Kaupallinen yhteistyö K-ruoan kanssa
Syksyn kauniissa väreissä hehkuvat kurpitsat ovat vallanneet kauppojen vihannestiskit! Satokauden nautinnot jatkuvat ja lokakuu on oikea kurpitsojen kuukausi. Halloweeniksi säästetään ne näyttävimmät yksilöt ja nyt nautitaan eri kurpitsalajikkeista monipuolisesti ruoanlaitossa. Tällä kertaa käsittelyyn pääsi ehkä miedoimman makuinen lajike, eli kotimainen talvikurpitsa. Voilà, tässä lopputulos! Mausteiset kurpitsakrepit, joiden itämainen makumaailma lämmittää varmasti syksyn puhureissa.
Kurpitsa rakastaa mausteita ja varsinkin chiliä! Hyvin maustetut, täytetyt ohukaiset ovat kasvisruokaa parhaimmillaan, kurpitsaa löytyy niin kreppien taikinasta kuin itse täytteestäkin. Vitamiinirikas kurpitsa on täyttävää ja kaloreita siinä on minimaalisen vähän. Kurpitsasta tulee tehtyä useimmiten sosekeittoa, mutta se sopii myös kokeilevampaan ruoanlaittoon sekä leivontaan, aiemmin blogissa on herkuteltu mm. kurpitsarisotolla ja focaccialla sekä täyteläisillä cannelloneilla.
Kurpitsa on hieman haastava käsiteltävä ja sen pilkkomisessa on muutama niksi tarpeen. Halkaise kurpitsa maltilla, terävä ja vahva veitsi apuna, sillä sen kuori on paksu ja veitsi ei siihen niin helposti uppoa. Paloiteltu kurpitsa kannattaa esikypsentää kuorineen. Kun sisus on kypsää, sen saa lusikalla koverrettua tarkemmin kuin että sen olisi raakana perannut.
Kurpitsan siemenet ovat oikeita hivenaine- ja vitaminipommeja, rapsuttele ne lusikalla rihmastosta. Huuhtele siemenet vedellä ja kuivaa talouspaperilla, jätä kuivumaan lautaselle. Laita sitten siemenet n. 15 minuutiksi 200-asteiseen uuniin, sivele ensin öljyllä ja ripottele päälle hieman suolaa. Cayennepippuri antaa mukavan poltteen ja uunissa paahdetuista siemenistä saa terveellisemmin snacksin vaikkapa elokuviin!
Löytyykö sinulta joku oma luottokurpitsaresepti ja mikä onkaan suosikkisi kaikista kurpitsalajikkeista?

Ainesosat:
1,2 kg talvikurpitsa
MAUSTEÖLJY KURPITSALLE
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 dl öljyä
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
1 tl chilirouhetta
1/2 tl mustapippuria
KREPPITAIKINA
1 dl valmista kurpitsapyreetä
2 dl maitoa
1 dl vichyvettä
2 dl vehnäjauhoa
3 kananmunaa
1/2 dl sulatettua rasvaa
1 tl suolaa
rasvaa paistamiseen
KURPITSATÄYTE
3 dl kurpitsapyreetä
1 murskattu valkosipuli
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl chilirouhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl juustokuminaa
1 tl hunajaa
LISÄKSI
1 prk (150 g) Pirkka creme fraiche ranskankermaa
korianteria
2 rkl paahdettuja kurpitsan siemeniä
1 sitruuna lohkoina
Ohje:
- Pese kurpitsa ja halkaise se kahtia. Lohko n. 5 x 5 cm palasiksi ja lado uunivuokaan.
- Sekoita mausteöljyn ainesosat sekaisin ja sivele kurpitsalohkot öljyllä.
- Anna paahtua 200-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.
- Kaavi kypsynyt kurpitsan liha kuorista ja surauta sauvasekoittimella pyreeksi.
- Ota 1 dl pyreetä talteen kreppitaikinaa varten ja jäähdytä se.
- KREPPITAIKINA: vatkaa kulhossa keskenään kreppitaikinan nesteet ja kananmunat.
- Lisää kurpitsapyree ja jauhot. Lisää suola ja jäähtynyt rasva. Anna taikinan turvota hetki.
- TÄYTE: laita loput pyree (n. 3 dl) kulhoon ja mausta kurpitsatäyte. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Paista taikinasta n. 10 paistinpannun kokoista kreppiä.
- Jaa täyte krepeille, taita ne kaksin- tai nelinkerroin ja pirskota päälle sitruunan mehua.
- Viimeistele korianterilla ja kurpitsan siemenillä.
- Tarjoa kreppien kanssa raikasta ranskankermaa.
With ♥ from beach house kitchen
14 Kommenttia
Kurpitsakrepit! Ovat niin syötävän hyvän näköisiä. Minä en ole paljoakaan kurpitsasta tehnyt mitään. Joskus vuosia sitten pikkelsiä. Pitäisikö parantaa tapani 🙂 Kurpitsasta näyttää olevan moneen. Kiitos ohjeesta. Mukavaa viikkoa!
Minä taas en ole koskaan pikkelöinyt kurpitsaa, ehkä pitäisi kokeilla joku päivä : ) herkullista lokakuun jatkoa saaristolaiskeittiöönne!
Ihanaa ruokaa! Pitäisi oikein opetella hyödyntämään kurpitsaa. Se on joskus kovin makea ja siksi mielestäni vähän haastava ruuanlaitossa.
Itse tykkään juuri siitä makeudesta, enemmän hankaluuksia on tuottanut se kurpitsoiden käsittely. Iso kurpitsan halkaiseminen on joskus voimaa vaativa jobi : )
Ooooh miten herkullisen näköisiä kreppejä, eipä olis tullu mun mieleen, joten huikeeta, näitä pitää saada maistaa, kurpitsat on niin hyviä, kiitos repsusta. Mukavaa päivää sateesta huolimatta 🙂
Kiitos samoin, olen tainnut mennä jo laskuista sekaisin, että onko tämä jo mones päivä kun sataa : )
Onneksi hyvä, terveellinen ja maukas ruoka auttaa pimeyteenkin!
Näitä täytyy kokeilla. Eilen juuri syötiin täytettyä Hokkaido-kurpitsaa – oli maukasta!
Hokkaido on myös maukas kurpitsalaji ja oikein kaunis kokonaisena paahdettuna!
Olen huomannut usein sanovani, että ruoka on kaunista ja niin se on kyllä nyttenkin.
Ihanaa, että saa käytettyä myös kurpitsan siemeniä tässä ruoassa. Me tykätään popsia niitä pähkinän korvikkeina miehen kanssa 🙂
Mukavaa viikkoa sinulle Heli <3
Kiitos ihanainen samoin : ) Kurpitsan siemeniä tulee lisättyä melkein kaikkeen, smoothiehin, leivontaan, salaatteihin ja menevätpä ne sellaisenaankin!
Ihanan näköistä! Kaikki kurpitsajutut onkin nyt ihania ja etenkin tuo kun valikoimaa löytyy ihan kotimaisista kurpitsoista lähtien! Ei osaa oikeastaan edes valita mitä kurpitsoja sitä sitten ottaisi kaupasta mukaansa 😀
Kurpitsatäyte krepeissä kuulostaa kyllä niin ihanalta että täytyy varmasti kokeilla!
Nyt ole tänä syksynä suosinut noita kotimaisia kurpitsoita, tämä täytehähän toki onnistuu muistakin lajeista!
Oh my God mitkä ihanat lettuset, näissä on pakko olla sellainen herkullinen kurpitsan makea makuvivahde. Tuli ihan hirmuinen nälkä nyt, kun kotona ei ole oikein mitään! Ihanaa viikkoa Heli ja tämä resepti oli oikea sellainen kutkuttavan lämpöisen kutsuva syysruoka.
Ja vieläpä kasvisruokaa, ei tähän miesväki edes lihaa kaivannutkaan : )