MONIPUOLINEN KASVIS RUOKAKIRJA INNOSTAA LIHANSYÖJÄNKIN!

by Beachhousekitchen

Vuosi 2017 tullaan muistamaan kasvisruoan lopullisena breikkausvuotena ja tietysti monesta upeasta kasvisruokakirjasta! Yksi niistä kauneimmista ja kokkaamaan houkuttelevimmista on ehdottomasti juuri julkaistu Hanna Hurtan KASVIS ruokakirja. Hanna on suositun ja jo kymmenen vuotta lukijoita ilahduttaneen Hanna Soppa -ruokablogin kirjoittaja, valokuvaaja, ruoka-alan ammattilainen ja nerokas reseptien kehittelijä.

Hannan Soppa – blogia olen jo vuosia seurannut ja varsinkin nyt, kun itselläkin on taaperoikäinen lapsi, niin Hannan vinkit lasten ruokailuun ja lapsiperheelle sopivat reseptit kiinnostavat erityisesti. Hannan blogissa on parin viime vuoden sisällä tapahtunut vaiheittainen muutos kasvis- ja vegaanisen ruoan suuntaan ja kirjan nimeksi melkein oli tulla Vahingossa kasvissyöjäksi. Puolivahingossa itsekin huomaan nauttivani kasvisruokia monta päivääkin putkeen ja korvaavani yhä useammin lihat mm. uusilla kasvisproteiinivalmisteilla. Vaikka lihaa vielä syönkin, voin paremmin, kun lautasella on monipuolista, maukasta ja ravintorikasta kasvisruokaa. Kasvisruoka voi todella viedä mennessään myös sekasyöjän ja kun tätä kirjaa selailee, niin eipä heti kaipaa grillipihviä.

Kasvis ruokakirja

KENELLE?

Kirjaa voi suositella kenelle tahansa, joka haluaa lisää toimivia kasvisruokareseptejä jokapäiväiseen ruoanlaittoon. Näissä ohjeissa kasvisruoka ei ole lisuke, vaan se on aidon rehdisti, värikkäästi ja maistuvasti se pääelementti. Kirjaa suosittelen myös niille, jotka haluavat päästä eroon omista kasvisruokakammoistaan. Itse olen joutunut opettelemaan kasvisten syönnin vasta aikuisiällä, sillä kouluruoan kauhistukset, eli pakasteherneet ja se hemapa, kumiperunat, lötköt ja keitinveteen hukutetut kasvikset ja kesäkeitto olivat minulle synonyymi kasvisruoalle aivan liian monta vuotta, seurasivat minua painajaisissa ja joille sanoin nieleskellen, yökkäillen ja päätä puistellen kiitos EI.

Siksi uskallan julistaa, että tämä kirja aivan varmasti toimii innoittajana ja käännyttäjänä monelle, erittäin herkullisena sellaisena, sillä kun avaa vaikkapa kirjan Katuruokaa -osion, niin tahtoo kokeilla ihan jokaista reseptiä! Mustapapuenchilladas, bataatti-avokado-sandwich, hummuswrapit, kukkakaalitacot, BBQ-burger punajuuri-falafelpihvillä – eihän tätä kestä, mitä näistä tänään laitettaisiin 😆

KASVIS ruokakirjan vahvuus on myös se, että reseptit ovat helposti muunnettavissa vegaaniseen ruokavalioon, eivätkä ne sisällä gluteenia tai valkoista sokeria. Kirjasta löytyy niitä nopeasti valmistuvia reseptejä arkiruokailuun kuin myös viikonlopun brunssi- tai juhlapöytään hieman monimutkaisempiakin ohjeita. Kirjan kuvat aiheuttavat voimakasta syljen eritystä, nälän kurnimista vatsan pohjassa ja samalla myös ihastelua. Taidokasta ja silmiäkin hyväilevää.

JULKKARIT KASVISHERKUIN

KASVIS ruokakirjan julkkareissa Hannan perheen kodissa oli tietysti tarjolla kauden kasviksia ja monta kirjan resepteillä toteutettua herkullista ruokaa. Kokonaisena paahdettua kukkakaalia tahinikuorrutteella, valkopapuhummusplatter tofuhalloumilla, gado gado -salaattia maapähkinävoikastikkella ja aivan taivaallisen hyvää linssipestoa. Jälkiruokana mustapapubrownieita!

Kasvis ruokakirja

Kasvis ruokakirja

MITÄ TESTASIN KOTIKEITTIÖSSÄ?

Kun avasin kirjan ensimmäistä kertaa, niin sieltä heti valikoitui täysin maidoton lehtikaalicaesar-salaatin ohje, jossa on käytetty todella mielenkiintoista ja maukasta ravintohiivaa (tunnetaan myös oluthiivahiutaleiden nimellä) parmesaanin sijaan. Tavallisella parmesaanilla tehdyn version tästä salaatista teki 52 weeks of deliciousness – blogin Anne. Ravintohiivaan sain ensimmäisen kosketuksen reilu vuosi sitten Jalotofun tilaisuudessa, jossa lehtikaali oli pehmitetty ja maustettu kastikkeella, jossa oli käytetty juuri ravintohiivaa.

Kasvis ruokakirja

Puhdas+ ravintohiiva on yksi markkinoiden parhaimpia laadultaan ja tulee reilunkokoisessa pussissa, ei ihan heti lopu. Maitoallergisille ja myös vegaaneille vierailleni ajattelin kokeilla ravintohiivaa risotossa sakeuttavana ja kermaistavana elementtinä tavallisen parmesaanin sijaan. B-vitamiinipitoinen ravintohiiva antaa mukavan pähkinäisen ja jopa juustoisen maun – loistotuote, kannattaa ehdottomasti tutustua.

Kasvis ruokakirja

Kasvis ruokakirja

LEHTIKAALICAESAR

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

300 g lehtikaalia

 

Tahini-caesarkastike

3/4 dl tahinia

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 rkl oliiviöljyä

2 sitruunan mehu

1-2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

suolaa

mustapippuria

vettä kastikkeen ohennukseen

 

Rapeat kikherneet:

2 1/2 dl kypsiä, valutettuja kikherneitä (n. 175 g)

2 tl öljyä

3/4 tl paprikajauhetta

3/4 tl jauhettua kuminaa

1/2 tl suolaa

mustapippuria

 

Auringonkukansiemen-parmesaani:

1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä

1 dl ravintohiivahiutaleita

1/2 tl suolaa

1/2 tl savupaprikajauhetta

Ohje:

  1. Tee ensi kastike: mittaa kaikki tahini-caesarkastikkeen ainesosat kulhoon ja aja sauvasekoittimella sileäksi. Ohenna parilla ruokalusikallisella vettä.
  2. Valmistele kikherneet: sekoita kikherneisiin öljy ja mausteet. Llevitä kikherneet uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 200 asteessa 30 minuuttia. Sekoita puolessa välissä.  Anna jäähtyä.
  3. Tee auringonkukansiemen-parmesaani: paahda siemenet kuivalla pannulla ja anna jäähtyä. Mittaa ainekset kulhoon ja surauttele sauvasekoittimella murumaiseksi.
  4. Kokoa salaatti: Irrota lehtikaalin lehdistä lehtiruodit ja suikaloi lehdet veitsellä tai repimällä. Sekoita kastike lehtikaalin joukkoon käsin puristelemalla, jotta lehtikaali hieman pehmenee. Siirrä lehtikaali tarjoiluastiaan ja lisää päälle auringonkukansiemen-parmesaania ja rapeita kikherneitä.

 

Kasvis ruokakirja

Kasvis ruokakirja

KASVIS ruokakirjaa (löytyy kirjakaupoista ja Adlibris-verkkokaupasta) ja sen reseptejä ovat myös testailleet seuraavat blogit & kollegat. Aika herkkuja! Onnea vielä kerran Hanna & iso peukku tälle kirjalle ♥

52 weeks of Deliciousness ja lehtikaali-Caesar

Chocochili ja bataatti-makaronilaatikko

Kananpoikien Bistro ja se BBQ-burgeri

Kokit ja potit indonesialaisissa tunnelmissa

Ruoka-alkemistin kasviskeitto ja thai-marinoitu tofu

Sillä Sipulin munakoisopyörykät

Sweet Food O’Mine ja polentapaistos

Tiskivuoren emäntä ja julkkareiden herkut

Viimeistä murua myöten ja Gado Gado

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

12 Kommenttia

Tiia K 19/10/2017 - 09:17

Ihana Hanna, kirja vaikuttaa todella herkulliselta ja kasvisruokailu ei todellakaan ole tylsää. Kaunista päivää Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 19/10/2017 - 22:38

Ruokakirjoille ja hyville sellaisille on aina sijansa, vaikka tuleekin googlailtua paljon reseptejä myös netistä : )

Vastaa
Jael 18/10/2017 - 11:58

Ihanat kuvat, ja hienoa että kasvikset ovat niin hyvin tänä vuonna lyöneet läpi Suomessakin,jossa niiden kasvatus on haastavempaa ilmastoin vuoksi. Hannan kirjasta takuulla löytyy ihania ohjeita:)

Vastaa
Jael 18/10/2017 - 12:00

Ihanat kuvat, ja hienoa että kasvikset ovat niin hyvin tänä vuonna lyöneet läpi Suomessakin,jossa niiden kasvatus on haastavempaa ilmastoin vuoksi. Hannan kirjasta takuulla löytyy ihania ohjeita:) Ravintohiivahiutaleita olen käyttänyt vuosia;sitä on aina kaapissani,ja jopa koiranikin rakastaa sitä:)

Vastaa
Beachhousekitchen 19/10/2017 - 22:42

Aivan, onneksi sesonkiajattelu on voimakkaasti läsnä ja kaupatkin panostavat aina sesonkikalenterin mukaisiin esillepanoihin! Meillä kissat ovat kiinnostuneita ravintohiivasta, joku jännä tuoksu siinä on, joka eläimiinkin kolahtaa!

Vastaa
Outi 17/10/2017 - 17:51

Jos kasvisruoka on hyvin valmistettu ja erityisesti maustettu, ei tällainen lihansyöjäkään sitä lihaa kyllä osaa kaivata.
Ihanaa tiistaita Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 19/10/2017 - 22:43

Kotona olen saanut kyllä puolison yllätettyä aika hyvin tarjoamalla niin maukkaita kasviselämyksiä, ettei ole jäänyt nälkä..; )

Vastaa
Sari 17/10/2017 - 17:08

Kaunis kirja ja sopii taatusti joka keittiöön vaikka ei kasvissyöjä olisikaan.

Vastaa
Beachhousekitchen 19/10/2017 - 22:44

Juu, erityisesti suosittelen tätä vannoutuneille lihansyöjille, saattaa mieli muuttua…; )

Vastaa
Hanna / Hannan soppa 17/10/2017 - 15:39

Voi mikä postaus, kiitos Heli-Hannele <3

Vastaa
Beachhousekitchen 19/10/2017 - 22:45

Loistavasta kirjasta löytyy joka sivulta testattavaa ja helppohan siitä on kirjoittaa : )

Vastaa
Sari 17/10/2017 - 14:41

Wow, mikä kirja, tämähän olisi saatava myös meille. Herkullisen kuuloisia ruokia, nam! Tuo ravintohiiva ihan uusi juttu mulle, sitähän pitää lähteä metsästämään. Kiitos kivasta ja valaisevasta postauksesta sekä kauniista kuvista <3.

Vastaa

Kommentoi