Piirakkamestariksi Bomballa, kauniissa Pohjois-Karjalassa!

by Beachhousekitchen

Bomba Nurmes

Taannoisen bloggaajille järjestetyn karjalaisten perinneherkkujen innovointikilpailun puitteissa pääsin viettämään kesäkuista viikonloppua Pohjois-Karjalaan, josta kummatkin mummoni olivat kotoisin. Vaikka piirakoiden pulikoimistaito tuli melkeinpä äidinmaidon mukana, niin kyllä Nurmeksen Bomballa järjestetty Piirakoita, perinteitä ja Pielinen -perinneleivontakurssi opetti ihan uusia niksejä ja tulipa sieltä yksi uusi reseptikin kokeiluun! Karjalanpiirakat, vatruskat ja sultsinat olivat entuudestaan tuttuja, mutta nytpä löytyi uusi maukas tuttavuus nimeltä supikas. Supikas on ohuen ohuesta piirakkataikinasta tehty ‘pasteija’, joka täytetään esimerkiksi lantulla. Supikkaita tuli leivottua jo juhannuksena ja kyllä vieraat ihastuivat, jopa nekin joille lanttukukko ei ole aiemmin maistunut. Resepti löytyy postauksen lopusta.

Bomban karjalaiskylä sijaitsee Nurmeksessa Pielisen järven rannalla. Nykyään se on monipuolinen matkailukohde, josta löytyy moderni kylpylähotelli, perinteistä mökkimajoitusta, liikunnallisia aktiviteetteja, kaunis tsasouna sekä luontomaisemaa rauhaa ja hiljaisuutta rakastavalle. Hotellista sekä Bomban menun innovointikilpailusta tulee ihan omat postauksensa, kuvamateriaalia ja tarinaa riittää kerrottavaksi vielä pariksikin kertaa!

Nyt kuitenkin opiskelemaan ‘piirakkamaisteriksi’ karjalaista ruokakulttuuria intohimoisesti edistävän Ritva Ryttyläisen komennossa, ainakin diplomi olisi luvassa jos kurssi menee läpi. Männikkölän pirttiä emännöivä sympaattinen Ritva on todellinen monitoiminainen: hän pyörittää Bomban kesäkahvilaa, á la carte ravintolaa, pitopalveluyritystä, kurssittaa halukkaita perinneleivonnaisten saloihin sekä esittelee ja maistattaa tuotteitaan niin messuilla kuin konsulenttina viikoittain. Oletpa saattanut nähdä hänet mm. Stockmannilla, jossa on myös jatkuvastikin myynnissä Männikkölän Pirtin tuotteita!

karjalanpiirakat

Ritva oli tehnyt tarvittavat taikinat valmiiksi jo etukäteen ja hän demonstroi ensin, kuinka piirakoiden teko sujuu ammattilaiselta! Kannattaa kaulita piirakankuoret mahdollisimman ohuiksi reunoilta, keskus voi olla hieman paksumpi. Levitä riisipuuro kuorelle ja aloita rypyttäminen. Sen voi tehdä joko aloittamalla keskeltä aina ylöspäin (käännä välillä) tai sitten alareunasta koko matkalta ylöspäin. Karjalanpiirakat voidellaan voi-vesi- tai voi-maitoseoksella (ks. alla). Juuri voidellut piirakat ovat mielestäni parhaimmillaan juuri näin, tosin Karjalassa piirakoiden kanssa on aina tarjolla munavoita.

karjalanpiirakat

Sultsinat tehdään samasta taikinasta kuin karjalanpiirakat. Ne kaulitaan myös samalla tavalla, mutta paisto tapahtuu joko hellalla tai vanhanaikaisella uunilevyllä nopeammin kuin koko toimituksesta ehtii kuvaa räpsäistä! Toinen puoli voidellaan voi-vesiseoksella ja levyt kasataan voideltu puoli toisiaan vasten pinoon. Riisipuuro levitetään keskelle voitelematonta puolta ja molemmat reunat taitetaan sisäänpäin ja sitten vielä kertaalleen koko komeus pitkulaiseksi paketiksi, vähän niin kuin meksikolaiset tortillat. Nämäkin perinneleivonnaiset popsittiin suihimme melkein suoraan tuosta pellin päältä, niin hyviä että meinasi melkein itku tulla!

sultsinat

Kuvassa (alla) vasemmalla Mamagastro -ruokablogin ihana Maria ja Break Sokos hotel Bomban hotellinjohtaja Sara Suvinen. Mukana kurssilla olivat myös HerkkuLeivonta -lehden Heidi Niskala ja Päivi Kangasniemi. Hienon viikonlopun meille oli järjestänyt Suvin oikea käsi, myynti- ja markkinointipäällikkö Ulla Kärki. KIITOS kaikille 😀

Suurimpia oivalluksia varmaan meille kaikille oli se, että miten helppoa piirakoiden teko oikeasti onkaan. Taikina ei tarvitse paljoakaan vaivaamista, sitä ei juurikaan kohoteta ja kun kaulitsemista ja rypyttämistä on harjoitellut muutaman kerran, niin varmasti onnistuu. Ei niistä välttämättä heti kaunottaria synny, mutta ei varmaan jää yksikään syömättä. Nyt siis perinteet kunniaan ja joka kodissa piirakoita leipomaan. Itse aion jatkaa näitä perinteitä ja täyttää oman kodin ainakin silloin tällöin mummolan tuoksuilla ja tunnelmalla. Koukuttavia, näihin tulee himo ja laskuissa menee helposti sekaisin, söinkö 5 vai 10….vai 15 😆

Bomba

Ja tulihan se diplomi sieltä, eli hyväksytysti meni kurssi läpi. Kuvaan piti saada mukaan myöhemmin leipomani lanttusupikkaat, eivätkös olekin söpöjä?

diplomi

LANTTUSUPIKKAAT

Taikina

(tästä samaisesta voi leipoa myös piirakat ja sultsinat)

2 dl vettä

1/2 dl maitoa

1,75 tl suolaa

4 dl ruisjauhoja

1 1/2 dl vehnäjauhoja

voisulaa

Täyte:

1,5 kg lanttua

 50 g voita

3-4 rkl siirappia

suolaa

Sekoita keskenään taikinan ainekset, anna levätä jääkaapissa n. puolisen tuntia. Keitä lantut kypsiksi, hienonna ne haarukalla, sekoita joukkoon voi, siirappi ja suola. Leivo taikina pitkäksi tangoksi, leikkaa n. 50 osaan. Kaulitse kuoret ohuiksi pyörylöiksi, levitä täyte toiselle puolelle ja käännä sitten kansi kiinni.  Paista 250-asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia. Voitele valmiit supikkaat voisulalla. Jos pakastat supikkaita, niin voitele ne vasta kun lämmität tarjolle.

Joka torstai 25.6 alkaen voi mennä kokeilemaan piirakoiden tekoa piirakkapäiville Bomballe. Intensiivikurssi kestää n. 2 tuntia ja sille ovat tervetulleita niin aikuiset kuin lapsetkin (hinta 10€/aik. ja 5€/lapsi).

Varsinainen seuraava Piirakoita, perinteitä ja Pielinen -leivontakurssi järjestetään Bomballa 8.-9.8. Kurssin hinta on 99€ / hlö / vrk / 2hh. Hintaan sisältyy majoitus 2hh:ssa, aamiainen, kylpylän vapaa käyttö sekä lounas ja piirakkakurssi kahveineen. Ole yhteydessä hotellille, jos olet kiinnostunut! Suosittelen lämpimästi <3

supikkaat

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

2 Kommenttia

Mama Gastro/ Maria 24/06/2015 - 20:38

Hyvä juttu! Ritva on kyllä aikamoinen tehopakkaus;) Tosiaan minulle kaikki näiden piirakoiden eri muodot olivat yllätys ja pitääkin kesälomien jälkeen järjestää kunnon piirakkatalkot 🙂 Kiitos vielä kerran seurasta!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 25/06/2015 - 08:04

Oli kiva reissu, paljon nähtävää ja koettavaa! Kyllä suosittelen Pohjois-Karjalaan matkustamista, upea luonto ja tunnelma!

Vastaa

Kommentoi