneskulho ja dippinä valkosipulilla sekä yrteillä maustettua luonnonjogurttia.

Oli oikeastaan helppo toteuttaa kasvispohjainen menu illanistujaisiin, jossa tarjolla oli mm. näitä mustapapu-kasvispurilaisia. Kasvisruoasta saa houkuttelevan näköistä ja ei näiden hampurilaisten jälkeen jäänyt nälkä!

Lähestyvä parsakausi varmasti houkuttelee kokeilemaan tätä herkullista ja värikästä kasvispizzaa!

kasvisruokaa

MUISTILISTA JATKOON!

  • Nauti päivittäin siemeniä, pähkinöitä, hedelmiä ja marjoja.
  • Kokeile marjapohjaisen smoothien sijaan vihersmoothieta, johon tulee mm. pinaattia, vihersalaattia, lehtikaalia, päärynää, limeä ja kurkkua!
  • Nauti hedelmä päivässä. Aprikooseja runsaasti sisältävä galetteen kävisi täytteeksi juuri nyt sesongissa olevan mango!
  • Mustikkamaito on loistava iltapala – nyt on pakastinten tyhjennyksen aika!
  • Kesällä mansikka-ja tomaattisesongissa maistuu kuuman sosekeiton sijaan kylmä gazpacho!
  • Päiväkodeissa ei juurikaan tarjoilla leikkeitä, vaan leivän päälle tulee rasvan lisäksi vain kasviksia mm. kurkkua, tomaattia ja salaattia. Näin voi tehdä myös kotona, lapsi innostuu ja oppii kasvisten käyttöön.
  • Tee arjesta juhlaa, ja tarjoa aamiaisleivät näin:

kasvisruokaa

P.S. Muistathan Flora- leipä kilpailun! Kasviksilla ja kasvipohjaisella levitteellä päällystetty leipä on terveellinen välipala. Jaa oma leipäsi kuva instagramissa tunnisteella #floraleipä 13.4.2017 mennessä ja voit voittaa paikan Alex Nurmen kokkikoulussa.

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

6 Kommenttia

Tiia K 17/03/2017 - 21:54

Kasvisruoka on hyvää ja taipuu moneen. Täältäkin sain taas monta loistavaa ideaa. Oma ruokavaliokin on varsin kala-ja kasvispainotteinen, harvemmin syön lihaa. Ihanaa viikonloppua ja kiitos tämän viikon parhaimmista nauruista <3

Vastaa
Beachhousekitchen 18/03/2017 - 11:28

Kiitos samoin : ) Täällä vispailen juuri pinaattilettutaikinaa, maistuu koko perheelle : )

Vastaa
Jael 17/03/2017 - 19:14

Ihania kasvisherkkuja:) Olen itse aina rakastanut kasviksia,ja täällä edelleenkin ekstaasissa tarjonnan vuoksi. Lihaa en kaipaa lainkaan,ja sitäpaitsi söin ennen vain kanaa ja kalkkunaa,eli punaisesta lihasta en tykännyt lapsenakaan,toisin kuin muut perheenjäsenet. Pinaattiletut ovat namia:)

Vastaa
Beachhousekitchen 18/03/2017 - 11:30

Teillä on siellä Israelissa upea tarjonta ja sielläkin on niin helppo olla vege! Jännä miten en ole osannut kaivata punaista lihaa ollenkaan, kanasta kyllä tykkään monipuolisena raaka-aineena. Amoksenkin herkkua ovat pinaattiletut!

Vastaa
Outi 17/03/2017 - 15:12

Ihanan näköisiä ruokia. Itsekin olen innostunut kasvissosekeitoista, aina pitää testata uusia variaatioita.
Pinaattilettuja voisinkin testata myös, kiitos siis vinkistä!
Ihanaa viikonlloppua <3

Vastaa
Beachhousekitchen 18/03/2017 - 11:31

Kiitos! Tästä kannattaa napata helpot ja herkulliset kasvisruokaohjeet, takuuvarmasti onnistuvat!

Vastaa

Kommentoi