Kaupallinen yhteistyö Flora & 40+ blogit kanssa
Leipä on läsnä ihan jokaisena päivänä. Aamulla nautin rapeakuorista maalaisleipää, lounassalaatin kanssa focacciaa ja iltateen kanssa maistuu muutama hapankorppu. Kiireessä saatan napata kahvilasta paninin tai täytetyn patongin. Jos leivon itse sämpylöitä, en muuta tarvitse sinä päivänä. Löytyypä leipälaatikosta myös chianäkkäriä, jos tuore leipä olisi talosta loppu. Leipä on siis tärkeä polttoaine ja kuitujen lähde omassa elämässäni.
Sain haasteen Floralta paljastaa suosikkileipäni ja voilà, tässä se tulee: herkullisen värinen ja lämmin halloumi-avokadoleipä kirsikkatomaateilla. Tämä jos mikä on hyvinvointiruokaa ja antaa lämmön tuntua, tuohan eksoottinen halloumi niitä makumuistoja lapsuuden ja nuoruuden ulkomaan lomareissuilta.
RAKKAITA LEIPÄMUISTOJA
Kyllä se taisi mennä niin, että leivällä kasvettiin aika pitkälle, sillä se ainakin maistui myös nirsolle lapselle. Lapsuudesta nousevat ne rakkaimmat leipään liittyvät muistot, kyllähän se mummon leivinuunissa paistama ruisleipä tai itse asiassa ne rapsakat kuoret olivat suurinta herkkua! Silloin 80-luvulla hampurilaiset tehtiin paahtoleivästä ja lämpimiä juustoleipiä paahdettiin uunissa aina sunnuntai-iltaisin. Entäs ne äidin leipomat teeleivät, perunarieskat tai sämpylät! Voi miten lämpimästi läikehtivä hyvän olon ja turvallisuuden tunne pyyhkäisee yli, kun miettii niitä yhteisiä ruokahetkiä. Ruokaan liittyvät muistot ja yhdessäruokailun haluaa myös siirtää omalle jälkikasvulle, jota jo kovin kiinnostaa tulla keittiöön katsomaan mitä äiti puuhastelee. Ja se leipä maistuu myös pikkuiselle!
Aikuisena makumaailma on avartunut matkustamisenkin vuoksi ja sitä on innostunut entistä vahvemmista mauista ja leipä saa maistua vaikka kuminalle. Makeahko saaristolaisleipä kylmäsavulohen kanssa on myös sellainen makuelämys, jonka veroista ei ole montaa.
Kasvisbuumin ansiosta leivän päälle valikoituvat yhä useammin tuoreet ja sesongissa olevat kasvikset. Avokado sisältää elimistölle tärkeitä omega-kolmosia ja pehmeitä rasvoja. Tomaatin terveysvaikutukset ovat täysin lyömättömät, antioksidantti-ihme, jota pitäisi nauttia joka aterialla. Kyproslainen halloumijuusto maistuu myös talvella ja paistinpannulla paistettuna se on melkein yhtä säväyttävää kuin kesällä grillattuna.
Oma suosikkini Flora Culinesse on juokseva margariini, jota käytän ruoanlaitossa ja leivonnassa viikoittain. Se maistuu hyvältä ja onhan se kätevässä muodossa juoksevana vaikkapa juuri pinaattilettuja tehdessä, juoksevalla Floralla paistettiin myös tähän herkkuleipään tulevat halloumisiivut.
Leipänä käytin kaura-porkkanasekaleipää, tähän voisi sopia myös rukiisempikin vaihtoehto.

Ainesosat:
4 siivua mieleistäsi leipää
1 pkt (n. 200 g) Halloumijuustoa paistamiseen
Flora Culinesse juoksevaa margariinia
1 avokado
1 rasia kirsikkatomaatteja
kourallinen salaattia esim. rukolaa
ripaus mustapippuria ja limemehua
Ohje:
- Leikkaa halloumijuusto noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Halloumiviipaleita voi liottaa hetken kylmässä vedessä, jolloin niiden suolaisuus vähenee. Kuivaa halloumisiivut, lorauta margariinia kuumalle paistipannulle ja paista halloumit kauniin kullanruskeiksi.
- Viipaloi avokado ja kirsikkatomaatit. Pirskottele avokadon päälle limemehua.
- Paista tai paahda leipäsiivut rapeiksi ja kokoa leipä: alle salaattia, sitten avokadoa ja halloumia, lopuksi valuta kirsikkatomaatin puolikkaat leipien päälle ja viimeistele mustapippurilla.
Erittäin herkullisia yksinkertaisina voileipinä tai kokoa leivät kerroksittain (kuva alla), miten mainio kasvishampurilainen – bon appetit♥ Mitä sinun suosikkileipääsi tulee?
MIKSI VALITSEN KASVIÖLJYN?
Suosin kasviöljyjä, sillä haluan tuoda enemmän sydämen ja verisuonten terveyttä lisääviä pehmeitä rasvoja ruokavaliooni. Pehmeä rasva sisältää tyydyttymätöntä rasvaa, joka auttaa myös kolesterolin alentamisessa. Kasviöljyjen monipuolinen rasvahappokoostumus (runsas omega-3 rasvahappojen osuus) myös tukee elimistön hyvinvointia ja aivojen terveyttä.
Hyvälaatuinen ja kasviperäinen rasva kohtuullisesti yhdistettynä kasvispohjaiseen ruokavalioon on oma valintani myös ilmaston vuoksi. Elintarvikkeiden tuotanto aiheuttaa jo lähes neljänneksen maailman kasvihuonekaasuista ja siksi on tärkeä tukea kestävää elintarviketuotantoa. Yksi keino on vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta, sillä esim. lihan- ja maidontuotannossa syntyy huomattavan paljon kasvihuonekaasuja suurten viljelytilavaatimusten ja metaanipäästöjen vuoksi.
Floran margariinien valmistuksessa käytetään rypsiöljyä, auringonkukkaöljyä ja/tai pellavaöljyä. Omaan ruokavalioon kuuluvat olennaisesti myös kala, erilaiset pähkinät sekä suomalaiset marjat. Sopivasti kaikkea, maku ja terveellisyys voivat kulkea käsi kädessä.
With ♥ from beach house kitchen
5 Kommenttia
Halloumijuustoa olen syönyt viimeksi kesällä. Huomenna halloumia ostamaan ja toteuttamaan tätä ihanaa leipää. Lämpimät voileivät olivat osa nuoruuttani, vaikkakin silloin muunlaisilla täytteillä. Kiitos herkullisesta ohjeesta!
No nälkähän tässä tuli! Halloumi on kyllä mahtava juusto. Välillä tulee oikein himo siihen. Täytyykin kokeilla väsätä tämmöiset leivät vaikka aamupalaksi viikonloppuna. 🙂
Nam nam, kyllä maistuis, grillattua/paistettu halloumi on vaan niin herkkuu! Ja muuten oon ihastunu tohon flora culinesseen, sitä tippa öljyn sekaan, niin eipä roiku enää rasvat pitkin lieden pintaa :).
Vau, johan on oikea herkkuleipä! ♥
Voi nam mikä herkkuleipä. Itsekin muistan saunaillan jälkeiset lämpimät voileivät varsin hyvin. Meillä myös äiti tykkäsi leipoa sämpylöitä ja minä jatkan tuota omien leipien leipomista.
Herkullista viikkoa Heli <3