PARASTA KASVISRUOKAA: MUSTAPAPU-KASVISPULLAT

by Beachhousekitchen
31 Kommenttia

Kaupallinen yhteistyö Floran kanssa

Helmikuun puolessa välissä alkanut kasvispainotteisen ruoan projekti on haastanut miettimään mahdollisimman herkullisia ja monipuolisia kasvisruokia. Paljon on tullut käytettyä lihankorvikkeita kuten härkistä ja nyhtökauraa, mutta haastavinta on ollut saada lisättyä niitä luonnon omia kasvatteja jokapäiväiseen syömiseen. Tällä hetkellä parasta kasvisruokaa omassa keittiössä ovat erilaiset pullat, pihvit ja letut, joihin kasviksia saa upotettua raasteina lähes huomaamatta. Koekeittiöstä valmistui siis mustapapua ja erilaisia kasviksia sisältäviä meheviä kasvispullia, voilà!

Proteiinipitoinen ja flavonoideja runsaasti sisältävä mustapapu edistää aivojen ja sydämen hyvinvointia. Mustapapuja saa valmiiksi käsiteltyinä ja keitettyinä, jolloin niitä on nopeaa käyttää ruoanvalmistukseen. En tiedä, onko maussa juurikaan eroa, valmiissa tuotteissa liemi saattaa sisältää runsaasti suolaa, joten pienten lasten suuhun sopivamman saa itse valmistamalla.

parasta kasviksista

Tein siis pitkän kaavan mukaan liottamalla ja keittämällä mustapavut itse. Taikinamassaan lisäsin puolet raastettua kesäkurpitsaa, porkkanaa ja palsternakkaa. Taikina voi hyvinkin maustua jääkaapissa yön yli. Varaa vesikulho viereen, kun muotoilet pullat, kostutetuin sormin taikinasta tulee helpommin käsiteltävä ja pullista kauniin pyöreät. Pullat voi paistaa uunissa, mutta paistopinnan ja enemmän makua niihin saa kuitenkin paistinpannulla juoksevalla Floralla paistettuina!

Reilusta taikinasta saa pari pellillistä, tein puolet pullina ja puolet pihveinä. Kasvispullat upotin laadukkaaseen tomaattikastikkeeseen (ei enää kannata liikoja hauduttaa, sillä pullat hajoavat helposti) ja tarjoilin pinaattisen litteän fettucine-pastan kanssa. Taikinasta tehdyt pihvit sopivat hampurilaisiin sekä kvinoan tai kuskusin kylkeen.

parasta kasviksista

parasta kasvisruokaa

Kasvispullat

Kaupallinen yhteistyö Floran kanssa Helmikuun puolessa välissä alkanut kasvispainotteisen ruoan projekti on haastanut miettimään mahdollisimman herkullisia ja monipuolisia kasvisruokia. Paljon on tullut käytettyä lihankorvikkeita kuten… Kasvisruokaa PARASTA KASVISRUOKAA: MUSTAPAPU-KASVISPULLAT European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

500 g mustapapuja

1 kesäkurpitsa (400 g)

2 isoa porkkanaa

1 palsternakka

1 dl ruokakermaa (esim. Flora 7%)

1/2 dl korppujauhoja

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 rkl Flora juoksevaa

1 1/2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl savupaprikajauhetta

1 prk tomaattipyreetä (70 g)

1 kananmuna

 

PASTAKASTIKKEESEEN

korkealaatuista tomaattimurskaa (esim. Muttin kirsikkatomaattikastike)

parmesaania

yrttejä esim. persiljaa ja basilikaa

 

HAMPURILAISIIN

hampurilaissämpylöitä

salaattia, tomaattia ja sipulia

cheddarjuustoa

majoneesia

Ohje:

  1. Valmista/liota mustapavut ohjeen mukaan. Jos käytät ei-kypsennettyjä, varaudu liottamaan niitä yön yli ja keittämään sen jälkeen 20-30 minuuttia.
  2. Laita korppujauhot turpoamaan ruokakermaan. Sekoita joukkoon suola, mustapippuri ja savupaprika.
  3. Hienonna sipulit ja kuullota niitä rasvassa. Jäähdytä hetki.
  4. Sekoita sipuliseos sekä tomaattipyree korppujauho-maustemassaan.
  5. Yhdistä mustapavut ja sipuli-korppujauhoseos. Aja sauvasekoittimella hienommaksi.
  6. Pese ja kuori porkkanat ja palsternakka. Raasta ne samoin kuin pesty kesäkurpitsa.
  7. Lisää kasvisraasteet mustapapumassaan. Anna maustua kylmässä.
  8. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin pullia ja/tai pihvejä.
  9. Paista leivinpaperin päällä 225-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia tai pannulla varovasti käännellen.
  10. Nauti sellaisenaan, pastakastikkeessa tai hampurilaisissa.

parasta kasviksista

Mustapapupullat ja -pihvit sopivat myös pakastettaviksi. Näin herkullisen hampurilaisen pihveistä tein eilen (kuva alla). Ihan satavarmasti maistuu koko pöytäseurueelle, eikä tarvitse erikseen tehdä lihaversiota. Monikäyttöisestä taikinasta ja valmiista pullista tai pihveistä ei hävikkiä jää, edullista, täyttävää & superherkullista!

parasta kasviksista

P.S. Kasvien voimalla – tiimin vetäjän Alex Nurmen herkullisen kasvis-shaksukan ohjeen löydät täältä. Käy seuraamassa myös Mamma rimpuilee – blogin kasvisruokataivalta. Ensi viikolla luvassa naistenpäivän kunniaksi ihana leivonnainen, hienoa maaliskuuta!

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

31 Kommenttia

LISÄÄ KASVIKSIA RUOKAVALIOON - MELKEIN HUOMAAMATTA! | Beach house kitchen 17/03/2017 - 10:59

[…] helppo toteuttaa kasvispohjainen menu illanistujaisiin, jossa tarjolla oli mm. näitä mustapapu-kasvispurilaisia. Kasvisruoasta saa houkuttelevan näköistä ja ei näiden hampurilaisten jälkeen jäänyt […]

Vastaa
Sirkku 10/03/2017 - 15:16

Käytän itse tosi paljon papuja ja linssejä, mutta harvemmin teen niistä pihvejä tai pullia. Tämä näyttää superhyvältä 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 13/03/2017 - 14:10

Suosittelen kokeilemaan, tässä reseptissä toimivat loistavasti : )

Vastaa
Lotta / Syötävän hyvä 10/03/2017 - 15:09

Olitpa ahkera kun jaksoit itse liottaa ja keittää pavut, minä en jaksa ikinä vaikka papuja paljon käytänkin! 😀 Kaupan valmiiksi keitettyihin olen tyytynyt ja ne on ihan ok kunhan vaan huuhtelee ennen käyttöä.

Vastaa
Beachhousekitchen 13/03/2017 - 14:11

Halusin vähän testata, onko eroa maussa…ehkei juurikaan ollut. Arjessa siis helppoa turvautua noihin esikypsennettyihn!

Vastaa
Mari 09/03/2017 - 09:04

Kauniita kuvia <3

Vastaa
Beachhousekitchen 09/03/2017 - 17:05

Voi kiitos, pikaista paranemista sinne : )

Vastaa
Nanna 06/03/2017 - 11:38

Sattuipa, että täälläkin tehtiin just mustapapuhampurilaisia viime viikolla. Sattui myös niin, että tuli pimeä, enkä kerinny kuvata. Siis kuinka noin voi sattua? Eikä se muutenkaan ollu ihan noin julmetun hyvän näköinen kuin tuo sun omas.

Mutta siinä oli höysteenä murskattua avokadoa ja se muuten menee ehkä kyllä tuon majon ohi. Muuta en vaihtais! 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 06/03/2017 - 16:25

No vautsi! Tosiaan tuosta mustapavusta tehdyt piffit ovat hieman haastavia kuvauksellisilta ominaisuuksiltansa ja varsinkin illalla tehdyt …; )

Vastaa
peggy thomas 05/03/2017 - 21:12

Ihana resepti, I love <3

Vastaa
Beachhousekitchen 06/03/2017 - 16:27

Kiitos, oli kyllä onnistunut makumaailma : )

Vastaa
Minni / kokeileva keittiöni 05/03/2017 - 16:27

Noooou! Just tänään hypistelin kaupassa mustapapuja, mutta jätin sinne kun en tiennyt, mitä niistä vois tehdä.

Vastaa
Beachhousekitchen 06/03/2017 - 16:28

Tästä siis talteen resepti : ) Mustapavut kyllä maistuivat omassa keittiössä!

Vastaa
Kermaruusu 05/03/2017 - 15:05

Mustapavut ovat ihan “uusi juttu” minulle, en ole koskaan käyttänyt niitä missään. Ehkä täytyisi joskus rohjeta kokeilla. 😉 Hyvältä ainakin näyttävät nämä.

Vastaa
Beachhousekitchen 06/03/2017 - 16:29

Kannustan ehdottomasti kokeilemaan, olin yllättynyt maukkaudesta ja täyttävyydestä!

Vastaa
Alisa, Suusta suuhun 05/03/2017 - 10:26

Ihan mieletön tuo burgerikuva! Mustapavut ovat kyllä käteviä juurikin näihin tarkoituksiin.

Vastaa
Beachhousekitchen 06/03/2017 - 16:41

Sano älä muuta, ihan huippu lihankorvike : )

Vastaa
vuocho 04/03/2017 - 13:39

Nam. Pitää oikeasti ruveta testailemaan erilaisten kasvispullien ja -pihvien tekoa. Harmillisesti ne vain tuntuvat vievän jonkin verran aikaa ja viimeksimainittu on ollut se puuttuva resurssi tällä viikolla.

Vastaa
Beachhousekitchen 06/03/2017 - 16:43

Juuri siksi kannattaa tehdä isompi satsi, niin riittää moniin eri juttuihin. Tässä olisi voinut oikaista käyttämällä jo valmiiksi keitettyjä ja käsiteltyjä mustapapuja!

Vastaa
Sari 03/03/2017 - 13:02

Mustapapapuja en ole vielä testannutkaan, nam miten herkulliselta nuo pullat ja pihvit näyttävät, tätä on pakko testata. Mukavaa viikonloppua 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 04/03/2017 - 08:45

Mustapapu oli itselle uusi tuttavuus – ehdottomasti käytän jatkossakin. Mitä ihaninta viikonloppua myös sinulle : )

Vastaa
NelliL 03/03/2017 - 10:34

Näyttää hyvälle 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 04/03/2017 - 08:46

Kiitos – tästä setistä riittää varioitavaa koko viikonlopulle : )

Vastaa
Jenni 03/03/2017 - 10:17

Mustapavut on kyllä tosi käteviä ja hyvänmakuisia!
Se onkin hassua kun papuja ei tuu niin kovin usein itse lioteltua ja keitettyä, vaikka se olisi se kaikkein halvin tapa niitä tehdä.
Tosi kiva idea lisätä pullataikinaan raastettuja kasviksia. Mä oon yleensä vain soseuttanut kasvikset papujen ohessa sauvasekoittimella, mutta pitääpä kokeilla enskerralla raastetta, tulee varmasti kiva rakennekin.

Vastaa
Beachhousekitchen 04/03/2017 - 09:13

Puolet ja puolet toimi hyvin tässä, täytyy kokeilla muillakin pavuilla : )

Vastaa
Minna -Ku ite tekee 03/03/2017 - 10:12

Näyttää herkulliselta! Mä en ole hirveästi tehnyt kasvispullia, paitsi falafeleja, pitäiskin kokeilla 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 04/03/2017 - 09:15

Näistä hieman tulivat falafelit mieleen, Niitäkin vois taas tehdä & pitaleipiä : )

Vastaa
Lady of The Mess 02/03/2017 - 15:46

Kiitos taas – nuo mustapapupihvit saattavat pelastaa taas yhden ekopaastopäivän – jopa isäntä tulee kylläiseksi;) Pitää vaan löytää korppujauhot – tai tehdä itse ruisleivästä – jotka korvaavat vaalean viljan.
Näitä kasvisruokareseptejä, jotka sen raavaankin miehen saavat kylläiseksi, ei koskaan liikaa ole!

Vastaa
Beachhousekitchen 04/03/2017 - 09:16

Voiko ekopaastolla syödä kaurarouhetta? Se voisi toimia korppujauhojen korvikkeena tässä reseptissä!

Vastaa
Tiia K 02/03/2017 - 12:45

Rakastan papuja eli aivan mahtava resepti. Papujen syönnin jälkeen mua ei vaan voi päästää vuorokauteen ihmisten ilmoille, kaasupäästöt you know. 😉

Papuisaa päivää ihanuus <3

Vastaa
Beachhousekitchen 02/03/2017 - 12:52

Kiitos <3

Harmi nuo papujen mahdolliset sivuvaikutukset - itse en ole huomannut mitään, auttaneeko se, että papuja on tässä reseptissä fifty-fifty kasvisten kanssa...?

Vastaa

Kommentoi