Kaupallinen yhteistyö Floran kanssa
Helmikuun puolessa välissä alkanut kasvispainotteisen ruoan projekti on haastanut miettimään mahdollisimman herkullisia ja monipuolisia kasvisruokia. Paljon on tullut käytettyä lihankorvikkeita kuten härkistä ja nyhtökauraa, mutta haastavinta on ollut saada lisättyä niitä luonnon omia kasvatteja jokapäiväiseen syömiseen. Tällä hetkellä parasta kasvisruokaa omassa keittiössä ovat erilaiset pullat, pihvit ja letut, joihin kasviksia saa upotettua raasteina lähes huomaamatta. Koekeittiöstä valmistui siis mustapapua ja erilaisia kasviksia sisältäviä meheviä kasvispullia, voilà!
Proteiinipitoinen ja flavonoideja runsaasti sisältävä mustapapu edistää aivojen ja sydämen hyvinvointia. Mustapapuja saa valmiiksi käsiteltyinä ja keitettyinä, jolloin niitä on nopeaa käyttää ruoanvalmistukseen. En tiedä, onko maussa juurikaan eroa, valmiissa tuotteissa liemi saattaa sisältää runsaasti suolaa, joten pienten lasten suuhun sopivamman saa itse valmistamalla.
Tein siis pitkän kaavan mukaan liottamalla ja keittämällä mustapavut itse. Taikinamassaan lisäsin puolet raastettua kesäkurpitsaa, porkkanaa ja palsternakkaa. Taikina voi hyvinkin maustua jääkaapissa yön yli. Varaa vesikulho viereen, kun muotoilet pullat, kostutetuin sormin taikinasta tulee helpommin käsiteltävä ja pullista kauniin pyöreät. Pullat voi paistaa uunissa, mutta paistopinnan ja enemmän makua niihin saa kuitenkin paistinpannulla juoksevalla Floralla paistettuina!
Reilusta taikinasta saa pari pellillistä, tein puolet pullina ja puolet pihveinä. Kasvispullat upotin laadukkaaseen tomaattikastikkeeseen (ei enää kannata liikoja hauduttaa, sillä pullat hajoavat helposti) ja tarjoilin pinaattisen litteän fettucine-pastan kanssa. Taikinasta tehdyt pihvit sopivat hampurilaisiin sekä kvinoan tai kuskusin kylkeen.
500 g mustapapuja 1 kesäkurpitsa (400 g) 2 isoa porkkanaa 1 palsternakka 1 dl ruokakermaa (esim. Flora 7%) 1/2 dl korppujauhoja 1 sipuli 3 valkosipulinkynttä 1 rkl Flora juoksevaa 1 1/2 tl suolaa 1 tl mustapippuria 1 tl savupaprikajauhetta 1 prk tomaattipyreetä (70 g) 1 kananmuna PASTAKASTIKKEESEEN korkealaatuista tomaattimurskaa (esim. Muttin kirsikkatomaattikastike) parmesaania yrttejä esim. persiljaa ja basilikaa HAMPURILAISIIN hampurilaissämpylöitä salaattia, tomaattia ja sipulia cheddarjuustoa majoneesiaAinesosat:
Ohje:
Mustapapupullat ja -pihvit sopivat myös pakastettaviksi. Näin herkullisen hampurilaisen pihveistä tein eilen (kuva alla). Ihan satavarmasti maistuu koko pöytäseurueelle, eikä tarvitse erikseen tehdä lihaversiota. Monikäyttöisestä taikinasta ja valmiista pullista tai pihveistä ei hävikkiä jää, edullista, täyttävää & superherkullista!
P.S. Kasvien voimalla – tiimin vetäjän Alex Nurmen herkullisen kasvis-shaksukan ohjeen löydät täältä. Käy seuraamassa myös Mamma rimpuilee – blogin kasvisruokataivalta. Ensi viikolla luvassa naistenpäivän kunniaksi ihana leivonnainen, hienoa maaliskuuta!
With ♥ from beach house kitchen
33 Kommenttia
Hei! Huomasin että ohjeesta puuttuu kananmunan lisääminen. Sain vegepullia, koska kananmuna unohtui ja käytin kaurakermaa. Sopii hyvin.
Niinpä puuttui, iso kiitos huomiosta, kävin sen lisäämässä. Hyvä että pysyi kasassa muutenkin!
Herkullista & kasvispitoista uutta vuotta!
[…] helppo toteuttaa kasvispohjainen menu illanistujaisiin, jossa tarjolla oli mm. näitä mustapapu-kasvispurilaisia. Kasvisruoasta saa houkuttelevan näköistä ja ei näiden hampurilaisten jälkeen jäänyt […]
Käytän itse tosi paljon papuja ja linssejä, mutta harvemmin teen niistä pihvejä tai pullia. Tämä näyttää superhyvältä 🙂
Suosittelen kokeilemaan, tässä reseptissä toimivat loistavasti : )
Olitpa ahkera kun jaksoit itse liottaa ja keittää pavut, minä en jaksa ikinä vaikka papuja paljon käytänkin! 😀 Kaupan valmiiksi keitettyihin olen tyytynyt ja ne on ihan ok kunhan vaan huuhtelee ennen käyttöä.
Halusin vähän testata, onko eroa maussa…ehkei juurikaan ollut. Arjessa siis helppoa turvautua noihin esikypsennettyihn!
Kauniita kuvia <3
Voi kiitos, pikaista paranemista sinne : )
Sattuipa, että täälläkin tehtiin just mustapapuhampurilaisia viime viikolla. Sattui myös niin, että tuli pimeä, enkä kerinny kuvata. Siis kuinka noin voi sattua? Eikä se muutenkaan ollu ihan noin julmetun hyvän näköinen kuin tuo sun omas.
Mutta siinä oli höysteenä murskattua avokadoa ja se muuten menee ehkä kyllä tuon majon ohi. Muuta en vaihtais! 🙂
No vautsi! Tosiaan tuosta mustapavusta tehdyt piffit ovat hieman haastavia kuvauksellisilta ominaisuuksiltansa ja varsinkin illalla tehdyt …; )
Ihana resepti, I love <3
Kiitos, oli kyllä onnistunut makumaailma : )
Noooou! Just tänään hypistelin kaupassa mustapapuja, mutta jätin sinne kun en tiennyt, mitä niistä vois tehdä.
Tästä siis talteen resepti : ) Mustapavut kyllä maistuivat omassa keittiössä!
Mustapavut ovat ihan “uusi juttu” minulle, en ole koskaan käyttänyt niitä missään. Ehkä täytyisi joskus rohjeta kokeilla. 😉 Hyvältä ainakin näyttävät nämä.
Kannustan ehdottomasti kokeilemaan, olin yllättynyt maukkaudesta ja täyttävyydestä!
Ihan mieletön tuo burgerikuva! Mustapavut ovat kyllä käteviä juurikin näihin tarkoituksiin.
Sano älä muuta, ihan huippu lihankorvike : )
Nam. Pitää oikeasti ruveta testailemaan erilaisten kasvispullien ja -pihvien tekoa. Harmillisesti ne vain tuntuvat vievän jonkin verran aikaa ja viimeksimainittu on ollut se puuttuva resurssi tällä viikolla.
Juuri siksi kannattaa tehdä isompi satsi, niin riittää moniin eri juttuihin. Tässä olisi voinut oikaista käyttämällä jo valmiiksi keitettyjä ja käsiteltyjä mustapapuja!
Mustapapapuja en ole vielä testannutkaan, nam miten herkulliselta nuo pullat ja pihvit näyttävät, tätä on pakko testata. Mukavaa viikonloppua 🙂
Mustapapu oli itselle uusi tuttavuus – ehdottomasti käytän jatkossakin. Mitä ihaninta viikonloppua myös sinulle : )
Näyttää hyvälle 🙂
Kiitos – tästä setistä riittää varioitavaa koko viikonlopulle : )
Mustapavut on kyllä tosi käteviä ja hyvänmakuisia!
Se onkin hassua kun papuja ei tuu niin kovin usein itse lioteltua ja keitettyä, vaikka se olisi se kaikkein halvin tapa niitä tehdä.
Tosi kiva idea lisätä pullataikinaan raastettuja kasviksia. Mä oon yleensä vain soseuttanut kasvikset papujen ohessa sauvasekoittimella, mutta pitääpä kokeilla enskerralla raastetta, tulee varmasti kiva rakennekin.
Puolet ja puolet toimi hyvin tässä, täytyy kokeilla muillakin pavuilla : )
Näyttää herkulliselta! Mä en ole hirveästi tehnyt kasvispullia, paitsi falafeleja, pitäiskin kokeilla 🙂
Näistä hieman tulivat falafelit mieleen, Niitäkin vois taas tehdä & pitaleipiä : )
Kiitos taas – nuo mustapapupihvit saattavat pelastaa taas yhden ekopaastopäivän – jopa isäntä tulee kylläiseksi;) Pitää vaan löytää korppujauhot – tai tehdä itse ruisleivästä – jotka korvaavat vaalean viljan.
Näitä kasvisruokareseptejä, jotka sen raavaankin miehen saavat kylläiseksi, ei koskaan liikaa ole!
Voiko ekopaastolla syödä kaurarouhetta? Se voisi toimia korppujauhojen korvikkeena tässä reseptissä!
Rakastan papuja eli aivan mahtava resepti. Papujen syönnin jälkeen mua ei vaan voi päästää vuorokauteen ihmisten ilmoille, kaasupäästöt you know. 😉
Papuisaa päivää ihanuus <3
Kiitos <3
Harmi nuo papujen mahdolliset sivuvaikutukset - itse en ole huomannut mitään, auttaneeko se, että papuja on tässä reseptissä fifty-fifty kasvisten kanssa...?