NAM MIKÄ LINSSIMUHENNOS, VOIKO TÄMÄ OLLA KOULURUOKAA?

by Beachhousekitchen

Pääsin maistelemaan tämän päivän kouluruokaa Kirkkonummi-päivien yhteydessä järjestetyillä kouluruokamessuilla elokuun lopussa. Ei kuulosta ihan heti ihastushuutoja herättävältä, mutta kun oli kerran mahdollisuus testata ja kenties samalla päästä yli niiden ankeiden koulumuistojen, joissa ruoka oli siinä pahiksen roolissa, niin astelin rohkeasti yläasteen ruokalaan. Se, että joutui syömään (tai pakotettiin) jokaisen murun, mitä opettaja 80-luvun ala-asteen oppilaan lautaselle laittoi, aiheutti sen että olin käytännössä syömättä koko kouluajan. Herkkä foodien sieluni sai kolauksen jota on paikkailtu vasta aikuisiällä, sillä mauttomat einespöperöt eivät vaan suostuneet kulkemaan läpi suun makuhermojeni sekä ruokatorveni. Siitä varmasti johtaa ruokamottoni: “elämä on liian lyhyt syödä huonoa tai pahanmakuista ruokaa”.

En siis odottanut paljoa, mutta yllätyin kouluruoan laadusta niin paljon, että olihan heti jäljiteltävä tarjolla ollutta erittäin maukasta ja ravitsevaa linssimuhennosta ja tehtävä siitä toisinto kotikeittiössä. Tomaattipohjaisen kasvisruoan pääosissa olivat vihreät linssit, porkkanat ja fetajuusto. Käytin itse Beluga-linssejä ja nekin sopivat oikein hyvin proteiinilisäksi tähän täyteläiseen muhennokseen. Resepti alla on aika lähelle sitä koulussa tarjottua versiota, erittäin hyvää kasvisruokaa ja aika nopeasti valmistuva, eli yksi arjen pelastaja tässä kotikeittiöihin!

linssimuhennos

Oman lapsen kohdalla olin jo ehtinyt huolestumaan etukäteen sitä, että saisiko hän tarpeeksi laadukasta ravintoa koulussa. Varsinkin kun on lukenut kuinka pienellä euromäärällä yhden annoksen tulee kouluissa valmistua. Nyt voin hieman huoahtaa helpotuksesta ja olla aika luottavaisin mielin, kyllä minä tätä muhennosta, lisukkeena ollutta laadukasta salaattia mangokastikkeella sekä tuoretta leipää mielelläni söisin. Kouluruokamessuilla oli tarjolla myös todella mureaa koulujen viikkolistalta löytyvää possunposkea, erinomaista sekin! Ei tuollaisia herkkuja ollut tarjolla kouluruokalassa silloin kun olin itse nuori.

Ei tule ihan joka viikko vastaan raaka-ainetta, jota en olisi koskaan maistellut tai tehnyt, mutta nyt vasta löysin helmiscouscousin! Tavallisesta ‘kuskusista’ nämä durumvehnäsuurimot eroavat siinä, että ne on keitettävä kypsiksi, eivät siis turpoa seisoessaan kuumassa nesteessä kuten tavallinen pienirakeinen couscous. Suutuntuma on todella miellyttävä, hieman makaronimainen, pastan ystävälle oikein mieluinen. Näitä tulee löytymään kuivakaapista jatkossakin! Oli siis täydellinen lisuke tälle linssimuhennokselle.

Onko sinulla minkälaiset muistot kouluruoasta?

linssimuhennos

linssimuhennos

Linssimuhennos fetajuustolla

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

LINSSIMUHENNOS

2 - 3 dl kypsiä linssejä (esim. Beluga tai vihreä linssi)

1 iso sipuli

2-3 valkosipulinkynttä

2 dl porkkanaraastetta

1 dl kirsikkatomaatteja

2 rkl öljyä

800 g laadukasta tomaattimurskaa (esim. Mutti)

3 dl kasvislientä

1 dl silputtua basilikaa

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 tl mustapippuria (1 tl chilijauhetta)

200 g fetajuustoa

LISÄKSI

250 g helmicouscosia

Ohje:

  1. Valmista linssit pakkauksen ohjeen mukaan.  Arkena kannattaa käyttää esim. pikalinssejä, jotka on on esikäsitelty ja kypsyvät 10 minuutissa.
  2. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä öljyssä. Lisää joukkoon porkkaraaste ja kirsikkatomaatit.
  4. Lisää tomaattimurska, kasvisliemi, linssit sekä mausteet.
  5. Hauduta noin 15-20 minuuttia.
  6. Valmista helmicouscous pakkauksen ohjeen mukaan keittämällä suurimoita n. 11 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois.
  7. Ripottele fetajuusto valmiin muhennoksen päälle ja tarjoa muhennos helmicouscosin kanssa.

linssimuhennos

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Glotter-Bäckerin 29/08/2018 - 10:51

Mun muistot on hyvät! Eniten on ikävä jäänyt sitä huikean hyväksi haudutettua ohrapuuroa mehukeiton kera.

Enemmänkin koin kolauksen yliopistoon mennessä, kun yhtäkkiä lautasella ei ollutkaan enää terveellistä ruokaa, jossa ravintoaineet on sinulle mietitty. Joutuikin itse valitsemaan, onko burgeri hyvä lounas vai pitäisikö sittenkin ottaa keittoa.

Kasvisruoan taso on ONNEKSI noussut hurjasti niin koulu-, opiskelija-, kuin työpaikkaruokaloissakin.

Vastaa
Beachhousekitchen 03/09/2018 - 11:09

Olin niin yllättynyt miten hyvää ruokaa kouluissa tarjotaan tänä päivänä, erityisesti panostus kasvisruokaan on monen peukutuksen arvoista!

Vastaa
Tiia K 12/09/2017 - 07:46

Mielenkiintoista ja kehityksen pitäisikin mennä siihen suuntaa, että lapset koulussa maistelisivat mahdollisimman erilaisia makuja. Budjettikysymyskin toki on. Mutta varmasti kouluruoka on muuttunut omasta lapsuudesta paljonkin.

Herkullinen resepti, maistuisi kyllä tälle elämän koululaiselle.

Ihanaa sateista tiistaita Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 17/09/2017 - 09:23

Itsekin toivon, että ne inhokkiruoat korvattaisiin uusilla ja maukkailla mauilla, suunta ainakin oikea ja kasvisruokiin on panostettu!

Vastaa
Outi Krimou 11/09/2017 - 23:22

Kouluiältä on muutama ruokatrauma jäänyt. Minähän syön kouluruokaa ainakin sen 3 kertaa viikossa. Välillä on tosi hyvää ja välillä ei niin hyvää ruokaa, mutta aina se on syötävää kuitenkin.

Vastaa
Beachhousekitchen 17/09/2017 - 09:29

Kyllä sillä vatsan täyteen saa ja pääosin varmasti hyvälaatuista : )

Vastaa
Tuuli-Lumo Lifestyle 11/09/2017 - 23:17

Mieleenpainuvimmat kouluruokamuistor ovat kyllä melkoisen huonoja,a ei lainkaan tällaista.Myöhemmissä oppilaitoksissa ruoka oli toisaalta todella hyvää.

Vastaa
Beachhousekitchen 17/09/2017 - 09:29

Ihan varmasti suunta on koko ajan parempaan ja omat traumat jäävät unholaan…

Vastaa

Kommentoi